Dlhé večerné zaspávanie dvojročného dieťaťa
Ahojte maminy, uz davno som tu neotvorila diskusiu, ale uz vazne potrebujem radu. Moja (o par dni) dvojrocna dcerka velmi dlho zaspava vecer, bezne jej to trva aj hodinu, dnes este dlhsie. Tento stav trva cca. posledne 3 tyzdne. Predtym sme mali taky rezim, ze na obed spala asi dve hodinky alebo dlhsie a vecerne zaspavanie jej trvalo max. 30 minut, co mi prislo uplne v pohode. Za posledne tyzdne sa to pomenilo. Rano vstava ako vzdy okolo 7:00, ideme spat o 12:30, ale tiez jej zaspavanie zacalo trvat aspon 20 minut (predtym odpadla hned) a spi uz len max. hodinu a pol, cize asi do 14:00. Vecer ju idem ukladat okolo 19:45 a zaspat jej trva nenormalne dlho. Sama nezaspi, s mojim manzelom tiez nie, takze tam musim byt s nou. Doteraz som si to uzivala, ta pol hodka mi presla ako nic, ale teraz sa tam vrti, vymysla, pyta sa cikat, 100x sa chce napit, beha po posteli...proste des. Ked ju konecne uspim, som unavena, nervozna a polovica vecera je prec. Preto zacinam uvazovat, ci netreba spravit nejaku zmenu v rezime, co poviete? Zacat ju na obed skor budit? Este podotykam, ze ma dost pohybu aj na cerstvom vzduchu, chodievame sa hravat do herne, skakat na trampoline...Aj ked samozrejme netravime tolko casu vonku ako v lete. Viem, ze dlhe zaspavanie nie je az taky svetoborny problem, ale zacinam mat pocit, ze je to nejako velmi nasilu a asi si to ziada nejaku zmenu. Dakujem za kazdu radu!
@bosoriak Fakt skor? To mi pride, ze potom tam budem nie jednu, ale dve hodiny 🙂 Mam to vyskusat, aj ked sa napr. zobudi o 14:00, ze si pojdeme lahnut napr. uz o 19:00 alebo skor? Tymto urcite nespochybnujem tvoju radu, ja som ochotna vyskusat vsetko, len sa snazim v tom najst logiku. Niektori mi radili ju praveze ukladat neskor, napr. ist do postele az o 20:30 alebo 21:00.
@zuzkat1 Ani jej neplanujem rusit ten obedny spanok, pretoze ho este urcite potrebuje...aj dnes sa mi sama vypytala spinkat, pekne povie, ze ide spat a poberie sa do spalne. Nechap ma zle, ja ju tiez uspavam rada...beriem to ako spolocny cas, ktory mi az donedavna prisiel prijemne straveny, mala som rada do tulenie a pocit, ze mi zaspava pritulena ku mne. Ale odkedy sa to natiahlo na hodinu a stale pri tom vymysla, zacala som byt nervozna a uz si to neuzivam. Keby mozem zaspat skor ako ona, tiez mi to nevadi, aspon by som si oddychla. Len ja musim davat neustale pozor, pretoze sa casto prechadza a beha po posteli a ked vidi, ze sa nehybem a "spim", vyslovene ju to irituje a snazi sa ma zobudit.
@andelok Ja mam teraz s mojou presne to iste... ale u nas je to tym ze jej cert s mikulasom vzali dudel 😅 takze sa nema ako ududlat ako bola zvyknuta... ja lezim tiez s nou ale hned jej na zaciatku poviem dobru noc, teraz si oddychneme a rano - nejako ju namotivujem co nas caka a ona potom ticho lezi kym nezaspi...nevymysla akurat jej to dlhsie trva... 😒 takze cakam s nou aj do tristvrte na 9... predtym uz 20:10spala... ale ono to sa to opat zmeni takze neriesim 🙂
@zuzkat1 Je to mozne, uz mi to radili viacere maminy, skusim skor...Problem je, ze ona nijake znamky unavy nevykazuje. Ako vacsina deti je velmi akcna, hra sa do poslednej minuty...Ked bola malicka, suchala si ocka, zivala, bola nervozna,..to som vedela, ze uz mala byt v posteli. Teraz je stale super naladena, bdela...takze to tazko posudim, spat ju davam len "zo zvyku". Skusim skor a uvidime co to spravi, dakujem.
@xxx007 Mozno to bude naozaj tym, ze je "nieco vo vzduchu"...konkretne zima, zle pocasie a nechut chodit na dlhsie von...Niekto to tu uz aj pisal a je mozne, ze k tomu zlemu zaspavaniu prispieva to, ze viac casu travime doma a deti sa tak nevybehaju...V lete sme byvai vonku aj 4 hodiny vkuse, stale niekam liezla, chodili sme na vylety, na ihriska...teraz ked sme poobede hodinu vonku, tak som aj vela povedala...
aj môj malý nechcel zaspávať večer a preto od 2 rokov ho nedám spať na obed a teraz večer o 20:30 zaspí /za 5 minút/ a spí do rána do 8- 8:30, mne to vyhovuje, cez deň vydržím tých 12 hodín, ale od večera do rána je klud 🙂 Podla mňa nepotrebujú toľko spánku. Aj môj spával cez obed 3 hodinky, ale večer nechcel zaspať.
