icon

Chcem stavať dom

nika898
8. aug 2018

Ahojte mamicky aj buduce mamicky. Idem si po vase skusenosti, rady, typi. Mam dve male deti stari ma malo cez 2 roky a mladi 7 mesiacov. Chcela by som stavat dom. Samozrejme nie zajtra ani na buduci rok. Najprv musim najst vhodny pozemok. Manzel mi povedal ze si mam vybavit vsetko sama ze on zbali len svoje deti a presunie sa z bodu A do bodu B. Teda moja otazka co vsetko, ake urady, potvrdenia/nepotvrdenia ste potrebovali pri stavbe domu. Ak ste davali stavat firme tak budem rada ak mi napise s ktorymi ste boli spokojne/nespokojne. Comu sa vyhnut, naco dat pozor. Ako casto ste chodili pozerat na stavbu. Samozrejme viem co stavba domu obnasa a aj to ze nie je prechadzka ruzovou zahradou no uz som sa rozhodla ze idem do toho a budem rada ked mi napisete vase skusenosti ci uz pozitivne alebo negativne. Dakujem 😉 Samozrejme viem co stavba domu obnasa no uz som sa rozhodla

siska1313
9. aug 2018

@korunka1 presne, my máme pozemok 623m2, ani garáž sme nedali, len kryté parkovanie pod domom, čiže ani to veľa miesta nezaberie, a až toľko miesta veru nezostane. keby sme tam dali altánok,garáž, nejaké detské hračky, tak zapraceme celý pozemok. My časom plánujeme dokúpiť vedľajší pozemok a niečo si tam pestovať, ale aby som celý pozemok zapratala domom, altanom a nemala ani kúska okolo a hneď 2m z každej strany susedove okno, no neviem, ak sa to autorke bude páčiť, to je už na nej. Ale pozemok na stavbu domu 500m2 mi príde brutálne malý.

siska1313
9. aug 2018

@kvetinka75 zaprace nakomplet celý pozemok, to môže ostať rovno v byte

nika898
autor
9. aug 2018

@sissik toto si az tak nemyslim. Zase nie som az tak lava v tychto veciach a ked pride za robos zenska ze a bude s nim rozumne diskutovat a nie ze takto to bude a hotovo tak sa budu na nu pozerat uplne inak. Nie raz som sa s tym stretla.

nika898
autor
9. aug 2018

@korunka1 bohate ti staci 500m ja nechcem vilu o rozlohe 200 a viac stvrocov. Chcem domcek cca s plochou 100m.

kvetinka75
9. aug 2018

@siska1313 to áno ale má dvor a málo roboty okolo pozemku. Veľa ľudí to takto má. Mne sa to síce nepáči, ale kto má málo času, nechce zabiť veľa času ,,upratovaním,, pozemku a chce dom , riešenie to je. A časom pôjdu hojdačky a iné detské veci preč a bude viac miesta na krásny trávnik, príp. bazén. ak nechce veľa kosiť, sadiť, tak jej to postačí

siska1313
9. aug 2018

@nika898 Ale nebude, do očí bude jedno a urobí si po svojom. Raz darmo, keď sa žena stará do chlapských robôt, ktorým navyše nerozumie, ono je to vidieť, že tomu nerozumie, stačí trochu neistoty.

ukulela
9. aug 2018

@nika898 pises pozemok 500 metrov. chces bungslov, alebo poschodovy? oproti nam maju 600 metrovy pozemok a stavaju ozaj uzky dom poschodovy, aby im tam vysla aj garaz a terasa a daco malo na ihrisko. dom katalogovy, alebo na mieru? lebo aj to dost nadvihne cenu ... garaz na jedno/dve auta? (neber to ako vysluch, len pytas rady, tak upozornujem ...)
My sme napr odsadzali dom od hranice pozemku 5 metrov, lebo mame okno aj na susedovu stranu, bolo nam luto nevyuzit vychodne slnko ... takze v tom hluchom mieste bude pristresom na drevo, kurenie riesime zatial kotol na drevo s moznostou alternatoivy, ale takto to zatial vychadza najlepsie.

