Dieťa a tablet/mobil
Čo si myslíte o téme dieťa a mobil, alebo tablet ?
Ako často dovolíte deťom používanie týchto zariadení ?
V poslednej dobe mám pocit, že je to hotová katastrófa, keď vidím ako všade sú deti s tabletmi, alebo mobilmi od reštaurácií, parkov, autobusov, doma medzi kamáratmi a podobne.
Čítal som o tom zaujímavý článok
https://magazin.pozri.sk/clanok/video-kolko-cas...
aj iné a zdá sa mi, že v dnešnej dobe je to hotová pohroma!
Inac, viacere tu odporucate knihy, hlavna vec, ze kym neboli mobily, tak citanie v spolocnosti, pri jedení, bolo tiez povazovane za zlo a neslusnost. Dnea je to zrazu prípustné?
@simculllka aj rodinné oslavy, aj dovolenky pri mori takto trávia mnohé deti...staršie deti potom aj na výlet a o dovolenke už nehovoriac chcú ísť len tam, kde je wifi...to už ani na hocijaké kúpalisko nechcú ísť...návšteva jaskyne, či nejakého zámku nehrozí, veď čo by tam robili...veľa rodičov si to potom nevie odvodiť a sami nevedia, prečo deti vôbec nezaujímajú niektoré rodinné voľnočasové aktivity...
vyrastala som bez mobilu, bez detského kútika, ale všade boli deti, bolo plno detí a spolu sme sa nejako prehrali vždy a všade ... boli staršie deti, mladšie deti a najmladšie deti a spolu sa nejako zabavili...jednoducho stále bolo s kým sa hrať, s kým sa rozprávať...
@anabeth to myslis vazne? doba je ina v mnoho veciach... ked sme my boli mali, s detmi sa nikam nechodilo, necestovalo. Vezmi si dnes, kolko deti predskolskeho veku uz bolo pri mori napriklad. Ked sme boli mali, s detmi sa nechodilo ani do kostola, ani do restauracie, ani s malymi ani s vacsimi. To sa mam ja zavriet doma vylucit dieta zo spolocenskeho zivota? Nehovoriac o tom, ze moje dieta je "spolocenske"... ja si pamatam male deti take, ze ked uvideli cudzieho, stiahli sa mamke za sukne a jacali...
Rozpravky sa maju pocuvat? Ano nemam problem, v aute, v cakarni u lekara, vo vlaku a pod. Ked si ale zavreta v lietadle v obmedzenom priestore, ten tablet pomoze. Ano dieta sa ma aj nudit, ale aj nuda ma svoje hranice... ked napriklad cestujeme (a babka s dedkom byvaju cca 2500km) tak robim co mozem, ale ta cesta trva nejakych 12 hodin minimalne... bud sedi v aute, alebo v lietadle... aj nuda ma svoje hranice...
@beky1813 rozprávame o deťoch- max. 10, 12 ročných, ťaháš do do extremu, pritom dieťa nedokážeš zabaviť pri stole bez mobilu
@beky1813 to zas mne nevadí, ked sa vedia takto zabaviť, nebudem žiadať od nich aby počuvali nezáživné dospelácke reči, bavia sa spolu, pracuju na svojich veciach, bavia sa s inými deťmi ak sú tam- tie deti sú zvedavé, čo majú a nerušia ostatných, tak prečo nie, nič zle na tom nevidím
@anabeth tak neviem, ja mám dcéru od malička ( malička !!! Už ako 1 ročná bola s nami v reštikach bežné, aj keď som jej jesť nosila), a nezabavala sa s
mobilom nikdy. Reštauracia je v prvom rade na jedenie, keď sme sa nemali o čom baviť, kreslila si. Lepšie restiky majú pre deti omaľovánky už ako menu, ceruzky... Alebo som mala v kabelke. Keď mala cca 2-3 stavala si puzzle maličké. Ale väčšinou nič. Sedela a jedla a čakala s nami... Trpezlivosť to je vec čo sa tiež deti musia naučiť a nie len lietať a program im robiť a zabávať ich aby náhodou nebehali a nevyrusovali...
