icon

Dve deti hneď po sebe

slnecnica333
14. nov 2016

Je to veľmi náročné mať dve deti hneď po sebe?s rozdielom necelý rok a pol.ak to prvé je veľmi aktívne nepohrá sa samo a treba neustálu pozornosť lebo všade ide.

Strana
z2
zlte_kuriatko
14. nov 2016

@slnecnica333 je to velmi náročne 🙂 mam kamošku ktorá takto mala a nevedela kde jej hlava stojí !! a to ešte mala o pár schodov vyššie svokru.

jana_eyre
14. nov 2016

@slnecnica333 neboj, zvládnuť sa dá všetko.. 🙂 ja mam medzi prvými dvoma rozdiel rok a pol a je to vynikajúci rozdiel.. Medzi druhou a tretim je rozdiel takmer 3 roky a to pokladam za trocha narocnejjsie ako menší rozdiel.. Totiž okrem ineho ked ma prvé rok a pol, je jednoduchšie ho popri babatku zabavit, aj keď je rozlietane.. Ale každý ma na to iny názor, ja si stále myslím, čim mensi rozdiel, tym lepsie.. A keď si najdes systém s dvoma deťmi je to super.. 🙂 aj s troma sa dá.. 😁

zlte_kuriatko
14. nov 2016

@jana_eyre to je pravda. a ked jej podrastu tak sa aspon spolu zahraju.

kwr
14. nov 2016

Ahoj, ja sa prave na to chystam, ak sa druhy syn narodi v termine (o cca 7 tyzdnov), tak rozdiel budem mat 15 mesiacov. Moj prvy syn je pokojny, uz davno chodi a aj sa sam zahra, ale predpokladam ze bude ziarlivost a zosuladit ich rutiny bude narocne zo zaciatku, ale takto sme so s muzom chceli tak to dame snad🙂

koka3
14. nov 2016

Ahoj ja mam rozdiel rok aj 4 mesiace.a prva dcerka bola narocna od narodenia-koliky,reflux...sama nikdy nebola,vzdy sa jej trebalo venovat...a tiez zacala chodit az ked sa syncek narodil...nebudem tvrdit ze je to lahke...bolo to narocne...a teraz je to uz lepsie....uz sa vedia aj sami pohrat-vacsinou sa len biju ale uz mam cas aj pre seba...ale pre slabsie povahy ktore neznesu detsky plac tak radsej nie..neda sa naraz behat okolo 2 deti...raz jedno a raz druhe a plac tam isto bude...a drzim prsteky.. 😉😊

katriona1
14. nov 2016

moje dcera měla dost náročné období vzdoru už asi od jednoho roku, v noci špatně spala, házela se mi o zem na každém rohu, utíkala mi, dlouho se chtěla vozit, nechtěl chodit, jinak zahrála si sama, doma s ní velký problém nebyl, ale spíš venku, tak jsem s druhým dítětem počkala, budu mít mezi dětmi rozdíl 3 roky a něco, díky tomu, že jsem měla na dceru dostatek času a energie a stálo to hodně nervů a práce,ale po druhém roku se její chování postuně začalo zlepšovat, a když si vzpomenu jaká byla vloni touto dobou, tak je to jak jiné dítě, ted pěkně poslechne, už se nevzteká, je samostatná, zahraje si, prospí celou noc, má už svůj režim a není problém ho dodržovat, na miminko se moc těší, od januára by měla jít do školky, takže ted si to obě užíváme a jsem ráda, že jsem takto počkala 🙂

katren
14. nov 2016

Ja mam medzi detmi rozdiel 18 a 15 mesiacov....tak som to mala skoro ako trojicky....vsetko sa da zvladnut 😉

evittam
14. nov 2016

@slnecnica333 Pozri,tazko povedat. Kazda mame na to svoj nazor a skusenosti. Niekto ledva zvladne jedno dieta,niekto v pohode 4 a hned po sebe😉. My sme nechceli deti hned po sebe. Chcela som si to vsetko uzit aspon 2x😉. A tak sa aj stalo - mame skoro 6 rocny rozdiel a je to super. Ty sa zariad podla toho ako zo vsetko citis a ako sa aj dohodnes s manzelom-partnerom.😋

