icon

Budúcnosť dieťaťa sa formuje do 3 rokov: prečo záleží na každodennej starostlivosti doma

modrykonik
Dnes o 09:51

Možno to na prvý pohľad vyzerá, že sa s bábätkom alebo batoľaťom „nič zásadné nedeje“. Je, spí, hrá sa, plače… a deň sa opakuje. Lenže veda dnes ukazuje niečo úplne iné.

🔹 Do 3 rokov veku sa v mozgu dieťaťa vytvorí až 80 % jeho základnej architektúry.
🔹 V prvých rokoch vznikajú milióny nových nervových spojení každú sekundu.
🔹 Práve kvalita každodennej starostlivosti – reakcie na plač, blízkosť, rutina, pocit bezpečia – má zásadný vplyv na budúcu emočnú odolnosť, zvládanie stresu aj vzťahy.
🔹 Starajúca sa osoba funguje doslova ako „programátor mozgu“, zapisuje vzorce, podľa ktorých sa dieťa bude regulovať celý život.

Z výskumov vyplýva, že to, čo robíme doma v tichu a bez potlesku, má dlhodobejší dopad než mnohé neskoršie výchovné zásahy. Nejde o výkon, krúžky ani „rané akademické zručnosti“, ale o obyčajné, opakované momenty spojenia.

👉 Ako to vnímate vy?
Zdá sa vám, že je starostlivosť o malé deti v spoločnosti podceňovaná?
Cítite niekedy, že to, čo robíte každý deň, „nie je vidieť“, a pritom je to zásadné?

Budúcnosť dieťaťa sa formuje do 3 rokov: prečo záleží na každodennej starostlivosti doma
anonym_b420d2
Dnes o 09:55

@modrykonik takže všetky deti v zahraničí, ktoré sú s matkou doma pár mesiacov, sú stratené? Súhlasím s tým, že do 3, ešte lepšie do 6 rokov je vývin dieťaťa najbúrlivejši, ale potreba byť tri roky s matkou sa preceňuje.

simona20201309
Dnes o 09:59
@anonym_b420d2

@modrykonik takže všetky deti v zahraničí, ktoré sú s matkou doma pár mesiacov, sú stratené? Súhlasím s tým, že do 3, ešte lepšie do 6 rokov je vývin dieťaťa najbúrlivejši, ale potreba byť tri roky s matkou sa preceňuje.

@anonym_b420d2 toto porovnávanie so zahraničím je už viac než trápne!
Asi by nebolo toľko článkov, štúdií a kníh o tom keby to tak nebolo. Preto sa o tom toľko hovori aby sa matky spamätali a ak nemajú čas na deti tak nech si ich nerobia len preto, lebo by sa to malo.

simsalabim
Dnes o 10:31
@simona20201309

Asi by nebolo toľko článkov, štúdií a kníh o tom keby to tak nebolo. Preto sa o tom toľko hovori aby sa matky spamätali a ak nemajú čas na deti tak nech si ich nerobia len preto, lebo by sa to malo.

@simona20201309 ale v minulosti matky na deti nemali cas. Boli zaneprazdnene varenim, pranim, pracou na poli. Moja starucka krstna mama hovorila, ze ked sa jej narodilo prve dieta, rano nakojila, utekala na pole - dieta v koliske same, na obed dobehla nakojit a opat na pole… “svokrovci by ju hnali, keby sa venovala dietatu”. Potom varit, statok obriadit, zahrada pri dome… ked sa naridili dalsie deti, o tie sa starali starsi surodenci. Na deti nebol cas a hned, ako sa dalo, deti dostali povinnosti. Toto bol vidiek, no v mestach tiez museli pomahat, na deti nebol cas. “Venovat sa detom” je novodoby koncept, poznam z rozpravania starych rodicov (starky bol r.1900). Ale… my sme sa detom venovali, az tak, ze to starsie generacie komentovali “my sme sa detom takto nikdy nevenovali”. No do prace som isla, ked mali cca rok, ale nemyslim, ze to zo mna urobilo zlu matku.Venovat sa dietatu da aj v pripade, ze s nim nie som 24h denne. Ina spolocnost - laskava a podnetna - dietatu iba prospeje.

anonym_f17879
Dnes o 12:03

@anonym_b420d2 Treba povedat ale aj druhu stranu - mamy v zahranici idu po par mesiacoch do prace preto, ze musia (kratka materska), nie preto, ze by chceli, alebo ze by to bolo lepsie pre dieta...

