icon

Čo robiť, keď dieťa kaká do slipov?

veronkaska
18. feb 2025

Dobrý deň, prosím maminky o radu..už neviem, čo robiť. Môj 2,6 ročný syn kaká už asi 3 mesiace len do slipov. Cikať sa pekne pýta, problém nastáva, keď chce kakať. Aj viem, keď to na neho ide, lebo stojí a rozpráva od veci...keď ho aj rýchlo posadím na ten nočník, začne plakať a zadrží kakanie, nevykaká sa proste a potom nekaká aj tri dni. Skúšali sme ho dať aj na veľký záchod s redukciou, aj odísť z miestnosti, aby mal súkromie, nič nepomáha. Ja už neviem, čo mám robiť? Nechcem ho nasilu na ten nočník dávať, lebo sa nevykaká, ale to kakanie do slipov, z toho som už zúfalá. Nemáte nejaké typy, triky? Ďakujem

kaciatko215
20. feb 2025

@veronkaska mladší syn sa odplienkoval keď mal 2 roky cikal v pohode do záchodu, nocnika alebo vonku keď bolo treba ale kakanie? Tak to bol boj ktorý trval 18mesiacov áno 18mesiacov prosenia skúšania odmeny no proste nič nefungovalo. Najradšej kakal keď sme boli v parku tam sa skryl do kríkov a už mal hrču v slipoch. Čo som sa naprala osratych slipov. V každom vrecku náhradné slipy wipesky. Jedného dňa sme boli so starším na karate a už som videla že chce kakat a nasilu som ho posadila na záchod a bum a už to išlo ako po masle 🤭 proste potreboval dozrieť na to a my sme sa mohli aj na uši postaviť

1_silvia
20. feb 2025

@veronkaska dcére pomohlo, keď som ju nechala s holou ritkou. Na zem to nepustila. Poradila mi to švagriná, a aj u nás to zafungovalo.

batola1
20. feb 2025

Ja som trochu iná matka,deti ma naučili trpezlivosti,ale odtiaľ potiaľ,také dieťa už rozumie,a pokiaľ nemá nejaký zdravotny problém,tak by som ho týždeň nechala tak,nenapominala,a po týždni ak nepochopí by som ho nechala pokakaného...je to hnusné,ale nejako to pochopiť musí 🤷alebo skúsiť dať oprať ako už spominali

spokojna_mamina
20. feb 2025

@veronkaska ja by som ho nechala, nech si tie slipky perie sam. Nech znasa dosledky svojich cinov. 🤷‍♀️ (hoci takto to znie kruto).
Ked sa vykaka do slipkov, spolu ist obsah vyklopit do wc, dat mu mydlo, postavit ho k umyvadlu, ukazat mu ako sa perie a nechat ho slipky oprat.
Jasne, ze to musis este skontrolovat, ale nech si to perie zakazdym sam.
Pekne v pokoji, v mieri, s tvojou asistenciou, nebrat to, ze ha, tu mas trest, ale kakal si do slipkov? Tak teraz ich musime oprat...
nebude sa mu to mozno pacit, ale v 2,5 roku uz je dost zrely, aby tomu rozumel a dokaze oprat aspon ako-tak.
Najdolezitejsie je mat koooopec trpezlivosti, nestratit nervy a ist do toho s pokojom.
Vela sil!

andreatytler
21. feb 2025

@veronkaska Rozprava uz? Pytala si sa ho preco nechce kakat do nocnika?
Citala som o tom ze dieta moze mat strach zo svojho hovienka. Lebo ked ho prvy krat vykakaju do nocninka, tak to je prvy krat co ho vidi. V plienke ho mama vzdy da prec.
Netrapila by som jeho aj seba a dala by som mu plienku ked potrebuje vykakat. Neverim ze by sa mu to tak zapacilo ze by nikdy nechcel kakat inac ako do plienky. oho sa podla mna nemusis bat. Este som nepocula o tom ze by mama prebalovala zdrave 5 rocne dieta, lebo sa mu paci kakat do plienky.

mnamko
21. feb 2025

@veronkaska skuste od Andrej Medved eshop Prazdne bruškom, veľa detom pomohol

veronkaska
autor
21. feb 2025

@minarova22 no vidíte a tu mi väčšinou radili dať na kakanie plienku...ja si tiež myslím, že to nie je dobrý nápad, načo

veronkaska
autor
21. feb 2025

@zuzicka122 tu mi väčšinou maminky radili, že dať na kakanie plienku...vysvetľujeme mu, stále dookola. Čiže myslíte, že nechať tak, kakať do slipov? Na ten nočník ho nechcem nasilu dávať, lebo potom to zadrží a nevykaka sa aj 3 dni

veronkaska
autor
21. feb 2025

@vega3 asi len trpezlivosť 😬 aj keď ja sama som není trpezlivá 🤣🤣 len už má nebaví prať tie osraté slipy 3 mesiace