lea299
14. nov 2016

@slnecnica333 Myslím, že sa to dá zvládnuť 🙂 Ja som mala síce druhu dcérku po 4 rokoch ale dá sa to zvládnuť aj s menšou pauzou... kamoška to tak má a všetko OK 🙂

mirica
14. nov 2016

@slnecnica333 ...ja ti poviem takto , zvládnuť sa dá všetko .....ja mám dvojčatami najmladším 13 mesiacov... od ich 4 a 3 rokov som s nimi sama ..škôlka bola úplne v pohode......škola je dosť o držku, učiť sa so všetkými každý deň plus aj písať úlohy....Ale mne stačí spať 4,5 -5,5 hodiny. Ja to beriem tak, že už budú len viac a viac samostatní

eliniatko
14. nov 2016

Jasné že je to náročné. Ja mám presne rok a pol medzi prvým a druhým. Druhé sme tak neplánovali no ale je to tu 🙂 A prvé mesiace to bola riadna šupa. Ale zosúladili sme sa a okolo 10mes. a neskôr som si už vravela že aké super. A teraz má mladší roka a pol, starší tri, a čakáme ďalšie, tentoraz som chcela, však kedy keď nie teraz, kým sa na to cítim a kým mám pocit že to dám 😀 Rozdiel medzi druhým a tretím zasa bude presne dva roky. Takže, dá sa to, na zač. treba pevné nervy a ideálne pomoc rodiny, aspoň niekoho kto ti vyvenčí prvé kým si trochu spravíš doma a s druhým bábtkom... a keď si nájdete systém už to pôjde... takže, brace yourself, dá sa to, jasné. Ale prechádzka ružovou záhradou to nie je. Hlavné je mať systém a nenechať si prvým skákať po hlave, je potrebné aby mal naučené aspoň základy ako nebojovať pri jedle, sám zaspať nie hodinu na rukách a pod., chodiť a neutekať celý čas preč pri prechádzke a pod. A potom to ide v pohode. A dosť mi pomohol ergo nosič kde som menšieho asi prvý polrok nosila, aby som mala voľné ruky pre staršieho napr. na ihrisku, na prechádzke a pod.

cecilia68
14. nov 2016

@slnecnica333 Ja som mala do roka, rozdiel 10 mesiacov a zvládla som to 🙂 Všetko sa dá zvládnuť, ak si urobíš systém 🙂

alenky
14. nov 2016

@slnecnica333 Ahoj, momentalne mam trosku casu tak napisem svoju skusenost. Ked mala dcerka 9mes.neplanovane som otehotnela. Tehotenstvo bolo nastastie bezproblemove, ale posledne mesiace boli velmi narocne. Pohyblivost minimalna, tarbava, bola som obrovska, uz som nestihala za dcerkou. Manzel bol nuteny brat dovolenku, kedze sme prevazne na vsetko sami a ja som doslova cakala za pobytom v nemocke :D Teraz sme uz doma styria. Male mimino a dcerka v obdobi vzdoru. Veru nie je to med lizat, domacnost, varenie, starostlivost o male, velke. Prve dni po porode a prichod z nemocnice, katastrofa, mala som chut zobrat nohy na plecia a utiect niekam aspon na par dni. Maly si vyzadoval neustale prsnik, ziadny rezim, nespavost-cele zle. Teraz to ako tak zvladame, snazime sa rozdelit si prace. Ale po pravde casto nemam cas ani sa najest, resp.jem pocas prace v stoji nemam cas ist na wc. Nastastie dcerka mi pocas dna pospi 3hod.zatial sa venujem malemu, ale pospat si pocas dna-neda sa. Spim v noci ked spi maly, ked nespi-nespim ani ja. Spanie musime mat rozdelene manzel dcerka v spalni, ja syncek vedla v izbe. Dcerku bracek budi-staci ked zamurci. A co ja a manzel? Ledva stihame dat si pusu a intimny zivot? Mame na seba taku strasnu chut, tuzime po sebe, ale ako sa uvolnit ked jedno place v postielke a druhe pobehuje po izbe krici, smeje sa a ocumakuje Vas. Ale vidim a citim na sebe, ze je to kazdym dnom lepsie. Hlavne cakame kym prejde syncekove kolikove obdobie 3mes.a bude urcite lepsie. Velmi casto s manzelom zabudame kluce vo dverach, zabudame kluce kade tade od bytu, auta. Vkuse sa niekam ponahlame na nakup, na vysetrenie. Momentalne nevieme co je to relax, som rada ked vypijem tri dusky z kavy a potom ju studenu vylejem, alebo ked som unavena prihrejem v mikrovlnke a vypijem na ex :D Potrpim si na vzhlade, teraz som stastna ked si umyjem vlasy, zuby, holenie je uz tabu :D Oblecenie objednavam cez net-nemam casu skusat a chodit po nakupoch. Nakup potravin je utrpenim :D No odporucam takuto situaciu dvoch malych deticiek velmi dobre zvazit. Ale aspon som rada, ze zbucham za 4roky 2decka na materskej a padam do prace a medzi ludi :D Potom uz budu zase ine starosti.

