icon

Chcem stavať dom

nika898
8. aug 2018

Ahojte mamicky aj buduce mamicky. Idem si po vase skusenosti, rady, typi. Mam dve male deti stari ma malo cez 2 roky a mladi 7 mesiacov. Chcela by som stavat dom. Samozrejme nie zajtra ani na buduci rok. Najprv musim najst vhodny pozemok. Manzel mi povedal ze si mam vybavit vsetko sama ze on zbali len svoje deti a presunie sa z bodu A do bodu B. Teda moja otazka co vsetko, ake urady, potvrdenia/nepotvrdenia ste potrebovali pri stavbe domu. Ak ste davali stavat firme tak budem rada ak mi napise s ktorymi ste boli spokojne/nespokojne. Comu sa vyhnut, naco dat pozor. Ako casto ste chodili pozerat na stavbu. Samozrejme viem co stavba domu obnasa a aj to ze nie je prechadzka ruzovou zahradou no uz som sa rozhodla ze idem do toho a budem rada ked mi napisete vase skusenosti ci uz pozitivne alebo negativne. Dakujem 😉 Samozrejme viem co stavba domu obnasa no uz som sa rozhodla

evabb35
9. aug 2018

@nika898 kupovať starý dom neodporúčam. Veľmi veľa nepodarkov sa za posledných 50 -70 rokov na
Slovensku postavilo. Sú to väčšinou veľké viacgeneracne domy, do ktorých treba veľa financií na opravu a rekonštrukciu. Veľa nešťastných kupcov starých domov až po kúpe domu zistili,čo všetko sa nachádza na ich pozemku... A donekonečna riešia nové a nové problémy.... Architekt vie zhodnotiť aj starý dom. Do starého domu by som išla len v prípade výbornej lokality a krásneho pozemku a zhodnotenia kvality stavby odborníkom.

ressankajanka
9. aug 2018

@nika898 Presunie sa z bodu A do bodu B 😀 Nemáte náhodou otočené mužské a ženské role v rodine? 🙂 Nemyslím to v zlom, veľa párov to tak má a nie je to správne. Žena je tá, ktorá prijíma a muž je ten, ktorý robí akciu. Samozrejme by žena nemala byť nečinná, ale veci okolo stavby domu nie sú jej rolou, ona by mala byť tá kreatívna, ktorá vyberá farbu steny a typ závesov, nie pozemok, kde skúma aké sú naťahané siete 😉

evabb35
9. aug 2018

@nika898 mne by sa nepáčilo, keby som bola postavená pred hotovú vec a už len vyberala závesy a farbu steny,bola som asi vychovana chlapčensky. Zúčastňovali sme sa obhliadky nehnuteľností a pozemkov spoločne celá rodina a môj názor na obhliadany pozemok či nehnuteľnosť bol veľmi dôležitý,dôležitejší než si to realitný maklér myslel. Takisto pri navrhovaní domu,rekonštrukcii bytu som mala rozhodujúce slovo, je to náročnejšie lebo som preberala zodpovednosť a bolo by omnoho pohodlnejšie o ničom nerozhodovať. Ale mne prišlo prirodzené do všetkého sa montovať, hoci sama som si tak položila na plecia kopec problémov, to je jasné.

ressankajanka
9. aug 2018

@evabb35 Presne toto som tým myslela, že veľa žien prijalo od detstva mužskú pozíciu, hoci si jej veľakrát ani nie je vedomá. Muž sa automaticky stiahne do nečinnej pozície, nič iné mu ani neostáva. Je dobré vytvoriť priestor aj na jeho rozhodnutia, hoci by si to žena najradšej spravila sama, ale prečo by mala? Ide aj o ďalší vzor našim deťom. Viem o čom píšem, sami sme to doma riešili, dokonca absolvovali terapiu, ktorá nám veľmi pomohla "meniť role", o chvíľu sa nám narodí syn a ja netúžim, aby z neho vyrástol typ muža, ktorý neskôr žene len všetkému prikývne a tým je to vybavené. Pani píše, že muž nemá rád byrokraciu a kto má? Sú to len výhovorky ako dať zodpovednosť na krk žene. Osobne by som s tým nesúhlasila, je to NÁŠ spoločný domov a mali by sme sa na tom zúčastňovať a rozhodovať spoločne ako pár.

nika898
autor
9. aug 2018

@ressankajanka nie nie len s tym nechce mat ziadne starosti kedze len pred rokom sme sa stahovali z novo prerobebeho bytu do druheho bytu.

ressankajanka
9. aug 2018

@nika898 No možno akceptovať aj jeho názor, že ešte na to pripravený nie je a trošku počkať, tiež má možno na vec svoj pohľad 😉

nika898
autor
9. aug 2018

@ressankajanka a ja teraz podla jeho slov zase vymyslam dom tak nech si ho riesim. On by zase radsej kupil dva 1 izbove byty ktore by prenajimal ale potom by ostali nasim chlapcom aby mali start do zivota. Dobry napad ale povedzme si uprimne kto vie co bude za 20 rokov a mat problemymi s prenajimanim bytu nie dakujem neprosim. V tom vidim vacsie problemy ako v stavbe domu.

