Zdravý vývin dieťaťa

andromeda9
29. okt 2017

Ahojte mamicky. Mam synceka, ktory ma 6 rockov. Citala som ze vysla studia o tom, ze deti mozu jest viac cukrov ako dospely. Dostavaju z neho okamzitu fyzicku energiu, cize narasta pravdepodobnost lepsieho vyvinu dietatka. Navyse cukor a sladke ich ukludnuje. Takze jeden chlebik s nutelou na ranajky a jeden brumik na desiatu by nemusela byt zla volba co myslite? 🙂 Mate nejaka skusenosti s takymto sposobom zdraveho vyvoja dietatka? Rada by som sa s vami o toto podelila 🙂

luta13
29. okt 2017

@andromeda9 nepocula som o tejto studii, no urcite by som kvoli nej nedavala viac cukru dietatu...Samozrejme, ze aj cukry su dolezite pre dieta, ale urcite by som to neprehanala kazdodennym jedenim sladkeho...A Nutelu skoro vobec, ved je to samy cukor - fuj 🙂...Som zvedava na ostatne odpovede na Tvoju temu 🙂

sissy27
30. okt 2017

@andromeda9 sprav ako uznáš za vhodné... Teraz je trend nejesť cukor, bielu múku, také onaké, akože sorry ale aby sa mi celý život krútil len okolo toho, čo môžem a nemôžem zjesť? A potom čo, budem umierať zdravá a tešiť sa z toho, čo všetko som si odoprela?
Za mňa všetko s mierou.

osky
30. okt 2017

Ta studia podla mna iste nemyslela klasicky biely cukor.
Cukry-to su aj obilniny,celozrnne pecivo,prilohy,ovocie....v podstate sacharidy.aj kvalitna cokolada/70% a viac/.
Brumik a Nutela je sajrajt,kt.nema so zdravou vyzivou nic.
Mozes mu davat vlocky,ci rozne kase ak to ma rad ,lievance ci palacinky s javor.sirupom...a na tu desiatu radsej kvalitne pecivo s medom ci dobrym domacim lekvarom...vies kolko cukru v tom ma?
Ked mu k tomu urobis caj s medom alebo kakao...cukru az az...
Ked sa povie cukor v suvislosti so zdravou vyzivou,mysli sa tym dobry cukor vseobecne.
Istotne nie doslovne biely cukor-kolko lyzic denne.
Rovnako to plati aj o soli.
Cukor a sol mas v mnohych veciach aj kde by si to vobec necakala.
Biela muka a cestoviny,ryza...to je cisty cukor/okamzite sa to v tele meni na cukor/.
Maju sa aspon konbinovat s celozrnnymi.
Najlepsie uplne vynechat...to uz podla uvazenia alebo aj podla toho,ci clovek je vobec schopny to dodrzat.

lilyianka
30. okt 2017

@andromeda9 nemyslim,ze sladke v pohode nutely a brumika je prave najstastnejsia volba 😝 podla mna si vybrala akurat to najhorsie...to mu rovno daj tie sladke zbrndy z lidla pit prip.colu a kup tie krasne farebne cukriky 👍

nenne27
30. okt 2017

Tento prispevok je riadna hecovacka pre zdravu uderku😂uz sa tesim na odpovede😉

dominika6
30. okt 2017

@andromeda9
nech sa paci..tvoja zdrava nutela ...
mozes si ju dat ty kazde rano na chlebik na ukludnenie..

moonlight1210
30. okt 2017

@dominika6 nemam problem. Az nato, ze mi nutela nechuti. Davam si dzem. Kupovany. Nezavaram vlastny domaci.

Ked uz je niekto tak velmi za tu zdravu vyzivu, tak potom ale so vsetkym. Nie toto ofrflat a nad inym oko privriet.

To potom uz len domace jaternice (ale nie do nich krupky z odchodu, doma si vyrobit). Domace klobasky. Domacu sunku. Domace parky. Domacu horcicu, kecup, dzemy, mlieko, syry, pecivo (i muku do neho), zeleninu, ovocie, aj tie banany, pomarance (alebo teda ziadne). Nic kupovane.

