Dať staršie dieťa do škôlky alebo ho nechať doma?

22. júl 2021

Ahojte,
coskoro nam pribudne druhe babo, starsi by mal cca 1,5mes po porode ist do jasiel/skolky (do sukrom., lebo do statnej mi ho teraz nevezmu).
Dali by ste starsieho do skolky, alebo ostali vsetci doma? Nejde mi ani tak o peniaze, ale ze ci mu nebude lepsie doma s nami. Bude mat 3r cca mesiac po nastupe.
Na jednu stranu si myslim, ze dieta ma byt pri mame kym moze, bojim sa ze bude ziarlit, citit sa ze som ho odstrcila kvoli babu, co samozrejme nechcem. Na druhej strane si myslim je dost stary aby sa zacal socializovat, v kolektive mu bude zabavnejsie ako pri mne kedze sa mu nebudem moct venovat ako doteraz kvoli babatku. Chodil by len 3dni (po sebe) v tyzdni. Skolka ma vyborne referencie od mojich znamych, kopu vyletov, nocovacky, oslavy, dobra strava, citlive vychovavatelky. A vacsinu tyzdna bude so mnou.
Ale mama je mama.
Mohla by som si ho nechat doma do septembra bud. roka, to bude mat 3,5r a pojde do statnej skolky. Nie je nanho moc 2x za rok si zvykat?
Moja mama bola s bratom kym som nesla ja do skolky a casto vravi ze kym okolo mna chodila musel casto cakat, ale ze je rada ze bol doma. Aj ked priznava ze v skolke by mozno mal viac srandy a zazitkov.
Co si myslite tie co ste mali takto deticky?
Ja sa neviem rozhodnut. Uz mi ho vzali do sukr. skolky a mam to potvrdit.
Dakujem

1aduliatko1
22. júl 2021

je na tebe ako sa rozhodneš, môj mal 2,5 roka keď šiel do škôlky, doma som mala 2m. bábo...a do škôlky chcel chodiť. môj chodil normálne do štátnej, zbytočne by som peniaze neplatila za súkromnú (ja osobne)

1aduliatko1
22. júl 2021

a chodil týžden, potom bol 2 týždne so soplíkom doma, takže ten prvý rok bol taký zaúčací...

lucka_ke
22. júl 2021

môj je októbrový, išiel do škôlky v septembri a veľmi ťažko si zvykal, viac bol chorý doma ako tam, tak som ho v zime odhlásila a išiel až ako 4-ročný, aj potom bol často chorý, ale už nie tak
na tvojom mieste by som počkala, lebo ak začne nosiť choroby tak bude aj bábätko choré

jennky13
22. júl 2021

ja som za to mat deti pri sebe ako dlho sa to da. Teda co budes vidiet aj na detoch. Moja najstaršia sla do skolky az ako 4 rocna. To som uz mala 1 rocnu dceru doma. V skolke bola len doobeda. Aj tak bola casto chora, takze nic moc. Podla mna cim dlhsie si s nim tym lepsie .

loginexistuje
22. júl 2021

nechala by som ho doma aby ti nenosil choroby k babetku

zuzanapjat
22. júl 2021

za mňa --- 1.veľmi mále dieťa na to, aby bolo odložené od matky. aj mnohé 3 ročné si ťažko zvykajú. 2.bude nosiť domov k bábätku choroby. 3.aj pri bábätku sa dá venovať staršiemu dieťaťu - deťom. Žiadne výlety pre tak malé dieťa nie sú natoľko prínosné, ako čas strávený s matkou, súrodencom a rodinou.

danica2711
22. júl 2021

súkromná škôlka s dobrými referenciami, len 3 dni v týždni, paráda! Rozhodne to aspoň skús. Vysvetli mu, že nejde do škôlky preto, že by si ho doma nechcela, ale aby mal viac zábavy, bol s detičkami atď. Ak to nebude fungovať, môžeš si ho zase nechať doma, žiadny problém. Nakoniec, nevieš, aké náročné bude malé bábo, možno ti pri ňom na väčšieho ano poriadne neostane čas (samozrejme, prajem ti opak)

vilma7
22. júl 2021

My sme v zahraničí kde je škôlka od 4. Malý ale.chodil medzi deti od 3 na 2 hod týždenne bez.mojej prítomnosti a sám sa má pýtal, prečo nie je s detičkami dlhšie atď. Tak konečne nastupuje do škôlky a nevie sa dočkať!!! Deťom treba aj deti, nie držať ich doma pri maminej sukni.

jana_eyre_2
22. júl 2021

Mám tri deti do 4rokov (medzi prvými dvoma mám 1,5r rozdiel).. všetky som mala doma spolu, len keď sa najmladší narodil, najstarší už šiel do škôlky, ale keďže bol stále chory a najmladší to chytal od neho bol doma aj on.. majú všetci traja úžasný vzťah a bolo to krásne obdobie.. také malé deti je ľahké aj zabaviť, aj si vytvoria dobrý vztah.. ale kZdy ako uzna zavhodne..