silvinka511
21. feb 2025

@veronkaska mali sme presne ten istý problém s mladšou dcérkou a potom tu niekto poradil túto knižku, ja som si povedala, že dobrá blbosť, aby takáto knižka pomohla v tomto, ale bola som zúfalá tak som vyskúšala a prekvapenie ... knižka zabrala úplne neskutočne - kebyže to sami nezažijeme, asi neuveríme

veronkaska
autor
21. feb 2025

@terry658 tak! Toto budem musieť spraviť aj ja 😁

veronkaska
autor
21. feb 2025

@1_silvia no veď sa aj vykakal,.keď mal holú riťku-raz to bolo. Vtedy si sám sadol na nočník a pekne sa vykakal. Potom sa už ochladilo a od októbra som mu začala dávať slipy a tepláky.

veronkaska
autor
21. feb 2025

@batola1 zdravotný problém nemá. Ja som sa stále nenaučila trpezlivosti pri ňom 🙉🙈🤣 Len nechať ho pokakaného, to mu bude stekať po teplákoch, ak bude redšie 💩💩, vyskúšam asi najskôr to, nech si tie 💩 slipy perie sám.

veronkaska
autor
21. feb 2025

@andreatytler slová rozpráva, ale celé vety nie veru. Keď ho tam aj posadím kakať, začne plakať a jednoducho to zadrží a nekaka aj 3 dni potom a to nechcem, nepotrebujem, aby ho ešte začalo zapekať a zadržiaval celkovo kakanie

veronkaska
autor
21. feb 2025

@mnamko ale on kaká pekne, ale do slipov. Problém je, keď ho posadím na nocnik, tak tam začne plakať a zadrží to kakanie,.ale do slipov sa vykaká v pohode

veronkaska
autor
21. feb 2025

@silvinka511 nemáme síce presne túto istú, ale Ukáž,.čo máš v plienočke. Veľakrát ju pozeráme, dáva zvieratkám dole plienku a tam majú hovienka, ale žeby mu to pomohlo, sa mi nezdá

cacianka
21. feb 2025

@veronkaska napíš 30 mesiacov, to pochopí aj antitalent na matematiku 🤣🤣🥰. Ale aj tak sa nájde hejter 😇🤷

queen_el
21. feb 2025

Môj ma 3 roky, odplienkovali sme ho iba tesne pred 3r, jendoducho sa nedalo, on je rozumný ale veľmi tvrdohlavý. Ciká do nočnika už 2 mesiace, ale kakanie tak isto ako u vás. A pri tom učení na nočnik som sa naučila jednu vec, že kym on nechce, môžem sa aj na hlavu postaviť. Je to otravné, ano, skušame a vysvetlujeme, ale zatial nič. Ešte dodávam že do škôlky chodí a nie je z toho problém lebo on tam nikdy nekaká, vždy to “prinesie” domov.

basska_b
21. feb 2025

Zaujimava tema... 3.5rocny si slipy zapere, 2.5rocny podla mna este nie. Moja kadila do gatiek 21 dni po odplienkovani v 2 rokoch aj 4 mesiacoch. Bolo vidno, ze ju to trapi viac nez mna... potom sme boli na navsteve u kamosky a bol tam taky pekny nocnik s autom McQueen plus nove, zaujimave lego duplo Farma. Tak som ju posadila, pred nu som postavila to Duplo a po par minutach to vyslo. Vychvalili sme, kupili sladku odmenu, no zdalo sa mi, ze najvacsou odmenou jej je to, ze to zvladla. Stacilo raz takyto uspech a blok bol prec.

Potom mala ale blok kakat do velkeho zachoda. Ked mala 2.5roka, boli sme na 3 dni na chate, zabudli sme nocnik... uz ju to po 3 dnoch pred odjazdom velmi tlacilo... 4x sme sli na WC dnu a von, ona ze nejde nejde, hovorim neboj sa, zvladnes to - a zrazu sa podarilo... A dodnes ma totalny blok napr. vykakat sa vonku na travu 🤣 uz ma 5 rokov.

elanel
21. feb 2025

@veronkaska riešili sme ten istý problém,syn cikal do nocnika od októbra a kakal stale do slipov,uz ma porazalo,on nechcel plienku,skratka mal dni keď to zadrziaval a nechcel pustit.nakoniec som to vyriesila tak,ze keď som videla,že to na neho ide,vyzliekla som mu teplaky aj slipky,nechala mu len mikinu a vravela,že na zem sa nekaka,nech sa vykaka do nocnika,špičkoval tu,pobehoval a pomrncieval,len som mu stále opakovala,že ukážeme aj rybičkam,aj morcatu ako sa krásne vykaka a tak dokola,keď už nevládal zdržiavať a začalo vychádzať,posadila som ho na nočník,pridrzala ho,povzbudzovala a keď sa vykakal,robila oslavné ódy,toto asi týždeň a už krasne ide sam a len zakričí keď sa vykakal nech ho utriem.plus sme čítali stále knizku kubko chce cikat a ja som pridavala,ze aj kakat a viac krát do dňa sa pytala kde sa chodí kakat

senta_sofia
21. feb 2025

@veronkaska vela deti ma tento problem, ze ked si zacnu uvedomovat potrebu, tak sa ju snazia zadrziavat. Len vysvetlovat a dufat, ze to casom pochopi a prestane sa tomu branit.

