Dvojročný syn naschvál hrozne vrieska
Ahojte, potrebujem radu, lebo uz som zúfalá. Máme syna 2 roky a 3 mes. Je velmi šikovný, pekne a vela rozpráva, všetko rozumie, je od dvoch rokov uplne bez plienok aj na noc. Máme však problém s jeho prejavmi. Už okolo roku začal vydávať prenikavé vresklave zvuky, vtedy najčastejšie v kočíku, mysleli sme si, že ho to prejde ked sa naučí hovorit. Opak je však pravdou. Svoj vreskot používa ako nástroj vydierania. Normálne sa na nás s pobavením pozerá a pritom vreští. Je to hrozné, treští nám hlava. Nič nepomáha, ani dohováranie, ani ignorácia, ani capnutie po zadku. Robí to prevažne doma, ale kludne aj vonku, nie medzi deťmi na ihrisku, tam sa paradoxne pekne hrá, ale len tak na ulici, alebo napríklad v obchode a to je katastrofa. Odvšadiaľ bežím preč jak šibnutá, lebo je to velmi nepríjemné, všetci sa za nami otáčajú, niektorí sa toho vresku aj zlaknú, ked to spraví z ničoho nič. On iste cíti, že mne to enormne prekáža a mám pocit, že sa na tom dokonca zabáva. Ked to začne robiť vonku, pohrozím mu, že odchadzame domov, neprestane, tak sa fakt otočíme a padáme domov, no krik neprestáva, naopak prejde potom už do zlostného kriku-plaču.
Nemáte niekto nápad či skúsenosť čo s tým, lebo toto trvá už vyše roka a ja pomaly, ale isto ošediviem...
Dakujem !
@anabella111 nehovorom ze posobite ako nechapava, ale ze mna a co som napisala asi nechapete tak ako to myslim
@anabella111 Mate pravdu, vobec by som s Vami ziadnu disputu nechcela viest...mna az z Vas mrazi...prepacte...
@jumama suhlasim s Vami, inak presne, ked som pisala anabelle111, mala som toto na mysli. Myslim, ze je genialne vnimat a prisposobovat vychovu dietatu. Ja som pri prvom mala pocit, ze som kompletna matka, moje idealy vo vychove sli ako po masle, spolupraca s dietatom 100percent a prisiel druhy iny cloviecik a nabural mi cely system. Nie ze by clovek mal zmenit hodnoty a celu vychovu – to nie, ale reagovat flexibilne, aby sa dieta rozvijalo a s nim rodic rastol, to je parada. Muhlfeit je inspirujuci, vdaka jeho podpore pozitiv u cloveka premenil IBM tim s najhorsimi vysledkami na najlepsi na svete, teraz sa venuje skolstvu- aby sa tie deti v skole nezabijali stylom posluchaj a bud ticho, ale rozvijali a motivovali.
@charlie1980 ....draha charlie...ktora mi praje vsetky tazke zdravotne diagnozy u detí..len aby som vyvratila svoj nazor..ktory je vzdy nenapadnutelny vo vseobecnosti..lebo je aj slusny..aj moralny...a uplne prijatelny..aj slovo...nesuhlasim...😊..?
@anabella111 A prave co citam Vase riadky....fakt ani nechapem o com tocite...a mam dojem ze ani Vy ste nepochopili mna
@anabella111 Zivot ta este nauci....a hoc mas dnes/zajtra 40 rokov, este si nedospela 😉 Nedospela si k tomu, aby si respektovala osobitosti ineho jedinca....nevadi, zivot ta este nauci😉 Som si ista😉 Spomenies si este na tieto pismena.....
@xxxmind ignorovat doma, v obchode ci na verejnosti len s usmevom oznamit "obdobie vzdoru" kazdy kto ma deti ta pochopi a kto nema tak pochopi ked ich bude mat, pripadnym pohorsujucim ponuknut nech sa realizuju a utisia ho.
Viem o com hovorim, syna to preslo az cca v 5r. Cista psychiatria. Svagrina bezdetna sa pohorsovala a teraz ma dceru co to robi este v 10tich. Doma, nie na verejnosti.. proste vrieska, pisti, jaci...ciste psycho ked sa nudi. A nepomaha dohovaranie ani krik a dokonca uz aj po zadku dostala a ma z toho akurat srandu. Proste zistila ze ked krici tak ludia ju riesia a vydrzi vrieskat kludne aj hodinu. A svagrina spotena az na zadku nevie co s nou. Pritom dieta inteligentne, sikovne ale potrebuje program, v kuse niekam chodit. Zakazat jej nemaju co, doma ju nic nebavi, nudi sa, o mobil a pod. ani nezavadi.
