Článok : Mamy strácajú zdravý rozum...
Celkom zaujímavý článok na zamyslenie 🙂
@zuzanapjat tiez som toho nazoru,i ked sa najdu aj vynimky.Pretoze napr uz ti spomenuti Indiani mali vynikajucu keajinu a kde to dotiahli?Ale zasa kebyze v Amerike ostanu len ti Indiani,mozno by sa nasa zem tak neznecistila,ale to uz je uplne odveci🙂
@dai tak to je u vas fajn, tak by to malo byt. No ja by som jej tazko rozpravala o Masi ked sama neviem o com to je 😀 ja tieto novodobe rozpravky nepoznam. Len to vidno vsade naokolo - na obleceni napr. a az pri malej zistujem co to je 😀 U nas zasa vobec nebezia programy v telke. Keby nie manzela ani by nemusela byt v domacnosti. Ten clanok co si poslala skoda ze nieje v jazyku ktoremu rozumiem tak som sa k nemu nevyjadrila 😐 No uvidime aky to bude mat dopad na nase deti o par rokov, snad nebudu zavislaci. Inak do ruky jej ale tablet nedavam, ja vyberiem co bude pozerat. Vlastny dostane v nedohladne 😀
@luxikate ...Ja?😊.....Ja tu vidim cca len 8 zien..ktoré su schopné ponat clanok v pravdivej podstate a rovnako schopne komunimovat so mnou......😉
@anabella111 pravda je relativna a kazdy ma tu svoju, takze tazko takto konstatovat kto je ako schopny 😉
@luxikate a cim boli Indiani zaostali? Tym ze mali inu kulturu co respektovala prirodu?
A afrika nema rozlohu 1×1m . Stari egyptania vedeli aj to na co europania prisli pred 200 rokmi. Tiez tam maju velke moderne mesta, ale viedol sa tam uplne iny zivot, ked uz teda nechces porovnavat sucasnost. To neznamena ze bol zaostaly.
@jana_eyre ak môžem, prispejem aj ja svojim postrehom týkajúcim sa púšťania dvd v aute. Ja mám deti väčšie, aj moja sestra má deti väčšie, u nás sa rieši puberta, ale vychovávali sme deti diametrálne odlišne. Ale možno ti môj postreh pomôže... My sme boli taká natur rodina a odkladali sme výdobytky techniky na neskôr. Naše deti mali počítač až na zš, internet doma sme mali až keď deti mali cca 11 a 13 rokov. Deti mojej sestry mali mobily, tablety, a samozrejme keď boli malí, kúpili dvd prehrávač na cesty aby deti neotravovali. Môj manžel to doteraz nechápe, veď deti majú sedieť v aute a pozerať sa na krásy prírody 🤒😲🙏 Sestrine deti na cestách pozerali na rozprávky. Vôbec nemám pocit, že by ich to nejako negatívne ovplyvnilo a tie moje zasa pozitívne ovplyvnilo že rozprávky v aute nepozerali... moje deti sú dosť umelecky založené, krásne obaja kreslia, pripisujem to tomu, že sme odmalička kreslili, modelovali, čítali, robili rôzne aktivity a hry. Ale ja som to s deťmi nerobila z nejakej premotivovanosti, ale z dôvodu, aby som ich nejako prebavila. Pred 15-17 rokmi neboli fakt žiadne rozprávkové kanály, počítač nebol v každej domácnosti samozrejmosťou a tablety ešte neboli... ale zasa na druhej strane aj sestrine deti ( sú mladšie od mojej mladšej dcéry o 2 roky) mali hneď elektronické novinky ktoré sa mihli na trhu a napriek tomu sú tiež tvorivé, šikovné, empatické, usilovné...
Myslím, že keď používaš rozprávku v aute na zabavenie najmladšieho nie je na tom nič zlé a škodlivé, je oveľa dôležitejšie aby si ty bola v pohode. Ja som tiež ten typ, ktorý potrebuje pri šoférovaní pokoj a pár krát keď som viezla deti (keď boli mladší) a hádali sa mi v aute som musela na nich od nervov zarevať. Tak za mňa radšej rozprávku v aute ako nervóznu a nesústredenú pološialenú matku za volantom😎
@0silvia0 😁😁 dakujem krasne - presne take nieco som si potrebovala precitat.. presne tym som si to stale vysvetlovala ako dobre riesenie, radsej dvd ako mna vrieskajucu nech su ticho.. starsi boli v tomto veku vzdy zaujati pekne vyhladom, oni auto miluju.. a dufala som, ze to chyti aj najmladsieho, on je vsak diametralne ine dieta ako prvi dvaja, nenavidi len tak sediet a inak to asi nepojde..
