icon

Článok : Mamy strácajú zdravý rozum...

tyrkysova_kobyla
27. aug 2018

Celkom zaujímavý článok na zamyslenie 🙂

https://najmama.aktuality.sk/clanok/267621/dnes...

tykat
29. aug 2018

@tyrkysova_kobyla ...hej...tiez mam pocit ze niektore mamy si porodia prirucnu batozinu.

romiada
29. aug 2018

@montemotherone na ten "certifikat skladania plienok" by si si mala dat ochrannu znamku a vymysliet kurzy aby si zaplnila dieru na trhu 🤣🤣🤣👍...podla mna by sa to ujalo

olifcek
29. aug 2018

taketo temy medzi same zeny? to nevesti nic dobreho... ani nejdem citat diskusiu, viemsi predstavit ako sa dva tabory do seba pustili a len to, co robia, je najlepsie 😂😂😂😂

romiada
29. aug 2018

@kikina84 s tym clankom to nie je take uplne pravdive podla mna. Nic nie je ciernobiele. Mam vlastny priklad na svojich detoch: dcera nebola v satke (vtedy pred 10rokmi este neboli), nosili sme ju v nosici sem-tam na vychadzke (casto sa nedalo,bola tazka), bola balena nasiroko (aj to sa vtedy este "nosilo" a "muselo") a napriek tomu chodime k ortopedovi lebo ma iksove nohy ploche. Zacala chodit v roku, nestvornozkovala, rovno sa postavila. Naproti tomu syn uz nasiroko baleny nebol (uz to zrusili-jadierka mal super aj tak), sa rozhupal v 7-8mes ze zacal plazenim,stvornozkoval jak blazon a v 10mes.sam zacal chodit. A to byval v satke alebo nosici na kazdej vychadzke lebo v kociku byt nechcel. Preto si myslim ze nejake studie a odporucania sa nedaju aplikovat na kazde dieta rovnako. Napr.mojho frajera babka ho nosila v satke na chrbate ked mal rok a potrebovala varit - pomohla si intuitivne ,o modernych nosicoch nemala paru, ta plachta na chrbate bol zvyk ako za starych cias. Chalan je tu...krasny zdravy urasteny. A este som citala jednu studiu ze vedci zistili ze babatka nosene (pozorovali to na kmenoch v Afrike atd...) su vraj vnimavejsie a skor sa naucia hovorit a chodit lebo na matkinom tele vnimaju jej hlas,
pohyby tela, emocie atd). Ja sa priklanam k tomu ze extremy nie su dobre v nicom a treba vnimat to babatko - predsa nepohodlie a nesuhlas tiez da najavo placom. A fakt mi je niekedy luto dnesnych mladych mamiciek prvorodiciek, lebo z kazdej strany sa vali tolko protichodnych informacii ze clovek nevie kde je sever....mna to štrajchlo na začiatku trochu pri dcere, len vtedy to nebolo este take zahltene "overenymi" informaciami na nete. Ale bolo odporucenie od pediatrov nedat alergeny do 7mes.a teraz je to naopak. Ani pediatri nie su vplyvom informacii vyplyvajucich z roznych studii jednotni...tak ako mozu byt mlade neskusene matky😏

luxikate
29. aug 2018

@asia83 len niektore deti sa nechcu vyvazat v kocikoch,nemyslum si ze matky naschval nevezmu kocik ale daju decku odrazadlo a chod si.Kazda zena skor si vyberie pohodlie kocika,komu by sa len chceli mordovat s deckom,kt prejde par met a uz reve?Ale su deti ako aj to moje kt kocik nikdy nechceli a aj teraz ma 18mes a nesadne si tam,minuly rok na leto,jesen,zima sim ju obliekla a nosila na rukach,lebo ona ani v satke nechcela byt,coby som ja dala za satku,nosc alebo ten kicar.A teraz chodi si pesi ale nie preto ze ju do toho nutim,ale preto ze do kocika mi nesadne .A ked nevladze tak som ju este bravala na ruky,uz nie lebo uz nemozem,tak si ide po svojich 2x denne na orechadzku a tiez by som ten kocik prijala,aj dalej by sme zasli.