luccija
22. júl 2021

A aký je?vyhľadáva deti?máloktoré 3 r dieťa sa skupinkuje aj v škôlke sa každý hrá sám.Ja by som ho nechala doma, ale ty sa riad sebou a svojim dieťaťom.Zalezi aké bude druhé bábo ...rataj s častými chorobami, ráno ho budeš budiť, bude ho muž nosiť?čas s tebou a súrodencom mu bude prínosom v škôlke sa vela naučí, ale nič sa mu nestane, keď pôjde neskôr pracovala som ako učiteľka...3 r veľa plaču a niekoľko x do dňa sa dlho pýtajú či mama príde a chlapci bývajú obzvlášť citliví. ak s ním bude tvoriť z plastelíny, strihať, kresliť o nič ho neoberies.Ale za vyskúšanie nič nedáš, tak ako ho chces dať na pár dní je zlatá stredná cesta ty si oddýchneš on naučí režimu a potom sa uvidí či to malo prinos.

hruska91
22. júl 2021

Ahoj u nas ma starsia 2 roky (v septembri by mala 2.5 roka) a mladisia ma 8 mesiacov....a mam obe doma, zatial nezvazujem skolku aj ked starsia je velmi sikovna, ziva je to makacka. Ale lekarka mi odporucala nechať ju doma kym nebude mat mladsia aspon rok (v novembri), kvoli jej imunite, kedze zo skolky by starsia ponosila všetci choroby (co je ok, normalne, ale nie v takom batolivom veku). Ale kazdy ako uzná za vhodné, nasa mladsia mala zdravotne problémy ako novorodenec aj dlhšie, mozno preto nam to doporucila...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1katus1
22. júl 2021

Ja som zato nechať si doma
Ja som tak mala dcéru išla až do predškolskej . Nemali sme problém so žiarlenim tak ako maminy v mojom okolí, ktoré dali staršie do škôlky a boli doma s babom

fiafia
22. júl 2021

Záleží od dieťaťa. Ako matka si svoje dieťa poznáš najlepšie. Moja skúsenosť bola,že dcérka bola viac chorá ako zdravá. Prvý rok tam veľa nenachodila a stále sme začínali akoby odznovu. Keď si konečne zvykla,zase ochorela a bola doma dva týždne. To bol potom plač aspoň týždeň v škôlke, týždeň bolo dobre a zase dva doma. Ja by som sa bála o novorodenca ale to som ja

autor
22. júl 2021

Dakujem za kazdy komentar.
Maly je na ihrisku obcas rad s detmi, obcas vyzaduje pozornost, u babky dedka si na mna ani nespomenie 🤣 tam sme parkrat v tyzdni poobede. Mam pocit ze uz ho zacina zaujimat hra s detmi, ale stale je velmi maminin.
Muz mi furt omiela ako to bude s dvomi tazke.
Jaaa sa uprimne neviem rozhodnut. Preto aj ziadam o nazory a skusenosti.

hruska91
22. júl 2021

Určite to bude s dvoma tazke...to je jasnacka. Ale bude to tazke aj pre neho, uvidis ako to on vezme. Co som si ja vsimla cim je mensi rozdiel medzi detmi, tak tym je aj mensia sanca na ziarlenie (jasne zalezi aj od povahy). Mozno skolka pomôže, mozno nakoniec bude doma..teraz je to ozaj take neiste s tym covidom. Mozno ho prihlas a uvidíte odhlasit sa da vzdy 🙂

katka2602
22. júl 2021

Syn šiel do jasličiek ako 2,5 ročný lebo sa mi naskytla práca, ale poviem úprimne že hoc sú súkromné jasličky drahé venujú sa detičkami na 110%, na 15 deti sú 2-3 učiteľky. Jasne že si syn "pofňuka" keď ho tam dávam, ale je mu tam fajn, vidím to na fotkách čo denne pridávajú. No, ale keby som bola doma tak napíšem úprimne, nedávala by som ho nikde. Dcéra bola doma do 4 rokov a bolo to super a nič nezmeškala.

mogaa
22. júl 2021

Sama si zváž či bude pre teba náročnejšie byť celý deň s 2 deťmi alebo ráno ich oboch vychystať a ísť s nimi do škôlky(do 8:00 aby bolo dieťa tam) či bude pršať, mrznúť, snežiť.....detto rovnako poobede....ten prvý rok je naozaj obvykle taký nijaký, dieťa je niekedy viac doma ako v škôlke, hlavne teraz, stačí že bude mať sopel a učiteľky ťa s ním pošlú domov.....a škôlku budeš platiť aj tak keď bude doma....teda ak platíš fixnú čiastku....či bude škôlka prínos pre tvoje dieťa, to ti nikto dopredu nepovie....sú deti čo so škôlkou nemajú žiadny problém a aj deti čo tam nechcú byť....

