icon

Dieťa v noci volá mamu ale nepovie prečo.

sloja
7. jan 2020

Ahojte.

Mame dvojicky (chlapec + dievca) aktualne maju cerstve 3 roky. Uz pol roka spia spolu bez nas vo svojej izbe. Problem ale je, ze by som zratal na prstoch jednej ruky noci, pocas ktorych nikto z nich neplakal alebo nas (najme teda manzelku) nezavolal. Manzelka uz chodi do prace a toto neustale prebudzanie sa ju dost nici. Ako tie dovody, preco sa v noci budia su rozne, raz mala bolesti v kolene kvoli rastu, potom mal maly obdobie desov a teraz najnovsie maly vola “maminkaaa” a ked tam nedojde dostatocne promtne tak sa rozreve a zobudi aj malu a uz je to aj na nove polhodinove uspavanie a ukludnovanie. Najhorsie je, ze pokial za nim pridem ja, tak sa este viac rozplace. Kazdopadne ked sa ho pytame, preco nas vlastne vola, tak nevie dat absolutne ziaden dovod a ked nastojime na odpovedi tak ho to este viac roznervuje a zacne plakat. Ako ja neviem ci je toto bezne, ale nema to konca.. clovek uz rozmysla aj nad navstevou psychologa, ale nejak neverim, ze by zistil dovod jeho placu.

Doplnim, ze teda spia obaja vo vlastnej posteli, su niekolko mesiacov uz uplne bez plienky aj pocas noci, kazdy ma pri sebe svojho oblubeneho plysaka a maju v izbicke aj zapnute take male nerusive svetielko, aby v pripade ze chcu ist na zachod, videli kam idu.

Dakujem vopred za kazdu radu.

julia2018
7. jan 2020

@sloja dcéra mala bez štyroch mesiacov desať rokov keď so mnou prestala spávať. A teda mne to príde veľmi skoro, že 2,5 ročné dáte do vlastnej izby aj napriek tomu, že vám každú noc plačú. Skúste na pár nocí ich vziať k sebe, možno to prestane. Myslím že je menšie zlo mať pri sebe v posteli kľudné dieťa ako noc čo noc hodiny tráviť uspávaním a vstávaním k plačúcemu decku. Všetky tie strachy a bolesti môžu byť obyčajnou separacnou úzkosťou.

simona92101
7. jan 2020

@julia2018 ono zas tiez nieje dobre mat deti u seba v posteli...a podla mna to skoro nieje,ak deti boli naucene vo svojich postielkach od zaciatku,a su uz bez plienky a zo zaciatku problem nebol,tak kludne mozu same spavat.
@sloja ja si skor myslim ze drobec sa v noci prebudi a nevie sam zaspat,preto vola mamu,alebo sa mu nieco sniva s cim si nedokaze poradit sam a ukludnit sa.
Skuste bud vy alebo manzelka si lahnut uz od zaciatku k nemu do postele alebo pri postielku,aby vedel ze ked sa zobudi ze tam niekto je pri nom.a postupne odchadzat.ma nejaky cas kedy sa zvykne budit ci je to rozne?naspat k sebe do izby ci postele by som urcite nedavala..

pininka1
7. jan 2020

To je len obdobie, prejde to, nebrala by som ich späť k sebe. moja spí sama od 4 mesiacov pri otvorených dverách pretože sa pri mne v kuse budila. Odkedy spí sama spí úplne kľudne. Teraz má dva a pol ale samozrejme keď plače tak k nej hneď idem,ale to je málokedy. musia si zvyknúť na novú situáciu a na to že mamka chodí do práce.

petulda333
7. jan 2020

Psychologa? To skor ty ho potrebujes! Boze nutit dieta k odpovedi! Och 🤦‍♀️ su to deti, mozno sa mu nieco snivalo a boji sa. Moj ma 4r a tiez v noci krici namna ked je vo svojej izbe. Proste chce ist ku mne, lebo sa pri mne citi bezpecne a to od 8m spal sam vo svojej izbe a teraz par mesiacov chodi k nam. To nie je dovod na navstevu odbornika.

sense
7. jan 2020

Toto nie je na pdychologa... mavala to aj moja dcera.... velakrat stacilo len z postele kedze izvy mame pri sebe a dcere otvorene povedat spinkaj aj maminka spinka.... inokedy stacilo prist pohladit... a ked prisiel muz sice nezacala revat ale reakcia bola a kde je mama.... a ked povedal ze tiez spim sa upokojila ... ked mala ale nocny des to bevbimala nikoho a musrli sne ju natvrdo budit ale vtedy doslova hystericky plac. . Takisto kef je spln spava dost nepokojne a to ma uz 6rokov...