Mám 14 a 6 ročné dcérky. Hrať hry na tablete môžu 30 minút denne, zapínam minútky. Staršia si smie zobrať potom tablet a mobil do izby o siedmej večer, keď už čítam mladšej a mať to do deviatej večer. Avšak väčšinou pozerá videá alebo seriály. Prípadne si púšťa hudbu alebo si píše so spolužiačkami. Ak je chorá, pošlú jej odfotené učivo. Keď niekam ideme, von, tak si mobil ani neberie a ja tiež nemám net v mobile. Potom im dovolím byť pri dlhej ceste autom (naši bývajú na opačnom konci SK), ale aj to nevyužívajú celý čas. Moje deti sú s týmto systémom spokojné. Aj sa normálne spolu hrajú, alebo sa všetky tri hráme spoločenské hry. Na jar a v lete chodíme často von. Buď idú za dom za kamoškami alebo ideme na kolobežkách do parkov, na ihriská.
Len som preletela odpovede. Áno, dnes je rýchla doba, deti sa od raného detstva stretaju s elektronikou, mozog potom funguje inak. No som pedagóg, inklinujem k alternatívnemu školstvu. V ňom aj vo vzdelávaní nadaných detí, aj v tých najlepších, najdrahších školách v zahraničí je paradoxne minimum elektroniky. Skôr pokusy, knihy,... Podporuje sa jemná motorka, vďaka tomu aj tvorba nervových prepojení medzi hemisferami, reč.
Mimochodom, je viacero dlhodobých štúdií. 1 napr. hovori, že pri pravidelnom hodinovom a dlhšom pozeraní mobilu-tabletu sa stencuje sivá mozgová kôra, deti ju majú ako starci.
Z môjho minipozorovania- 10-12-r. deti, ktoré nemajú dotykové mobily a tablety, sú najlepšie v ročníkoch. Ale je aj pravda, že knihy nie sú ich nepriatelia.
Aj my sme túžili vypustiť paru, keď boli deti malé. No u lekára sme čakali s omalovankami, knizkami, rebusmi, minispolocenskymi hrami. Pri ceste počúvali audiorozprávky, spievali, hrali hry (kto skôr uvidí...) a teraz, deti 9-12r., im stačí dostatočne hrubá kniha, časopis. Rovnako nepotrebujú niekedy aj mesiac vôbec vidieť TV. Povedia niekedy, nudím sa. Ale naučili sa nájsť si sami činnosti. Tiež rady siahnu po miniobrazovkach, ale len príležitostne. Zahrajú si na nich napr. aj šach.
Neodmietam a priori elektroniku, ak je dobrý sluha. My sme rodičia, my volíme priority, my sme zodpovední za tie ešte malé mozocky.
@dellisa225
dialo sa vzdy, len ludia o tom nevedeli..
@jerrz túto tému podrobne rozoberá Montessori metóda. Ono ani nejde o mobil, ale o takéto rozptyľovať keď dieťaťa inými zabavkami, pri manipulácii s ním, pri kŕmení. V skratke (lebo je to naozaj na dlhšie) to má vplyv na jeho vzťah k tebe, k sebe samému, ale aj svetu, realite. Ono vlastne vtedy uteká z reality a svoju myseľ sústredí na niečo úplne iné ako sa v skutočnosti deje. A to je ten kľúčový moment! Tento stav totiž podľa najnovších výskumov ubližuje nášmu mozgu, jeho stavbe a vývinu aj v dospelosti, nielen v detskom veku. Dokonca sa zistilo, že naopak trénovanie plného sústredenia sa na činnosti ktoré práve robíme, skutočné prežívanie reality, bez toho aby nám myšlienky zalietali niekde mimo, môže predchádzať neskoršej demencii, Alzheimerovej chorobe a podobne... Nauč sa hlavne spomaliť a sústrediť sa, ale aj svoje dieťa na spoločnú činnosť. Prebaľovanie je aj o telesnej blízkosti, príjemných dotykoch matky, o vytváraní vzťahu k vlastnému telu. Ono sa totiž naozaj učí, "čo k nemu patrí, čo je jeho, kde končí ono a kde začína mama 😊" A hlavne cez lásku k vlastnému telu, si vytvára prirodzené sebavedomie. Váži si samé seba, "nenechá, aby s ním niekto len tak manipuloval"... 🤔 ...