hoci sú v článku dobré názory (ako dieťa potrebuje matkinu prítomnosť a pozornosť, zapájanie do činností) , nemám rada takéto zjednodušovania, ako tu - "dnešné matky" je tam aspoň raz spomenuté že teda iba väčšina "strácajú rozum"..no neviem, nemyslím si, že autorka článku vidí do väčšiny matiek. Videla iba malú časť a iba v malom priestore. Pripadalo mi to len ako vyjadriť svoje rozčarovanie nad nevestou verejne...vždy boli nejaké prúdy (trendy) vo výchove, v súčasnosti sú iné ako v minulosti, prirodzene, ale vždy chceli matky svojim deťom čo najlepšie. Ak má niekto skutočne potrebu "otvoriť oči" súčasným matkám, mal by to robiť jemne a citlivo, každý predsa vie, keď sa na ľudí tlačí, nemajú tendenciu počúvať...preto to bol pre mňa článok iba o osobnej nespokojnosti s partnerkou autorkinho syna zaobalenej do "objektívneho" pohľadu na súčasné matky
@domak2 rozdiel medzi Afričanmi, Indiánmi a nami Európanmi bol v tom, že kým Európania napredovali vo všetkom, čo im zľahčilo život, či už technológiami, alebo v medicíne, alebo v obyčajnom obrábaní pôdy, pestovaní - chovaní dobytka, tak takí Afričania a Indiáni sa prírode prispôsobovali asi ako zvieratá. Proste keď bol hlad, tak bol hlad a keď mali slepé črevo zapálené, tak proste zomreli a keď bolo pri pôrode zle otočené dieťa, tak zomrela matka aj dieťa..... presne ako u zvierat. Ono žiť v súlade s prírodou, to tak pekne znie..........
Myslim si ze keby dietatku nebolo v satke prijemne dalo by to najavo. Keby plakalo a matka by s nim na svadbe zostavala, to by bolo na zamyslenie. Ale ked bolo spokojne co riesit? Ja som chcela dietatko nosit, no jasne mi dalo najavo ze nechce, nieje mu tak dobre. Skusali sme satku, manducu, dieta nespokojne. Bolo mi to luto no nic sa nedalo robit.
@anabella111 a tou z tych 8 zien si ty,lebo ty si najschopnejsia... ... ...
@luxikate ..Ktorá časť môjho príspevku sa ta najviac dotýka...tá o neschopnych matkach..alebo?)...Ja som jasne upozornila..na ucelnost rezimu a skodlivost fatalneho prijimania ..alebo odmietnutia roznych prudov..z minulosti..ci doby modernej...Ak nesuhlasis so mnou...ze matka..ktora vychova drzeho asocialneho spratka..v mene svojej vygooglavanej scitanosti a popieraniu vseobecnej skusenosti a pragmy.. je matka neschopna...tak daj argument...a poprosim nie z africkeho webu...tam absentuje zasadne v ramci tejto otazky....konzum ....Ak nie si schopna precitat uvedomely odkaz..nereaguj vobec...a tymto zaroven upozornujem iné ,,citatelky"...ktore sa krem bodiek u mna skrz svoj potencial nedocitaju nic...a zo samotnych bodiek su unavene.nereagovat-mlcat
@jana_eyre ..Džein..pravda je len jedna...Názory su odlisne...a tak je to dobre...minimalne pre existenciu diskusie..😉
Výborný článok 👍👍👍👏 s pani vo všetkom súhlasím.
@zuzanapjat to uz sa teda bavime o dobe po ich "objaveni" . O tom predsa nepisem, v roku 1500 bola medicina tak o pustani zilou.
@luxikate pokial viem tak k tomu prispelo krestanstvo a teda vojny a boje o moc celkovo. Ale zas historiu som nestudovala.
Nech si matky dieťatká šatkujú, keď ich chcú mať silou mocou pri sebe ale je vrchol ak sa matka s bábätkom - novorodencom alebo aj väčším štverá v Tatrách po kameňoch a kopcoch, kde má bežný turista problém sám so sebou. Keď sa jej šmykne noha, ale vyvrtne členok, to dieťa zabije, pretože dieťa letí na zem ako prvé a na neho ona, tak potom o čom to je? Je to o tom dieťati? Je vôbec šatkovanie o dieťati? Alebo je to o matke? Aj tá nevesta radšej nechá celú noc dieťa v šatke a so slúchadlami na ušiach akoby ho dala spať nechala ho strážiť svokre.... A prečo? čo by mu tak tá svokra spravila, veď babky svoje vnúčatá ľúbia.... Celé je to postavené na hlavu...Kebyže ju takto na tej svadbe vidím tiež si pomyslím svoje a vôbec by to nebola myšlienka o dokonalej matke...
