icon

Dcérka je veľmi bojazlivá - má 1,5 roka a nechodí

22. júl 2023

Ahojte,

Viem,že je takýchto diskusii veľa, aj poznám všeobecne rozšírené názory na (ne)chôdzu deti do 18mesiacov,avšak možno má niekto obdobnú skúsenosť a poradí,povzbudí ma. Dcérka je naše tretie dieťa, starší dvaja začali chodiť samostatne keď mali 14,5mes(obaja narovnako) 🙂 pričom prvá dcérka bola také "štandardné "bábo, aj čo sa mier týka a syn bol naopak taký bacuľko, v roku mal 13kil ☺️ prečo píšem váhu? Lebo prvotným dôvodom,ktorý pediatrička uvádzala, prečo najmladšia nechodí mala.byt jej váha. Ona je taký stred medzi našimi detmi, nie je najdrobnejsia, ale ani veľká, tých 13kil.ma vo svojich 17,5mes a asi 86cm. Všetky míľniky dosahovala načas, plazila symetricky, štvornožka od 10,5mes,obchádza nábytok od roku, vylezie na gauč, na rebrik preliezky, tlačí pred sebou od stoličky,cez kôš na prádlo,kolobežku, nábytok,neviem čo všetko. Avšak, samostatne v priestore nestojí, hoc by sa aj jedného vlákna mojich nohavíc mala držať,musí mať tú oporu.Na vlastný podnet som s ňou išla k fyzio,kde po dvoch návštevách skonštatovala, že okrem miernej asymetrie v hraní sa (prevažne pravou rukou, stavia sa cez pravé kolienko, vylieza pravou nohou na gauc atď),nevidí žiaden problém. Všetko ostatné zvládla bez problémov. A teraz nastáva tá otazka- kde je teda problém a prečo tak údajne schopné dieťa a v poriadku sa boji pustiť same chodiť? Za ruky ju nevodíme, iba občas súrodenci. Chcú sa s ňou hrať a nechápu,prečo stále nechodí. A tie pohľady ľudí, dieťa čo má veľkosť ako dvojročné a stále je na zemi. Cvičíme,motivujeme ju, robíme cviky od fyzioterapeutky, ale vôbec nemám pocit,že by sa niečo zmenilo. 18mesiacov má o pár dní, nájdu sa deti, ktoré začali samostatne chodiť neskôr a boli inak OK? Veď to dieťa motoricky nemá šancu dobehnúť rovesníkov,ponesie sa to s ňou celý ďalší život. Zatiaľ čo iné deti vylezú na šmykľavku, jazdia už na odrážadle,behajú, tak ju neunesú vlastné nohy . Fyzicky to u nej problém nie je, skôr to bude v hlave. Lebo keď sa zabudne, zrazu namiesto tlačenia detskej kosačky ju drží vo vzduchu a kráča s ňou dva tri kroky..ona musí mať pocit,že sa niečoho/niekoho drží. Ako jej pomôcť nebáť sa? Keď ju volám k sebe, nepustí sa, dá sa na kolienka a príde tak a pri mne sa zas postaví. Je veľmi bojazlivá celkovo, boji sa väčších zvierat, hlasných zvukov..ale podľa doktorky je úplne v poriadku, neabsolvovala neuro vyšetrenie ani nič. Prosím o radu,ak niekto má podobnú skúsenosť,ako ste strach detičiek prekonali a motivovali ich ku samostatnej chodzi.☺️🙏

pribinak
22. júl 2023

Toto vôbec nemusí byt o bijazlivosti, ale vôbec.

