Chcem stavať dom
Ahojte mamicky aj buduce mamicky. Idem si po vase skusenosti, rady, typi. Mam dve male deti stari ma malo cez 2 roky a mladi 7 mesiacov. Chcela by som stavat dom. Samozrejme nie zajtra ani na buduci rok. Najprv musim najst vhodny pozemok. Manzel mi povedal ze si mam vybavit vsetko sama ze on zbali len svoje deti a presunie sa z bodu A do bodu B. Teda moja otazka co vsetko, ake urady, potvrdenia/nepotvrdenia ste potrebovali pri stavbe domu. Ak ste davali stavat firme tak budem rada ak mi napise s ktorymi ste boli spokojne/nespokojne. Comu sa vyhnut, naco dat pozor. Ako casto ste chodili pozerat na stavbu. Samozrejme viem co stavba domu obnasa a aj to ze nie je prechadzka ruzovou zahradou no uz som sa rozhodla ze idem do toho a budem rada ked mi napisete vase skusenosti ci uz pozitivne alebo negativne. Dakujem 😉 Samozrejme viem co stavba domu obnasa no uz som sa rozhodla
@ressankajanka však vie co chce však písala, že chodili po stavbách. Určite to budú riešiť spolu.
Len, že je to diskusia a každý vyjadrí svoj subjektívny názor. Objektívny nebude nikdy, lebo nikto vás dvoch nepozná 🙂 Preto je to vždy len na vás dvoch, do čoho sa pustíte a aké kroky podniknete. My môžeme len držať palce 😉
@nika898 ja ti to reálne so svojej skúsenosti, že chlapa k tomu nepotrebuješ. Určite sa budeš s ním radiť pri kúpe pozemku. Neverím že ti v ničom nepomôže že mu je to až tak jedno. Projekt ti bude kresliť projektant on ti povie čo kde máš odnes. U nás tak bolo všetko povedal pomohol. Pri kúpe pozemku ries cez právnika. Tiež ti pomôže. Pozemok daj vymerať geodetovi a ja by som už určite dala aj vytočiť stavbu. Keď budeme mať projekt. Ako pokiaľ nechce riešiť hlúposti že na meter od suseda a neviem čo tak by si nemala mať žiadne tazke problémy. A neviem pri ktorej z týchto veci potrebuješ chlapa a myslím si že keď sa do toho pustiš určite ti aj muž pomôže.
@nika898 s takym pristupom muza by som nestavala, sice moja sestra to mala podobne, pretoze muz nie je slovak, ale im uplne vsetko stavala a urobila jedna firma, cize ona komunikovala len s jednym clovekom , vramci toho boli aj vsetky papiere, stavebne povoloenia atd.... ale ja by som takto nestavala, ale kupila novostavbu a len tu zariadila, ak by som tak velmi tuzila po dome, ale nezavidim potom dalsi pristup chlapa, ak sa nebude o dom dalej starat.
@maxi2 A vášmu mužovi bolo jedno kde ten pozemok bude sídliť, koľko podlaží a aké rozpoloženie izieb bude mať, aký typ kúpeľne zvoliť, či kde mu napr. v pracovni budú vyhovovať zástrčky? My sme prerábali len jadro bytu a obaja sme mali hlavu ako balón, aby sme boli spokojní obaja - vkusom aj cenovo 🙂 To, či vy veríte alebo neveríte, že jej muž časom pomôže je len váš dojem. Pani napísala doslova toto: "Manzel mi povedal ze si mam vybavit vsetko sama ze on zbali len svoje deti a presunie sa z bodu A do bodu B."
@ressankajanka dakujem 😊
Necitala som komende, ale my sme stavali, byvame v novostavbe treti rok a neviem neviem. Uz nikdyyyyy by som do toto nesla. A to mam normalneho muza a takmer nic sme na dome sami nerobili. Mali sme architekta, ktori vsetko vybavi, obehal urady, bol dozor (nestavali sme na kluc jednou firmou) ale aj tak vsetky rozhodnutia boli na nas. A uz len tie rozhodnutia ma stali kopu nervov a vedz, ze na dome aj po dostavani a prestahovani je stale co robit. Casovo nas to vyslo od salop povedane vykopania diery a komplet po prestahovanie ca. 3/4 roka (ale dom bol tip top, vymalovane a vsetko pripravene. Uz sme len nabytok rozostavali). Len ta predpriprava trvala ale dlhsie, asi rok, pokym sme "nacarbali" s architektom plany, stavebne povolenie vybavili atd atd.