Lebo co tam po tom, ze si dieta da jeden precukrovany chleba s nutelou. Ked denne do seba napcha kopec chemie v "zdravej" strave. od jablcka s mrkvickou (aj tie na trhu castkrat su postriekane chemiou este na strome, len to nepredpokladame), cez chlebik s maslom a sunkou - mmch, vraj tiez prudko zla a nezdrava kombinacia, po pohar mlieka z krabice.

Pokial mu udrzime aspon navyk nepchat sa len sladkym (nerozvinie sa u neho zavislost), tak sa znesie aj ten jeden nutelovy chlebik denne.
Pokojne aj na ranajky. Ale lepsie ako desiatu. Nech ranajky zacinaju niecim chutovo neutralnym. Prave kvoli tomu aby nevznikla zavislost na sladkom.
Pre to jedine by som sa vyhla sladkemu na ranajky.

dominika6
30. okt 2017

@moonlight1210 ja naopak nutelu zbožňujem..a deťom ju nedám...lebo
1) presne že im z toho zrabe
2) bolia ich potom zuby
3)nemajú konca kraja a mne nič neostane 😀

siska53
30. okt 2017

@andromeda9 cukor a sladke ich neukludnuje.. Naopak,zacnu byt pohyblivejsi a viac vymyslaju. Pozorovanie mojich vlastnych deti. Rovnzko aj v maternici-ak mas pocit,ze dieta malo kope a obavas sa, sup nieco sladke. Ak je vsjo ok, dieta sa zacne hybat,ak nie,smer pohotovost. Takze to ukludnenie je blbost.

Cukry su aj polysacharidy - muka a pod.,kde sa energia uvolnuje postupne,co je ziaducejsie. Cukry obsahuje aj ovocie.

Cize ked uz,lepsia volba je, ak uz rano das sladke ranajky, na desiatu rozok ci chlieb s niecim (natierka) a ovocie a na olovrant uz podla uvazenia.
Ja davam po skusenosti na olovrant nieco,co vydrzi,aj ked to nezje hned, ano aj keks niekedy, zvacsa vsak musli tycinku,lebo maly nejak vraj nestiha olovrantovat a teda olovranty typu chlieb ci rozok a banan (ten sa rozpucil v sacku) som vyhadzovala.

U nas sice su sladke ranajky,tatino ich naucil,preto desiate davam nie cisto sladke . Ale cukry tam maju,ved rozok a ovocie.

Vsetko treba s mierou. A aj sladidla su aj kvalitnejsie. Pre mna za mna obcas brumika daj,ale lepsie je si upiect vlastny kolac,vsak brumik je obycko piskota naplnena lekvarom,len "obohatena" o nejake "ecka",ktorym sa mozes vyhnut.
Ono jedna vec je cukor a dalsia tie nestastne ecka,ktore vsade pchaju. To spolu vytvara hyperaktivne spravanie deti po zjedeni.

A aj ta reklama na bebe dobre rano,ze energia na cele dopoludnie je blbost. Skusila som s bielym jogurtom,do 2hodin som bola hladna.

siska53
30. okt 2017

@dominika6 tak u nas rano na toast jedava nutelu mala,ale ta zje na 95% pol krajca toastu, maly si dava podla vzoru tatina dzem. A este si daju lyzicku nutely (viac im nedovolim).
Rano v pohode,potrebujeme ich dostat niekam a aj rychla energia sa im zide a mala potom uz v skolke sladke velmi nemava a synovi,ako som pisala,na desiatu skor ovocie a rozok na slano.
Nam nutela vydrzi celkom dlho.
Ale brumik a nutela,to nie,to v ziadnom pripade .

vedvieskto
30. okt 2017

@osky tak ty si kvalitne vyznáš, pani píše o okamžitej energií a tú asi ťažko dostaneš z polysacharidov, ktoré ty spomínaš a aj po ďalších vetách o tom že cukor je všade, vidno že si odborníčka

siska53
30. okt 2017

@vedvieskto hlavne,ze ty sa vyznas.

vedvieskto
30. okt 2017

@siska53 tak viem aký je rozdiel medzi polysacharidom a monosacharidom a čo ktorý robí na organizmus a aké sú ich funkcie, milujem týchto ľudí z Google academy, čo si niečo prečítajú na nete a majú neskutočný mišmaš v hlavne a nevedia nič interpretovať

osky
30. okt 2017

musis vzdy do niekoho vrtat ?
Je zakazane vyslovit svoj nazor?
Tebe pride v norme dat decku na ranajky nutelovy chlieb?mne mne nie.
Ale pre mna za mna mozu jest biely cukor aj lyzicou miesto polievky...
Nemam s tym problem.