Nevuem ako u vas ale ja vzdy pred soanim cast nasho ritualu som dceru upokojovala ze aj mama ide dpat a spi vo svojej posteli hned vedla ....a ze moze kedykolvek prist.. (co niekedy pride niekedy nie)

sense
7. jan 2020

Urcite by som ale v noci nenastojila na odpovedi....akurat sa fieta uplne preberie co moze znamenat aj dalsia hodina bez spanku

sloja
autor
7. jan 2020

@petulda333 to nebolo zase take nutenie, akoby ste si mozno mohli predstavit, ale ked sa to zopakuje 5x posebe za 2-3 hodiny tak sa snazime mu nejak pomoct ale bez toho aby sme vedeli, ze ako, to proste nevieme. Jemu vyslovene staci ked sa tam manzelka zjavi a povie mu spinkaj a on si lahne a spi dalej. A darmo mu mozeme pred spanim vysvetlovat, ze sme vedla v izbe a ze keby nieco nech kludne za nami pride, ale nech nekrici lebo zobudi sestricku..

sloja
autor
7. jan 2020

@sense toto by sme mozno vyskusali este, ze teda nechat oboje dvere otvorene a iba im zakricat ze sme tu a ze mozu v klude spinkat, ale mam take tusenie, ze to nepomoze, uvidime. Vdaka

petulda333
7. jan 2020

@sloja tak to treba robit, alebo ho vziat k sebe. Nechapem co cakate, ze vam povie?! Je to male dieta. Moj je starsi a az rano niekedy povie, ze mal zly sen alebo, ze bolo v izbe strasidlo. Niekedy nepovie nic. Treba ich ulozit, pohladit ci vziat k sebe a bodka. Je to normalne.

petulda333
7. jan 2020

@sloja ja sama obcas v noci neviem kde je sever ked ma zobudi mala. A nie este, aby to dieta vedelo.

sloja
autor
7. jan 2020

@julia2018 od tohto by sme naozaj nechceli upustit, respektujem ze vy ste to tak praktizovali, ale my to tak robit nechceme. Maximalne docasne, ak by to niecomu pomohlo, ale na to si este viac mozu zvyknut a napokon by to bol vlastne krok spat. Dnes idu prvy krat do skolky, mozno aj toto im nejak pozmeni myslenie aj v tejto oblasti

petulda333
7. jan 2020

@sloja skolka to moze este zhorsit. Nasa skusenost

sense
7. jan 2020

@sloja tieto fazy prejdu.... dieta potrebuje istotu ze ano mama je tu .... pamatam si noci ked som tak vstavala kazdych 45min. Je to narocne...ked musis rano vstavat a niekt dieta si zvykne skor ine nafobudne tu istotu neskor

ivca88
7. jan 2020

Neviem čo ste čakali.
Deti sú také.
Moja štvorročná má tiež teraz také obdobie že chodí k nám do izby a pýta si tatina, aby šiel ku nej.
On ide hned a nemá problém tam ostať celú noc.
Sme tu pre deti.
Skúste sa možno vlastných rodičov opýtať, aký ste boli vy keď ste boli malí.
Neočakávajte od detí, že budú ako dospelí.
To nejde.

montemotherone
7. jan 2020

@sloja žeby sa bál? 🤔😏 vieš, ono sú to naozaj malé deti a to, že sa boja, majú pocit neistoty možno ani nedokážu opísať. Áno je to normálne. Skúste eliminovať rozprávky v telke, na tablete, tobôž nejaké filmy, správy... To, čo my rozlišujeme (aj to nie vždy 😏 ako virtuálny svet a realitu oni ešte nie sú schopné. Príliš veľa informácií, interakcií, podnetov zvonku, deti musia spracovať a často cez nočné mory, nepokojný spánok... v horšom prípade rôzne tiky, zajakávanie, úzkostlivé správanie aj vo dne. Doprajte im viac pokoja, spolu, v rozhovore, spoločnej hre. Menej nákupných centier, či naplánovaných aktivít, krúžkov... Deti často zrkadlia to, čo sa v rodine deje. Stres, nepokojné, či napäté vzťahy... Skús pouvažovať aj týmto smerom. Buďte im nablízku, dajte im viac fyzickej blízkosti. Tá ešte nikomu neuškodila ani nikoho nerozmaznala 😉