@andelok Nasa ma 2 roky a tiez mame teraz take obdobie.Chcela chodit spat o 23. a rano vstavat o 8.Tak som jej to zrusila.Rano ju budim o 7mej,bez ohladu na to,kedy vecer zaspi a na obed ju necham spat len hodinu.Aj to len do 15tej.Ak dovtedy nezaspi,snazim sa ju drzat pri zivote az do vecera.Takto ideme cela rodina vecer spat o 21. a do hodiny spi,ale tiez je mi to strastne dlho a mam na nu nervy,ked sa 5x vypyta curat za tu hodinu.
A zrusit pobedny spanok sa jej neda,lebo mi o 17tej zaspi aj po stojacky.
@andelok veľmi som sa potešila tejto diskusii. U nás je to veľmi podobné ako opisujú všetky prispievajúce mamičky. Obedný spánok nechcem rušiť, lebo ho ešte potrebuje, bez neho ešte nevydrží ... Potiahne cez deň bežne aj 3 hodiny. Poobede zaspí cca za pol hodinu, to mi nevadí, lebo si s ním chvíľku zdriemnem. Momentálne som tehu a poobede som veľmi unavená, tak mi to vyhovuje. Večer ho ukladám cca po 6 hodinách odkedy sa zobudil. Zaspáva približne hodinu. Predtým si čítame rozprávku. Musí sa ku mne pritúliť. S ocinkom nechce spať. Skúšala som odísť a vysvetľovať, že budem v kuchyni a pod. - revy nenormálne - to zase nezvládam ja. Keď sa stane, že je cez deň iba s manželom, nemá problém ... Ľahnú si spolu a zaspí aj bezo mňa. Minulý týžden som prvýkrát nebola večer doma, lebo som bola na vianočnom večierku z práce- drobec sa bez revu sám vybral do postele, že nechce ísť s ocinkom, že ide čakať do postele na mamičku 🙂 no prišla so dosť skoro ... mm hovoril, že asi ešte 10 min. a zaspal by. Tiež mi vadí neskoré zaspávanie, lebo o 22:15 sa možem rovno prezliecť a ísť spať. Inak niekedy to tak robím, že o 9:00 už ideme spolu spať a je pokoj. Trochu sa teším, že aspoň prestalo to nekonečné vymýšľanie pri zaspávaní- 5krat cikať, kakať, ešte dať dve pusky Ocinkovi a pod. A že keď som pri ňom tak už nevychádza z postele a neskáče tam- to sa zmenilo keď sme po prečítaní rozprávky zhasli svetlo ... Teda to je znamenie, že sa už má spať. Toto jediné viem poradiť, aj keď to je len na to vymýšľanie. Inak skúsim ho aj ja dať dnes spať skôr - uvidíme. Prajem pevné nervy, lebo niektoré večery sú vyčerpávajúce 😉
@andelok skúšala som ho cez deň skôr zobudiť ... vyliezol teda z postieľky, presunul sa na gauč a tam zase zaspal 🙂, prípadne mi zaspal na rukách, lebo bol mrzutý že som ho zobudila. Tak toto som tiež vzdala. Trošku očakávam, že sa to zmení, keď nastúpi do škôlky - pravdepodobne v marci. U mojej neterky sa to približne v rovnakom veku nástupom do škôlky upravilo - skoršie ranné vstávanie, v škôlke spia tuším len hodinu a pol, tak je večer o 20 už KO. Dúfam, že aj u nás to tak bude.
@andelok a máte nejaké večerné rituály? Náš krpec tiež občas zaspával dlhšie... od 15-tich mesiacov máme rituál - osprchovať, umyť zúbky, do pyžama, on sa hrá s autíčkami, ja mu čítam rozprávku, prípadne si čítame knižku spolu, potom sa napije, zhasne svetlo, zakutreme sa spolu pod perinu a do cca 20-30 minút je tuhý 😀
ahoj tak tento problem sme mali aj my.trval asi mesiac.kedze nezijeme na Slovensku ale v zahranici tak sme boli pred mesiacom pozriet babku a dedka.to si mali vyzadoval aby som snim zaspavala co mi pred tym nerobil uspavanie trvalo tak 20min poobede aj vecer.najskor som si myslela ok nove prostredie chapem .po dvoch tyzdnoch sme sa vratili do Irska a tu si to vyzadoval znovu.nechcel lezat vo svojej posteli len somnou zaspavat a to bolo na hodinu.porazalo ma.tak sme spravili tak nechali sme mu len otvorene dvere na izbe chvilu plakal ale naucil sa konecne zase na ten rezim ze musii spinkat saam.ma rok aj 7mesiacov.ked som ho uspavala to robil vsetko preto aby nezaspal.rano vstavame tak pre 9;00,potom ide spinkat o pol2 tak na 2-3 hodiny,a vecerny spanok ma o pol 9 niekedy uz o 20;00.
