Dieťa a technológie: Vadí vám tablet alebo televízor?
Baby, sledujú vaše ročné deti TV, prípadne púšťate im tablet, telefon, počítač? Priznám sa, že ja som na to dosť alergická a vôbec nie som toho fanúšik. Lenze naša rodina - starí rodičia, krstní a pod, malej hocikedy púšťajú na telefóne či počítači pesničky, videoklipy, reklamy.. Svokrovci mi povedali, že u nich platia ich pravidla a budú si robiť, čo chcú. Mňa to hrozne irituje.
@stanislavicenka prepáč ale nepreháňaš to už trochu? To, že niekto má s dieťaťom iný režim co sa týka TV, telefónov a pod ešte neznamená, že je hlúpy 🤦🏼♀️. Tvojmu dieťaťu iné dieťa, ktoré ma mobil alebo pozerá viac TV nejako ublížilo, bolo voči nemu agresívne? Kde máš istotu, že dieťa ktoré pozerá TV bude blbé, hlúpe, zaostalé, s narušeným zrakom a tvoje, pre ktoré je "elektronika" tabu bude nadpriemerne, s IQ 200 a v 15r bude chodiť na Harvard? 🤦🏼♀️
A aj moje dieťa bude mať v škole telefón. Nie aby s sa hral, aby do neho čumel 24/7. Ale pre jeho bezpečnosť, keď zmeška autobus aby vedel zavolať rodičom, keď sa niečo stane aby mi vedel zavolať,pretože na to prioritne u nás slúži technika...
@aurora33 a ver, že ja hlúpa ani lenivá nie som, malému sa venujeme 100% učíme ho z knižiek, rozprávame mu, ale aj mu dovolíme TV. Neviem prečo máš pocit, že si lepší rodič ako my, čo elektroniku deťom zapneme, požičiame... 🤦🏼♀️
@nykkushka vies co? Nerozumiem, co sa rozculujes. Toto je jednotny nazor odbornikov, ale Matka si povie, ze ma iny nazor🤦
Mne sa paci ako sa tu zbehli mamicky, co nepustaju rozpravky pomasirovat si ego. Ano, ste uzasne, gratulujeme kolektivne. Ja som svojmu synovi pustala rozpravky na cca 15 minut denne od toho asi roka, dokladne som vyberala a pozerala s nim. Teraz ma 5 a dostal tablet s hrami, kukne aj celu Disney rozpravku. Tak isto aj citame aj chodime von aj sa mu venujem inak a predstavte si da sa to skombinovat a nic mu nie je. Este nie je ani predskolak, zvlada prvacku matematiku, pise pismenka, zacina citat, nic mu nechyba. Okrem toho ho ucim napriklad aj nesudit inych ludi. Ked vidim mamicku u lekara s batolatom, co mu musi pri prebalovani drzat mobil pred nosom, tak ju akurat tak dobre polutujem, lebo je zjavne, ze mali tazky den a pomahaju si ako vedia. Tiez som zazila chvile, kedy bol mobil s pesnickou moja zachrana. Ked uz sme pri tej cakarni, ked tam mam s dietatom cakat hodinu a pol, tak po tej hodine mu tu rozpravku v telefone v klude pustim, ani mna tam nebavi sediet, preco by sme si neskratili cas. Uz radsej nech pozera do tej rozpravky ako tam chytat erarne hracky plne bacilov. A rozpravat sa a hrat sa v cakarni, no to uplne milujem, ked tam rodicia nechaju deti behat hore dole po chodbe, tie sa chcu hrat a dojdu k mojmu dietatu na 10cm a este mu dobre zakaslu do tvare. Hlavne, ze mu nedali mobil do ruky. Regulovany cas a obsah obrazoviek nikoho nezabije. A pre mna bola napriklad ta jedna rozpravka pocas dna pri dvoch malych detoch, ked som si s nimi dala prestavku a pozerali sme usadeni na gauci, casto pomocou a casom na vydychnutie. Mozno by ste to mali poniektore skusit, by vas potom takto nerozculovali ostatne mamy, co si dovolia dat dietatu mobil do ruky.
@lucilaines si skvela, že učíš syna nikoho nesudit a tvoja prvá veta je o mamičkach, masírujúich si ego, ktoré ale vôbec nesudis.
@espeo nie nesudim. Sudim povysenecke spravanie a vyjadrovanie. Mamicky chapem, kazda sme neista vo vychove a potrebujeme same seba uistit, ze to robime dobre. Pre mna je dost zasadny rozdiel kydat na cudziu zenu, ktoru som videla tri minuty v cakarni s telefonom v ruke a zironizovat vyslovene povysenecke vyjadrenia tu niektorych diskutujucich, co automaticky zhadzuju ostatne, ako sa svojim detom nevenuju.
