Dieťa nevie ako má zaspať
Ahojte, viem že podobných tém je tu veľa ale nenašla som s takým problémom ako máme my. Dcéru som kojila skoro 21 mesiacov s tým že už len pred spaním teda poobede a večer a v noci sa mi budila asi 3x na kojenie. Nevedela som si predstaviť ako ju od toho odučím lebo bolo nemožné nedať jej prso aby nevyvádzala. No asi pred mesiacom sa mi zo dňa na deň sama odstavila a od vtedy máme veľký problém so zaspávaním. Ona jednoducho nevie ako má zaspať keďže bola zvyknutá ťahať z prsa a zrazu ani nevedela ako a spala. Zo začiatku sa nám pár krát podarilo že som ju dala do postieľky kde už mala plyšákov ktorý akože už spali, že za chvíľu sama zaspala na moje veľké prekvapenie ale je to asi stále horšie. Aj poobede aj večer je to hrozné. Boli situácie keď strašne vrieskala len tak pre nič no a teraz sa tomu snažíme vyhnúť tým že robíme všetko čo si povie, teda do postieľky ani náhodou, na veľkú posteľ takisto nie, zvykne zaspávať po sediačky v obývačke, pred tým si ešte do rúk naberie malé piškóty ktoré len drží v rukách, viac krát sa točíme do kuchyne kde chce ešte niečo jesť, pritom je najedená. Mne nevadí že nezaspáva sama po čom túži väčšina mamičiek. Ja by som si s ňou kľudne ľahla na postel, čítala jej, rozprávala... ale ona nechce ani počuť a zo spálne uteká hneď ako poviem že by mala ísť spať. Keby ju dám do postieľky tak by strašne vrieskala, aj som si ľahla na posteľ že idem spať a ťahala ma zo spálne preč. Aj keď je unavená, proste nevie ako má zaspať. Včera bola dokonca veselá tak ani cez deň nespala. Večer to ale bola hrôza čo robila lebo ten spánok jej chýbal takže vynechať ho ešte nemôžem. Mne vadí to že spánok jej nepríde nijako príjemný a už spomenutie ju rozruší. Malo by to byť také normálne že je unavená tak ide spať, keby hneď mám vedľa nej ležať. Vie mi niekto poradiť? Stretli ste sa s tým už? Ak nie tak kritiku si prosím nechajte pre seba.
Ďakujem Eva
hm, skúšala si jej dať napr vo fľaši čaj/vodu, ked bola naučená spať pri cucaní?
ja síce deti nemám, ale keď som ja bola malá, som sa hrozne bála spať vo svojej izbe, lebo som sa bála tmy. naši to vyriešili jednoducho- kúpili mi takú lampičku, ktorá aj hrala uspávanku aj svietila. pri nej som vždy zaspala. samozrejme, trochu to zo začiatku trvalo, naši bývali pri mne... ale postupne to šlo. treba jej to jednoducho ukázať, ako sa to robí. zaveď predspánkový rituál a dodržiavaj ho každý deň (napr: napapať, umyť, pyžamo, knižka/uspávanka, spať). keď máš pocit že sa niečoho v izbe bojí, zožeň jej tam také svetlo, je veľa takých vecí na trhu, ktoré by mohli byť ok. čo sa týka toho, že sa bojíš, že skolabuje, neboj sa 🙂 ešte som nepočula, že by zdravé dieťa skolabovalo pri vyvádzaní ;) obrň sa trpezlivosťou, dôslednosťou, láskavosťou a ono to pôjde, ale začiatky vždy bývajú ťažké. rozhodne nedovoľ aby bolo po jej- rozmaznáš si ju a keď bude staršia bude to len horšie. držím palce!
Mne toto iste robila dcera nedavno (cca 2r4m vtedy mala) a to je este stale kojena (pri kojeni nezaspava, napije sa kym ide spat). Pravidelne vecer plakala ze nechce ist spat, potom odmietala chodit spat aj cez den. Ked som ju chcela uspat v nosici nechcela. Taktiež chytala amoky pri oddychnut, relaxovat a podobnych slovach ktore sme pouzivali aby sme pred nou nehovorili o spani a trosku ju tak "oklamali".