@snopkulka Ahoj, ritualy mame, uz dlhsie...stale v rovnakom poradi, ideme sa osprchovat, umyt si zubky a povedat pri tom "zubkovu rozpravku", vycikat, da dobru noc ockovi, zhasneme, nakoji sa a ide sa spat...takto to fungovalo dlho, ona sama si ten ritual vyzaduje kazdy den. Neviem, co sa porobilo, ale kazdym dnom to uspavanie trva dlhsie...dnes hodina a pol, tiekli mi nervy nenormalne. Zajtra ju chcem nechat na obed kratsie spat, ale tipujem, ze ked ju zobudim, tak bude uplakana...neviem co s tym uz.
@lucikusik Dakujem, no u nas je to teda velmi podobne...dnes vymyslala este viac ako zvycajne, zaspavala hodinu a pol, uz som mala nervy v koncoch. Pritom na obed spala tak hodinu a 45 minut, co zas nie je nejako extremne dlho. Radili mi tu baby, aby som ju skusala skor ukladat...osobne si to neviem predstavit, lebo ked ju idem ulozit o cca. 19:45, pride mi ze vobec nie je unavena, tak neviem, co by povedala na to, keby sme si isli lahnut uz o 19:00. Ale asi to skusim...uz som ochotna skusit hocico okrem nejakeho vyplakavania, to ja nemam rada. Lebo to, co bolo kedysi prijemne straveny cas, sa teraz meni na riadne nervy, to ma mrzi dost.
@andelok No, my veľmi podobne, dnes som uspávala hodinu, a nakoniec zaspal po veľkom plači, keď mi praskli nervy, vynadala som mu a dala som ho do postieľky, že nech zaspí sám. Tam hučal asi 5 minút, kým som trochu vychladla 😀 A keď som ho zobrala naspäť do postele, do 10 minút spal 🙂
To som pritom myslela, že dnes to bude rýchle, boli sme vonku doobeda aj poobede po hodine, ku koncu už nevládal chodiť a ťahal sa na ruky. A vidíš, aj tak to nezabralo :-/ Asi idem predsalen posunúť spanie, uspávame o 19.00, tak zajtra skúsim až o 19.30, čo to spraví...
@motovidlo No my sme sa dnes s muzom nastvali, naobliekali sme sa a zobrali sme ju na ihrisko sa vybehat...nahanali sme ju, behala, schovavala sa...Unaveni sme boli dost (minimalne ja a muz 🙂 ). Nepomohlo to ani trochu 😀 Hodina a pol, cely cas som bola kludna, potom som samozrejme vybuchla, lebo po hodine a 10 minutach, co vyzerala, ze uz spi, sa posadila a povedala, ze si uz nelahne. Takze sme dali druhu bojovu poradu a zajtra ju skusime uspavat v jej postielke, tam ma menej priestoru na behanie, skakanie a pod. Samozrejme s tym, ze budem pri nej cely cas. Ale zacinam mat taky blby pocit, ze toto bude jedno z tych obdobi, ktore treba proste len "vydrzat"...tak ako som 9 mesiacov vydrzala uspavat na fitlopte a pod. 🙂
@andelok Jo jo, tiež mám pocit, že ten môj skúša hranice... on neskáče po posteli, ani nič podobné, to som zatrhla hneď na začiatku. Proste len leží a stíska mi ruku, občas niečo zabľaboce a medzitým dudluje. Ale okále nezavrie ani za svet! No poraziť ma ide 🙂 Asi len vydržať, čo už s nimi.
No my sme mali s prvou dcerou tak isto take problemy ked mala 2 roky.Cez den jej trvalo aj hodinu kym zaspala a spala len tristvrte hodiny.Vecer chodila spat az o 10 a to sa v posteli prehadzovala do tej pol 12 a takto to trvalo hadam polroka.Potom som sa nastvala a zrusila som jej denny spanok a odvtedy chodi spat vecer o 20 hod a takto to trva dodnes a to v marci bude mat 5 rokov a mame mladsiu 18 mesacnu a tiez mi este min.tyzden zaspavala poobede za 5 min. teraz jej to trva 20min. a vecer tak iso sa predlzilo uspavanie.
@andelok my sme nemali problém s dĺžkou ale s tým ze som s malou zaspala aj ja. Tak som ju len uložila dala pusu a začala zaspavat sama. Trvalo nám to týždeň co chodila von a plakala ale bola som tvrdá. Ked vyšla 2. Krát uz som bola ,, zla,,. Naucila sa a od 2 a pól roka zaspi sama do 5 minút. Len dvere jej nechám otvorené. A bolo to o o ťažšie ze aj kojit som prestala v tom istom obdobi tiez nasilu tiez plakala presne týždeň. No a teraz to mam s malým 5 mesačným ako cez kopirak...

@andelok este presne ako pise @barusk - skus ju dat spat skor. Nam to zabralo tiez, na to som uplne zabudla. Kludne ju daj o 18:00 do postele a uvidis.