redlola
14. nov 2016

@slnecnica333 ja mam deti február 2013, december 2014, august 2016. Rozdiel rok a 10 mesiacov, rozdiel rok a 7 mesiacov. Deti su plánované, chcené. Najstaršieho som dala do škôlky, ale chodi tam tak raz za tyzden na jedno doobedie. Nenútim ho tam chodit, som radsej so všetkými doma a venujem sa im hromadne. Toto je jedinečný cas, kedy možem byt s nimi. Tak sa snažím tráviť ho spoločne. Potom ma uz tolko nebudú chcieť. Najmenšia ma 3,5 mesiaca a uz rozmýšľam o štvrtom🙂))
manzel pochádza z 5 deti (tiez do dvoch rokov narodené) a ja z dvoch. Viac sa nam paci model veľkej rodiny. Samozrejme, stoji to financie, no ked vidim ako su zomknutí súrodenci môjho manžela, chcem to aj pre svoje deti. Isteze, aj ja s bratom mame k sebe blízko, no bolo by fajn, keby sme neboli iba my dvaja🙂
Pre rodičov je to samozrejme zahul, tie prvé týždne. U nas keby neboli problémy s nedostatkom mlieka, nemuseli by sa babatka prvé týždne dokrmovat a riesit iba mlieko, tak je to uplna pohoda. Najmensie deti su satkovane. A nie, nerozmaznas ich tym. Stredná bola výlučne v satke, ked sme boli vonku. Od 7 mesiacov uz bola v kociku, teraz ju ani za svet nemozem dostať do kocika.
Takisto, snažím sa, aby deti spali cez obed a ja sa vacsinou natiahnem s nimi.
Využívam naplno pomocníkov - umývačka, sušička pradla, nepohrdnem pomocou od babiek, co sa tyka stráženia, obcasneho upratania a tak.
Podla mna je to v pohode zvládnuteľné. Problem nastáva v čase chorôb, ci zubov. Kedže su takéto rozostupy, podarilo sa nam zachytiť napríklad prvé zuby strednej a stoličky najstaršieho v jednom čase. Pripadne ak su nejaké prechladnutia, nadchy, tak v noci sa nabehame okolo nich.
Deti spia s nami v izbe. Model deti v detskej izbe a my v spali s babatkom sa nam neosvedčil. Za noc som bola 8x v ich izbe, co ma k sebe volali, aj ked tam spal s nimi otec. Tak šli naspat do spálne. Odvtedy sa vacsinou stredná zobudí raz za noc a najstarší takmer vobec.
Znova by som sla do toho v takomto rozostupe aký mame.
Nechcem byt doma 10 rokov na materskej s tromi detmi a zaťažovať manžela zháňaním peňazí.
Inak, dvaja starsi su v štádiu, ze sa pekne spolu hrajú cez den (aj sa občas poklbcia, no to podla mna k deťom patri). My s radosťou na nich pozeráme s manzelom. V blogu mam popísaných kopec zážitkov s deckami. Urcite chod do toho🙂

zeytin
14. nov 2016

My sme si tak dve detičky po sebe naplánovali, máme rozdiel 16 mesiacov. Záleží od toho, ako si to upraceš v hlave, je to o prístupe. Zvládla som všetko s prehľadom ... a to nechcem zo seba robiť hrdinku. Isto, boli večery, kedy som si poplakala a dni, kedy som zaspávala postojačky, ale tých bolo podstatne menej ako tých krásnych a radostných dní. A keď trošku podrástli, mala som to o to jednoduchšie, lebo sa hrali samé, boli naučené samostatnosti a vychovávali sa tiež narovnako... takmer ako dvojičky 🙂 Takže za mňa určite pozitívne 🙂

katpizur
14. nov 2016

@zeytin napisala si to krasne 🙂 clovek by si myslel ze vychovavat takto deti musi byt narocne, ale po tvojom komentari mam pocit ze to musi byt nieco krasne!!!!!