A to akože len v krátkosti 😊😏
@montemotherone Ono je to všetko pekné. Ale ja som toto všetko skúšala, dotyky, lásku, spievanie, hladkanie, pekne slová.....on je proste fiskus. Keď vidí že sa ide prebalovat on ma v tom zábavu že mi môže utekať a smeje sa na tom a pri tom ešte obsti nábytok. Je to živý chlapec, betar a žiadne laskavosti na neho nezaoberajú iba horšie je. Takže mimo reality je iba pri prebalovani a obliekani. Pri krmeni rozhodne nie. Ja som na toto už nemala nervy a musela som . Však keby bol normálny tak to nerobím. Kamoska ma malu a tá drží kus si mrknka a keď videla môjho iba sa za hlavu chytila že ona nevie čo by robila keby malo toto . Tak ďakujem za teóriu, my budeme pokračovať s rozprávkami na mobile aby som neskoncila na lexaurine.
Ja som bola najprv proti, syn ma 2 roky.. Kedze cestujeme rocne xkrat Ba-východ-Ba, syn rastol, cesta s nim v aute bola náročnejšia, a tak sa kupil tablet.. Vyborne ho zabavil.. Neskor sme stiahli hry, puzzle napriklad a vedel sa uz sam pohrat. Teraz ho musim schovavat, lebo sam si uz vie vsetko zapnut a dokáže pri nom pol dna presediet..cize..tablet, mobil ok s určitou mierou. V dnesnej dobe sa tomu tak ci tak nevyhneme...ale urcite sa to da, len u nas nie 🤷♀️🤔😁
@montemotherone super napísané 🙂 súhlasím. Ja soms dcerkou mala jedno obdobie že pri prebalovaní neobsedela. Potom som ale začala spievat pusinkovat ju hladkať mojkat, dala som jej do ruky krém (ona ho skusala otvorit) alebo prebalovacie obrusky a tie si pekne prezerala a slo to. Tak sa postupne naucila pokojne nechat sa prebalit 🙂 ale zasa moj synovec je tvrdy oriesok on este bojuje a uteka :D rovnako je to presne aj s jedením 🙂 v pozadí mam stale pustené rádio, ak nemam tak jej hovorim co prave papka a ako nam to bobom chuti a obsedi. ked sme v restike a uz dojedla a nevydrzi za stolom tak ja alebo manzel sa s nou ideme hrat alebo prechadzat. Naposledy sa nam sice stalo ze ano zapli sme super simple songs na youtube ale to bolo na minimum minut a vobec nam to za to nestalo nakolko ked sme to vypli spustila hrozny rev, ktoremu sme sa chceli praveze vyhnut :D . Doma som odpozorovala tak ako ty pises ze ked sa nudi a nevie co ma robit, ide sama do izbycky a vybera si hracky a hrajka sa, niekedy ma zavola "mama tam" a prizve ma k hre 🙂 televizor zapiname az vecer ked dojde tatinos prace ten je totiz nauceny ze aj ked telku nepozera musi hrat v pozadi..... :/ uz som ho naucila zaspavat bez telky a teraz skusam tu telku obmedzovat :D :D ale napr musim povedat ze ked si pustime na yt Super simple songs tak pekne na to tancuje ukazuje, a rozprava takze ma to aj plusy aj minusy 🙂 vsetko s mierou. Je to sucast dnesnej doby a zalezi vela aj od veku dietatka. Prvorade su u ans stale knizky tie ju bavia najviac a potom drevene ale aj interaktivne hracky. Ale rada ma aj pesnicky nabuduce vyskusam pustit hovorene rozpravky 🙂
@evabb35 nie celkom so vsetkym suhlasim. Mam dve deti, tretiaka a predskolacku. Stihame ucivo, aktivity samostatne i spolocne (osobne nesuhlasim s kruzkami za kazdu cenu, len aby boli), kazdy vecer vsetci citame, mobily u deti ani tablet sa u nas nekonaju, akurat rozpravky si radi v TV pozrieme, a cuduj sa svete, su spokojni a stastni, maju kamaratov, s ktorymi vecne vonku behaju 😉. To "nemaju kedy" zavisi od nastavenia rodicov podla mna, od ich priorit, ako to chcuje doma mat. Ja som si povedala, ze chcem mojim detom dopriar detstvo, ake som mala ja. Nie je to 100% to iste, lebo doba ide samozrejme dopredu, ale sme blizko. A ziadne mobily ani tablety im k stastiu nechybaju. Vyhovorky typu "na dlhu cestu autom" a pod mi vedia dvihnut tlak. Jazdime dlhe trate, vedela som deti prebalit, umyt, nakrmit, ucesat a tablet som v zivote nepouzila, ani ho nemam.