@silvike ..ved som to napisala..ak sa nevieme vymotkat ..tak nebudeme hranit...Su take co pochopili..a suhlasili...a take co pochopili a nesuhlasili..tadial vedie cesta na diskusiu..
@0silvia0 suhlasim..ja tiez nezabudnem na najvacsi dost dlhy rev dcery v potravinach, ked mala nejake 2 roky..zabavna komunikacia-nemala som chut. Ja som skor myslela vseobecne sa povzniest na nase male deticky, brat to s nadhladom, nenechat sa nimi vykyvat. Citala som raz, ze rodic musi mat vacsiu trpezlivost ako v skutocnosti ma. Ked robi dvojrocne cudzie dieta sceny v obchode, vobec nesudim - ze zla matka, alebo rozmaznanec-to by som JA nedopustila. Dietatu sa rozvija ego, patri to tam..uz keby takto riesila veci 16 rocna🙂
@charlie1980 ...Stale pises o mojej neschopnosti a neskusenosti...Ty nesuhlasis so mnou ..ze laska a autorita su zaklad dobrej vychovy?..ak nie..kludne napis preco..😊...ale ak ano...je zbytocne zviditelnovat svoj charakter vo vetach..ktore zneju asi takto:..sice nemozem nesuhlasit..ale ty uz z mojho principu nemas pravdu...lebo si este nezrela)))...lebo nemam dokazy o tom..zeby tvoje dieta malo nejaku dys. Tsss.....😉
@jumama ..mam tam hrubku..sama trpim urcitou dys. ))
@momoika Preboha...ženská.. 4- mesačné dieťa je to..to nie je presadzovanie si svojho..má nejakú potrebu to tv.dieťatko..nie? Však je ešte maličké..
A k tomu, že len jedno a len jedno a dosť... Mám jedného syna a veru, veľmi ľutujem, že nemám ešte jedno dieťa.. Dobre si to rozmysli s tým len jedným dieťaťom. Si len krátko mama, možno ťa to trošku prevalcovalo, starostlivosť a tak..ver mi, jedno dieťa je "katastrofa"..
@anabella111 Ja som písala o nevyzretosti, nie o neschopnosti, ako sa mi to snažíš podsunut.
Zaiste, láska a autorita sú základom dobrej výchovy. Láska je bezhraničná a v otázke autority si svoje hranice určujeme každá inak.....a inde....
No vedz, že potláčať dieťaťu identitu je patologické pre jeho vývin 😉 A i keď veľa píšeš o pokore (aj v inej téme), čítam však zároveň aj medzi riadkami 😉
Vlastne si len doložila dielik Puzzle a opätovne pritvrdila.
@silvike ano, deti su rozne, neda sa s kazdym rovnako, s tym suhlasim, ale zvycajne nie su ani hlupe, aby si nespojili suvislosti a ked raz nieco slubim/poviem, tak to mam splnit a teda neslubujem nesplnitelne, resp. nedavam protichodne informacie-teda ak mu raz poviem (a to kludne aj milym hlaskom medovym), ze ho necham same pred obchodom (cudzi ludia, moze byt blizko cesta, resp. nieco ine nie celkom bezpecne), tak si musim byt vedoma, ze na buduce mi to nejako vrati. Navyse, skutocne mi tento napad pripada skor destruktivny, lebo u vacsiny deti by to nakoniec viedlo len k cirkusu, ktory by zacal uz pred obchodom.
@dskjhfdlkdjhl Mozno ano, mozno by to nefungovalo, ved ja nie som dokonala neomylna matka, robim chyby aj chybne rozhodnutia, a samozrejme ja viem presne ako by som to na dietati vyskusala ale sa mi to tak nechce a mozno ani neda tuna opisat do detailov, treba vediet ako ist na dieta, fakt to bol len taky napad, naozaj neviem ci by to fungovalo ci nie, mozno na niekom ano na inom nie. A ako som pisala aj anabelle ja sa bavim o obchode na pesej zone v malom mestecku, nie pri nejake rusnej ceste kde je masa ludi alebo niekde pred velkym nakupnym centrom, tam by som musela urcite nieco ine vymysliet. Ako ono, najlepsie je presne mat to tak ze to dieta ani len nenapadne robit cirkus a vrieskat jak zmyslov zbavene len aby videlo ako ma to vytaca. Najlepsie tomu vreskotu predchadzat 🙂 ....nejako 🙂
@silvike no, vsetkemu sa predist neda. Ale je velmi dolezita reakcia a to je to umenie trafit hned na prvy krat tu spravnu, lebo tie nespravne potom vsetko akurat zacyklia. Dolezite je byt vo vychove staly, potom si aj male dieta vie dopredu "zratat", co moze nasledovat. A deti su spokojnejsie, ked vedia, co bude, ako ked ziju v chaose.