qwerty81
14. nov 2016

Hlavu hore. Moja mama mala doma 3 rocneho, 11 mesacneho a do toho som sa narodila ja. 😉 Prezili sme vsetci bez fyzickej ujmy 😀 😀

lelia
14. nov 2016

@slnecnica333 ja mam rozdiel 1,5 roka a odporucam. teraz ma zachvilu st. 4 roky a ml. 2.5 roka a uz sa vedia krasne hrat a samozrejme aj pohadat. Boli zo zaciatku chvile aj narocne,kde som plakala,ze to nezvladam, kde som bola modelka,ked som si dala ciste teplaky a stihla som sa osprchovat,ale viac bolo krasnych.Do buducna je to urcite dobry rozdiel vekovy.Dva tri roky vydrzis, kde to bude len o cikani,kakani a papani,ale ich zivot bude pokracovat dalsich xy rokov,kde potom budu mat k sebe blizsie. 🙂

eliniatko
14. nov 2016

inak ja k tomu, že veľmi častým argumentom je tu, že deti budú mať k sebe bližšie - (a to ako vidno v príspevku vyššie a teda že budem mať 3 deti s blízkym odstupom a teda som v pohode za, ak sa človek na to cíti, aj keď vyslovene odporučiť by som to neodporučila, len proste vravím že je to aj super fajn a teda ako pre koho 🙂 - nie je to nijaká garancia. ja som zo 4 detí a medzi mnou a mladšou sestrou je tiež rok a pol, a teda nikdy sme k sebe blízko nemali. sme príliš rozdielne, protikladné povahy, ona aj trocha zákeráčka čo "ide aj cez mŕtvoly" aby dosiahla svoje (teda aj cezo mňa, keďže ešte bola posledná tak sa jej to aj trpelo 😀 , a jednoducho som pri nej viac ja trpela ako si užívala nejakú vekovú blízkosť. takže je veľa dôvodov, prečo áno, prečo malý vekový rozdiel, ale automatickú blízkosť súrodencov by som ako argument nebrala, lebo človek nikdy vopred nevie, či si tie deti sadnú, či budú si blízke, lebo aj skorodvojčatá sa nemusia vedieť spolu zahrať, iba hádať a biť, ak sa jednoducho neznesú lebo sú nekompatibilné. tak ja len, že aj to je na zváženie, nedá sa to automaticky brať že áno oni budú spolu... 🙂

slnecnica333
autor
14. nov 2016

@redlola mas pekne deticky 🙂

zeytin
14. nov 2016

@katpizur Dakujem, potesilo.... ale najlepsie na tom, ze je to pravda a nie iba prazdne slova 😉 Naozaj je to krasne 🙂

lalinka323
14. nov 2016

@kwr ahoj aj ja budem pravdepidobne rodit a syn bude mat rok a pol 🙂

lalinka323
14. nov 2016

@kwr termin mam 3.2. Ale v januari uz mam ist do nemocky

jenticka
14. nov 2016

Ahojte pridávam moju skúsenosť🙂 ja mám dve dievčatá hneď po sebe.su narodené po roku.Obydve oslavujú narodeniny v máji.Bolo to náročné,ale verte mi neviem si to teraz vynachváliť,su z nich veľmi dobre kamarátky a sestry.Maju spoločné záujmy,a vedia sa krásne pohrať aj samé 🙂 ja by som nemenila....

