icon

Capnutie po zadku

miska22200
25. máj 2012

Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?

hajanka
20. jún 2012

@mandragora22 no nemas zaco, kedze si asi plne uvedomujes co sa moze (v) tej hlavicke stat 😔

mandragora22
20. jún 2012

@hajanka nuz, ako sa tu uz jedna mamicka vyjadrila, zdielam jej nazor a od tejto chvile na tvoje premudrale rady nemienim reagovat...

digysa
20. jún 2012

@a2303 V amerike zije vela ludi z roznych krajin sveta. Som si ista, ze svagrinine deti mozu byt kludne zle na nas trend...dokonca by som to ani nepoprela...
Ale ty vidis 3 americke deti a ja vidim (momentale) tisicky deti (syn menil uz 3 skoly a dcera 2) a najdu sa tam neskutocne mile decka az po neznesitelne.... presne tak, ako na Slovensku.

Dalsia vec, ktoru by som chcela iba podotknut. V amerike su tisic krat lepsie podmienky na vychovu dietata, ako na Slovensku. A to mi nikto nevyvrati. Dokonca to potvrdila aj moja mama a otec ( obaja na 60 rokov).
Ludia su tu ovela tolerantnejsi a cely zivot a zabava je tu "o rodine s detmi".
Taktiez ine zvyky robia z vychovanich deti napr. vo Finsku, nevychovane deti v Indii..

Uvediem obycajny priklad hrackarstva na Slovensku a v USA. Prideme do obchodu a deti si mozu zabrnkat na gitare, potocit gombiky na nejakej hre, precitat si elektronicku knizku, chytit babiku do ruky, sadnut si na bicykel, zatriblovat si basketbalovou loptou, pozriet si knizku, ktoru si chcu kupit......a odidu spokoje s usmevom a hrackou, ktora sa im pacila...

Prisla som na SK do hrackarstva- Pani neopierajte sa tam, prosim vas nechytajte to, povedzte detom aby tie hracky nevyberali z regalu.... Prosim vas nebuchajte tou loptou, davajte pozor aby vase dieta nepokrcilo obal od hracky...nie, nemozete to otvorit, lebo by ste si to museli kupit....
Decka placu, lebo nemozu sa nicoho dotknut a nic chytit..... Serem do toho a odchadzam prec.....lebo mam nevychovane deti, ktore sa chcu zahrat z hrackami v hrackarstve... Total nevychovani americania! 🙄 🙄

Asi tak 🤐

aliza
20. jún 2012

@liave ja s tebou suhlasim, ze clovek nie je stroj a ze obcas vetci zlyhame, aj ja som zlyhala a robim chyby, ale o tom tato diskusia nebola.
Vies, 18 mesacne dieta nemalo sancu chapat, ake nebezpecenstvo nan cihalo na ceste, ani ze vykotenim kocika mohlo ublizit surodencovi. Moj maly ma 21 mesiacov a popri ceste isiel iba vtedy, ked som ho mohla na 99% ustrazit, inak je vzdy v kociku. V tvojom pripade by som pouzila kocik, chciet od 18. mesacneho dietata zodpovednost na ceste je podla mna nerealne. Ako rodic sa treba zariadit tak, aby k takymto situaciam nedoslo. uz tu bola podobna tema, kde mamicka nosila v rukach igelitky s nakupmi a chcela od 2 rocneho dieta, aby samo islo popri ceste a tiez chyba bola v dietati, ze neposluchalo a nie v tom, ze ona si to inak nevedela ziariadit. Proste v takychto situaciach je bitka podla mna len zlyhanim rodica, ktory neodhadol situaciu lebo rodic ma odhadnut nebezpecenstvo, nie maly krpec.

