Chcem stavať dom
Ahojte mamicky aj buduce mamicky. Idem si po vase skusenosti, rady, typi. Mam dve male deti stari ma malo cez 2 roky a mladi 7 mesiacov. Chcela by som stavat dom. Samozrejme nie zajtra ani na buduci rok. Najprv musim najst vhodny pozemok. Manzel mi povedal ze si mam vybavit vsetko sama ze on zbali len svoje deti a presunie sa z bodu A do bodu B. Teda moja otazka co vsetko, ake urady, potvrdenia/nepotvrdenia ste potrebovali pri stavbe domu. Ak ste davali stavat firme tak budem rada ak mi napise s ktorymi ste boli spokojne/nespokojne. Comu sa vyhnut, naco dat pozor. Ako casto ste chodili pozerat na stavbu. Samozrejme viem co stavba domu obnasa a aj to ze nie je prechadzka ruzovou zahradou no uz som sa rozhodla ze idem do toho a budem rada ked mi napisete vase skusenosti ci uz pozitivne alebo negativne. Dakujem 😉 Samozrejme viem co stavba domu obnasa no uz som sa rozhodla
@daakotaa my sme nasli firmu ktora v tom case burala zadarmo, teda za odvoz tehal. Zburali ocistilu si na mieste tehle a potom si ich odviezli a nam tam nechali len sut a tehle ktore boli nepouzitelne. A to sme potom nechali odviest, zostalo tam 13 tatier a platili sme za skladsku spolu s tatrami 1400€.
Strechu sme si davali my dole a to sme zadarmo skridlu odviezli do druzstva a drevo si pobrali,, cigani,,.
@sissik podstatne je dohodnut si postupne uvolnovanie financii a nie hnet dat vsetky peniaze. Dalej dat pozor nato aby robotnici boli plateny od vykonanej prace a nie od casu straveneho na stavbe. Dohodnut podmienky zmluvy tak ze ked nieco robosi poserkaju opriavia na vlasne nakladu. Netreba hnet kricat a kritizovat to ma naucil moj MM a ma pravdu. Krikom a vyhrazanim sa este nikto daleko nezasiel.
@sissik a chces mi povedat, ze bezny clovek hoci aj s tromi titulmi z ineho odboru by zistil, ze izolacia je zle urobena. Na to sluzi stavebny dozor. Nie taky len uvedeny kvoli kolaudacii, ale taky, ktory pride na stavbu 2-3x do tyzdna a nesie zodpovednost za to, co podpise.
@nika898 nenechaj sa odradit, nepoznam ani teba, ani tvojho muza, ale domy stavaju aj jednoduchi ludia s podpriemernou inteligenciou a schopnostami.
Stavebne povolenie nie je ziadna veda, to kvantum papierov, co sa tu spomina su okrem projektu vyjadrenia od vodarov, plynarov, telekom, atd. A ak si na to netrufas, architekt ti urcite da kontakt na niekoho, kto ti to za 400e vybavi. Pri tej sume za dom sa 400e strati.
A dalsia vec, nestavaj dom velkosti 100m2. To je malo, aspon tych 120. Lebo dom nie je byt. A ak si das urobit krytu terasu, ziaden altanok nepotrebujes. Porozpravaj sa so znamymi, ktori stavali a popytaj sa ich.
Nezabudni na stavebny dozor, architekt ti da urcite kontakt. A samozrejme, pozor na dosledny vyber architekta, pozistuj si referencie, pretoze to je alfa-omega celej stavby.
@nika898 ale tak presne takto sme to mali. Len im bolo asi jedno, ze stracali cas. Nie kekricala som na nich, s usmevom som im povedala, ze to dokoncia a ze oni stracaju cas a peniaze. Lebo ine ako strata casu to nebola.
Vozila som ich autom, material som im vozila, ked sa minul a ich kolega autom nesiel, normlane sme vychadzali. ALe aj tak flakali.
K susedom chodil stavebny dozor pravidelne a doteraz ma problem so stitom na streche, okrem toho komina. Lebo v projekte to bolo nejak navrhnute, mudry majster urobil po svojom a napriek upozorneniam neprerobil hned a ked na to dali krytinu tak koniec. Uz to 3x boli opravovat a stale je to zle. No a dozor mali plateny. Treba sa fakt pozriet na veci realne. Nie si mysliet, ze sa na majstrov pousmievam a oni si pojdu nohy po kolena a ruky po lakte zodrat.