januska1211
14. nov 2016

@slnecnica333 ahoj, vôbec sa nemusíš obávať. ja mám medzi synmi rozdiel 15 mesiacov. Žijeme v zahraničí, nemá mi kto pomôcť, som od rána takmer do večera na nich sama a ide to... Zo začiatku to bude ťažšie, ale časom si nájdeš systém. Super je teraz, keď už mladší syn behá, že sa vedia aj spolu pekne zahrať. Je to super 🙂

mariamayi
14. nov 2016

@slnecnica333 Za mna ..z vlastnej skusenosti ....urcite NIE!!! Mam troch chlapcov : 7 r, takmer 3r. a 1,7 r. Medzi poslednymi je rozdiel rok a 5 mesiacov. Vsetky deti sme planovali, len v pripade poslednych dvoch sme nevedeli do coho ideme. Moj prvy syn bol od narodenia velmi zive a velmi narocne dieta a to mu dodnes zostalo, so vsetkym co to obnasa. Kto ma taketo dieta, hned pochopi, kto nema, asi tazko pochopi. Ked mal najstarsi 4 a pol roka, narodil sa druhy syn, ktory bol pravy opak..Od narodenia ukazkove dieta vo vsetkom..neverila som, ze ja mam taketo dieta, po tom cim vsetkym sme si presli pri prvom ..kazdy vravel, ze za odmenu 🙂 Konecne som si materstvo vychutnavala ..a kedze bol taky dobry a ukazkovy, rozhodli sme sa mat tretie dieta kratko na to..otehotnela som, ked mal 8 mesiacov. No u druheho syna nastala po roku zmena ..k horsiemu, urcite aj vplyvom starsieho syna, ktory bol a je pre neho dodnes vzorom ci "bohom"...bohuzial nie velmi dobrym. Ked sa nam narodil treti syn, zacala sa nocna mora v kazdom ohlade...Nebol az taky akcny ako prvy, ale nebol ani kludny ako druhz, no viac aktivnejsi nez kludnejsi..Ja malo mlieka, syn odmietal prsnik, potom celkovo jest, prisli necakane dalsie zdravotne problemy a do toho sa druhy syn citil velmi odstrceny, aj ked popravde vzdy ako sa len dalo som sa mu venovala, domace prace po nociach..no ..z mojho pohladu nemohol povedat, ze je zanedbavany,ale ked videl ako idem maleho kojit aj niekolkokrat po sebe, lebo inak sa nedalo...tak nie z trucu,ale z bolesti si s placom lahol na zem, ruky pod hlavu a ten zalostny plac mi trhal srdce, plakala som s nim ....kratko po narodeni sme museli druheho presunut zo spalne do detskej izby, lebo sa navzajom budili, ten plac a tie pocity, len tazko sa opisuju ...presiel rok a 7 mesiacov a aj ked sme ich odmalicka viedli k vzajomnej laske, k jednote ...je medzi nimi rivalita, uz aj najmladsi chyta vsetko od nich, biju sa, robia si zle, co ma jeden, musi mat aj druhy, vacsinou hned, lebo ten rev, nie krik,ale rev je hrozny ..Byvame v panelaku a vravim, ze nasi spodni susedia prezivaju ocistec na zemi, skutocne maju svatu trpezlivost ...a to nepisem, co sa deje, ked najstarsi je doma..ako vychystat vsetkych rano do skoly, poobede zo skoly a ucit sa s nim neda v normalnom case, lebo malych loptosov vtedy nic ine nezaujima, len ktory skor uchyti nejaky zosit, ci slabikar a popise..kazdy druhy tyzden aj castejsie, som na nich totiz sama, lebo manzel robi poobedne..Dalo by sa o tom pisat vela, ale ako som uviedla na zaciatku..za mna urcite nie ..najmä kvoli tomu starsiemu babatku, lebo tej takej "cisto osobnej" lasky,ci ako to napisat si vela neuzije a aspon do troch rokov ju velmi potrebuje....druhy sa po narodeni najmensieho velmi upol na manzela /to je fakt, ktory badam u kamaratok, ktore maju dieta s takym malym rozdielom, ze si nutne hlada niekoho na koho sa upne a hlada tu "osobitnu lasku,, ci uz je to otec, starsi surodenec,..) a bohuzial, ja citim, ze sa medzi nami vytvoril nejaky blok, ci priepast, aj ked som robila vsetko preto,aby to tak nebolo ... u neho nie je na prvom mieste mama mama, ale tati tati....ale to je vysoko individualne, lebo nikdy netusis ake dieta sa ti narodi, myslim povahovo, aj pohlavie babatka vela rozhodne (dievcatka su kludnejsie, prisposobivejsie..samozrejme, ze su aj vynimky) ...Kamoska mala prvych dvoch po roku a 7 mes. a dodnes, aj ked su uz ovela vacsi, je medzi nimi boj, rivalita a vsetko co ku chalanom patri 😉