snehulienka33
Odpoveď bola odstránená
liave
20. jún 2012

@snehulienka33 dakujem ...ono ani neslo tak o pochopenie mna...i ked pisem pravdu cistu pravdu 😉 ale skor o to pozriet s ana situaciu aj z inej strany...pretoze skutocne tu hovorit o capnuti a napokon to prevratit na tyranie dietata a vkladat matke do hlavy pocit viny ze ublizuje svojmu dietatu mi pride necestne!myslim ze kazdu jednu aj ked pisu ze capnu ked musia to do urcitejmiery mrzi...ved kto by chel ublilzovat svojim milovanym detom?poukazala som na to ze su proste naozja niekedy situacie kedy to capnutie pride...no nejdem tu nikho teraz omotavat za slovicka a tahat sa koli tomu ze ma to bavi a chcem si dokazat aka uzansa matka som!podaktore bohuzial to tu tak "zabili"
a poviem ti od vtedy ako mi vybehla na tu cestu a dostala na tu prdel odvtedy ma brutalny repsekt pred cestou...sama povie maminka stoj ide auto!zato mladsi by teraz behal aj po dialnici keby mohol 😠
no ale odbocujem od temy 😉
ja si myslim ze kto chce uzna ze "capnutie" nieje bitka ktoru si napriklad ja uzivam ☹

mandragora22
20. jún 2012

@aliza no.......skus pouzit kociar u dietata, ktore sa od roka z neho hrabe za kazdu cenu von! nasa od roka nevie, co kociar je a mala 14 mesiacov, ked sa bez problemov prechadzala po vonku 2 hodiny po svojich!! ono ako som pisala. nie je dieta, ako dieta. kym ja som stretavala starsie deti, ktore spali v kociari ako zarezane, moja mala za sebou hodinu cupitania po svojich a vedela som, ze ma caka umorne uspavanie doma s nou, ktore bezne trvalo hodinu... ale uspat som ju musela, dobre jej padlo, skusala som nechat ju tak, neuspat, tak uz okolo 15:hod bola na nevydrzanie, nervozna, oci ako pomlcky, potkynala sa, padala... takze ja som tak cca 6-7 mesiacov zila asi tak, ze som uspavala dieta ako naobed, tak aj vecer, minimalne hodinku to trvalo, kym zaspala. niekedy spala 30 minut. takze vycerpavajuce az-az. a skutocne, kociar bol pre nas naozaj totalne zbytocny po roku.. a vlacit ho len kvoli tomu, ze potrebujem v priebehu 3-hodinovej prechadzky prejst 2x cez cestu... prepac, ale nie som opica, aby som mala ruky vytahane po zem

mandragora22
20. jún 2012

no nic, idem ja spat, kopec hodin uz je..... dobru noc

snehulienka33
Odpoveď bola odstránená
digysa
20. jún 2012

@snehulienka33 Som si ista, ze si tam bola ako studentka, alebo aupair, alebo na brigade zarobit si. Akonahle sa stanes americky obcan, zacnes pracovat, volit a zalozis si rodinu, tak si utvoris pravy obraz o Amerike. Ale mas pravdu, tato debata sem nepatri.... 😎

liave
20. jún 2012

@alize a sme doma ...ja som situaciu nerozpisala ...nemam prehnane naroky na svoju dceru od cesty sme boli dost daleko ...boli sme na prechadzke...ona s ami vytrhla z ruk a ja som bohuzial nestihla zabrdit kocik s malym a ten letel strmhlav dolu...nebol uz cas riesit ci si 18 mesacna uvedomuje co vsetko mohla sposobit!a ja si to uvedomujem tiez ...no v tej chvili som mala pocit ze s azblaznim a tvoj prispevok mi dal len za pravdu ze si ani len za mak nepochopila situaciu 😒 a zase si ides po svojom...
absolvovala som triple P kurz a viem dobre co je pozitive parenting!no ak si to absolvovala aj ty tak pravidlo cislo jedna a to by si mohla vediet bolo...teda apson v nasej skupine tak bolo...nebudem sudit svojich spolubojovnikov za jejich zlyhania...nie som tu na to aby som davala rozumy ale aby sme zdielali spolocne problemy lebo iba to je cesta k pochopeniu 😉 takze respektujem tvoj prispevok...aj z tym ALE...