luxikate
29. aug 2018

@romiada v afrike?a preco ptm je Afrika taka zaostala,ked deti z nosenia su vnimavejsie??????;) Ako tieto studie su niektore troska mimo reality.Podla mna satka,ak tam chce dieta byt je uplne ok ale tiez to nieje vseliek na vsetko.A tiez nechapem preco sa zasa nad satkami tolko ludi pozastavuje,ved ako prisly do mody kocariky,tie tubtiez vzdy neboli,tak prisli do mody satky a nosice.A myslim si ze ani to ze tvoja dcera a syn ako chodili ,tiez nema suvis so satkovanim,skratka ine dieta.Ale napr to ze tvoha dcera preskocila 4nizkovanie,tysim nie je vo psychmot vyvoji zelatelne,dieta by malo prejst vsetkymi fazami.

luxikate
29. aug 2018

@romiada *prisli

hrmiona
29. aug 2018

@interneta presne ako u nás, ako ustúpila žltačka maly zaspal iba pri kojení a ako som ho položila, tak sa zobudil. 7-8 týždeň total katastrofa, to už nezaspal ani pri kojení, narýchlo som zháňala niekoho, kto má naučí viazať šatku a že sa mu ani v nej nepáčilo kym som nebehala po schodoch... Doteraz mame 30-40 minútové spanky a to má dieťa 7 mesiacov. Celkovo sa ľudia na mňa škaredo pozerali, keď malý vrieskal v kočíku a aj keď ticho spal v šatke.Hold okoliu nevyhovieš. Dnes plne akceptuje nosič aj šatku ak je unaveny, uplakaný, ak ho niečo boli. Ak je spokojný, tak sa aj v kočíku rad povozi.
Na rady mojej svokry som mala začať prikrmovať už po 6 týždňoch, lebo take veľké dieťa (3700 g mal pri narodení) predsa nevydrží na mlieku a nevydržal cez deň 3 hodiny bez kojenia. Ona svojim deťom varila krupičku a prikrmovala kravským mliekom. Inak môj muž má dodnes hrozne trávenie a časté hnačky čo zrejme spôsobilo priskoré a nevhodné prikrmovanie.A celkovo nie moc vhodných rad bolo viac nie len zo strany svokry, ale aj zo strany mami. Pretože pred tými 30-40 rokmi sa predsa len robili niektoré veci inak a neboli ešte robené vyskumi.
Napriek tomu som rada ak prídu starí rodičia a pobavia sa s malým, zoberú ho von. Rady si vypočujem, ale urobím podľa vlastného uváženia.

nela6
29. aug 2018

@hrmiona velmi pekne napisane, mimochodom, dnesne matky su na hlavu ked sa tolko vrtaju v inych matkach, asi tak... Moj zboznoval nosenie a ja tiez, je to velmi prijemne 😇 a tak isto sme pouzivali aj kocik, kazde dieta ma rado nieco ine 🙃

blackcat8885
29. aug 2018

No neviem podla mna prehnany clanok. Ja nepoznam ziadnu matku taku ako pani opisuje. Poznam normalne matky ktore aj nosia aj kocikuju aj rozvijaju deti aj s nimi niekam chodia ale dokazu byť aj doma. A ja som taka ista.

kikuska3567
29. aug 2018

@montemotherone nič v zlom ale v 16 o 20h musiet byt doma je extrém😅 ja mam 16 a vecierku do 22 a sice z matiky nemam jednotku lebo ta mi odjakziva nesla ale z ineho predmetu tu 1 “ako bič” mám.. minule tu bol prispevok ako jednu drzia tak na kratko ze o 20 doma mala sice tusim 18 ale bola z toho taka nestastna (opravnene)...ak je tvoja dcera sikovna vyspela mudra nevidim problem ju pustat von dlhsie samozrejme nejdem ti davat rozumy to je len moj nazor...

taami
29. aug 2018

@hrmiona
Ja by som len chcela vedieť, že ako si prišla na to a najmä sko to máš podložene, že dôsledkom skorého prikrmovania ma tvoj muž hnačky a zle trávenie.