alby2014
14. nov 2016

Ja cakam druhe z rozostupom 21 mesiacov. Chceli sme tak, jednak nas tlaci vek, jednak ja naozaj som velmi pohodlna a ta rpedstava, ze mam 3 a viac rocneho, co hovori, nema plienky, da sa s nim vsade ist, daco mu uz aj vysvetlis a do toho zas babatko, no dakujem, kleplo by ma. Plus, ja musim mat deti, kym som vo svungu, kym som si este nezvykla na spanok.🙂

Moja mama mala tri deti do troch rokov a dala to a za sociku, bez rpacky, mycky, pani na urpatovanie, s poloprazdnym obchodom, bez spievankova, detskych kutikov na rozsotavnaom sidlisku. No, co som horsia 🙂 🙂 🙂 🙂 ?

Kazda mame svoje dovody, mame rozne tipy deti. Ja mam dieta, chlapca, co dobre snad od narodenia spi, rozjedol sa super, pohra sa sam aj pol dna....ja mam iluziu, ze aj druhe bude take ( a nie neberte mi ju) 😉 . Co rodina, to ina dynamika vztahov.

Najhorsi je podla mna rozostup tri roky, to uz dieta vie, ze ten maly votrelec mu berie pozornost rodicov, plus uz vie vymysliet fakt zaujimave sposoby ublizenia mladsiemu...mame to v rodine. Plus na pohlavie by som sa nefixovala, mam netere dievcatka ako z divych vajec a synovcov, co v klude hodiny stavaju lego...
Tak sme si s muzom kupili knihu "surodenci bez rivality" a dufame vo svetle zajtrajsky.

redlola
14. nov 2016

@alby2014 ak mas chlapca a bude taky ako moj... mozes sa tešiť🙂 on lubi svoje sestričky, aj ich objíma a bozkáva. Len obcas ich tak mimovoľne, odchádzajúc od nich, ťahá za rúčku, ci nozicku. S ja si iba všimnem, ze nejako divne sa pohybujú a az potom pri lepšom prizretí zistím, že brat len skúša ťahať sestry za končatiny. Alebo s nimi skúša, co to da🙂 čiže oči na stopkách. Dcéra stredná je teraz v takom veku ako bol on, ked sa narodila. A je to uplny rozdiel. Ona je taka mojkacka, každému opakuje ze ho lubi, mucinká ich a objíma.
A je pravda, ze trojročné dieta je ovela vymyselnejsie ako dvojročné🙂 hoci... nas dvojrociak mal presne dva roky, ked sa cely polepil sekundovým lepidlom, celu tvar, ruky a pery. To lepidlo bolo HORE na polici a doteraz si neviem vysvetlit ako sa k nemu dostal...🙂

bibaryba
14. nov 2016

Ja mám 2 chlapcov po roku a pol. Prvý rok bolo ťažšie ale potom super sú kamaráti stále sa mali s kým hrať spoločné záujmy super. A po 9 rokoch máme dcérku teraz má 15 mesiacov a neviem čo sa ňou. Meta sa všetko rozhádzané ked jej niečo nedám bije a kuse má strašne. Dosť to závisí aj od povahy dieťaťa, lebo tam tých som v pohode zvládla dvoch a teraz neviem jednu. Či je to tých 10 rokov?

alby2014
14. nov 2016

@redlola no, ale polepil seba...moju neter by napadlo polepit surodenca. U nas to vyzera na druheho chlapceka. Ale sme s muzom dohodnuty, ze to hecneme este do tretice, ale tam si dame vacsi odstup, nech aj na chvilu idem do prace. Ja sa chcem tiez inak vyhnut nejak 9 rokom doma..inak vravi sa, ze Boh da kazdemu len tolko kolko znesie...tak asi to s muzom znesiem. 🙂

Strana
z2