Toto môže byt problém s rovnováhou.
Asi by som šla k inej rehabilitačnej a určite k neurologické

deti95060810
22. júl 2023

zaujala ma veta - nájdu sa deti, ktoré začali samostatne chodiť neskôr a boli inak OK? Veď to dieťa motoricky nemá šancu dobehnúť rovesníkov,....

ja len toľko, že dcéra začala chodiť ešte neskoršie ako v 18 m, my sme to riešili s neurol., a s reh. strediskom Corpus Olomouc - kde nás postavili na nohy za 2 mesiace.... áno, čítaš dobre - za 2 mesiace.
Takže určite skús pozrieť Corpus Olomouc - aspoň nám tam neskutočne pomohli a to som potom mala výčitky že sme tam nešli k ním skôr.... v Mt sme cvičili rok a bez akýchkoĺvek výsledkov....
A že nedobehla rovesníkov? omyl... behá, skáče, pláva....

cali2016
22. júl 2023

Moja neterka zacala chodit v 18.mesiaci, dnes ma 9 rokov a je uplne v poriadku.

lucka_ke
22. júl 2023

ja by som išla na neurológiu, či je ozaj všetko OK, raz som čítala podobný príbeh a dievčatko nakoniec malo svalovú atrofiu, nechcem ťa strašiť, ale treba vylúčiť všetko

queen_el
22. júl 2023

Určite choď na neurologiu. Fyzio je ok, ale predsa len nie je to lekár. Ak dieťatko nezačne chodiť do 18m, je to dôvod na vyšetrenie.

nickpick
22. júl 2023

podla mna to je uz len otazkou dni - tyzdnov, mozne je opatrna, sama pises ze je bojaive dieta, objednaj sa k neurologicke, aby si bola v klude, ale je mozne ze za tyzden sa rozbehne, nerozumiem preco si myslis ze dieta nema sancu dobehnut rovesnikov, tie rozdiely sa predsa u malych deti neskutocne stieraju, za polroka aj zabudnes ze si toto riesila….

autor
22. júl 2023

@deti95060810 nemyslela som to zle, viem,že dieťa bude behať, aj skákať atď (alebo teda predpokladám,že bude ) ,ale máme v rodine deti,ktoré začali chodiť neskôr a sú skrátka motoricky inde než rovesníci. Čo v konečnom dôsledku sa s nimi nieslo až do školky,neskôr školy...sú také ťarbavejšie, nej kvôli váhe,ale skrátka ten vývoj je tam posunutý, je to očividne . A deti tým svojim spôsobom trpia,nestíhajú rovnesnikom, nevedia za rovnocenne zahrať, nasleduje výsmech v škôlke atď atď...tak som to myslela. Viem,že je každé dieťa iné,sama mám doma tri individuality a rozhodne som sa tým že nechcela nikoho dotknúť,len som posledného pol roka počúvala ako mám nechať dieťa tak,že som hysterická atď (od pediatričky), vraj jej mám dať čas. Som optimista ale aj realista,preto sme napriek jej námietkam išli k fyzio, ktorá ale tiez nič moc "nenašla" čo by vedela riešiť, mali sme dve sedenia a hotovo. Lenže viem,že sám od seba nám nik pomoc núkať nebude,preto hľadám spôsoby a patram čo dalej. Bez podpory pediatra nedostaneme ani výmenný lístok k neurológovi 🤔

queen_el
22. júl 2023

Skus pozriet sukromneho neurologa a pripadne by som zvazila aj zmenu pediatricky, ak je taka “napomocna”.

deti95060810
22. júl 2023

autorka, ja viem že si to nemyslela zle a len hľadáš spôsob ako dieťaťu pomôcť... 😉
my sme chodili do olomouca súkromne - všetko sme si zaplatili a vôbec e neľutujeme...
takže ak na Sk nenájdeš lekára, skús pohľadať v čechách - a kľudne aj zaplatiť - lebo však vieme ako je to s poisťovňami...
situáciu rieš čím skôr , aj keď možno zbytočne, ale budeš aspoň kľudnejšia...

domka222
22. júl 2023

Prepáč, bez podpory pediatra? Proste za ním príď a vypýtaj výmenný lístok. Tiež som si sama takto všetko vybavovala,lebo kým by som čakala čo na to pediater,tak by boli moje deti skôr chlpaté ako sa vraví

pribinak
22. júl 2023

Bez podpory? Proste tam v pondelok chod a zabojuj za svoje dieťa. Alebo chod k súkromnej lekárke, na platbu. Zdravé 18 mesačne dieťa chodí. Žiadna bojazlivost a iné blbosti. Proste dieťa potrebuje neurologické vyšetrenie

Inak moja kamoska má take ťarbave dieťa, v škôlke po motorické taký motak pomaly. Ale inak šikovný chlapec.