Vsetci znami, co stavali dom a rozpravali sme sa povedali, ze boli radi, ekd uz konecne majstri odisli a radsej si sami niektore veci za nimi poopravovali. Ked som sa pytala projektantov na referencie na firmy tak mi povedal, ze kamos mu staval dom a odvtedy sa nerozpravaju.
@siska1313 stale nevnimas jej badget... susedia sa ani neukazali na stavbe a prisli a byvali vsetko spolu 80000... kto chce postavi... kto sa stazuje ze zacal stavat a byva v dome asi nehovori uprimne... ale ked si chce zjednodusit cestu kupi novostavbu.. ale tam sa uz treba prisposobovat
@nika898 poprosim ta porad sa s projektantom, architektom, ak chces usetrit pri stavbe domu nekupuj svahovity pozemok... chod si za svojim...
@martina398 ako nevnímam jej badget? akože keď má niekto kopu peňazí, postaví dokonalý dom a nie je možné ho odr...kať? My staviame jednoduchý dom, bohužiaľ čiastočne v kopci, všetko obývacie na jednom podlaží, dá sa chápať ako bungalov, ten kopec sme vyriešili krytým parkovaním. V podstate je to štvorizbový dom, kde je úzky pozemok, čiže 6,5m x 24m. Nič extra tam nie je a rozpočet od architekta 157tis. Tak verím, že to bude menej, manžel má kopu známych, na materiáli hádam ušetríme, ale bude stavať firma. Dozor nám bude robiť náš architekt, takže si dá sakra pozor, aby bolo všetko ako v projekte. To len na margo toho badgetu. 165tis.môže byť veľa, ale aj málo. Keď sa začne kresliť dom, taká požiadavka, takto toto chcem, o tomto snívam a naraz bum, už sa viac do limitu nezmestí. A podotýkam, že nemá pozemok. Veď mne je jedno, kde a ako postaví, len hovorím, že to nebude jednoduché. A opakujem, bez chlapa, s ktorým tam budem bývať, by som do toho nešla. Ale inak jej držím palce.
@siska1313 ty jej hovoríš ako je to komplikované ja že to ide... Aj pri troch deťoch.. nás má 170m2 suma 110000 nakomplet s bazénom záhradou troška vyšší štandard... To sme buralii aj starí dom na pozemku. Dostala tvoj názor dostala aj môj... Všetko dobre
@martina398 waw tak to super cena 😉
@martina398 svahovity nechcem. To mi uz tatko vysvetlil sa predrazi stavba a nastastie mam aj bratranca ptojektove inziniera takze s nim sa budem urcite radit. Aj ked dnes som nasla jeden velmi pekny projek ktory mi padol do oka ☺
https://www.mecon.sk/rodinne-domy/projekt/arkada-7
@nika898 to je pekny dom, len ma sirku 19 metrov, na to budes potrebovat dost siroky pozemok, 25m minimalne, aj to neviem ci bude dost, aby ti dali stavebne povolenie... my sme museli mat priestor 2m od jednych susedov a 7m od druhych susedov. Opravte ma, ak to uz neplati.