@lucilaines preboha, však kľud.. je to diskusné fórum, nemusí každý s každým súhlasiť.. ale zase obhajovať, že vďaka telke alebo tabletu je 2-3rocne dieťa mega šikovne, je asi tiež na zamyslenie.. šikovne by bolo, aj keby každý deň kukalo do rovnakého časopisu a dookola by pozeralo na farbičky či zvieratká.. to je o osvojovani si obťrazkov, pojmov, slovíčok, s ktorými sa bežne a často stretáva - a to robí len zo zdrojov, ktoré ma k dispozícii.. takže dieťa, ktoré každý deň pozerá do tabletu alebo PC, to zrejme ma z týchto zdrojov, dieťa ktoré vyrastá výlučne na knižkách, to zase ovláda z knižiek.. určite by som za modernými technológiami nehľadala ziadnu vedu.. moje dieťa nemá ani rok, no keď povieme havo, hneď letí k oknu a pozerá na susedovho psa, takisto v knižke ukazuje na psíka.. a teda nenaučila sa to z TV ani PC, keďže cez deň nič z toho doma nezapiname
No moja päť ročná chodí na tablet od troch rokov. Dokopy tak na hodinu denne pekne sa učí po anglicky. Každý deň príde z nejakým novým anglickým slovíčkom. Už vie aj celé vety poskladať sama od seba.
Niektorým ľuďom už naozaj j*b*
Svokrovci by vnučku dostali až keď bude mať 10, skôr nie a možno ani vtedy však nevieš či jej podľa ich pravidiel nenaleju alebo nekupia drogy - však ich berú všetci.
Tak im povedz,ze "tvoje dieta,tvoje pravidla" a za takychto podmienok k nim chodit nebude. Pre rocne dieta existuje milion rozvojovych hraciek,zvukovych knih a nie mobily,tablety. Ale je pohodlnejsie zapnut nieco na mobile,ako vymysliet, ako dieta zabavit.
@lucilaines Si skvela,ze tvoje dieta ovlada tolko veci vdaka mobilu. Moj vo veku 5r.mobil ani nedrzal v ruke a abecedu poznal od 3r. , v 4r.ovladal to,co mal v 6r. Bez mobilu,len z edukativnych hraciek s kt.sme sa hrali. Dokonca cuduj sa svete ma ADHD a do cakarne u lekara sme nosili knizku a citali si. Normalne to vydrzal bez obrazovky😱 Uplne sokujuce je,ze aj v aute sa na cestach pozeral z okna a nie do tabletu,ako to dnes byva zvykom. Takze teraz je otazka,kto si tu to ego vlastne masiruje? 🤔 Chapem,ze pre niektorych je nepredstavitelne, ze by sa iste situacie dali zvladnut aj bez mobilu,ale zas neodsudzujme tie,co to dokazu. Ked uz teda nesudis...
@iwesska absolutne si nemyslim, ze moje dieta vie nieco vdaka mobilu. Bolo to myslene skor tak, ze to vie NAPRIEK tomu, ze teda pozeraval rozpravky a tuna polovica zien uz mu vesti ADHD a podobne. Nazvyvaju tu mamy, ktorych deti rozpravky pozeraju lenivymi a neschopnymi venovat sa dietatu, co je uplne mimo a povysenecke. Takze super, ze si v cakarni u lekara citala knihu. Nie si preto lepsia matka ako ja. A ja nie som lepsia matka ako ty. Rozdiel je ten, ze tie zeny, co tu sudia druhych su 99% z kategorie rozpravka je smrt.
@lucilaines myslim si, že už trošku preháňaš.. ja rozhodne nepatrím medzi matky, ktoré si myslia, že rozprávky sú smrť.. naopak, patria k detstvu.. ale jw veľký rozdiel pustiť jednu rozprávku denne a potom tráviť 90% času von alebo rozvojovými aktivitami a rozdiel je cielene posadiť dieťa pred TV, PC, k mobilu, len aby rodičia mali pokoj alebo nemuseli vymýšľať nejaké aktivity.. po prečítaní komentárov súdim, že hejt sa strhol práve na mamičky, ktoré cielene podsúvajú tak malým deťom tieto technológie.. prepáč ale vziať dieťa na prechádzku do kočíka a dat mu pritom telefon do ruky? 🤦♀️
a nemusíme si klamať, ročné dieťa sa dá zabaviť rôznymi inými spôsobmi.. veď to dieťa je zvedavé, učí sa chodiť, spoznáva svet a domácnosť.. ja som od rana do večera sama s dieťaťom a ani mi nenapadlo zjednodušiť si čas tým, že mu švacnem do ruky telefon.. za to moji svokrovci niekolkokrat za deň posadia malu k TV alebo za počítač a cielene jej púšťajú videá, pesničky.. ani raz ju sami od seba nezoberú von, ani raz nenavrhli nejaký výlet, sánkovačku, nič.. kým ja svoje dieťa nevezmem von, oni sa ani nepohnú.. a to je ten rozdiel
@stanislavicenka ako ja rozumiem, že nie každý má na to, aby dal dieťaťu všetko a tým si obhajuje, aký je skvelý a múúúdry rodič. Nikde nie je napísané, že je na tablete denne. Nevidím nič zlé na tom, keď je na mobile raz za týždeň alebo za mesiac. Je iné ak sa mater chce zbaviť decka a pichne mu do ruky tablet a iné, keď mu ho dopraje na prísun informácií, ktoré potrebuje šrotiť. Teraz tablet použila ako ťažítko na bunker. Ani jej nenapadlo ho pustiť. Chcem vidieť teba ako by si dieťa vo veľkomeste pustila niekde bez mobilu. Veď bez mobilu už v dnešnej dobe ani nezaparkujeme. Ale ťažko o tom presviedčať obmedzených ľudí, ktorí to nikdy nepochopia 🤷🏼♀️

@stanislavicenka Suhlasim, hlúpi a leniví rodičia len takto ospravedlňujú svoju lenivosť. Som síce mladá, ale za mňa deťom mobily tablety a akákoľvek elektronika do rúk nepatria.