@dskjhfdlkdjhl
Najlepsie je, ak si je matka sama sebou ista aj svojimi rozhodnutiami a tie tak nejak laskavo a pevne predstavuje detickam. A jasne NIE je tiez velmi dolezite. nie take vahave nie, to dietko hned vyciti tu neistotu a potom zacne vymyslat a "vyjednavat".
@silvike nechápem ľudí, ktorí sa s takýmto dieťaťom nestretli, že sa tu vôbec vyjadrujú.. Áno, najlepšie predchádzať.. Dieťa, ktoré toto robí, má pravdepodobne dosť nevyzretu nervovú sústavu. A väčšinou sa to deje, keď je proste unavený, unudeny.. Niekedy sa potrebuje vykricat. Keď mi posledne vrieskal pred obchodným centrom, tak sa mi babky prezehnavali,ze preboha, to za ich čias nebolo, že dieťa dostalo po riti a muselo byt ticho. Ze načo som si robila deti, keď ich neviem zvládať. Mam také dieťa doma.. Áno, miestami som ako matka teroristka.. Ľúbim ho, veľa mi prispôsobujem, ale aj on musí rešpektovať.. Musí mať svoje hranice.. Tak isto musí vedieť, že musí poslúchať.. Väčšinou vysvetlovanim, ale keď to nejde ináč, ide to systémom odmeňovania a zákazov. Ale určite nie, nechám ta tu.. To dieťa cíti, že to nesplnis, tak je to ešte horšie.. A ak by si to splnila, čo by sa mu v hlave odohralo? Mama ma opustila? Lebo kričím? Tak ma vtedy nechce? To sú posledné veci, ktoré by malo dieťa cítiť..
@ciriklora ...To je despoticky vztah...v prvom..alebo druhom mojom prispevku pisem o tom..ze je dolezite ho viezt k tomu ..aby si dieta ludi vazilo..pisem aj o tom..ze vzbudit autoritu moze len ten..kto ju má...Musim naozaj zdoraznovat..ze dospely agresor..alebo emocne labilna ucitelka sice moze vyzadovat respekt..ale skutocneho sa nedocka?..Lenze my sme uz dieta naucili vazit si ludí..a take dieta vie neskor rozoznat...a zhodnotit..ze si len pomysli svoje..zo situacie vyberie co je prospesne..a preto..svoj nerespekt neprejavi..tam kde sa to nehodi..Ak dieta nema vybudovany prirodzeny respekt..a ucitelka nevzbudzuje respekt tak je mozne..ze taka ucitelka s placom vyletí z triedy..ked ju dieta verejne neuznava ako autoritu...Rovnako u rodica..ak nie je rodic aj samotnym dokazom svojich tvrdeni...tak ak aj rodica uposluchne..je to zo strachu, alebo chce mat pokoj..docasny stav...a to som uz tiez pisala..kym mu nenarastu vacsie zuby..Da sa s tym suhlasit?...urcite...ale toto vsetko som uz davno napisala...Skusme hladat cestu..ako by to slo co najlepsie..a nie vo vseobecne platnom pravidle hladat zadrhely..ktore pri troche dômyslu v skutku vylucuju podstatu...Lebo zdrava autorita a umela autorita nie ze spolu nesuvisia..oni sa vylucuju...asi ako dobrá vychova a zla vychova..A ak si dieta nevazi dospeleho cloveka..ktory je poctivy v slove a prejave...je to problem vychovy..
@mala_katie
ok, kazdy nech robi ako uzna za vhodne, podla najlepsieho vedomia a svedomia. Drzim palce.
@ciriklora
@anabella111 Ja k vasej rozprave dodam este jedno zamyslenie. Dlho sme zili v zahranici, takze vieme porovnat sposoby vychovy kaputalistickych a post-komunistickych krajin.
Ano, vadi mi, ze ludia vo veku nasich rodicov len velmi tazko vyjadruju vlastny nazor aj na banalnu temu. Je mi ich luto. Takisto mi ale vadi, ze nova generacia Y (ci Z... uz sme stratili prehlad) posle s prehladom pri prvej pracovnej skusenosti po skole sefa s prehladom do p.... A to som mladika citovala. Poslal ho tam pred clenom predstavenstva jednej obrovskej institucie. Preco? Lebo mu sef pridelil drobnu ulohu, s ktorou sa mladik uplne nestotoznil. Sam navrhol toto vyhrotene stretnutie. Po tom, co si clen predstavenstva (z kapitaliatickej krajiny) vypocul mladikove ponosy, namietal, ze predsa aj on neplni len jemu dusi lahodiace ulohy. Na to si hned vypocul mladikovu odpoved typu: F*ck you. Mladik dal vypoved. KeKeOdvtedyby ju nedal on, daju mu ju firma. Odvtedy pocas roka preskakal v skusobnych dobach 3 zamestnavatelov.