@simsalabim Ano, ina spolocnost dietatu prospeje, ale pre rocne dieta to kludne moze znamenat stretavanie sa so starymi rodicmi, inou rodinou a pod., nie nutne jasle. Jasle v tomto veku nemaju ziadnu pridanu hodnotu pre dieta, rocne dieta stale potrebuje najviac primarneho opatrovnika (mamu, otca...), a nie ine rocne deti...Samozrejme, ak sa zena rozhodne skor vratit do prace, lebo chce alebo musi, a dieta da do jasli, nerobi to z nej vobec automaticky horsiu mamu, ale znova - netvarme sa, ze je to pre tie deti to najlepsie 🙂

marca12
Dnes o 12:15
@anonym_f17879

@anonym_b420d2 Treba povedat ale aj druhu stranu - mamy v zahranici idu po par mesiacoch do prace preto, ze musia (kratka materska), nie preto, ze by chceli, alebo ze by to bolo lepsie pre dieta...

@simsalabim Ano, ina spolocnost dietatu prospeje, ale pre rocne dieta to kludne moze znamenat stretavanie sa so starymi rodicmi, inou rodinou a pod., nie nutne jasle. Jasle v tomto veku nemaju ziadnu pridanu hodnotu pre dieta, rocne dieta stale potrebuje najviac primarneho opatrovnika (mamu, otca...), a nie ine rocne deti...Samozrejme, ak sa zena rozhodne skor vratit do prace, lebo chce alebo musi, a dieta da do jasli, nerobi to z nej vobec automaticky horsiu mamu, ale znova - netvarme sa, ze je to pre tie deti to najlepsie 🙂

@anonym_f17879 To je sice pekne,ale stari rodicia tiez pracuju. A narobia sa ovela viac ako volakedy. Doba je rychla a starki s tym maju castokrat problem a to by sa este mali starat o vnucata? A kedy?

anonym_f17879
Dnes o 12:48
@marca12

@anonym_f17879 To je sice pekne,ale stari rodicia tiez pracuju. A narobia sa ovela viac ako volakedy. Doba je rychla a starki s tym maju castokrat problem a to by sa este mali starat o vnucata? A kedy?

@marca12 Ale ja nepisem ze sa maju stari rodicia starat 🙂 Pisem len o stretavani…tak male dieta nepotrebuje zmenu prostredia kazdy den, kludne to stretavanie moze byt cez vikend iba.

anonym_b420d2
Dnes o 13:37
@simona20201309

@simona20201309 nie, nie je to trápne, je to realita. Zase si nenahovárajme, že všetky matky, ktoré sú s deťmi doma, sa im aj venujú, Stačí sa popozerať doobeda po terasách v meste, väčšina mamičiek debatuje s kamarátkou, alebo ťuká do mobilu a okrikuje deti, ktoré sú ponechané v detskom kútiku alebo na preliezke svojmu osudu. Strážila som susedke deti, doobeda sme chodili na ihrisko, väčšinou sme tam boli samé, kde boli tie mamičky, ktoré sú vonku za každého počasia? Viem, že sú mamičky, ktoré sa s deťmi hrajú, tvoria s nimi, vyrábajú všelijaké veci na zaujímavé aktivity, ale tiež je kopa žien, ktoré ostávajú s deťmi doma preto, lebo je to pre ne pohodlnejšie. Je šokujúce, že mamička nevie, že jej dieťa nevie vysloviť nejakú hlásku, nepozná farby, je prekvapená, keď jej to povedia učiteľky v škôlke a to bola s dieťaťom doma. V zahraničí matky väčšinou pracujú na skrátený úväzok, dieťa je pár hodín s opatrovateľkou, alebo v zariadení. Možno sa mu po zbytok času venuje viac, ako tá, ktorá je doma. Časť rodiny mi žije v zahraničí, žiadna žena nebola doma s deťmi tri roky, ale teda ani nešal do práce skôr ako od ročného dieťaťa a ja nevidím medzi našími potomkami žiadny rozdiel