laska201
9. aug 2018

@evabb35 ked sme kupovali nas starsi dom muz mi povedal jednu pravdivu vetu.nedivaj sa na to ako teraz vizera ale tak ako to bude vizerat ked to prerobime.samozrejme prve buranie som zacala ja tak symbolicky som si musela udriet do steny ktora isla prec.a ked je chlap sikovny vela roboty si urobi sam tam si to clovek ani uvedomit nevie.mne napr.ani zdaleka nepride ze sme domu zvysili raz tolku hodnotu ako ked sme ho kupili.ale keby mam firmu volat tam by som uz asi vedela presne co kolko stalo.tak to viem len plus minus material.a to na dome fakt neni miesto coho by sa muz nedotkol svojimi rukami a dom je presne zo 75roku a velmi dobre urobeny velke izby a malinke chodbicky 2poschodovy vtedy to bolo zvyk prave naopak.

ressankajanka
9. aug 2018

@nika898 Veľmi vám držím palce, aby sa vám to vyriešilo k dobru oboch. Nie je ľahké rozhodovať o nehnuteľnostiach, sú to veľké položky a veľké životné kroky, preto by mali byť oboma zlúčiteľné. Tiež by som nebola za tie 1-izbové byty, lebo presne neviete čo bude, keď vyrastú, možno v tom čase budú mať úplne inú hodnotu, možno sa už ani nebudú byty prenajímať a možno ich cesty povedú do iného mesta. Tiež som odišla zo SR a našla domov inde, nebolo to cielené. Len je dôležité, aby ste boli tím a ťahali za jeden koniec ako pár. Sama vybavovať veci okolo domu je pre ženu veľké sústo ☹ Možno keby aspoň vybavil nejakého odborníka, ktorý vám pomôže pri jednotlivých krokoch.

majkeel
9. aug 2018

Takze zhrnieme, ze v priebehu par rokov si autorka vymyslela tretiu nehnutelnost, ktoru treba zafinancovat, vybavit, vlastnymi rukami dlhe mesiace popri praci prerobit ... a zly chlap, co ma dve prace, prerabok plne zuby a potrebuje pauzu. 🙂
Tiez by som tak reagoval. Dalsi vymysel za kratku dobu? Tak sa s nim popasuj ... 🙂

nika898
autor
9. aug 2018

@ressankajanka dakujem a osobne si myslim ze potom sa bude do toho angazovat aj on ked bude vidiet ze to myslim vazne a idem si za svojim sama bez jeho pomoci.

evabb35
9. aug 2018

@ressankajanka a môj muž má typickú dievčenskú výchovu, vari, pečie, zavára,takže sa dopĺňame. Iné ženy by sa zo zúfalstva rozviedli, alle ja si asi viem poradiť...

anemone123
9. aug 2018

@nika898 stavba domu je teda riadna fuska, najskor co sa tyka papierov, potom samotnej stavby. My sme na to boli dvaja a teda casto nas chytalo zufalstvo, ked sa veci nakopili. Tam treba riesit milion veci, od tehly po zastrcky, nehovoriac o tom, ze je tam kopec odbornych veci, o ktorych si budes musiet najskor pozistovat informacie a potom sa rozhodnut. Nakoniec aj tak nebudes spokojna, lebo ako sa hovori, prvy dom stavaj nepriatelovi 😊 (to mi potvrdili asi vsetci, co stavali dom). Nebolo by pre vas skor riesenie kupit si uz hotovu novostavbu? Teraz je tych projektov vela, je to hned, bez papierovaciek, jasne, ze tam si treba davat pozor na kvalitu. No drzim palce, kazdom pripade obdivujem tvoje odhodlanie a odvahu pustit sa do toho sama

peknycas
9. aug 2018

@zafir01 Ste perfektná. Máte môj obdiv, super.

sissi2183
9. aug 2018

@ressankajanka ja by som zasa nezniesla byt nejakou “putkou domacou”, ktoru muz postavi pred hotovu vec. Ja som bola ta, ktora chcela stavat a muza som na to nahovorila. A bavilo ma vybavovanie a dojednavanie roznych zalezitosti na stavbe. Urcite by som necakala, ze muz mi polozi na stol hotovy projekt s tym, ze si mam vybrat zavesy. Spolu sme doladovali aj najmensie technicke detaily.

nika898
autor
9. aug 2018

@anemone123 pozerali sme novostavby od developerov ale vzdy tam bolo nieco co nam vadilo. Teraz aspon presne viem aky dom chce moj manzel. Obvodove mury mutovane ale priecky sadrokartonove keby v pripade potreby bolo treba nieco prerobit "iba rozobere" stenu. Boli sme pozerat presne taky dom ale bol moc nad nas rozpocet. Aj preto chcem vybrat pozemok a dat firme postavit dom aky chceme aby sme nasli domov.