A byvame od Vianoc 2015 a stale niece robime. Ci je to zahnrada, zastresenie terasy, predzahradka, ktora je ale taka velka ako poniektori ani tu zahnrads nemaju, cize dalsia robota atd. Od 2013 uz som sa s tym istym chlapom a len koli stavbe, vybavovackam, domu trikrat "rozvadzala"🙈🙈🙈🙈🙈😂😂😂
@nika898 ahoj tak poviem ti moju skúsenosť ... koncom roku 2015 sme sa rozhodli že ideme stavať .to mala dcera 4roky a, syn 1rok. manžel mi tiez povedal že ja budem ta co bude zháňať obvolavat A zajednavat veci okolo stavby a on bude realizovať. Popytala som sa kdekoho v dedine kto im robil projekt a skúsenosti s projektantmi. Nakoniec som po odporúčaniach zavolala jednému dohodli sme sa co ako nakreslil sme si aky dom chceme a on všetko povybavoval od stavebneho povolenia cez plynárov, vodarov, životné prostredie atď atď. Papierovacky boli hotové v máji 2016 začali sme stavať. Všetko som si vybavovala ja od bagra cez betóny, tvarnice, tehlu, pokryvacov strechy, atď atď. A to s dvoma detmi bavilo ma to aj ked niektoré chvíle boli tazke ale dalo sa to.pozháňať kde aky štrk je lacnejší, kto da lepšiu cenovú ponuku na okná. Robili sme si dom svojpomocne JA a MANZEL. Ovsem okrem strechy okien betónu. Každú tehlu sme vynášali rucne všetko ... Teraz robíme dorabky maľujem sama dom aj s dvoma detmi a tu som ... je popri tej stavbe kopec nervov a hlavne ked nieco nevychádza ale dá sa to zvládnuť. Ja by som do toho šla aj druhýkrát. Neboj sa ked su financie tak to ide omnoho lepšie. Držím tí palce a tam kde je chuť tam ide všetko
@nikuska111 dakujem. Som si vedoma toho ze to budu nervy ale mna proste bavi lustrovat v katalogoch a zhnat kde co je lacnejsie ci uz je to strk na beton alebo detske oblecenie 😀😀😀😀. Viem ze je tam kopec papierovaciek a tiez mi to pri rieseni prerabky bytu a vybavovania stavebneho povolenia neprislo nic hrozne. Najprv som vzdy zavolala a potom som isla so vsetkym a raz. Volala som pre istotu aj 3x dokonca aj kvoli uradnym hodinam ci tam naozaj budu 😀😀😀 a ked mi nebrali uradnici volala som priamo veducej ta zodvihla a aj poradila vzdy 😀😀😀.
Tiež máme dom bývame v ňom skoro rok. Mali sme na nej obaja ešte aj nedele niekedy. Ako tu niekto písal predpriprava trvalá rok. Hrubá stavba 8 týždňov no a vnútro 7 mesiacov. Všetko sme riešili dvaja s manželom a je to makacka. Aj ideš naozaj sama do toho tak jedine že si to dáš na kľúč postaviť. Svojpomocne pochybujem keď tvoj muž nemá záujem. Váš vzťah je tvoja vec ale je to divné. Nepoznám nikoho takého.