liave
20. jún 2012

ps;a ver mi ze v danej situacii naozaj riesis skor to ktore z tych dvoch je doelzitejsie...no tazko sa naozja bude tato situacia vysvetlovat...jednoducho sa stalo...uz s tym nic neurobim a to ze mi niekto po roku povie ze som ako dospelak zlyhala mi nepmoze...odvtedy pretieklo vela vody a vela veci sa zmenilo...a je vela veci ktore som pochopila aj ako matka aj ako clovek 😉

zaujimalo by ma vsak komu tymto pomahate?

sisaka
21. jún 2012

@bashka vyskum bol robeny v USA, ak ta zaujimaju detaily, alebo si chces preverit, ci som si to nevymyslela (dost nechapem, preco by som si ho mala vymysliet, aby som bola zaujimava? aby som nazbierala "likes?" sorry, ale mne je suma fuk, kolki a ci vobec niekto s mojim nazorom suhlasi a v ziadnom pripade nepotrebujem svoje nazory podporovat vymyslenymi vyskumami) skus pogooglit a najdes, ak mas problemy s anglictinou, ked budem mat viac casu mozem nanovo pogooglit a poslat ti link.

sisaka
21. jún 2012

@alice107 citala som vsetky tvoje prispevky v tejto teme .... snazim sa ta predstavit ako milujucu, laskavu, empaticku, tolerantnu matku, len nejak sa mi to nedari - z tvojich prispevkov sa vali chlad, hrubost, arogancia, necitlivost a snaha o manipulaciu .... hm, nieco mi tu nesedi ....
Myslim si,ze si dobre spravila, ze si k dietatu (detom) najala opatrovatelku, urcite to raz ocenia.

monickapd
21. jún 2012

@canama dokaze vybrat zo zastrcky cokolvek, ver mi.....

hajanka
21. jún 2012

@sisaka ja prave naopak z prispevkov od @alice107 citim lasku k detom, pochopenie, obrovsku trpelivost, nejake take utociste - vytvaraanie pocitu bezpecia, schopnost riesit problemy, analyzovat - rozoberat, vysvetlovat....

asi to kazda citime tak, ako sa k tomuto problemu aj staviame 😉

vejula
21. jún 2012

@aliza no predstav si, že dvojročne dieťa už dokaže chodiť popri ceste disciplinovane. Moja kamaratka ma chlapca vo veku mojho dominka čiže 26 mesiacov a mladšiu 4 mesačnu dcerku. Minule sme išli spolu do mesta, mala v kočiku, maly na motorečke, pekne ju posluhal, ked povedala cez cestu išiel cez cestu... Som sa jej pytala ako to docielila. Povedala, že to bolo trocha naročnejšie, že musela po nom aj pokričať, ale vysledok stoji za to. V kočiku jej už nevydrži, napriek tomu, že ma dvojkočik väčšinou chodi na tej motorečke.. A skutočne disciplinovane.... Taktže ide to. Pri mojom sa snažim naučiť, ale on je asi ina povaha. Za ručičku sa držať nechcem vytrhava sa mi a sada si na chodnik on len sam a nie normalna chôdza, on len behať, takže musim behať spolu s nim, lebo on je schopny mi zbehnuť do cesty. Čim viac ho upozornujem, tym viac ho to do tej cesty laka. Učite je to aj o povahe dieťatka.
A je super, že maš možnosť chodiť celkom mimo cesty. Mne sa to bohužial neda. S malym musim chodiť všade, kedže ho nemam kde nechavať ked potrebujem isť do mesta. Takže podla mna ked už ma vyše 2 rokov mal by sa učiť trošku poriadku, ako sa treba chovať na chodničku , že cez cestičku sa mi nesmie vytrhavať z ruk a sadať si na cestu a podobne. To take dieťa už vie pochopiť. Otazne je či to chce pochopiť, alebo chce robiť mamine na priek.