Co som nakoniec zistila, ozaj v tomto potrebovala pevne rozhodnutie rodica ze ma ist spat. Vecer to az taky problem nebol, to som jej hned od zaciatku povedala ze spat potrebuje aby mala silu a rastla (atd.) a proste sme isli spat aj ked tam revala kludne 30 minut - bola som pri nej, nikdy neostala sama ale uz sme zo spalne neodisli (vedela som aj som na nej videla ze je unavena a ma cas na spanie). Vacsi problem bol s dennym spankom kde som nebola az taka dosledna, aj mi to bolo viac jedno (ked nespi cez den zaspi skor vecer co mi vlastne vyhovuje), casto som sa jej pytala ci ide spat a rozhodnutie nechala na nu (spava rano aj do deviatej tak to akceptujem ze nemusi chciet ist spat cez den). Posledne dva tyzdne som ale aj cez den nabehla na rezim ze ked davam spat mladsieho ona ide s nami do postele, kym ho uspavam cita si knizky, potom sa nakoji, chyti ma za ruku a skusi ci nezaspi. Ked spat nechce povie ze ideme do obyvacky (a aj ideme, viem ze si aspon tych 20 - 30 minut polezala tak aspon nejaky oddych mala) ale dost casto sa stava ze zaspi - dokonca zaspala uz aj o 11.00! alebo o 12.00, takto skoro zaspavala ked mala 8 mesiacov 🙂 Dalej som zistila ze je lepsie povedat na rovinu ze ide spat miesto pouzivania tych synonym pretoze bola kvoli tomu na nas nastvana ze sme ju akoby oklamali, ved sme jej povedali ze si len chvilu oddychne a pritom ona spala. Vecer ju miesto mna teraz vacsinou uspava manzel, ma rada ked jej trosku pomasiruje nohy a kolena (mavala rastove bolesti tak si na to zvykla), pripadne na nu este zaberalo ked si hovorili kto vsetko spi (vymenovali rodinu, kamaratov, zvierata z celeho sveta a podobne). Vecerny ritual sme nijako nemenili, ten ma dlho rovnaky (rozpravka,vecera, umyt, citanie knih)
Som fakt rada ze tato faza je uz za nami, drzim palce nech to co najrychlejsie prejde aj u vas a najdete si vlastne sposoby a triky na bezproblemove zaspavanie
@eilli 7 mesiacov potom, co som napisala tento komentar.... (cize takmer trojrocny) som sa rozhodla mu spravit zmenu a kupit uz vlastnu "velkacsku" postel, strasne sa z nej tesil, pomahal pri skladani so svojou hrackarskou vrtackou, hned od prvej noci v nej zacal spavat a odvtedy vie prespat aj celu noc... ked je chory, alebo ma nejaky iny stres, tak sa budi a pyta sa k nam do postele, ale vlastna postel pre velkaca u nas vyrazne zlepsila situaciu, zo dna na den

@kkarolkaaa To by bolo najmenej ľahnúť si s ňou na posteľ keby chcela ale to je taká istá reakcia ako keby ju napchám do postieľky. Vrieska a práši preč z izby. Pred dvomi dňami nechcela cez deň spať a navyše bola veľmi čulá tak som ju nenútila. Prvý krát nespala poobede. No večer sa mi to všetko vrátilo. Jej vzdorovité nálady ešte 10x horšie. Boli sme v parku kde sa super zabávala ale keď sme o siedmej chceli ísť domov v aute som ju ani nedostala do sedačky tak mi celú cestu (asi 5 minút) skákala po sedadle a vrieskala tak že som skoro o uši prišla. Takže ešte určite nie je pripravená nespať cez deň. Navyše cestou do parku keby ju o trochu dlhšie vozíme tak by zaspala jak drevo ale to už bolo asi pol piatej tak som nechcela.