Čo je dôležité pre zdravý vývin bábätka?
Ahojte,
viete mi poradiť, čo je nevyhnutné pre správny vývoj bábätka? Čo nezanedbať už od začiatku a čím by si malo bábätko prejsť aby bolo fyzicky ok? Mám prvé bábätko a dá sa povedať,že všetko sa učím za pochodu a dozvedám z internetu. Napr.som čítala, že je veľmi dôležité dávať dieťatko na bruško aby dvíhalo hlávku. Chcela by som podobné tipy, čo je potrebné robiť, resp.aj čo nerobiť a čomu sa vyhýbať.
Ďakujem pekne za každú radu
kup di knihu o vyvoji popr. hladaj na tene odborne clanky vyvojove obdobia prvych mesiacov su dost dobre rozpísané napr. tu
v prvom rade bezpecna vazba, ked dietatko place, ides za nim, naplnis potrebu a babatko sa nauci, ze vzdy prides, ked bude potrebovat.
druha vec je dostatok podnetov, cize prihovarat sa, rozpravat mu, robit na neho ksichty, usmievat sa, spievat mu....
pomoct mu vo vyvoji tym, ze si pozries ako narabat s babatkom rady od fyzioterapeutov, napriklad ked babatko lezi na chrbatiku, zodvihnes ho tak ze ho jemne prevratis na bok a tak ho zodvihnes, ukaxujes mu tym, ze sa ma prevracat na bok.... atd.
Nechat ho na pokoji, nesledovat kazdy pohyb a nadledne negooglit, nepasovat ho do tabuliek.
Kľudne navštív na začiatku fyzio a tam ta všetko naučia 😊
Tak sup na instagram a najdi si profily fyziokristy, detska fyzio mama, fyzio detem, pediatrie s laskou, pediatricka denjas, mk life prvni pomoc detem, ak dojcis tak vasa laktacna konzultantka, lipirea blog. Dr. Jassova (pediatrickadenjas) vydala aj dve knihy Zdrave a (Ne)zdrave dieta, tie odporucam vsetkymy 10, vyborna kniha je aj Pohybovy vyvoj ditete s laskou a respektem.
Urcite nenechat len tak, ani nesledovat kazdy pohyb a netabulkovat striktne, ale to sa na kazdom z tychto profilov dozvies tiez, zaklad je mat vedomosti co nie je spravne a co moze byt az skodlive, ostatne uz mozes nechat na dietati, staci spravna manipulacia a motivácia k dosahovaniu mylnikov. Pediater casto nestaci na spravne posudenie PMV, nie je priestor na dostatocnu edukaciu.
Tie profily co spomina baba vyssie odporucam aj ja a este k tomu jedna z tych fyzio napisala aj knihu, tak ak chces mat nieco prehladne a pokope v ruke, tak kniha sa vola Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem - Fyzioterapeutky dětem (Kačírková, Rybová)
Ja odporúčam ísť k fyzio, všetko ti ukáže, vysvetli. Nie je dobre byt 100% tabuľkova a rutit sa keď sa dieťa v 3m neotaca, ale zas ani ne zatvárať oči pred problémom, že ved je len pomalšie tak sa ešte neotaca, nevadí keď ma 9m..akozw napísala som extrém ale chápeš. Nájsť si taku zdravu cestu co je ešte ok a co už je moc.
A naštudovať si také bežné chyby co matky robia - pasívny sed, choditko..
@lucia13022023 Súhlasím z tebou. A ešte by som autorke odporučila jemne naznačiť starým rodičom, že naozaj nie je vhodné dieťatko čo už stojí vodiť za rúčky po izbe, nie je vhodné ho dávať sadat pokiaľ sa ešte nevie samo posadiť. atd. Ja som pri prvom dieťati bola mladá a hlúpa a dala som si ,,poradit" od starých rodičov a prvé dieťa má nohy do X ,nenormálne slabý stred tela, hrbí sa, má diastázu. Teraz ma 10r a chodíme cvičiť SM systém, celé telo jej ,,padá" ☹ Ďalšie dieťa som nechala vo vývoji samé, nič som neurychlovala a chrbát rovný, brucho pevné, nohy rovné, nemá padnuté členky a pod. Takže sa nenechaj namotať ,,radami" starších.
Naplnenie potrieb spravna manipulacia kludne bezpecne prostredie primerana stimulacia..vacsinou vsetko ide intuitivne ak sa ti cokolvek nezda treba riesit s pediatrom.kazde dietatko je ine

Na každu poradnu si priprav otázky pre pediatra, kludne ich aj zapíš, ja som vždy na nieco zabudla.
Inak si na tom rovnako ako vacsina zien dnes, učili sme sa za pochodu a nie je to žiadna veda.
Inak zakladom je dieta neposadzovat do pasivneho sedu, nepodkladat vankusmi - toto robili naše mamy a nedoporučuje sa to. Rovnako sa nedoporučuju nevhodné nosítka (klokanky) a "pavuky".