vejula
21. jún 2012

@hajanka
@aliza
@alice107 ja si pamatam tu na koni pisaja jenda mamička do temy, ktoru založila mamička, ktora nezvladala situaciu. Niečo v tom zmysle, že ona nikdy na male nekriči nevybuchne a podobne, a že ženy ktore to nezvladaju by ani nemali detičky mať.
Nakoniec to zaklincovala, že ked deti moc kričia, tak ich necha v postielke vykričať a ona si ide zapaliť na balkon.... Ja neviem, ale osobne na malom vidim, že ovela lepšie znesie ked na neho aj zakričim, ako keby som ho nechala sameho v izbe a odišla by som preč. To je podla mna nezodpovednejšie. Ale to je môj nazor

liave
21. jún 2012

@vejula @alize ja este doplnim to co sa tu uz pisalo ziadny dospely nezabezpeci nikdy 100% bezpecie...a ze moja zodpovednost aby nesla na cestu??? Akoze nic v zlom ale stavaju sa nestastia a nehody clovek s tum potom musi zit...al by sme boli 100% tak to by svet trosku inak vizeral! A al si niekto mysli ze jemu sa to stat nemoze tak je bud naivny alebo klamar...takze pozor na taketo vyroky...nezelam nikomu nic zle no Biden sa opakovat som Len clovek nie stroj! A @vejula aj moja dcera je pekne naucena a mozno ah vdaka tejto nemylej skusenosti ktora vdaka bphu skoncila stastne I ked s capancom po zadku...

vejula
21. jún 2012

@liave tak tak, aby sme dieťa uchranili od všetkeho, to by sme ho museli držať v nejakom ochrannom sterilnom obale, Alebo zviazane, nedovoliť mu chodiť ani žiť. Riziko je tu vždy a musime s tym žiť. OD kedy som mama uvedomujem si, že každu sekundu sa môže stať niečo čo neovplyvnim, ovela viac si uvedomujem krehkesoť života. JE to dilema, bud 1.NEdovoliť dieťaťu žiť, alebo 2.dovoliť za cenu, že je tu určit riziko. KEby som sa chovala podla bodu čislo jedna. Maleho by som nepustila na pieskovisko(rotaviry, toxo a pod) na šmyklavku... Bola by som mu stale za zadkom... Ano bol by v neustalom dohlade, ale pytam sa, čo ma take dieťa zo života? Som si ista, že matky ktore sa takto chovaju od malička, tie to neprejde v 6 ani v 10 ani v 15 rokoch. Ano poznam take mamy, a popravde, mala a mam trochu sklon takou byť, ale oblievam si stale hlavu tym, že čo bude mať take dieťa zo života, ked nebude mať trochu slobody, ked budem sledovať každy jeho krok, nedovolim mu chytiť toto alebo hento.... To su podla mna deti ubožiatka, a mama po par rokoch môže skončiť akurat tak v pakarni...

vejula
21. jún 2012

@liave a je super, že ti mala tak disciplinovane chodi po ceste. Môj je nepoučitelny, nepomohlo zatial nič. Tak len čakam kedy ho osvieti....
On totiž nieje ten typ dieťaťa, ktore by niečo zaskočilo na tolko, že by ho to naučilo nerobiť si po svojom.. JE to baran aj znamenim aj povahou.... Po kom to dieťa je??? 🤐 😀

maranat
21. jún 2012

A dookola tu pisu tie iste a to iste. na co je to dobre? 😕

liave
21. jún 2012

@vejula ha man teraz podobny problem s mladsim ;) ale zatial son trpezliva este he naozaj maly na to aby chapal takze som este v klidku a napokon uz nieje tolko zatazocych situacii Leno Su starai tak je to o cosi lahsie 🙂 a kto zazil aspon jednu z mojich zatazocych situacii vie o com hovorim 😝 mix pekny den idem " vytlllct" energiu z mini h loptosov xxx

alca85
21. jún 2012

ako sa tu vyjadrili niektoré, je veľký rozdiel mať jedno dieťa, alebo 2 s väčším vekovým rozdielom, ako mať 2 s malým vekovým rozdielom a samozrejme veľa ešte závisí od pováh detí....a toto mi nikto nevyvráti...moja mama mi napr. vravela, že ja s bratom som nemala nikdy problém (určite samozrejme trochu preháňa), čo sa týka vychádzania si spolu (rozdiel medzi nami 1rok a 8 mesiacov), že to sa nedá porovnať s mojimi krpcami...a verím, že keby bola Natálka sama, tak moja materská by bola med lízať,.... nebola by toľko napomínaná, upozorňovaná a nedostala by po zadku za to, za čo dostane teraz (rozumej, nedostáva na zadok každý deň a za hocijakú blbosť).