pragmaticka
29. aug 2018

Suhlasim ze niektore matky hrozne prehanaju..je mi z nich zleee, ako si kazda druha mamicka mysli ake ma uzasne dieta a vychovne metody a snazi sa s tym presvedcit cele okolie..keby boli vsetky deti take uuuzasne,genialne,jedinecne,talentovane,nadmieru inteligentne,krasne a pod nemali by sme tu tolko neznesitelnych, neschopnych,hlupych a skaredych dospelych!!alebo niekde na ceste za ich stastim nastala chyba!!!je mi na grc z mamiciek co neustale tocia len o svojich deckach a myslia si ze to ostatnych zaujima!!moje decka su uplne priemerne ,priemerne inteligentne a nerobim ani nic koli tomu aby som z nich urobila pomaly einsteinov..radsej ich cele dni necham hrat s tym co si prave zmyslia,najlepsie vonku.ziadne trapne montessori a pod...mne sa mama pri dalsich 3 surodencoch absolutne nevenovala-nebolo kedy v tej dobe..mala co robit s varenim,rucnym pranim,zahrada,hydina a pod. Normalne nechapem ako je mozne ze som dokazala dokonca vystudovat VS!!
Okrem toho neznasam rozmaznane decka a momentalne mam pocit ze kazde druhe decko je brutalne rozmaznane a s rodicmi si robi co chce...iba sa na to smejem ked to vidim ze matka si nevie rady so svojim deckom!!!
A co mi este max ide na nervy su matky co si myslia ake su voci svojim detom nenahraditelne...ich zivot materstvom konci,partnerstvo a priatelstva ci nejake zaujmy a hobby upadaju..

Sorry za vulgarizmy, v slovencine ich celkom rada pouzivam 😂

asia83
29. aug 2018

@janette321 Presne. Ja do kaviarničiek nechodím, nechodila som ani ako slobodná a bezdetná. Na ihrisku malú nespustím z očí, teraz už viem, prečo na mňa ostatné zazerajú.

asia83
29. aug 2018

@luxikate Ja vás chápem. Ja som mojej vždy vysvetľovala, že ideme ďaleko, musí byť kočíku, alebo som ju šupla von a kým vladala, chodila, potom do kočíka. Povedala som jej, že ju nevládzem na rukách. Treba veľa vysvetľovať, u mojej to zaberá.

luxikate
29. aug 2018

@asia83 no to zasa u 18mes este nezabera,vysvetlovanie a uz teda kocik nadobro skoncil,zbaleny a darovany,uz sa ziaden golfac alebo ine kupovat nevude,lebo viem ako by to dopadlo,par metrov a ptm tlacit kocik a niest dieta🙂

luxikate
29. aug 2018

@hrmiona neboj sa pobroku sa to bude zlepsovat,moje dieta so spankom podobne ako tvoje,akurat nemala zltacku tak uz v porodnici to bol des,a teraz ma 18mes a pospi aj 3hod;)Ale az tak od tych 16mes .a suhlasim s tyl prikrmom.

luxikate
29. aug 2018

@taami no normalne,crevo babatka este v 6tyz nieje pripravene na tuhsiu stravu,to asi je kazdemu jasne.Az od 5mes sa moze zacat s prikrmom u UM.A navo davat kravske ,ked sa koji????

asia83
29. aug 2018

@luxikate Jáj, tak so mnou by toto nemohla robiť. Buď kočík alebo pešo. Treba to vysvetľovať rečou primeranou veku dieťaťa.

hrmiona
29. aug 2018

@taami nebudem tvrdiť, že na 100 % za to môže nevhodne prikrmovanie.Lekarsky to podložene nemám.
Keď som sa ako tehotná bavila s laktačnou poradkyňou o dojčení (bola to skúsená poradkyňa s niekoľko ročnou praxou) padla reč aj na prikrmi.Bavili sme sa ako nás naše mami prikrmovali.K mužovi sa iba opýtala,či nemá problém s trávením bez toho, aby som jej o tom povedala.
Nech si kto chce mysli o tom svoje, vtedy som si povedala, že si do toho pri mojom dieťati nedám kecať.Vo všetkých brožúrkach a knihách sú prikrmi odporúčané najskôr po ukončení 4 mesiaca a tie majú začínať zeleninou (popripade aj ovocie by som tolerovala), nie krupicou.Keby bolo materské mlieko nedostačujúce radšej by som kúpila umelé.