ressankajanka
9. aug 2018

@sissi2183 To ani netvrdím, písala som, že pár by mal byť tím a rozhodovať o všetkom spoločne 🙂 Ale určite sa nevyznám, ktorý pozemok je vhodný, do nejakých sietí, zástrčiek a neviem čoho, toto by som nechala na manželovi. Rovnako ako sa ja jeho opýtam, či sa mu tie závesy tiež páčia, pretože je to SPOLOČNÝ domov, nie ty choď zariaď a ja sa presuniem 😅 A od puťky domácej mám ďaleko, len som za to, aby žena bola ženou a muž mužom 😉

anemone123
Autor odpoveď zmazal
siska1313
9. aug 2018

@majkeel presne toto ma napadlo. V kratkom case tretia nehnuteľnosť, ako nedivim sa mu, ze ma toho dosť. My staviame náš prvý dom, dúfam, aj posledný, v kuse niečo riesime a pravdupovediac, sama by som do toho nešla. Za nejaké obdobie možno autorka zistí, že ani ten dom nie je to, co si predstavovala a potom čo.

ressankajanka
9. aug 2018

@siska1313 Súhlasím, ak od toho dal muž ruky preč už teraz, veľmi psychickou podporou nebude, možno príde veta "Veď ty si chcela dom, poraď si". Nezazlievam mu to, lebo nejde momentálne o spoločné rozhodnutie, asi by som počkala, kým sa na to cítiť bude. Je to veľmi veľký krok, kedysi si so stavbou domu pomáhala celá dedina, aby sa vykryli náklady a bola potrebná každá ruka. O papierovačkách ani nehovorím, ak je na to človek sám, ľahko sa môže stať, že niečo prehliadne.

nika898
autor
9. aug 2018

@siska1313 dom sme chceli kupovat uz vtedy ked sme kupovali prvy byt. Do toho 2 izboveho bytu by som sa vratila hnet len zial nie je tam vytah a je 4 poschodi a bol by nam uz asi maly ale aj to by som vedela poriesit. Proste vytvorili sme si tam domov a ten si chcem vytvorit opat. Aj ked sme isli do 4 izboveho bytu obidvaja sme sa zhodli ze za 5 rokov chceme ist do domu a ked sa pustim do toho sama tak naozaj mozno ten dom bude dokonceny do 5 rokov. Nic ma nesuri mozem si to spravit naozaj tak ako chcem. Byvat mame kde a popri tom chcem pomaly riesit dom.

nika898
autor
9. aug 2018

@siska1313 a keby som si chcela vytvorit domov v byte ktory mame teraz znamenalo by to opat kompletnu rekonstrukciu vycisline minimalne na 35000€ lebo by sme robili elektriku a vodu nanovo a burali priecky a tak isto stavat nove priecky.

zltalienka
9. aug 2018

@nika898 keď máš časový horizont 5 rokov, tak choďte do toho. Ty energiu na počiatočné zháňanie pozemku máš, chlap sa po čase pridá, keď sa vám nejaký pozemok naozaj zapáči. My sme len pozemok hľadali 1 a pol roka, ďalší skoro rok ubehol kým sme spolu s architektom "vymysleli" projekt + stav.povolenie. Chcem len tým povedať, že kým sa dostanete k reálnej stavbe domu aj deti podrastu aj chlap sa opäť "preberie" do stavebného módu.

maxi2
9. aug 2018

@nika898 nenechaj sa tu odrádzať! Každý tu rieši len tvojho chlapa a nie otázky čo si sa pýtala. Ja nemám pocit že chlap pri tebe nestojí. Potom ste super milionári keď ti vyčlenil 165 000e😂😂😂

ressankajanka
9. aug 2018

@maxi2 Možno preto, že chlap je pri stavbe domu dosť podstatný 😀 Ja len, že kam ten svet speje, keď už muži bývajú na materských dovolenkách a ženy stavajú domy 🙏

maxi2
9. aug 2018

@ressankajanka neviem v čom je podstatný??? Mi staviame teraz tiež. Stavia firma a môj muž nerobí nič. Ešte keď im chce pomôcť tak naňho kričia že oni to spravia. Projekt sme kreslili spolu ale ja som ho riešila s projektom. Ja som sa zaľúbila do jedného pozemku MM nechcel aj tak sme ho nakoniec kúpili lebo usúdil že je najlepší. A zase len ja som jednala s majiteľmi. Takže na co chlapa???

ressankajanka
9. aug 2018

@maxi2 Na podporu, spoločné rozhodnutia, spoločné plánovanie, spoločné ciele - byť pár neznamená, že každý si ide svoje.

nika898
autor
9. aug 2018

@zltalienka toto iste si myslim aj ja a ak by nahodou motyka vystrelila a nasla by som dobry pozemok tak nieco okolo domu zacnem riesit az na buduci rok lebo uz aj tak bude zima za chvilku a najlepsie je zacat stavat ked opadne sneh.

nika898
autor
9. aug 2018

@maxi2 to ze riesia mojho muza neriesim bola mi jasne ze to mnohe zaskoci no on ma tym vlastne chce motivovat aby som to spravila sama jednak aby som videla kolko je s tym roboty a bude vediet ze potom si ten dom budem ovela viac vazit a ze ma to aj posunie vpred.

ukulela
9. aug 2018

@nika898 v akej lokalite? Zozenies pozemok za 20 litrov?