Článok : Mamy strácajú zdravý rozum...
Celkom zaujímavý článok na zamyslenie 🙂
@alchemilkazltozelena nosenie starsich deti, nikdy nevies, co za tym je... moj syn ma srdcovu chybu, navonok vyzera zdravy, ostatni nic netusia, ale ked je teplo, alebo dlho chodi aj my ho nosime, ak ked ma 4 roky, lebo srdce mu nestiha a nevladze. Takze nesibe mi, ale pomaham svojmu dietatu...
@meluela to co za prispevok si sem dala??? na hlavicku?
@yanni no ved to, neplatena dovolenka, platena bola len kratko a nasi by to len s jednym platom vraj neutiahli. A vieme ake boli vtedy platy. Mozno ak by sme zili na dedine a nieco dopestovali a dochovali, tak by sa dalo, ale zili sme na cinziaku na sidlisku a bolo treba vsetko kupovat. Mozno ak by otec zarabal viac, tak by sa dalo... Teraz dostanu zeny do 3 rokov veku dietata rodicovsky prispevok, ak by ho nedostali, ktovie kolko z nich by zostalo 3 roky doma.
@cottonwomen čítala si ho vôbec celý?
@lmml aby to nebolo tak, ze od svokry vyzaduje pomoc (skoc, ked zavolam), pripadne financnu pomoc (kupte na narodeniny toto, toto a toto...) ... ach, tieto nevesty!
ja mam 1dieta, cakam druhe, so svokrou - VYCHADZAM - neskutocne, zazracne, ale VYCHADZAM! pomaha mi, respektuje moj nazor a ja respektujem jej nazor. rada prijmem pomoc, no neocakavam ju automaticky. Svoje si odchovala a vie mi pomoct aj pri mojom. Nemam pocit, ze by pani z blogu bola rypavicny svokra, co chce neveste zle. Ale keby moja kamaratka/sestra/nevesta trsala o tretej rano s dietatom/synovcom/vnukom v satke/nosici, tiez by som sa jej opytala, ci ho nechce ulozit a sestre/neveste by som pripadne ponukla pomoc. ked si ona uz chce silou mocou uzit svadbu .... mame predsa videopestunky, na svadbach maju izby, kde sa mamy/starke prestriedaju pri detoch .... toto bolo cez ciaru. ano, bolo. a to úpisem ako matka, ktorej dieta nema stanoveny pevny rezim, som v mnohom benevolentna, satkovala aj latkovala som, spavam doteraz s nim casto v spolocnej posteli, dojcila do vyse 2 rokov na poziadanie a dieta dlho nevedelo, co je cukor ;)
@yanni 200 je malo, ale je to aspon nieco. Pre niektore je to polovica alebo tretina bezneho platu. Ja sa nepamatam ake boli ceny a pomery ked som bola dieta, takze tazko posudzovat, ale mne mama jednoducho povedala, ze sa im vtedy nedalo vyjst z jedneho platu a z tejto informacie vychadzam.
@zuzanapjat hejze j som chcela do takej skupiny ist kde nosia sa poradit a kym ma prijali misela som vyplnit asintri dotazniky kto son co som preco chcen aby mampridali do skupiny, no reku, nekaslem vam? :D presla ma chut. Sekta ci co je to
@tyrkysova_kobyla to je hlupost taky dlhy clanok alebo zhluk clankov
@cottonwomen článok je dlhý, pretože je v ňom veľa vyjadrení od psychologičky a myslím, že bol veľmi poučný
Zienky neodsudzujme ostatne mamicky, kazda vychovavame svoje dieta tak, ako si myslime ze je spravne a ako najlepsie vieme ;)
@takacovama ale neodsudzujme ani svokry, ked nam chcu pomoct.

Som sa pousmiala..a opustam temu..z dovodu prispievatelov ..ktorí nemaju rozlisovaciu schopnost ..a myslim ...ze napriek jasnemu faktu ..nerozpoznali..ci je v uvodnom pribehu opisana benevolencia...alebo kontraproduktivny opicí vztah matky ku dietatu...Vytrhavat z kontextu slova..ako svokra..nocny cas plus dieta obesene na matke..je prejav uplneho nepochopu podstaty...Napr. doteraz tu nebolo spomenute...ze matky ,,toho "typu...nemaju problem s nevhodnym spravanim voci starsim a skusenejsim .. s obmedzovanim ludi v okolí ..v mene svojho jedinecneho materstva...ved jeden duchaplny clovek citi..o akej ,,stihacke" pani pise...o takej...ktoru s jej deckom na navsteve nechceme..lebo nas bude nutit s jej deckom diskutovat ..robit mu extra mlsku...dat mu kristalove pohare do ruky..lebo na ne ukazuje..a jeho matku sediacu pri nom na zemi este vypocut..lebo nie som schopna kvality jej decka rozpoznat len tak vizualne...Matku..ktora hysterci u lekara a ordinuje spolu s nim...a matku..ktora ma vynimocne dieta v skole...len ucitelku ma neschopnu....Toto je nosna idea pribehu...a netraposte s argumentami z jednotlivych zivotnych situacii vo vychove..kde sa vam podarilo natriet to svokre z voleja...alebo suchoparne skusenosti s nosenim decka v satke..........alebo ospravedlnovanie sebeckej ...rozmaznavajucej...skodlivej (aj voci decku..aj voci spolocnosti)..vychovy...
@anabella111 chvála Bohu bol toto tvoj posledný príspevok. Dalsie trojbodky by som fakt nezvládla. Pekný zvyšok dňa... ... ...
