Dvojročné dieťa chodí po špičkách

15. mar 2023

Ahojte, dcéra skoro 2 ročná (23M) chodí po špičkách. Nie vždy, príde mi že tak chodí hlavne vtedy keď sa predvádza. Ale občas aj normálne ide a chodí po špičkách, keď sa nemá kvôli čomu a pred kým predvádzať.
Máte s tým skúsenosť? Nosí doma aj papuče značky RAK ale spickuje aj v nich 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ aj v topánkach.

elizabeth170
15. mar 2023

Moja robieva to isté, myslim si, že to robí, keď sa nudí a nevie čo tak chodí po špičkách 🤷

kvevka
15. mar 2023

príčinou špičkovania može byť aj zdravotný problem,treba sa poradiť s detskou lekarkou,prip.fyzio,neurl.ort.,

zorkahorka
15. mar 2023

Vraj to robia deti, ktore boli v choditku. Starsi mi to nerobil, mladsi ano. A tuez najma pri predvadzani

tani777
15. mar 2023

V tomto obdobi to robi vela deti,je to AJ normalne..schvalne pisem aj,lebo nemusi,moze za tym byt aj iny problem..mne vravela fyzio (riesime u mladsej diastazu),ze ak to je tak,ze vacsinu casu chodi normalne,a obcas spickuje,pripadne ide normalne,potom spicky a zas normalne,tak je to v poriadku..deti zistuju,co a ako dokazu..aj po patach mozu chodit 🙂 nieco sa mi mari,ze hovorila,ze toto prechodne obdobie moze trvat az rok,ale nie som si ista...

pininka1
15. mar 2023

Ja som v choditku nebola a spickovala som do 3 rokov

ildiko36
15. mar 2023

Dvojročné dieťa ktore chodý po špičkách by ste mali byť davno u neurológa a chodiť cvičiť na rehabilitacii.Môže mať zúženie šľachy a ťažko sa pozdejšie napravuje.Po poruche ked ma aj ine pridružené priznaky može svedčiť aj o asperger synd.

domiklik
15. mar 2023

Pokiaľ je to občas, je to ôk, skúša...

autor
15. mar 2023

Ďakujem za odpovede. Malá v chodítku nebola, začala sama chodiť v 14 mesiacoch. Špičkovanie prišlo neskôr.
Akurát minulý týždeň som sa o tom bavila s pediatričkou, vravela som jej že malá chodí po špičkách a tá mi povedala len to, že jej mam dávať papuče tak neviem … papuče som kúpila rak ako som už spomínala (tie kádri asi od septembra, pred tým mala zn. protetika) a topánky na von má z protetiky s pevnou pätou a klenbou.
Neviem, mám zavolať pediatrička a pýtať sa k ortepoédovi? Nechcem aby mala do budúcna nejaký problém… už aj okolie si začalo všímať že ako chodí a prečo chodí po špičkách..
@kvevka
@zorkahorka
@tani777
@pininka1
@ildiko36
@elizabeth170

autor
15. mar 2023

@domiklik robí to dosť často, väčšinu dňa 😒 a hlavne keď je niekto u nás a prevádza sa

zorkahorka
15. mar 2023

@autorka a ako dlho nosi tie papuce? Robi to aj v papuciach?

jazula
15. mar 2023

Ak to robí väčšinu dňa, tak by som zašla minimálne k fyzio a pýtala sa pre istotu asi aj na neurológiu.
Naša dcérka má 22m a tiež občas chodí po špičkách, ale ona to strieda…väčšinou chodí normálne, potom chvíľku po špičkách, chvíľku dupká, cúva, robí drobné krôčiky, chodí naširoko…vyzerá že vyslovene skúša a ešte sa na tom zabáva. Väčšinu času chodí doma len v ponožkách.
Inak od narodenia sme riešili diastazu a hypotonus, štvornožkovať začala v roku a chodiť v 15 mesiacoch.

majlo1234
15. mar 2023

Syn nwbol nikdy v choditku a tiez chodi obcas po spickach. Ma z toho srandu, neriesim to

autor
16. mar 2023

@zorkahorka no značku RAK som prvý krát kúpila v septembri… sem tam aj v papuciach.

autor
16. mar 2023

@jazula toto presne robí aj moja. Raz po špičkách, potom cúva, dupe, na široko, drobné krôčiky…

autor
16. mar 2023

Ale aj tak podľa mňa prevažuje to, že špičkuje. Alebo sa možno zameriavam len na to 😒

jazula
16. mar 2023

Tak ak to strieda, tak ju len sleduj, či to špičkovanie príliš prevažuje a potom prípadne smer fyzio a pediatrička. Alebo ak ťa to príliš znepokojuje, tak radšej rovno choď, taká kontrola na neurológiu nie je nič strašné a teba ukľudnia, nech aj malú nestresuješ.
Naša podľa mňa jednoducho objavuje čaro pohybu, nemusia byť hneď za všetkým diagnózy… a naša chodí po špičkách kľudne aj v papučkách 😂. Tak ju nechávam len v ponožkách, nech sa blázni tak. A vonku to nerobí vôbec, tam max dupká a robí hluk. Špičkuje ti aj vonku?

kvevka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kvevka
16. mar 2023

no ked čitam komenty tak dodám-špičkovaie je aj prejavom DMO diparetickej formy,preto by som sa pýtala na ortop,neurl. a odtial poslu a fyzio, mne takto až v 7 rokoch dcery potvrdili dg a dovtedy to obv.neriešila... nenechala by som sa odbiť papučami, radšej sa uistiť či to nie je ozaj zdr.problem... minimalne za ortopedom nech pozrie nôžky a nech sa to nezhoršuje.... a ako mamina sa presne zameriavaš na to ,kde vidíš nejaký problem

321janka
17. mar 2024

Dobrý deň, ako ste na tom dnes? Môj syn (23 M) tiež občas spickuje. Boli sme aj na fyzio a tam nám povedali že šľachy má v poriadku . Tak neviem. Tiež nosí topánky aj papučky protetika. U vás to prešlo ale stále spickuje? Ďakujem