1_silvia
21. feb 2025

@veronkaska ano ano to je problem teraz, aby neprechladol. My sme to mali v maji, ale tiez este nebolo nejak teplo, kupila som jej podkolienky a dala suknicku alebo satky po ranajkach, tak zvykla kakavat. Ked sa vykakala, obliekla som. Netrvalo to dlho, asi tyzden a uz potom vedela. U chlapca by mohli byt podkolienky a dlsie tricko a skusit vystihnúť ten čas, kedy zvykne kakat....ak to ma nejak približne rovnako. Poprípade vydržať do leta, potom mu to už isto pôjde dobre 😉 držím palce

misulka47
21. feb 2025

asi vsetky deti maju blok s tymto kakanim :D my sme mali hovienkovu pesnicku :D:D:D ale fakt ze pri obidvoch detoch ako cez kopirak. cikat ano, akakat ani za svet. zadrziavali, vrestali, no des. Ja uz nervy, panika, stres...Ale preslo to, ako vsetky obdobia, chce to cas 🙂

janka0702
21. feb 2025

@veronkaska u nás nepomohlo nic a deň po svojich 3 rokoch bum chlapec uteka na záchod kakat sam sa som skoro odpadla

andreatytler
21. feb 2025

@basska_b Tiez si myslim ze je rozdiel ked sa ta taktika prania slipov dietatom pouzije na 3,5 and na 2.5 rocne. Ak by som dala vyprat mojmu synovi, ten by skakal od radosti. Pranie bola jedna z jeho oblubenych hier.
Tiez suhlasim s tym ze tieto problemy s nocnikom trapia deti castokrat tak isto ako ich mamu. Preto by som mala pre neho pochopenie.

andreatytler
21. feb 2025

@veronkaska Slova stacia. Opytaj sa ho na to kakanie, ale nie vtedy sa ho snazis posadit na nocnik, ale mimo toho, ked mate nejaku prijemnu chvilku a bude cas o tom rozpravat. Ziadne vypocuvanie, len tak ze mu chces pomoct a potrebujes vediet o tom viac.
Staci ak povie par slov a z toho by si sa uz mohla dovtipit. Ale je mozne ze nebude vediet vysvetlit, lebo ak ma jednoducho blok tak to ani on nechape preco nemoze.

viktorkas27
21. feb 2025

@veronkaska môj malý o 3 tyzdne 3r, a dávno už cika sam sa vypýta. Kakanie tiež vidím keď na neho ide, ale mame dohodu ze môže aj do plienky ale vždy mu ponúknem serblik a svoju spoločnosť ale zatiaľ iba raz kakal na serbliku inak voli plienku, nechávam to keď sa bude cítiť na to ready tak prijme aj moju ponuku so serblikom. Starší syn normálne kaka na serbliku.

zacharovi
21. feb 2025

Nam pomohlo, ked som slubila za odmenu, ked bude kaka v zachode gumenny cukrik...to sa dal trojrocny tvrdohlavy uplatit 😃 A tata ho aj raz osprchoval chladnejšou vodou (akoze studenou, ale nie uplne)...ze v teplej ho kupat nevude ak sa pokaka do slipoch a plienky - lebo robil to naschval! A pomohlo 😅

nika_16
21. feb 2025

@1_silvia Sranda :D

evkatk
21. feb 2025

Je to iba zanedbaná výchova do 1 roka. Mala som 3 deti a každé malo plienky max. do 14 - 15 mesiacov a na noc max. do 2 rokov. Dieťa sa odúča intenzívne 1 . 2 týždne a potom sa nemôže stať, že pustí do plienky. Lenže pre mnohé mamičky sú plienky pohodlnejšie ako napr. počas odúčania dať dieťa na nočník každých 5 minút, po jeho naplnení absolvovať oslavný rituál s potleskom a pochvalami a o chvíľu znova to isté. Starý osvedčený rituál, ktorý počas odúčania od plienok mobilizuje na 1 - 2 týždne celú rodinu v starostlivosti o domácnosť. Mamka vtedy myslí a má čas iba na dieťa a nočník. Ak dieťa nie je zaostalé, potom po 2. roku, kedy cíti potrebu , plienky už nepotrebuje, lebo sa pýta samo aj bez odúčania.