@anabella111 kto určuje čo je správne a čo nie vo výchove? Psychológovia,okolie, rodina? Prečo máme potrebu odsudzovať, posudzovať? Prečo sa nestarame o výchovu svojich detí? A to mam dobrý vzťah so svokrou, dieťa ktoré pozná kočík, nosič, pekne samo jedáva, spí celú noc.Čiže žiadne výrazné problémy. Ale aj tak ma zaujíma prečo iný štýl je hneď zlý.
Mňa by len zaujímalo, čo vyrástlo z detí autorky tohto článku, keď sa toľko stará do nevesty a nakoniec aj ostatných žien. V poslednej dobe a nie iba na MK je každá matka najväčšia internetová odborníčka na materstvo. Mňa osobne sa článok nedotkol vôbec, nezaujímajú ma totiž názory okolia, o ktoré som nežiadala.
@anabella111 ako už bolo spomenuté, na to, že si udávaš vek 38, jediný kto tu “trapoší” si Ty s Tvojimi troma bodkami.
@anabella111 strasne tu mudrujes 😂😂 a tie ... detinske.
Inac som sa strasne smiala, ako sa tu do mna pustili, ked som isla s dcerou na kupalisko, mala 5 mesiacov 😂 alebo ked som potrebovala ist do nakupneho centra. To boli komenty, ze naco mam dieta, ked sa neviem obetovat, ze mam byt len doma a max.po vonku sa prechadzat.
A najviac ma "dojimaju" rady, ze ked ma raz zena dieta, musi sa 100% obetovat a jej potreby a zdravie musia ist bokom, lebo uz je matkou.
Je doba aka je, uz sa nezije v rodinnych komunitach na jednom dvore bez kontaktu s okolim. Je normalne a bezne cestovat, ci sa navstevovat.
@anabella111 tvoja dedukcia charakteristiky matky na základe jednej popísanej udalosti na svadbe je fakt úctyhodná, ale troška príliš si popustila uzdu fantázii (kristalove pohare, extra mlsky atď.) mohlo to byť aj celkom inak, možno bola dotyčná na svadbe raz za 10 rokov a chcela si ju trošku viac užiť, akurát si to užila na vkus pani svokry až príliš... poznáme verziu rozprávania svokry, verziu danej matky nepoznáme, tak radšej nesúďme, aby sme neboli prekvapené a udivené, že pravda je niekde uprostred.
@anabella111 nehnevaj sa ale ak ma niekto iny nazor ako ty tak nema rozlisovaciu schopnost?? Nikto iny pravdu nema, len ty? Nie je to trosku narcisticke? Nemas rada zeny ktore pojedli vsetku mudrost sveta, pritom tu predvadzas to iste...vsetky tu mame pravo vyjadrit svoj nazor. Nemusime sa navzajom urazat.
@beky1813 no na jednej strane sa vyčíta matkám, že až príliš riešia každú somarinu okolo detí, príliš sa im prispôsobujú, fúkajú im pomaly do zadku a na druhej strane raz jedna matka sa ide zabaviť aj s dieťaťom na svadbu a zasa sa vyčíta, že neberie na dieťa dostatočný ohľad. No ako píšem, byť v tejto dobe matkou je fakt náročné...
@obranator nie som tvoja zlata, spravaj sa slusne.. nebudem tu robit podrobnu analyzu clanku, lebo to je na dlhu debatu., nemam zaujem..ja som sa presne a celkom jasne a strucne vyjadrila k jej vyroku, ktory ma najviac zaujal "každé pod 3 roky prvé dni plače"... zjavne si zle citala, lebo tento jej vyrok je absolutne zovseobecnujuci.. k ostatnym castiam, nech si kazdy decko chova ako chce a tym, co sa to nepaci, nech si povedia svoj nazor, ja im ho neberiem
@anabella111 plne s tebou suhlasim... zial sa obavam ze polka publika tu ti vobec nerozumie lebo.mnoho tvojich slov ci metafor pocuje prvykrat v zivote, dalsia velka cast zial patri presne k matkam ake si popisala😉 stale hovorim ze toto je velka past virtualneho sveta, ze v 1 diskusii sa stretaju zeny ktore by v realite na seba ani nemali kde narazit kedze ziju uplne inu realitu v uplne odlisnom svete a spolocnosti a ani by netuzili po spolocnej komumikacii kedze jedna skupina by druhej vobec nerozumela... pekny vecer
@dai 😉
Bohužiaľ v dnešnej dobe musí veľa mamičiek nastúpiť do práce skôr. Z finančných dôvodov. Aj ja by dom milé rada ostala s malou do 3 rokov na materskej. Bohužiaľ nedalo sa. Nie som bio matka. A moje dieťa nechcelo byť ani v šatke ani v nosiči. Len na rukách. Možno niekto povie že som ju tak naučila. Nie nebaucila mala koliky. A neskôr prišlo obdobie mama mama. Keďže ocko bol často v práci. Áno pani má v niečom pravdu ak sa dieťaťu venujeme je chytré. Ale zasa treba s ním chodiť aj do spoločnosti aspoň u nás to tak bolo. A neľutujem. Myslím že malá je slušná pozdraví poďakuje podeli sa. A ja aj dosť chytrá.
@anabella111 tu nepíšeš poéziu, vo svojich príspevkoch môžeš kľudne písať ucelené vety 🙂

@0silvia0 No do prace nemusela ist. Moja mama bola so mnou doma tiez do troch rokov (70te roky). Aj vtedy existovala neplatena dovolenka.
S barton bola doma 2 roky (80te roky), tam to uz bolo normalne ale zalezalo aj od poradia dietata. S druhym a dalsim dietatom uz mohli byt matky dlhsie doma. len to prevé malo hold smolu.