@nika898 už si sa rozhodla a želám veľa šťastia. Všetko sa naučíš za behu tak ako aj ja...podotýkam že za 11 mesiac sme mali postavený dom...a už sme v ňom bývali... Murovaný a nepočúvaj tie nezmyslu o rýchlych vystavbach, nakoľko už máme už úplne iné materiály. Domček je krásne suchý. Spotreba energií 70€. No vidíš a už kopec veci vies. Choď sa inšpirovať na modrú strechu nájdi tam ten svoj projekt ktorý už reálne niekto postavil zostaň s ním v kontakte. Tak sme to robili aj my. Na MS sú ľudia ktorí svoje domčeky ľúbia sú ich životný štýl toto sú momentálne ľudia ktorých ty potrebuješ počuť
@anemone123 co viem tak strechy domov musia byt vzdialene od seba z kazdej strany 2m. Ale priznam sa toto som este nekukala len mi to bolo povedane ☺
@martina398 tak mna vystavba velmi nesuri a je pravda ze ked dam postavit na kluc tak mi asi nedovolia aby hruba stavba stala a potom sa dokoncila ☺. Musim pozriet tu MS. Od pondelka ide starsi syncek znovu do skolky tak budem mat viacej casu ☺
@nika898 buď pokojná firma ti postavy aj hrubu stavbu
@nika898 dom by mal byt osadeny 2 metre od hranice pozemku (tak vraveli nam) - v nejakych specialnych pripadoch sa dava na vynimku meter, ale to musi uz povolit sused a neda sa to vzdy a vsade. 2 metre medzi sebou by bolo velmi malo - meter od plota, to je na prd aj pri pripadnej prave a pod... rovnako ku susedovi by si nemala mat okna do obytnych miestnosti, to musis mat dom od hranice pozemku este dalej - my preto budeme mat tu vychodnu stranu tak - 5 metrov od nasej hranice plus teda dva metre susedove a to je mozno tych spominanych 7 metrov, ako pisala @anemone123. takze pri tom dome z linku by si musela pocitat pozemok 25 x 20 metrov - a teda neviem, ako je to s odasenim domu od ulicnej ciari, tiez sa neda stavat rovno pri chodniku, my sme od ulicnej ciary osadzali 4 metre. ak by ste vy len 2, za domom by ti ostalo CCA 8 metrov. stacilo by ti to? podla mna na tak maly pozemok, ako planujes - 500 stvorcov, radsej poschodovy dom, ako bungalow.
@nika898 aha - k tym rozostupom:
https://www.promiprojekt.sk/aktualne/odstupove-...
https://www.djsarchitecture.sk/odstupy-od-sused...
... pisu, ze od ulice minimalne 3 metre.
@nika898 tak tento je veľmi pekný, tiež budeme mať plochú strechu. Ale zabudni, že 224m2 dáš za 108tis. neviem, odkiaľ si, záleží aj od lokality, aj na modrej streche ti poradia, že dom v reále stojí 800-1000e/m2. Ale inak vkus máš dobrý....čo sa týka rozostupov, od hranice pozemku musí byť 2m, menej len v stiesnených podmienkach, a medzi dvoma domami musí byť 7 metrov, v stiesnených podmienkach 4m. Radšej najskôr nájdi pozemok, potom vyberaj projekt.
@nika898 možno sa ti bude zdať moja odpoveď odveci, ale ver mi, že je k veci. V PRVOM rade zapoj do toho aj svojho muža. Lebo to neskončí dobre. Nejdem sa rozpisovať prečo, ale je to tak. No a v druhom rade, viac info nájdeš na www.modrastrecha.sk 😉
@siska1313 úplne súhlasím treba nájsť najprv pozemok, my sme to urobili tak že sme najprv kupili projekt a potom pozemok. . Ale neskutočne ten projekt sadol na pozemok ako sa hovorí ako rit na serbel 🙂 malý sme šťastie... Obývačka a 2 izby krásne slnečné z južnej strany... Terasa severovýchod... Nikdy nedávať terasu na západ ak je to možné je tam nemožné sedieť...
Garáž by som neriesila, ani som ho nedala a som nadmieru šťastná toľko bordelu je z nej že až...
@daakotaa nie dali sme im to za odvoz ten dom mal cca 80 rokov tak drevo bolo nic moc uz🙂za nic sme nebrali peniaze pen my sme davali🙂 pozemol je uzsky a dlhy ma cca 12 m a dlhy 50 m. Dom mame naprojektovany 7,7m+zateplenie a dlhy 15,5 m+4m terasa. Od suseda z jednej strany sme 80cm od jeho garaze a od domu potom cca 5-6m a od druhej strany od suseda 3,5m(presne teraz neviem) a tato vzdialenost je schvalena aj poziarnikmi(inak musi byt viac) ale podmienka bola, ze nesmieme zateplovat polystyrenom ale mineralnou vatou ktora je nehorlava. Od ulice musime mat dom zasunuty cca 6m tiez podmienka hasicov lebo cesta je uzska tak keby nahodou museli prist 2 hasicke auta aby mali kde stat.
@martina398 vy máte poschodový či bungalov? fakt ste za 170m2 dali 110tis. aj s bazénom a neviem, čo si ešte písala? prosím, odkiaľ si? to bola svojpomoc, či na kľúč? lebo mne sa ten náš zdá strašne veľa že 157tis. za 165m2. Síce veľa presklených plôch, budeme mať aj certifikát A1, ale dúfam, že to bude menej. Bazén máte zapustený do zeme?