Vsade sa vadi, vsade chce byt velebeny, co na tom, ze skusenost veskera ziadna.
Premostenie do mladych liet detskych: Nenadarmo opakujem abc detskej psychologie: Do styroch rokov dieta vychovavas, po tomto veku ho uz vedies.
Viete, preco stanovili rozdavanie pravidiel a pasivne pocuvanie deti? Lebo existuje informacna asymetria v prospech rodica, autority. Dieta chce a chce skocit z vysokeho murika, ale nema este tu kognitivnu schopnost rozmyslat kauza-konsekvencialne. Nevie, ze ked skoci, moze si rozbit kolena, zuby. Vie to len rodic.
Po tomto veku je uz nekonecny priestor na diskusiu a dialektiku, odvtedy sindieta plne uvedomuje, ze je samoststna osobnost a nezavisle si tvori nazor.
Citujem :
Ja osobne to nemam tazke..vzbudzujem prirodzeny respekt...pri mojej dcere stacilo ..ked som sa pozrela..niekedy si pamatam..ze som ju chytila za predlaktie takym sposobom..ze cez ten stisk precitila vsetko...a ten stisk nebol ublizujuco silny...bola to skor nejaka hierarchicka rychla ukazka........Kedysi dávno..sa mi dostala do ruk starucka kniha ...tam bolo doslova napisane...v ramci vychovy...do troch rokov drezura...ako u zvieratiek..krotia sa emocie..Moja dcera bola dobre dieta..je...a podnes ma respekt..Sestrine decka..chlapci..sú divokí..Jediny kto ich vie skrotit kdekolvek a rychlo..je ich teta..Ja)..a hovorim aj o hysterickych pokusoch dietata o vrieskanie...Ked sa nad neho nahnem..a chytim ho za pažu...a pozriem sa mu do oci..a poviem mlc!...Decko len prehltne..nepripomina to cvicenie vlciaka?
Krotiť emócie do 3.rokov ? To ako, prosím ta, daj návod......
Čiže ty si myslíš, že emócie 3.rocneho dieťaťa nie sú hodné diskusie, proste treba ich krotiť ako u zvierata.....
3.r dieťa nemá právo na svoje vlastne emócie ? I keď sú pre nás dospelých neoprávnene prehnane ? Veku primerane....?
Tvoje "mlc" to len potvrdzuje....dieťa má právo mlčať, lebo jeho názor nie je hodny....áno, vieš ho naučiť ako psíka mechanicky počúvnut ho aj na to "mlc", akurát že dieťa bude vedieť len to, že má mlčať, ale riešiť problém ho nenaucis😉 Ak bude naozaj mlčať, potom len preto, aby sa páčilo. Tebe....o dalších procesoch v neskorších etapách vývinu si utvor názor sama 😉
@charlie1980 ..potlacat dietatu identitu ..je patologicke..keby bola tema o tom...tak to dam...Ale je o vrestani a presadzovani si svojej vole...a tu nie je priestor na nejake ulavy ..ak raz platí..ze ludia sa o zem nehadzu..aby nieco dosiahli..tak na tom vo vychove budem trvat...A nezacnem premyslat o tom..ci dieta len nevymyslelo novy svetovy a jedinecny sposob ..ako dosiahnut svoje...Píste svoj nazor..na vec dalej ..ako teraz konecne prvy krat..Bez utoku na formu ineho prejavu ..ktory vam nevyhovuje a je mozne..ze zistite..ze vam casto ten druhy povie..ano suhlasim...sice nikde nepisem..pravy opak..ale stale sa mi zda..ze vy chcete..aby ten moj nazor..bol iný...a ak aj je..no a co?..Vy mate vlastnu skusenost. ja vlastnu....Nedavno som napisala jednej panej...Absolutne nesuhlasim..ale uplne chapem..ze mozete mat tento nazor...Preco by som nechapala?..Ona ak ho napisala..vie preco tak urobila..ma vlastnu skusenost...a aj toto som uz pisala...ak niekto nechce dojst na sever...ale na juh..a tam sa bude citit dobre..nebudem ho presviedcat..ze nevie o com hovori..lebo nevie..ako je na severe..to je o tych chorych detoch a vsetkom..co by som potrebovala na diskusiu s vami..Tymito vetami s vami desny utocny dialog koncim...ale predpokladam...ze ma zas raz precitate..a poprajete mi chore deti...aby bol moj nazor v obycajnom fore obhajitelny na urovni vedeckeho faktu.....😝
@xxxmind
ahoj, mame to iste. je to normalne v tomto veku, ja sa snazim otvorit knizku a zahovorim to obrazkami....alebo nejakym inym dejom...