Odporucujem MODRA STRECHA, tam najdes odpovede
@nika898 nedopisala som prispevok, resp mi ho odoslalo bez mojho vedomia ... ak mate osobitne sumu na pozekok 40 a na dom 160, tak sa mi to zda uz realne. ja len ze ozaj ako pisu baby, aby si nemala velke oci, stavat nie je ako prerabat. my sa do toho rozpoctu zmestime ozaj len preto, ze moj chlapo je clovek, ktoremu musi kazda tehla prejst rukami. sedi na nete, riesi ake rury, aku instalaciu, hlada vychytavky, objednava pomaly z celeho sveta (skla do okien riesil az cez centralu v belgisku, kvoli tomu, ze SVK dodavatel nevedel odpovedat, preco nemaju v ponuke to, co maju v katalogu, sklenene tabule osadzal do ramov sam a aj okna osadil sam, aj francuzske, chce to tak robit a zvlada to ... informacie o rurkach do rozvodov na teplu vodu zas konzultoval s vyrobcom v US, lebo zastupca u nas tvrdil, ze su vhodne na kotlovu spiatocku, no vyrobca nakoniec povedal, ze neodporuca ... a milion takych veci, to - predpokladam, ze ty robit nebudes, budes mat na to firmu, alebo teda ked si trufas stavbu manazovat ako stavbyveduca, OK, drzim ti palce a klobuk dolu. ale teda ozaj zalezi na lokalite, ZA je pomerne draha na pozemky, v okoli zas treba zvazovat dostupnost, na kysucuach chybajucu rychlostnu cestu a kazdodenne zapchy ...
stale si myslim, ze ked to das firme, aby si sa neprekvapila, kolko ti nacenia, aby si sa do rozpoctu zmestila. ale fakt nepocitam, ze by si stierkovala dom sama. to by potom dlho trvalo (ako nam 🙂🙂🙂🙂 ale zas mozem povedat, ze susedovci, co mali firmy, tak platna nakrivo vyliata, mury zle postavene, ... vsade problemy na reklamaciu. moj este aj technologie do strechy riesil specialne.
@nikuska111 Hm sikulka, ale do roboty nechodis, vsak? My ked sme zacali stavat, tak som bola tehotna s najmladsou, robila som od nevidim do nevidim, muz tiez a k tomu on stale na cestach, ja casto sluzobky. Aj key som nebola tehotna, na nejake nosenie tehal a murovanie by som nemala cas ani key som sa rozkrajala. Jedno stastie mam, ze mam dobru robotu, obvolat a vybavit vela veci sa mi da aj pocas pracovnej doby. Leby keby som mal 8-10 hodinovu sichtu stat nicked v obchode, kde nemas cas sa ist ani vycurat, tak to by sme svojpomocne nedostavali ani za 10 rokov. A ja som aj rada, ze sme nemuseli nic robit sami. Potom s novorodencom a dalsimi tromi detmi (aj ked uz doma na materskej) by sa to jednoducho nedalo. A k tomu este bez veskerej pomoci, ekdze byvame v zahranici a rodina z oboch staan na stovky km od nas.
@ukulela Sufi.
Ako alternativa jednej firmy, co ma pod palcom vsetko, su mensie firmy a na kazdu robotu extra zmluva. my sme tak stavali s lokalnymi firmami, bolo to super, ked nieco je, vieme na koko sa obratit a ked nieco surne su tu aj za par minut.
Len never aka je too na SK, my sme v zahranici, tu to fungus biz problemov. ja mam skor strach z domov na kluc, popripade, keby som si mala dat vsetko robit jednej stavebnej firme. Ta tiez nerobi vsetko sama, ma pod palcom mensie firmy, ci zivnostnikov a to je take vselijake. Viem aka to je, moj otec mal mensius tavebnu firmu a vela mobil aj pre velku firmu a tam sa dalo visite hocico. Radsej nejdem ani pisat🙈
@yanni jasne, to spm este chcela dopisat - ze ak ma clovek databazu sikovnych zivnostnikov, tak ten narast ceny nemusi a nie je az taky velky. ale aj tak - chlap si dal nacenit omietky - lokalna firma od nas z dediny, 7 litrov aj s robotou, on ked si nacenil iba material a potrebne veci a ostatok svojpomocne tak 2 tusim litre mi hovoril?je jasne, ze chlapov treba zalpatit, ja som mu to aj hovorila, nech zvazuje, ci vsetko musi robit sam, lebo peniaze su na ucte na to, aby sa minuli, ale tak poznam ho, on je strojar, ale dom si v podstate nakreslil a navrhol sam, keby mal ing arch, tak by ani peciatku nepotreboval 🙂 on vela veci radsej vyrobi, ako kupi a pod. vymysla no ve technologie, nechce to mat len tak, lebo to robia vsetci ...