nika898
autor
9. aug 2018

@siska1313 byt a dom je velky rozdiel aj s malym pozemkom. Videla som domcek sice pre dvoch ludi ale na pozemku okolo 300m a ty ludia tam mali vsetko okrem trampoliny a hojdacky. Ide o to najst spravny pozenok a dobre vediet osadit dom. Ja nechcem pestovat nic maximalne daku malu skalku niekde pred domom aj o tom pochybujem. Nie som typ co rad pestuje zeleninu a okopkava na zahrade. Ja si chcem v lete sadnut na terasu a vypit kavu, dat si ranajky alebo hocico ine ☺

siska1313
9. aug 2018

@nika898 jasné, ja ťa nechcem odrádzať, len ak to máš zvládnuť, zahoď ružové okuliare a ak sa na to dáš fakt SAMA, pár rokov si riadne neoddýchneš a stres bude tvoj večný spoločník. Ale naozaj ti prajem, aby sa ti to podarilo. Tiež som roky snívala o vlastnom domčeku, stačil by hocijaký, len proste odísť od svokra. Minulý rok sme kúpili, teraz čakáme na stavebné povolenie a na jar to vypukne. Takže tvojej túžbe rozumiem. Ale na druhej strane, skutočne by som do toho sama nešla. Držím palce🙂

zuzana76
9. aug 2018

@siska1313 tiez mame tych 600 metrov a to je podla mna uplne postacujuce, ak sa niekto nechce narobit, aj tak je dost roboty okolo udrziavania domu a toho kusku zelene, najmä pre cloveka pracujúceho, ktory nema casu nazvys, samozrejme kazdy to ma asi inak, poznam ludi co im je malo aj 10 arov, ale ja a asi aj autorka radsej upravene a mensie , ako velku luku a sad stromov, na ktore nemam cas a ani chut sa starat

siska1313
9. aug 2018

@zuzana76 pravdaže, to je už o preferenciách. Ja by som taký malý pozemok nechcela, ale autorka očakáva od domu niečo iné, ako ja. Avšak, chcela aj druhý pohľad, tak ho má🙂

ukulela
9. aug 2018

@nika898 znami maju dom so zakladmi 9x9. dole kuchyna, obyvacka, mala hostovska a mala (ozaj mala) kupelna a wecko, chodba. hore dve detske a spalna a kupelka. ked dostavali, zacali riesit, ze nemaju spajzu - uzavreli priestor pod schodami preto. nemaju kde dat v chodbe vstavanu skrynu ... ja som mala pri dome podmienku: velka spajza )kamosky v domoch sa stazuju, ze male spajzky, alebo vobec), satnik (nech nezapratavam izby skrinami), dole v chodbe dost miesta na vstavanu skrinu na kabaty a botnik (nech sa nepovaluju veci kade tade). a priestranna kupelna (som panelakove decko, kupelnu chcem s oknom a vyhladom z vane 🙂 ) chlap naprojektoval este technicku miestnost /kotolnu (boli sme v domoch, kde maju kotol v stavanej skrini skryty, alebo bojler na teplu vodu nad weckom ....) a pre seba pracovnu (robieva z domu). mame este spalnu, jednu velku detsku, co sa casom da predelit na 2 a mensiu hostovsku a samozrejme obyvacku. bach - miestnosti na mindar ... a pritom nemam pocit, ze by toam bolo nieco navyse ... iba ak teda velkoryse otvorene schodisko, ale to chcem drahy, tak ho ma. ja mamzas aj hore terasu s vyhladom na hory 🙂

korunka1
9. aug 2018

@kvetinka75 na to všetko nestačia. Ešte nevie aký dom bude mať. Jasne, časom trampolínu vyhodí. Aj terasu vedľa domu bude chcieť a napr. kosačku kde odloží? Do garáže samozrejme poviete, ale aká veľká bude musieť byť tá garáž?
Ja osobne by som sa nebála tých vybavovačiek. By som chodila po kamarátoch, ktorí bývajú v domov a zisťovala čo im chýba v dome, čo by riešili inak , prečo zastrešiť terasu hneď a nie až potom a pod. Kolega v práci si min. raz za mesiac otĺka hlavu, čo všetko urobil zle..a to stavbár inžinier a robíme v stavebnej firme.