Prekrucate moje slova...dietatu poviem mlc..na vrieskanie..nie na prejaveny nazor..Dalej..dieta ma pravo na emocie...ale niektore treba krotit..lebo vam ho daju v osemnastke do zvieracej kazajky..Ostatne co pisete je balast alebo nepochopenie...okolo tych dvoch vasich vyrokov..lebo tak ako ich viete pokrutit vy..to uz s mojim nazorom nema nic spolocne...Ak chce psa bit..palicu si najde...A o tom je cele toto vase snazenie...v jednom baliku aj s prianim diagnoz a inych strastiplnych situacii...aby ste vyvratili nie len moj nazor..ale aj kompetenciu naň..neblaznite....😨
@biela_sova ..tak...
@anabella111
Už zase si vykame ?
Ok, rešpektujem, budeme si vykať, aby som nenaburala Vašu autoritu.
Viete, že môj syn sa hádzal do 3.rokov o zem ? Najprv afektivne.....viete prečo......? Nevedel problém riešiť.
Viete, že potom sa hádzal už "len" opatrne, aby si náhodou nebuchol hlavu, a teda s rukami vzad pripravenymi sa postupne spúšťal na zem....a teda som usúdila, že jeho CNS je už dostatočne zrelá na riešenie problému....
A viete čo......? Ono utalo ! Zo dňa na deň. Naučila som ho problém riešiť, nie mlčať. A on sa to aj naučil.
Áno, mohla som ho naučiť aj mlčať, je to take presne typické pre postkomunistické krajiny, kde 50r človek sa neodváži v čase otváracích hodín zaklopať, aby náhodou nevyrušil...až mi je z toho smiesnosmutno....sledovať ľudí, v ktorých je zakorenený strach....
Ak chcete vychovať dostatočne sebavedomého jedinca, potom je mlčanie scestné.
@anabella111 Čo takto opýtať sa malého dieťaťa, prečo vrieska a problém riešiť s nadhladom, miesto toho aby ste mu dali pokyn mlčať ? Lebo ako som už písala.....mechanicky naučíte malé dieťa aj mlčať, verím tomu.....pre Vás vyriešené, čo tam po dieťati....
Ozaj, viete, že môj druhy syn sa vôbec o zem nehádže ? Lebo je inak temperamentný ......?
Dokonca ten hádzajúci bol v jeho veku "šikovnejší" a priebojnejsi ?
@charlie1980
@anabella111 Myslim, ze Anabella vo svojich prispevkoch riesila skor afektivny vypad dietata, aby zneistiko/vyprovokovalo mamu. Na zaciatku sa vyjadrila, ze neriesi nespracovane emocie dietatka (chcem, ale nedostal som). Riesi sa skor otazka socializacie (som sucastou spolocnosti, kde nemoze kazdy v kazdom okamihu robit len to, co je prave jemu po voli. Fyziologicke je prisposobit sa). Kolkokrat by sme aj my dospeli najradsej strelili jednu medzi oci sefovi uz len rpeto, ze sa nadychol...ale pravidla spolocnosti to nedovoluju. Asi je dolezite pre deti aj absolvovat cinnosti, z ktorych nemaju benefit (nakup s mamou, cakanie u lekara). Treba vychovavat k sebavedomiu (doma si hovorime, aky ma kto nazor, co ma kto rad, a snazime sa vyhoviet jeden druhemu), ale vyslovene prvokacie asi treba potlacit. Ak je to ale zufaly vykrik typu mama vsimaj si ma, a na tutonotazku pozna odpoved len mamicka, to je zase na inu diskusiu 🙂

@ciriklora ...mozno nemusite zmenit nic..a dokonca ani vyznam mojich slov...Konsenzus docieli kazda rozumna diskusia..kde je vola..Ak mam brosnu na bluzke..tak sa mozte vyjadrit..ze mi tam nepristane...a ja poviem..ze si prave myslim..ze mi pristane...Ale ak mi poviete..ze ja som si chcela dat kravatu a dala som si omylom brosnu...tu ku konsezusu dojst nemoze...Ste ochotna pochopit..kde vidim rozdiel ?..hm?☺