@ressankajanka už sme prešli na vykanie😂😂😂 ja som čítala všetky príspevky autorky a písala že už pri kúpe prvého bytu chceli dom. Že boli aj v novostavbách, ale boli drahé a všade ím niečo nevyhovovalo. Písala že chcú obvodové múry murované a vnútorné sadrokartónové. Neviem ale nemám pocit že by mu to bolo jedno z toho čo autorka píše. Ako my si s mm rozumieme vieme sa dohodnúť a niečo je mne jedno a niečo mm.
Si zena, vsetci chlapi na stavbe s tebou budu jednat ako so zenskou, ktora sa tomu nerozumie. Zvlast, ked budu vidiet, ze za tebou nestoji chlap. A ak sa tomu naozaj nerozumies, tak ta od.bkaju, kde budu chciet. A je jedno, ci budes mat stavebny dozor a projektanta. Aj tych sa budu snazit od.bkat
tak ja by som si veru sama na takéto veci netrúfla. Už len z toho dôvodu, že sa tomu nerozumiem a mohli by ma oklamať. Hlavne pri stavbe domu, použitom materiály. A koľkí potom reklamujú. Aj to by bolo potom na tebe. Nečítala som, čo ti tu baby radili ale aby bolo všetko na mne. No, neviem prečo má tvoj muž takýto postoj ale v budúcnosti bude všetko na tebe. Opravy, príp. reklamácie. Všetko. Budeš mať na to čas a nervy? A keď budeš vyšťavená tak ti muž povie, veď ty si to chcela.
@ukulela viem ze stavat nie je ako prerabat. Mam vo svojom okoli co mi vedia pomoct poradit. Muz je vlastne elektrikar, jeho spoluziak aj robi elektroinstalacie aj s projektami, syncekov krsny je zase zrucny v stavbach takze tam by som isla pre taketo rady, co sa tyka vody tak mam jedneho znameho ale to neviem ci by si dal nahovorit aj na dom. Velke oci nemam. Uz to pozeram a premyslam nad tym vyse roka len som chcela pocut aj nazor mamiciek ktore to podstupili a nie len muzovych kolegov z prace ze ked im povie ze chcem stavat dom tak ho od toho odhovaraju a volaju ma k sebe aby mi povedali co to vsetko obnasa - proste aby ma od toho odradili. Velmi tuzim po dome najma kvoli detom a viem ze okolo domu je kopec roboty. Preto chcem len maly pozemok kde bude dom, garaz, statie na auto, altanok a daka smyklavka, hojdacka a trampolina. Ubyja ma byt zavreta v byte. X krat do dna chodim aspon na balkon sa "pokochat" vyhladam do susednych okien. Lutujem teraz ze sme minuly rok nekupili dom na ktory nam spravili super cenu. Vsetci nam vraveli ze ho mame kupit uz sme mali nachystanu aj rezervacnu zmluvu no manzel si to rozmyslel kvoli financiam. Teraz ked ma 2 roboty z vlasnej iniciativy sa to da uz lepsie sklbit co sa tyka financii. Uvidim ako to nakoniec vsetko dopadne.
@maxi2 Je dobré, že tu má autorka rôzne pohľady ľudí, to, čo môže byť pre niekoho dobré, nemusí "sedieť" aj pre druhého. Ak majú ženy záľubu v projektovaní a stavaní domov, v hľadaní vhodných tehál, rozhodovaní a brania zodpovednosti za tak dôležitú vec v živote, tak proti gustu žiaden dišputát 🙂
@korunka1 prečo nie? 4 áre stačia

@ressankajanka aj moj muz je teraz na MD ale chodi do prace normalne 😊