Cmúľanie palca u 6-mesačného bábätka
Ahojte, mam 6-mesacnu dceru, ktora si cmula palec. Snazime sa ju od neho oducat, vybrat palec, ponuknut prsnik alebo cumel, ktory velmi nechce. Oducanie trva asi mesiac, pocas ktoreho bola aj par dni chora, nervoznejsia a kedze som bola chora aj ja a nemala som silu ju hodinu bez palca uspavat, vtedy som viac povolila. Bola by som rada, aby si navykla na cumel, tiez to neni ideal, ale urcite lepsie ako palec. Pri prvom dietati som nic taketo nepoznala, on bol totalne zavislak na kojeni 🙄. Mate s tym niekto skusenost? Vidno, ze ju palcek upokoji, idu jej teraz aj zuby, chce ho mat v ustach skoro nonstop. Prejde to neskor lahsie alebo si este viac vybuduje zavislost? Mate nejake “triky” ako ju naucit na cumel? Dakujem ❤️
Ver mi že lepšie palec ako cumel , na cumel už ani neuč , pokiaľ ho nechce , fakt nedávaj , potom do oducanie je niekedy ťažké . A ten palec ju nebude baviť navždy , a ak ju to ma upokojiť , ja by som polročne bábätko nesilila . Jasne že keď sa hráte keď ste vonku , výber , ale ak ju to upokojí trebárs pri tých zuboch , nechaj ju . ❤️ nepotrvá to vecne uvidíš
@nika11103 vo väčšine prípadov je to ako vravíš...ale sú aj také, kedy dieťa ešte aj v 8-9 rokoch rieši stres cmulanim palca - mali sme to v rodine a dospelo to až tak ďaleko, že sa dievčaťu začal deformovať skus predných zubov.
Takže zas také jednoduché to byť nemusí, môže to byť dokonca ťažšie ako s cumlom. Cumel nasilu zoberieš a nedáš druhý. Ale keď sa dieťa naučí na palec tak čo? Odrežeš?
Ja by som to nepodceňovala.
@michaela789 ja ale hovorím o 6mesacnom bábätku, ktoré palec ukľudňuje - keď je choré alebo idú zúbky , ja Radim autorke “nechat” ešte palec a neponúkať cumlík, keď nie je dieťa naň naučené … že aby sa netrápila ona ani polročne bábätko, na 99 percent ju to “prestane baviť” ako bude rast a začne objavovať, ak nie, stačí to riešiť trošičku neskôr, nie nutne teraz v tejto chvíli
U nás nezabralo nič. Dieťa, ktoré preferovala palec tak robilo do 2 rokov 🫡
Praveze ovela horsie palec ako cumel! Cumel chytis a vyhodis, dieta poplace a zvykne si, ale s palcom co urobis? Palec si moze cmulat veru aj do skolskeho veku (kamoskina dcera este 5r veru zaspavala s palcom v ustach), ze nie je ortodonticky a teda hrozi horsia deformacia zubov ako pri cumli je asi jasne. Rozhodne sa snaz palec vyberat a nahradit niecim, co nie je k dietatu prirastene 🤭 a ak to nepojde, tak vela nenavymyslas, tak uz len dufat, ze tvoje dieta bude jedno z tych, ktore nebudu mat z toho “problem”
@michaela789 presne tohto sa bojim… cmulanie palca dolhodobo vo vyssom veku ovplyvnuje sanku, zuby.. nechcem to zlahcovat, lebo svoju zavislost bude mat stale poruke a tazko sa oduci
@nika11103 cmula si palcek asi od 2 mesiacov, odkedy zistila ze ho ma…
nechcem to zatial hrotit, ked vidim ze vyslovene ju ukludni len palec, aj ked nerada, necham jej ho
@lenkakravcova ako ste to nakoniec oducili v 2r?