alexandraalexandrova
7. jan 2020

Dieta vola v noci mamu, lebo mamu potrebuje. Potrebuje ju citit, potrebuje vediet ze je tam, ako to potrebuje kazde male dieta, lebo mu to dodava pocit bezpecia a istoty. To ze vy ste sa rozhodli ze deti budu spavat same vo vlastnej posteli este neznamena ze su na to dusevne zrele. kazde dieta je ine, niektore potrebuju ostat s rodicmi dlhsie, ine kratsie. Ak sa vam deti budia kazdu noc a volaju mamu, je uplne jasne ze este nie su zrele na to aby spali bez nej. To ze vam sa to do planov nehodi a budete tento fakt ignorovat, nic na tom nezmeni ze deti potrebuju vasu blizkost a budu sa nadalej kazdu noc budit a plakat, lebo ich potrebu blizkosti ignorujete. Dieta by sa malo rozhodnut same ze uz chce vlastnu izbu a postel, nemalo by byt nasilne vystahovane v tak nizkom veku...pre pokoj vsetkych by som zvazila nejaky kompromis, trebars nechat kazdemu vlastnu postel, ale postele prestahovat do spalne aby ste ich mohli upokojit ak sa zobudia, ucicikat, pohladit...

mizsinka
26. apr 2025
@alexandraalexandrova

Dieta vola v noci mamu, lebo mamu potrebuje. Potrebuje ju citit, potrebuje vediet ze je tam, ako to potrebuje kazde male dieta, lebo mu to dodava pocit bezpecia a istoty. To ze vy ste sa rozhodli ze deti budu spavat same vo vlastnej posteli este neznamena ze su na to dusevne zrele. kazde dieta je ine, niektore potrebuju ostat s rodicmi dlhsie, ine kratsie. Ak sa vam deti budia kazdu noc a volaju mamu, je uplne jasne ze este nie su zrele na to aby spali bez nej. To ze vam sa to do planov nehodi a budete tento fakt ignorovat, nic na tom nezmeni ze deti potrebuju vasu blizkost a budu sa nadalej kazdu noc budit a plakat, lebo ich potrebu blizkosti ignorujete. Dieta by sa malo rozhodnut same ze uz chce vlastnu izbu a postel, nemalo by byt nasilne vystahovane v tak nizkom veku...pre pokoj vsetkych by som zvazila nejaky kompromis, trebars nechat kazdemu vlastnu postel, ale postele prestahovat do spalne aby ste ich mohli upokojit ak sa zobudia, ucicikat, pohladit...

@alexandraalexandrova pani prepacte, ale snad je kazdeho slobodne rozhodnutie kedy a ako deti "vystahuju" zo spalne. Ved ich nevystahovali z bytu/domu 🤦‍♀️ viete, nie kazdy rodic ma sam o sebe dobry spanok a moze deti v noci zbytocne este viac rusit. Je to aj moj pripad. Ja som hrozny spac a ked obcas na navsteve s malou spime v izbe, som strasbe nervozna, aby aon ju nezobudila ked sa prevalim, idem pisat, napit sa, atd.
A riesime ten isty problem ako pani, len s mladsou dcerkou. Ktora vola otca aj 2h vkuse, aj ked stoji pri nej... ona lezi, mrnka a vola ho, alebo krici a stavia sa. A predstavte si, ze toto nerobila a pekne vedela spinkat. A ma svoju izbu rada. Ona totizto ani pri nas nespala bohvie ako, takze samej v klude jej je isto lepsie, ma viac miesta, tmu a klud... a hned ako sa rozplace, sme pri nej alebo jej otvorime dvere a komuninikujeme s nou tak.
A nikto tu pani neporadil. Teda ani mne. Ale aspon to ma trosku utesuje, ze nie som sama, ktorej to dieta robi. Lebo pri kamaratoch som sa s tymto spravanim u ich deti nestretla, nikto nic take nespominal...