majlo1234
Dnes o 14:41
@anonym_b420d2

@simona20201309 nie, nie je to trápne, je to realita. Zase si nenahovárajme, že všetky matky, ktoré sú s deťmi doma, sa im aj venujú, Stačí sa popozerať doobeda po terasách v meste, väčšina mamičiek debatuje s kamarátkou, alebo ťuká do mobilu a okrikuje deti, ktoré sú ponechané v detskom kútiku alebo na preliezke svojmu osudu. Strážila som susedke deti, doobeda sme chodili na ihrisko, väčšinou sme tam boli samé, kde boli tie mamičky, ktoré sú vonku za každého počasia? Viem, že sú mamičky, ktoré sa s deťmi hrajú, tvoria s nimi, vyrábajú všelijaké veci na zaujímavé aktivity, ale tiež je kopa žien, ktoré ostávajú s deťmi doma preto, lebo je to pre ne pohodlnejšie. Je šokujúce, že mamička nevie, že jej dieťa nevie vysloviť nejakú hlásku, nepozná farby, je prekvapená, keď jej to povedia učiteľky v škôlke a to bola s dieťaťom doma. V zahraničí matky väčšinou pracujú na skrátený úväzok, dieťa je pár hodín s opatrovateľkou, alebo v zariadení. Možno sa mu po zbytok času venuje viac, ako tá, ktorá je doma. Časť rodiny mi žije v zahraničí, žiadna žena nebola doma s deťmi tri roky, ale teda ani nešal do práce skôr ako od ročného dieťaťa a ja nevidím medzi našími potomkami žiadny rozdiel

@anonym_b420d2 ako ktora matka, neda sa to podla mna takto povedat.
Ja sa svojim detom snazim venovat a vela, dokonca mam vycitky svedomia, ked mam nejaku pracu. Ale zaroven mam pocit, ze som nervoznejsia ako bola napriklad moja matka, co bola vkuse v praci, nepamatam si, ze by sa s nami aktivne hrala, ale zaroven si nepamatam, ze by nas posielala prec od seba(tak ako napriklad ja svoje deti🫣) takze mozno tie matky, ktore maju aj inak naplneny zivot, nie su tak strasne prestimulovane svojimi detim

simona20201309
Dnes o 16:47

Nebavime sa o tom, ako sa rodicia so svojimi deťmi hrajú a koľko sa im venujú. Ide o odlúčenie dietata od osoby na ktoru je to dieta naviazané a o vývoj detského mozgu ktoré je v prostredí kde je 1 opatrovatelka na cca 5 deti do 1r. (Alebo podľa veku).
Keby každá jedna matka zažila hoc len jediný deň v jasliach, počet detí by im klesol o 80%. Nechcete to vidiet ani zazit.
Bez šance naplniť im ich potreby, či už citové alebo akékoľvek iné.
Samozrejme pred vašim príchodom je zakázané kričať, deti krásne čerstvo prebalene a suché.
V mš už aspoň dieťa vie povedať co bolo v škôlke, no to co sa odohráva v jasliach sa nikdy nedozviete.
Takže porovnávanie so zahraničím je v tomto prípade absolútna hlúposť.
A ani nehovorím o tom, koľko je deti v jasliach takých, ktorých rodicia to reálne potrebujú. Je to len a len o prioritach

vilma7
Dnes o 17:32

Tak ja neviem...mnoho žien je z tej dlhodobej materskej "vyhorena " takze tu sa vobec potom enda hovoriť o tom, že sa plnohodnotne venuje svojmu dieťaťu. .
Ja sama som isla do práce ked mali deti 6 mesiacov, ale nemuseli byť v žiadnom zariadení, striedali sme sa pri deťoch s ich otcom.
Matky v zahraničí, ak idú do práce, tak väčšinou nepracujú na plný úväzok, ale ca 40% čo podla mna vobec nie je veľa.
Zas poznám matky ktore doma sú a vobec sa deťom nevenujú. Iba sa starajú o och základné potreby. Y
Takze ak je niekto doma s deťmi ca 3 roky a nevenuje sa mu, nema to žiadne význam. V tom pripade mu odborný personál v jasliach určite viac napomôže k vývinu ako pasívna matka doma. Takze diskusia za mňa úplne zbytočná.