Oki ja som len chcela poradiť podporiť , pekný dnik ☀️
@nika11103 ja rozumiem, veď vravím že vo väčšine prípadov je to ako vravíš a dá sa s tým vykašľať aj neskôr... Ale tak to riziko tam je. Aj to naše dievčatko bolo kedysi len bábätko s palcom. Mama ju nechala do dva a pol roka, že veď kým pôjde do škôlky tak ju odnauci... Zlaté oči, už vtedy bolo neskoro, dievča už to malo ako regulérny filter napätia a riešil to psychológ. Úplne to vymizlo až oveľa oveľa neskôr.
Z tohto dôvodu by som ja veru radšej už ten cumel, keď sa inak nedá... Palec by som nedovolila asi vôbec.
Mojej dcere tiez idu zuby, cumel ani za svet, ani ziadne hryzatko, len palec. Ale necuca si ho nonstop, obcas da do pusy, pozuzle a vyberie. Nezaspava s nim, len parkrat do dna si ho da do pusy a cucka. Tak to nejako neriesim.
Moj brat ked bol maly, tak on mal nonstop palec v ustach. Snazili sa ho oducit tak, ze mu palec strcili do vazeliny. Tak prestal cucat palec a zacal cucat ukazovak. Potom mu aj ukazovak namazali cimsi, tak cucal prostrednik. Pamatam si, ze uz chodil do skoly a stale cucal prostrednik.
Tym chcem povedat, ze fakt radsej cumel ako palec.
@nika11103 dakujem velmi pekne ❤️
Ja by som ponúkala ten cumlík, pripadne mojkaca ste neskusali? Možno toho skor pozuzle...moje obe teda boli cumlikove (jedna stále je), lebo boli uplakane s prsnikom v ich ústach by som nič nespravila...prvá ho najskôr odmietala ale cca v 3 mesiacoch mu dala milost a už ho potom chcela sama. Oducanie bolo úplne v pohode, za par dni a bez placu, v 2 rokoch už bola bez cumla. Uvidíme ako to bude s druhou ale ani ta na tom cumli až tak "nevysi", hocikedy zaspi aj bez neho, ale teraz keď jej tiež idu zubky tak jej pomáha. Ona ho dudle uz od porodnice. Takže cumla by som sa naozaj nebala, treba poskusat možno rôzne druhy, moje baby napr vedeli dudlat jedine symetricke, tie skosene vôbec. Skus teda vždy ten cumlík ponuknut, bud casom vezme alebo nie...nejak špeciálne naučiť sa to nedá a nasilu urcite nie..
@ja_mama dakujem za skusenost. Vyskusala som 4 druhy cumlikov, najviac jej sedi philips avent, ktory je taky tenky okruhly, najviac podobny palcu a bradavke… tak asi len ponukat, vyberat palec a cakat 🙂 aspon aj ked nezaberie, nebudem mat vycitky ze som nic nespravila
Pri prvej sme tiež pokúšali kadejaké a tiež vyhral avent najmenší 🙂 neskor jej to už bolo jedno...druhá vezme akýkoľvek symetrický, za čo som jej vďačná 😁 drzim teda palce aby sa malej nakoniec nejaký zapacil 🙂
V 2r a 2 mes už rozumie, že vyzerá tak divne, takže už len upozorňovanie a vyberie z úst.
Predtým ale nič nefungovalo. Ani po dobrom, ako po zlom, ani žiadne macanie prstov so horčice atď. 😆
moja dcera si cmulala palec od narodenia, skusala som cumel - bez uspechu. Dalsie triky ako rukavica ci olepit palec tiez neobstali, bolo jej to jedno, palec dala aj tak do pusy 😀 Zvykla cmulat pri zaspavani, spanku a cez den ked nemala co s rukami robit, neskor uz iba pri zaspavani. Uplne prestala az veeeeeeelmi neskoro 🙈 Zuby ma ok.

To bude kvoli zubom, je to normalne, daj jej do ruky nejake vhodne hryzatko, nech to zuzle.