katka2602
22. júl 2021

Skus ho dať do súkromných jasličiek denne na hodinku dve a uvidíš ako bude reagovať, keď sa nevieš rozhodnúť.

vilma7
22. júl 2021

Ja ti úprimne odpoviem, že ja si myslím, že keď sú detičky "maminkári", v mnohých prípadoch za to môžu čiste len maminky. Žiaľ.

lucka_ke
22. júl 2021

@vilma7 nemáš pravdu, je to o povahe dieťaťa

sapetka
22. júl 2021

Dala by som urcite. Budes mat cas na seba a babo. A starsi sa nieco zaujimave nauci, najde si kamosov. Urcite mu to prospeje. Ale rozhodnutie je na tebe

vilma7
22. júl 2021

@lucka_ke píšem v mnohých prípadoch. To nie je len o povahe dieťaťa.

julia2018
22. júl 2021

Ja by som nedala. Mne bolo najhoršie keď som bola sama doma s bábätkom. Ono to novorodena nevyžaduje ani zďaleka toľko času a pozornosti a väčšinu času som len čakala, kedy konečne príde dcéra zo školy, muž z prace… pre mna je lepšie mat doma tri deti ako jedno bábätko

katka2602
22. júl 2021

@vilma7 toto u nás vôbec neplati 😀 . Moja dcéra je od malička "mamickovska" má 8 rokov stále ju to drží. Až teraz spala prvý krát u babky sama aj to kvôli tomu, že tam bola aj bratova dcéra. A môžem ti zaručiť, že ja nie som matka čo dieťa nonstop pusinkuje, objíma a nepohne sa od neho. Sama nemám rada, keď ma vkuse niekto objíma, pusinkuje. Takžé moja dcéra to ma na 100% dane povahu. A na druhej strane moja teta ta svoje deti vkuse cmukala, objimala, nechcela ich nikde pustiť a deti keď mohli tak utekali, v škôlke boli bez problémov a čím boli staršie tým častejšie "utekali" k babkam.

lucka_ke
22. júl 2021

@vilma7 posudzuješ podľa svojho, ktoré bolo odvážne a rýchlo sa vie adaptovať
to je podobné ako keď mne švagriná neverila, že moje dieťa v noci proste nespí, lebo jej dcérka spala od 3 mesiacov celú noc... nedá sa porovnávať rôzne deti s rôznymi povahami, každý sme jedinečný a aj v dospelosti sú ľudia, ktorí sa v novom kolektíve adaptujú do pol hodiny a takí, čo po mesiaci ešte nikoho nepoznajú...

mabenn
22. júl 2021

ja by som ho nechala doma, najmä z dôvodu, že je veľká šanca, že nástupom do kolektívu začne budovať imunitu a teda nosiť ti domov k bábu sople...keď už tak na pol dňa, ale ajtak bude nosiť sople 🙂 ale nebude to pre neho také náročné aspoň, čo so soplami veľmi súvisí...syn chodí 4 mesiace, už bol 2krát chorý, čiže mesiac skoro už z toho bol doma

mabenn
22. júl 2021

ďalší faktor je, ako si myslíš, že budeš stíhať dvoch naraz, či máš pomoc, atď.

martinoocka
22. júl 2021

Ja mám citlivú dcérku , ako trojročný som si ju ani nevedela predstaviť dať do škôlky , išla ako 4 ročná na doobeda , po 2 mesiacoch sa jej narodila sestra a veru veľmi zle to znášala, cítila som že sa hnevá hlavne na sestru že je doma somnou. Okrem toho vkuse bola chorá takže som ju od decembra nechala doma , potom Vianoce , korona ....už do škôlky ani nešla a bolo nám doma dobre, lepšie sa ako keby spoznali a prospelo to ich vzťahu. Potom nastúpila až ako predškoláčka ale stále chodila len na doobeda a neušlo jej nič , socializovaná je až až , už je priateľská a priebojná, potrebovala len dorast do toho....

luccija
22. júl 2021

@vilma7 nesúhlasím a najväčšia hrôza je, keď dieťa je citlivé a škôlku pretrpi prereve, neje a mama je tvrdá a neoblomna a nevie pochopiť, že dieťa nie je zrelé a bolo by mu lepšie doma.Autorka počkala by som aké bude druhé bábo a podľa toho sa zariadila.Ak to bude náročné dáš ho...dieťa by malo mať kľud my sme mali deti, ktoré uprostred hry zaspali od únavy koncom týždňa to už boli deti s ktorými sa nič nedalo, tak boli unavené Ale ja som mala najmenších 2,5-3,5 r.fotky na FB nevystihnu podstatu škôlky a to, že je dieťa šťastné.Ako pedadog Ti napíšem, že deti by mali chodiť do škôlky od 4 r vtedy sú zrelé, ale iste sú aj výnimky, ktoré potrebujú kolektív skor