taami
29. aug 2018

@luxikate
To je v poriadku. Taktiež som prikrmovala v 5m, na začiatok zemiak mrkva atd. Mna len fascinuje ako tu ma každá druha 4 atestácie z medicíny a vie presne určiť príčinu a následok v rozmedzí 20-30-40 rokov života.

michellemary
29. aug 2018

@zuzana76 ďakujem, hovoríte mi z duše!

luxikate
29. aug 2018

@asia83 no nvm;)od mala tam nebola a nebude ani teraz,ale ved nech beha,ja kocik tisnut nemusim;)

luxikate
29. aug 2018

@taami no ken v 6tyz davat krupicu,to asi nejaku stopu zanecha a netvrdimnto ja ale odbornici.Napr ja osobne toez poznam 44r kt teraz si vysetruje intolerancie na laktozu a celiakiu,chudak ma oboje.A kedysi sa toez kadejako prikrmovalo,ved aj ina doba bola,zeny si nemohli dovolit kojit na poziadanie alebo kazdu hodinu ale sa to aj ukazalo na zdravi,len tiez sa vtedy tak vsetko nevysetrovalo ako teraz,niekto mal hnacky,tak mal,nechodil po gastrach a skopiach.

dai
29. aug 2018

@luxikate akurat som sa bavila so znamou - manzel aj dcera celiatici - prikrmovala podla tabuliek aby sa vyhla celiakii u svojich deti - syn nema, dcera ano... ako to?🙂
Prepac ale podobne ako v diskusiach o ockovani aj tu mi je smiesne urcovat diagnozu po 40tych rokoch od nejakej udalosti...za tych 40 rokov clovek pojedol kde co, bol v istom prostredi, v organizme sa vselico mohlo stat...

A tiez sa mi pacia tie studie z afriky - o dojceni, noseni etc. ... ako vsetko zvysuje inteligenciu a tak... kludne ma zeny opravte ale ako sa zamyslam tak sa zamyslam nejak mi nenapada ziaden genialny africky vedec ci myslitel - jasne ze sa rada necham poucit😉

luxikate
29. aug 2018

@dai ale ved to pisem o tej afrike,ze preco je ptm tak pozadu ked sa vsetci nosia v satkach.No ono pri tych celiakiach je samozrejme aj genetika cislo jeden az ptm prikrmovanie a zivotny styl.Ale tiez si nemyslim ze je zasa zdrave do decka pchat vsetko,len aby naberalo od 6tyz.Ved logicky mi pride ze take telicko este nieje na to predaa pripravene a to crievko sa moze aj takto kludne poskodit.Ako aj startm lud uz nieje vhidne davat celzrne pecivo kvoli tym supkam,kt mozu crevo poskodit.

dai
29. aug 2018

@luxikate jasne - v 6tom tyzdni dat maso dietatu asi nie je normalne a normalneho cloveka to nenapadne - osobne si ale ani neviem predstavit to krmenie😉 vies, moja mama mi tiez hovorila co nam davala jest kedy a potom pri mojich detoch si uvedomila ze to bolo vlastne neskor - proste si to nepamatala- ja mam deti par rokov vzdy po sebe a vzdy nanovo pozeram kedy co zavadzat - nepamatam si to uz... nieto nase mamy ci svokry... vedia ze dali slivku babu - pochybujem ze vedia ci v 2hom alebo 7mom mesiaci...😉
Generacia 40tnikov je odchovana na zabijackach, udeninach, vepru knedlo a podobnych mnamkach - skor tam by som hladala pricinu zazivacich problemov😉

mooonika1975
29. aug 2018

@dai ešte že to nejem , ani som nejedla 😂ja som si za prvé výplaty kupovala ovocie, a čaje.

thoughtfulweirdo
29. aug 2018

Podľa mňa majú príliš veľa času všetky tie, čo majú čas rozoberať, čo robia alebo nerobia iné mamičky. Keby si každá všímala svoje deti, to by bolo kľudu.

mima86
Autor odpoveď zmazal