@domak2 medóda púšťania žilou sa datuje 3000 rokov dozadu a prišla práve z Egypta. Neskôr ju prevzali moslimovia a cez gréckych lekárov sa dostala do Európy. Dodnes sa praktizuje, pretože s rozumom má veľa pozitív očistenia organizmu, aj keď je to nechutné. Inak ľudia ktorí chodia pravidelne darovať krv - pôsobí to blahodárne i na nich - inými slovami si vedome púšťajú žilou. Naša medicína bola v roku 1500 na dobrej ceste a na dobrej úrovni v porovnaní s Afrikou súčasnosti :D
@zuzanapjat no ved ale afrika sucasnosti je uz ta vydrancovana. Ty si vravela o tom ze vtedy operovali slepe crevo. No nic vzdavam sa. Nevesta je mimo, satky su des, moderne matky strach a hroza. 😅
@katrin21 ja som nepísala o vseobecnom počúvaní pesničiek, ona sa zmienovala o nejakých anglických náučných programov pred spaním. Angličtina je jedna škaredá reč, tí ľudia ako keby prehltli zemiak, keď hovoria. Tam je lepšie tlacit slovenčinu, deťom do uší. Okrem toho hudba je len akási pasívna zábava, kde sa možno dajú vložiť aj akési podprahove prvky.
@anabella111 to motanie o afrike napr
@domak2 vydrancovaná? :D Zaujímavé, že bieli farmári dokážu mať farmy a farmárčiť, ale pre černochov je vydrancovaná :D Oni to tam majú vydrancované hlavne v hlavách. Rodia ako na bežiacom páse a je im úplne u riti, že nemajú čo dať deťom jesť. Mám známych ktorí pôsobili v Djibuti / Pobrežie slonoviny apd. a mentalita je asi taká, že keď im zdochne krava vedľa obydlia tak ju nechajú hniť a smrdieť a nemajú ani toľko v sebe, aby ju spálili, či zakopali, alebo aspoň odtiahli od chajdy v ktorej žijú. Nechajú ju presmrdieť aj s rojom múch okolo a pokojne sedia celý deň pri chajde a žujú nejaké psychotropné listy. Verím tomu, že naši predkovia by takto nenechali zviera hniť pri príbytku ani v dobe kamennej :D Ale to asi belosi za to môžu...... že oni sú tak leniví.
@zuzta1 ono je to este horsie, mnohe maminky totiz ocakavaju, ze v skole budu vsetci skakat tak, ako ich dieta piskat a beda ak sa na ich milacika niekto krivo pozrie a nebodaj mu da horsiu znamku ako jednotku. Teraz si totiz mnohe mamy myslia, ze veda najlepsie ako vyucovat, liecit atd. To je vacsi problem ako nejake satkovanie.
@luxikate indiáni žili s prírodou a bez peňazí, preto ich museli zničiť, aby mohli nastoliť konzum a peniaze. Darí sa im, veľmi málo ľudí sa vie odosobniť od peňazí, papkaju im to, žiju ako chcú, to znamená konzumne. Zmysel je starať sa o dušu, nie o majetky, aby sa dostal do vyšších sfér resp, aby ho "osvietilo". Ak sa duša nič nenaučí, bude žiť len materiálne, tak sa bude neustále vracať a reikarnovat.
@slimstar preco vzdy v urcitom momente prides do diskusii s tymito zem a vek konspiracnymi teoriami☹ kto Ich musel znicit? Oni chceli konzum? Kto oni? Papkaju IM to... o kom to pises? Skus konkretnejsie a hlavne fakty niecim podlozene... o reinkarnacii sa tiez mozme bavit donekonecna - ty di sko natom? Kolkokrat zreinkarnovana?
@slimstar neviem,preco to vztahujes akurat na seba,toto je presne tato doba. Kazdy sa az prilis vazne berie. Vzdy boli generacne rozdiely,to ano. Tiez som si pri citani clanku pomyslela,ze ci by aj o dcere tak pisala ako neveste. Ale vhladom k tomu,ze je ucitelka,myslim,ze sa snazila zhrnut vsetky poznatky.
dufam, ze takato mamicka nebudem. chapem, ze kazda mamicka chce pre svoje dieta len to najlepsie, ale vsetkeho vela skodi 🙂

Neznašam také svokry, ktoré sa starajú do nás mamičiek... Snáď je to moje dieťa a ja ho vychovavam, ja som ho porodila! Prišla na svadbu s nim tak jasne že sa o neho bude starať a bude pri ňom, však je to jeho matka pre boha! ... keby sa chcela zabávať necha dieťa doma niekomu na stráženie a určite pani nechodí na svadby každý deň... takže je normálne že sa chcela zabaviť...svokra mohla rypať do svojej vychovy a že sa to neveste nepáčilo? Sa čuduje?!! Ja by som tiež poslala do riti moju svokru keby sa starala do výchovy mojho syna.... niektoré svokry si myslia že zožrali všetok rozum a ich nevesty maju v hlavach prázdno... No a čo že nevesta chcela tancovať a byť aj s malým??? Ja by som na jej mieste urobila to isté! Je to moje dieťa tak bude somnou,mne to neprekaža a asi to nevadilo ani jej čo očividne jej svokre ano...