sloja
autor
27. apr 2025
@mizsinka

@alexandraalexandrova pani prepacte, ale snad je kazdeho slobodne rozhodnutie kedy a ako deti "vystahuju" zo spalne. Ved ich nevystahovali z bytu/domu 🤦‍♀️ viete, nie kazdy rodic ma sam o sebe dobry spanok a moze deti v noci zbytocne este viac rusit. Je to aj moj pripad. Ja som hrozny spac a ked obcas na navsteve s malou spime v izbe, som strasbe nervozna, aby aon ju nezobudila ked sa prevalim, idem pisat, napit sa, atd.
A riesime ten isty problem ako pani, len s mladsou dcerkou. Ktora vola otca aj 2h vkuse, aj ked stoji pri nej... ona lezi, mrnka a vola ho, alebo krici a stavia sa. A predstavte si, ze toto nerobila a pekne vedela spinkat. A ma svoju izbu rada. Ona totizto ani pri nas nespala bohvie ako, takze samej v klude jej je isto lepsie, ma viac miesta, tmu a klud... a hned ako sa rozplace, sme pri nej alebo jej otvorime dvere a komuninikujeme s nou tak.
A nikto tu pani neporadil. Teda ani mne. Ale aspon to ma trosku utesuje, ze nie som sama, ktorej to dieta robi. Lebo pri kamaratoch som sa s tymto spravanim u ich deti nestretla, nikto nic take nespominal...

@mizsinka u nas sa potom ta frekvencia, kedy na nas volal, zacala znizovat az to uplne prestalo. Tie otvorene dvere nepomohli, ani nemam pre vas specialnu radu co vlastne pomohlo. Asi to chce fakt len cas.

Keby mi tu teraz nevyskoci notifka, tak si ani nepamatam, ze sme takyto problem vlastne mali :D

mizsinka
27. apr 2025
@sloja

@mizsinka u nas sa potom ta frekvencia, kedy na nas volal, zacala znizovat az to uplne prestalo. Tie otvorene dvere nepomohli, ani nemam pre vas specialnu radu co vlastne pomohlo. Asi to chce fakt len cas.

Keby mi tu teraz nevyskoci notifka, tak si ani nepamatam, ze sme takyto problem vlastne mali :D

@sloja Hehe, tak to ma tesi, ze to casom odznie samo. Vcera napriklad mala noc lepsiu... a dufam, ze takych bude viac a viac... 🙏

jamidea
27. apr 2025

@sloja akoze ja ked som citala tento "akoze problem", tak si vravim, naco ludia maju deti. Moj maly, 9r.este teraz obcas vnoci zakrici a vola ma, do 6rokov to bolo denne, teda nocne. Od jeho 2r.som chodila do roboty a brala som to ako bezny zivot matky. Dcera, dnes 22 taktiez do 5r.bola min.2-3krat vnoci hore. Tretie dieta, od 8m.spal vkuse vnoci. Tolko k beznej realite, ze 3r.dieta vnoci vola matku.

mizsinka
28. apr 2025
@jamidea

@sloja akoze ja ked som citala tento "akoze problem", tak si vravim, naco ludia maju deti. Moj maly, 9r.este teraz obcas vnoci zakrici a vola ma, do 6rokov to bolo denne, teda nocne. Od jeho 2r.som chodila do roboty a brala som to ako bezny zivot matky. Dcera, dnes 22 taktiez do 5r.bola min.2-3krat vnoci hore. Tretie dieta, od 8m.spal vkuse vnoci. Tolko k beznej realite, ze 3r.dieta vnoci vola matku.

@jamidea a ha ked som sinprecitala tento vaz komentar, mi napadlo... co akoze mama ma len "drzat hubu a krok" a ma sa zmierit s tym, ze bude x rokov nespat? Nie kazdy clovek tento stav znasa dobre a vie tak fungovat. Tento nazor ked niekde vidim, ze "a naco mas dieta...?" Kks ani nejdem radsej uz nic pisat... 🤦‍♀️ ked som ja napriklad KAZDU NOC hore a neviem svojmu dietatu pomoct a to nie ze ona na nas zavola, my ju prideme pohladit a spime dalej, ona je hore aj 2h. Tak podla mna je uplne normalne sa snazit najst odpovede ako pomoct obom stanam, hocikde, hocijako. Ved ani tomu dietatu to isto nepomaha takyto prerusovany spanok.
A prosim neznevazujte nikoho situaciu, ze je to "akoze problem". Kazdy ma ine problemy/neproblemy. Mozbo ak vybriesite nieco, co pre niekoho by bola banalita. Ako by sa vam pacilo, keby vas tu pani vysmiala, ze "ale tolko k tomu, aka je realita... naco mate potom dieta?" 🤦‍♀️