tina1979
9. aug 2018

Je skupina pekne byvanie a su tam baby, ktore ti presne poradia ohladom stavby. Odporucam sa pridat, a sledovat.

sissik
9. aug 2018

@nika898 nie raz som ich uhanala a este na mna frflali za chrbtom, ked mysleli, ze ich nepocujem.

nika898
autor
9. aug 2018

@sissik robosi sa nesmu uhanat potom si ty ta zla musis na nich s rozumom ☺

eliska13
9. aug 2018

@nika898 nedaj sa odradiť a už vôbec nie tým, že žena má byť žena a chlap chlap🙂koľko žien robí mužské povolanie a muž doma vari, pečie každý nech robí ako mu vyhovuje.pises, že máš v rodine ľudí od fachu, budeš mať stavebný dozor, rozpis materiálu, kalkuláciu.. často si zhanat stav.material nie je výhodné firmy stavebné majú veľké zľavy ....

eliska13
9. aug 2018

@nika898 a to stavebné povolenie by som dala plnú moc a nájdeš človeka čo to vtybavuje na živnosť a máš po probleme vie kedy za kým ísť na úrad kde koho podplatit a za 2 m máš všetko na stole na úradoch ho uz poznajú.A na 600 m pozemok Ti to všetko vlezie len metre štvorcové na dom by som prehodnotila sa mi to zdá malo
Ak nemáš atypicky pozemok nedávala by som si individuálny projekt firmy Ti dovolia správ pár zmien prípadne ísť pozrieť k niekomu už do postaveného.Nie je to takj ťažké ako niektoré opisuju.Cas máš, peniaze tiež, chuť, plán ...

eliska13
9. aug 2018

@ukulela ja som práveže zrušila špajzu a radšej spravila ešte jednu rolldor skrinu mne stačí potravinová skriňa nemám také zásoby a kompóty...a nechcela som altánok, ale spravili sme väčšiu terasu sa mi to zdá zbytočne mať terasu aj altanok, radšej bazén pre deti, či j, skalku, kvety

nika898
autor
9. aug 2018

@eliska1 dakujem za povzbudive slova. Urcite sa nenecham odradit. Dnes sme sa akurat s MM rozpravali o pozemkich. Aj ked povedal ze mu to je jedno vyjadril svoj nazar a odpovedal na otazky ktore som sa ho pytala 😊

hettinka
10. aug 2018

@nika898 jedna vec je dom postaviť a druha v ňom bývať a udržiavať ho. Na dome je robota stále, nie je to tak, že postavíš na kľúč a 20 rokov netreba nič robiť. A o kvalite prác v prípade, že robotníkov nikto priebežne nekontroluje, mám pochybnosti.
Ak chlap k tomu nemá vzťah, nechcela by som dom. Máš romantické predstavy o pití kavicky na terase, ale kto v dome býva, povie ti, že take velmi nestíha.
Skôr je to drina dookola, raz vnútri, raz vonku.

martina398
10. aug 2018

@nika898 Stavali sme dom pokým som bola na materskej... Nakoľko sme ho stavali vlastnym menezovanim ušetrili sme kopec peňazí. Určite odporúčam si ísť za svojím snom. Dnes sme tam všetci šťastní. Roboty je dosť na druhú stranu keď sa rozhodneš pre montovaný dom na kľúč máš po starostiach prídeš nastahujes sa. Práce okolo domu neúrekom hlavne dokončovacie úprava pozemku, záhrada, bazén, starostlivosť o trávnik záhony. Ale stojí to zato. A na kávičku na terase sa čas vždy nájde... Je to všetko o tvojich prioritách... Nenechaj sa odradiť.. my keď sme išli pozrieť náš dom u jednej pani.. tá to nakomplet riešila bez manžela od papierovačiek cez hypotekárny úver, po výber dodávateľov... Na materskej dovolenke... Dom jej stál za 6 mesiacov murovaný.

nika898
autor
10. aug 2018

@hettinka rodicia postavili dom pred 18 rokmi a na kavicku na terase si nasli cas takmer kazdy den. Je to aj o urceni si priorit.