osky
30. okt 2017

@vedvieskto to malo byt tebe.
Neryp do.mna prosim.

osky
30. okt 2017

@vedvieskto lepsi vyvin dietata a upokojujuce ucinky z cukru ..
Myslim ze uz len toto je hrozne.
Velmi blba studia....

siska53
30. okt 2017

@vedvieskto tak zo skoly si tiez este nieco pamatam. A kedze som mala babku cukrovkarku,tak tiez viem,ze boko treba dodat ihned jednoduchy cukor.

Ale detom??? Ja som si ucinky cukru overila na svojich detoch,ako som pisala. A napr aj to,aby sa babo hybalo,pre overenie,ci je vsetko ok,je od lekara,nie z internetu. Mne sama dr.povedala,ze nejak sa moc hybe,nejedli ste nieco sladke?

siska53
30. okt 2017

@vedvieskto a deti,pokial nemaju diabetes alebo ja neviem,jak moja mavala gastritidu,tak okamzitu energiu nepotrebuju,lebo ju maju.

vedvieskto
30. okt 2017

@osky vieš čo, myslím že to posledné čo je nenormálne je dať dieťaťu nutellový chlieb, nevravím že to má jesť každý deň, ale raz 2x do týždňa to vôbec nezaškodí...(podľa dakoho zaškodí) ako ranný chlebík sladký je určite lepší ako žrať cukríky cez deň, potom ho naučíš, že všetko treba s mierou a nebude sa cítiť menej cenné keď jeho kamaráti to jedia, takže mi to nepríde ako vôbec zlý nápad

@siska53 a na margo tuto pani, nie je cukor ako cukor, stačí si pozrieť zloženie obalov kde sú rozdelené sacharidy a z toho cukry ( čo ani tam nie je didakticky správne) ale je iná vec rýchle cukry a polysacharidy ako škrob/glykogén, obdivujem že ste sa snažila starkej pomôcť, ale nie je tak úplne pravda čo píšete

vedvieskto
30. okt 2017

@osky
Áno a to teba musím, lebo keď vidím tvoj nik tak viem že prídu perly

siska53
30. okt 2017

@vedvieskto to bolo nariadenie jej lekara,aby nosila ako rychlu pomoc so sebou cukor alebo kusok cokolady, nue nas vymysel,nastastie my sme takto pri nej zasahovat nemuseli.

osky
30. okt 2017

@vedvieskto
Musis?niekto ta za to plati??
Nie.ty musis rypat do mna lebo si presvedcena ,ze prave ty si ta kto vsetko vie.
Na liecbu mojho nicku je lahky liek-zavri si oci !!!
O cukrikoch ani inych blbpstiach rec nebola....trepes dve na tri.

vedvieskto
30. okt 2017

@osky mne neplatí nikto, len sa nemôžem pozerať ako klameš ženy

osky
30. okt 2017

@vedvieskto klamem????????
Prosim ta v com?????
A ktore zeny?kde?
Toto je velmi silne obvinenie!!!@

obsadenemeno
30. okt 2017

@andromeda9 tak hod link na tu "studiu"...... by ma zaujimalo, ze ktora korporacia si tu studiu zaplatila 😉

zeny, nehadajte sa. Nick zalozeny dnes, neodpoveda, toto je jej jediny prispevok do celeho kona..... nevidite provokaciu, aby sa stojate vody rozprudili?

osky
30. okt 2017

@obsadenemeno
Mas pravdu.
Ale tebe by tiez nebolo asi jedno,keby ta niekto len tak obvinil z klamarstva.
Je to vrchol.
A zaroven velmi smutne...
Tiez ma napadlo kto mohol taku blbost hodit do eteru...asi sa im uz tak nemina ta Nutela 😂

obsadenemeno
30. okt 2017

@osky eh, keby som si brala osobne vsetko, co mi uz ludia na koniku popisali....ojojoooj, mozem si to hodit.
Ved len rypem do kazdeho a vsade...... 😉