Dala ho na plavanie, cyklistiku a by si pozerala ako ho vymakali. Všetko dohnal. Cez vikendy tury, prechádzky v lese, vhodili na ihriska. Dnes nevidíš žiadny rozdiel

lucka_ke
22. júl 2023

ja som si tiež musela výmenný na neurológiu vypýtať, malý mal vtedy 3 mesiace, mal zležanú hlavičku a viditeľne stočený do písmena C, dr. nič nevidela a povedala mi, že som hysterická, no lístok mi dala... neurologička nás hneď poslala na fyzioterapie a tam ma dr. zvozila, že kde som bola doteraz, že ideme neskoro takže toľko k pediatrovi

pribinak
22. júl 2023

Z ktorého si mesta? Baby ti nápisu kde majú dobre skúsenosti s neurológom, rehabilitačným centrom, ….

autor
22. júl 2023

@pribinak Bratislava 🙂

pribinak
22. júl 2023
pribinak
22. júl 2023

Skús sa objednať tu. Majú dobre referencie

marianarem
22. júl 2023

Tak ono to nie je o tom, ze tie deti su tarbavejsie preto, ze zacali neskor chodit a uz to nikdy nedobehli. Jednoducho asi od prirody nie su az tak pohybovo zdatne, a preto sa to prejavuje este aj v skole. Niekto ma stvorky z matematiky, niekto z diktatov a niekto z telesnej.
Neskory zaciatok chodenia sam o sebe nie je podla mna nejakym problemom. Ono sa moze stat, ze ked zacne chodit, tak to bude mat raketovy nabeh a za dva-tri mesiace bude tam, kde rovesnici. Moj syn to mal takto s odrazadlom. Dlho som ponukala doma, skusali sme na ihrisku a vacsinou to po par metroch vzdal, neslo mu to, nezaujem. Potom som to uz ani neriesila, hoci teda 2 roky nam krasne drevene cykloodrazadlo tvrdlo v pajte. Potom ked mal uz skoro 3.5 roka, tak som videla, ze ho zacalo bavit skakanie (to ho tiez dovtedy absolutne nezaujimalo a takto dlho to nevedel). Tak reku ponuknem zase po dlhom case odrazadlo. Na moje prekvapenie ho chcel, sadol nan a isiel. Bez ucenia a hned na hocijako dlhu vzdialenost. O 2-3 tyzdne vedel tak ako hocijake ine dieta.
Ale tak pre pokoj v dusi by som isla na tu neurologiu, ono nieco tam moze byt. Ale ak je ok, tak by som to nebrala tak, ze uz bude vecne pozadu.

autor
22. júl 2023

@pribinak ďakujem,to vyzerá skvelo 👍🙂

lilizzachy
22. júl 2023

Skúsila by som ešte očné vyšetrenie. Mne dcérka začala chodiť tiež neskôr, a časom sme prišli na to že má problém s očkami, podľa mňa sa preto bála chodiť a pustiť do priestoru. Tak isto aj keď začala chodiť, často zakopavala, padala na rovnej zemi. Odkedy má okuliarky chodí pekne, neazkopava ani nepadá. Toľko moja skúsenosť 🙂

aliaray1
22. júl 2023

Ahoj, za nas topka neuro: Synalgis (Mego) a Tetis v Luznej.

autor
25. júl 2023

Dostali sme nakoniec výmenný lístok od pediatra na moje naliehanie ale Sinalgis má najbližšie voľné termíny v októbri 😔 pediatrička mi doporučila Dr. Taligovu,ale po Tom, čo som čítala recenzie,tam nejdem ani volat 🙈 náhodou ešte nejaký iný typ na detského neurológa? 🙏Ďakujem.