sissik
10. aug 2018

@nika898 no som zvedava, co budes hovorit potom, ako postavis. ked prides na stavbu a najdes odflaknute veci, na ktore ich upozornis a budes trvat na tom, aby opravili, ked budu v sklze 4 tyzdne s pracou, tkoru si sami casovo navrhli, tak mi chces povedat, ze sa na nich budes usmievat a ponuknes ich pivkom a kavickou a povies im, nech sa netrapia? no tak si zloz ruzove okuliare a radsej nestavaj 😉

martina398
10. aug 2018

@sissik bežný laik ani nezistí ci to bolo odflaknute alebo nie častokrát... Na tieto veci je predsa stavebný dozor najlepšie nezavysli... Povedať niekomu nestavaj s rozpočtom 160 000€ je troška z cesty... Keby mala ružové okuliare a chce postaviť dom za 60 000 to je už viac-menej nereálne... My keď sme stavali nemali sme žiadne skúsenosti so stavbarcinou. A sme tu máme dom a to nas každý odhovárali a nikto nepodporil.

siska1313
10. aug 2018

@martina398 dobre hovoríš, vy keď ste stavali...ona bude stavať sama...bude to mať veľmi ťažké, ale ak sa na to cíti, do toho, baby to nemyslia zle, len myslim, že autorka ma veľmi optimistické očakávania

nadula01
10. aug 2018

Vybaviť stavebné povolenie som zvládla sama, nemusíš si na to nikoho volať, všetko mi pekne postupne vysvetlili na stavebnom úrade, chodila som s maličkým bábätkom v kočíku a všetko sa dalo zvládnuť. Dom navrhol architekt podľa našich predstav a potom sa už začalo stavať, pri tom už však sekunduje môj chlap, ja sa v takýchto veciach nevyznám, ale pokiaľ budeš mat stavebný dozor, tak nemusíš mať ani chlapa na to. Inak v tvojom prípade by som asi skôr kúpila niečo hotové nejakú novostavbu. Držím palce, nech si splnís sen

sissik
10. aug 2018

susedovi stavebny dozor nezistil, ze dali izolaciu okolo komina zle. On len chodil okolo a nezdalo sa miu to stale, dal kusok izolacie prec a az potom si aj dozor vsimol, ze chceli majstri osidit. Len taky detail, okolo komina. Mozno by boli casom v spravach, ako mlada rodina s detmi vyhorela a zistilo sa, ze bol zle urobeny komin.
Vybavit papiere a kupovat tehly a omietky a obkladacky a linku je to najmenej. To zvladne kazdy trochu sikovny clovek. Ale naozaj dolezite veci je treba mat minimane nastudovane a vediet co kde treba skontrolovat.
Ak mas 160000 kup novostavbu, nastahuj sa a mas po starostiach.
Nejdem radsej ani pisat, co mne porobili "majstri" na dome a co vsetko museli za sebou opravovat, lebo by to bolo nadlho

nikki20
10. aug 2018

@nika898 Neches radsej kupit dom? Ja by som do buducnosti uvazovala nad kupou... Lebo stresovat sa 2 roky so stavbou nie je nic moc a je otazne, ci je to financne vyhodnejsie.

l1991
10. aug 2018

@nika898
My ideme stavat, mame dve deti jeden bude mat 3 roky a druhy 8 m.
Momentalne sme vo faze takej, ze vybavujeme stavebne povolenie do ktoreho spada kvantum papierov(ani neviem akych vsetko obehava muz, ja sa do takychto veci nevyznam a som na to lava), ideme zavadzat elektrinu na pozemok, to uz je vo faze vybavovania, podorys a osadenie domu uz mame a momentalne nam projektant kresli projekt. Situaciu inzinierskych sieti tiez mame.
Davame si dom stavat cez firmu-drevodom.
Momentalne predavame byt(kupujufi si vybavuju hypo).
Pojdeme byvat k mojim rodicom, po predaju bytu, nez sa dom dostavia.
Davame si ho robitlen do holodomu, zbytok si urobime my alebo teda iny ludia nie konkretna firma.
Pozemok sme kupili pred rokom ale bol tam mensi problen s 54m2 kde ma stat dom, takze to sa riesilo. A na pozemku stal stary dom ktory sme burali, respektive davali sme firme burat, teraz uz mame holy nachystany pozemok.
Ja keby nemam takeho muza akeho mam tak ja nic nevybavim🤣