@karollka21 v podstate s tebou suhlasim....az na tu dlhu cestu,....pretoze pre niekoho je dlha cesta uz par desiatok km u ineho par stovak......ale uprimne priznavamje ze u nasnas je to pri tych 1200 km z mojej pohodlnosti resp "nutnosti" ,moje dieta nepotrebuje celych 10-14hod cestovania si zdriemnut a, ani usta zatvorit....a ja ked sadnem hoc vyspata do auta do hodiny idu na mna.druemoty....takze aj sa vypravame aj hrame aj citame ale jednoducho po par hodinach je pre mna rozpravka na tablete vykupenie....a neoomaha ani cestovat na nocto...to zdriemne tak hodinku max dve
Syn dostal mobil teraz na vianoce ma desat.Do skoly ho nenosi.Doma maju dovolene 45 minut a to podla toho ci maju ulohy a ake znamky dostali,cez vikend skor podla pocasia.od jari do jesene nestihaju su prevaxne von kriticka je zima.Pocitac na ulohy ked potrebuje mu cas nezaratavam
@karollka21 No veď to, že tie krúžky pri maličkých deťoch - predškoláci, mladší školský vek, to zabezpečovanie krúžkov rodičmi, aj finančne, aj vozenie, kupovanie pomôcok, potrieb a celé to okolo je náročné aj finančne aj časovo a niekedy až otravné pre rodinu a vlastne ten samotný prínos krúžku sa ukáže až v neskoršom veku - v puberte, kedy je už pubertiak doslova pod veľkým tlakom adolescentného okolia, lebo väčšina detí je už nastavených tak, že prídu zo školy a sadnú si pred TV resp. pred počítač...a pokiaľ je už pubertiak v tomto veku v tých krúžkoch zabehnutý, tak jednoducho už nestíha toľko vysedávať pred TV a pred počítačom...lebo v puberte už trávenie voľného času detí rodičia až toľko neovplyvnia...resp. už nemajú silu bojovať tým denno-denne,l zákazy nepomáhajú. Tam to už musí ísť od toho dieťaťa, že čomu dá vo svojom voľnom čase prednosť. Veľmi často sa samotný prínos krúžku ukáže až v dospelosti, kedy je pre dospelého samozrejmé, že príde z roboty a ide si zahrať na hudobnom nástroji alebo si ide zahrať hokej, lebo je už tak od detstva nastavený a často v dospelosti sa niektorí začnú učiť hrať na hudobnom nástroji, lebo im to chýba a obdivujú kamarátov, kolegov, ktorí napr. hrajú na hudobnom nástroji...a vidia aký relax pri tom kamaráti, kolegovia majú.
@danielahamar jej inak tvoj koment ma potešil, lebo ja mam dve malé baby a veľmi ich netlačím do vravenia prosím a ďakujem (dáko si myslím, že keď to počujú odomňa tak sa chytia 🙈😂) ale mam švagra a ten keď príde k nám tak ich v jednom kuse péruje 🙈az rozmýšľam ze mu niekedy poviem nech ich toľko nenapomina😑 (len asi to vyznie divne, že chcem po ňom aby in nevycital základy slušnosti 🙈😂)
@vrabcek15 tak ale treba to rozlišovať, kedy, ako, kde, prečo, starší nemal s tým problém nikdy, to iba mladší, ale aj ten sa už dostáva na pravú mieru, bude mať 14. Napominam aj ja, ale zas nie až tak nahlas🧐 a nie cudzie hlavne
Treba si prečítať knihu Klub nerozbitnych deti. Odporúčam. Je tam i takto téma. Kniha je super a ľahko sa číta. U nás telka nie!!!! Dokonca ani doma televízor máme. Ana mobil a tablet je synček ešte maličký nebudemmu okrem ineho ničiť zrak a o inom ani nepoviem 😀 je to vec vkusu ako ste naučení tak robíte. u I nás sa telka nesladuje a mobil len keď nie sú deti. Veľa času trávime von a kreatívnymi hrami ale nie kazda mama si to môže dovoliť.
Pred 5rokmi som bola značne naivná:D ešteže sem tam vybehne na mňa nejaká stara diskusia 🙂

@beky1813 že aj doma pri stole nevykrikuje, nebehá, rešpektuje ostatných a ked sa naje skor, zabáva sa- ty mu dáš mobil ja knihu, čo dodať, čo chceš počuť,