aliza
21. jún 2012

@liave ale ja som nepisala, ze sa mi to nemoze stat. Moze, ale robim vsetko preto, aby som sa tomu vyhla. A vidis, zatial sa mi to nestalo. Moj nazor sa nezmeni, za bezpecnost na ceste,pri ceste je zodpovedny jednoznacne rodic, nie dieta, To, ze ho niekto capanim nauci poslusnosti pre mna ako argument neobstoji. Ja vediem deti k vedomostiam inak ako capanim. Zaujimave, ze takuto situaciu zazili prave zeny, ktore si myslia, ze ich drobci tomu musia rozumiet. Ako nic v zlom, ale ja takto riskovat nebudem. Mam deti naucene na kocik a hotovo. Na behanie su ine priestory, ale ak idem do obchodu a idem popri ceste, tak sa sedi v kociku, bodka. Osvedcilo sa mi to aj pri dcere a nie je ziaden blbec, mozno to pochopila neskor, ale pochopila a hlavne sme sa vyhli nebezpecnym situaciam. Ale vystavit dieta nebezpecnej situacii a este ho aj za to zbit....to nie je moja cesta.

aliza
21. jún 2012

@vejula ale je rozdiel 18 mesiacov a 26! prepac, ale v 18.mesiacoch dieta nemoze chapat nebezpecenstvo na ceste. treba si nastudovat vyvinovku a zistit, co dieta v tom ktorom veku zvlada a chape.

aliza
21. jún 2012

@maranat tak to necitaj 😉

aliza
21. jún 2012

@alca85 ale to nie je chyba dietata, dieta za to nemoze, ze matka ma deti skoro za sebou. Znie to hlupo, ale je to tak. Rozhodnutie mat dalsie dieta je len nase rozhodnutie a tym padom aj nasa zodpovednost. Nebudem predsa to starsie bit len preto, ze uz mam aj mladsie a je to narocne. Ako si pisala, ak by si mala len jedno, tak by si sa pravdepodobne spravala k dcere uplne inak...sorry, ale to je dost hlupy argument. Kazdy ma tak, ako si zariadi, tak tu teraz nenariekajte, ake to mate tazke a dokonca tazsie, ako tie ostatne, co maju vacsi rozdiel. Ano, je to tazsie, ale tak ste sa rozhodli, predpokladam, ze slobodne.

alca85
21. jún 2012

bože ale vy to tu píšete, ak keby sme tie deti bili každý deň hlava nehlava....áno viem, že deti nemôžu za to, že sú skoro po sebe, ale dcérka, tá si už veľmi dobre uvedomuje, čo je dobré a čo zlé a to čo robí, robí niekedy schválne...a keď si nedá povedať ani po všetkých vysvetľovaniach, dohováraniach, tak samozrejme že mi rupnú nervy, keď naschvál zobudí syna keď spí....toto je jediný prípad, kedy dostane na zadok

nikush
21. jún 2012

@mandragora22 co tak dat jej na vyzurenie vankus, alebo inu vec a nie odist a nechat ju trieskat si hlavu o kachlicky. ved je to chore. raz si ju urve tak, ze sa z toho ty potom nespamatas.

kazde dieta dokazete naucit chodit popri ceste. mam syna, je v obdobi dokonaleho vzdoru, dceru v kociari, byvam na hlavnom tahu, kde za pol hodinu prejde 60 kamionov, chodnik mame len porpi tej ceste, bez nejakych zvukovych barier. ide vedla mna popri kociari, alebo na motorke, ale vzdy popri kraji. dala som si na tom zalezat a dokaze to pochopit kazde dieta. do 12rokov nedokazu odhadnut vzdialenost, rychlost a cas za aky sa k nim auto priblizi! takze s tym na neho ist nemozem, no poovedala som mu, ze je to nebezpecne, a ze ak tam vleti, moze ho zrazit auto a nikdy uz potom mozno neuvidi mamku ani tatika. nakolko deti lubia svojich rodicov, tak tento argument zabral, ankolko pojem smrt je pre neho este spanielska dedina