Extrémne uvravený 4 ročný syn.
Zeny, mam hrozny problem, nezvladam synovo vecne rozpravanie. To uz ani nie je ze vela rozprava, on rozprava nonstop, vkuse, kedykolvek, kdekolvek, pri comkolvek, vkuse potrebuje obecenstvo a stale niekoho oslovuje (vacsinou teda mna alebo manzela). A stale si vynucuje pozornost nevhodnymi sposobmi, lebo stale chce byt stredobodom. Nerespektuje nikoho a nic okrem seba, nechape, ze tu nie je jediny a nechape, ze kazdy ma nejake svoje potreby, ako najest sa, vycurat sa a pod. Vkuse je mi za pätami ked je doma (chodi do skolky samozrejme) a rozprava a rozprava. Je mu uplne jedno ze aj my s muzom si chceme nieco povedat, on proste sa nahrnie medzi nas a zacne rozpravat a dokola dokola az kym mu niekto neodpovie alebo ho ohriakneme. Potom sa zduje, urazi a odide, ale o desat sekund je naspat a znovu melie a melie a mne uz ide hlavu roztrhnut tieto sviatky... uz sa neviem na nic sustedit popri nom, nic vklude urobit. A to ma pozornosti dost, dokonca mam pocit, ze cim viac sa mu venujem tym viac vyzaduje a stale viac a viac a nema konca. Rozpravat zacal skoro ale od jeho cca 2rokov je to fakt neunosne. Rozmaznany nie je, je velmi dobry, neublizuje detom nebije sa, nie je agresivny. Sme prisnejsi, vysvetlujeme, nebijeme ho. Rozpravat sa s inymi detmi nema zaujem, v skolke sa casto hra sam bokom od ostatnych. Vyzaduje pozornost len od dospelych. Je sikovny, mudry, ma siroku slovnu zasobu. A vkuse so sebou sije. Nedokaze kludne sediet ani kludne stat viac ako dve tri sekundy. Ani pri jedle, stale sa mrvi, otaca kopka nohami pohupuje sa a popri tom melie a melie. Pritom v skolke takyto nie je, tam sa pekne vklude naje. Neviem ako to mam zvladat ked uz vecer neviem co so sebou, taka som psychicky mimo z neho uz ze len sedim a cumim doblba...
Prepacte za vylev, ale uz dnes som zas klbko nervov lebo nonstop mi bzuci za usami.
@michaelacabadova Asperger to urcite nebude, tam je aj vela inych znakov, ktore mojmu synovi chybaju. To ADHD skor, ale to mu v takom nizkom veku asi este nikto neurci... no uvidim casom, chystame sa v priebehu roka k psychologicke len tak vseobecne omrknut tetu 😄, tak uvidime co nanho povie zatial ona a ako to bude prebiehat 😃
@jankalukasova To je v poriadku ,nic sa nestalo .
Ved ma to zaskocilo,nikomu som neradila a v mojom pripade ani neradim .Urcite by som ho ale sledovala ,precitajte si nejake informacie o aspikoch ,ADHD ,ale cielene nehladajte v malom nic ,ak nieco je ukaze sa to .Drzim palce a pevne nervy .je ine ked mate aj male dieta a ine ked je sam .
A má dosť pohybu, zelene? Ja to cítim tak, že moja je ok a to adhd, keď si prečítaš ako sa diagnostikuje, tam su take nespecificke znaky, čo by sme si každý našli. Niektorí odborníci aj pochybujú, že niečo ako adhd vôbec existuje a ja teda nie som žiadna konšpirátorka, ale toto znie úplne logicky
@letfenixa tak mlynceky si vystacia same 🙂, ale zasa raz za cas, take konverzacne hmm, naozaj, nehovor, fiiiha, sikula... to bolo stale. Ako ak zvladas reaguj, mne by hlava pukla. ja nemam rada ani kecalkov co nevedia povedat strucne veci. Kratko, jasne , uderne. Inak prestanem pocuvat a robim si svoje.
@bluka2 jasne pohybu ma dost, vela vladze prejst, robievame taky prechadzkovy okruh, co je tak 4-5km a on v pohode. A cely cas nezavrie usta. Akoze on nikdy ani nereagoval na veci ako bezne deti reaguju. Nanho sa nikdy nedali a ani nedaju uplatnovat nejake rady z clankov alebo MK a podobne, lebo tie rataju s beznymi klasickymi reakciami deti, kdezto on casto reaguje nelogicky, uplne necakane zvlastne a je strasne tvrdohlavy aj ked to prenho znamena len nevyhody, tak si ide svoje. Mladsie dieta reaguje uplne inak, s nim sa v pohode dohodnem, to su presne tie citatelne reakcie dietata, na ktore sa da uplatnovat cokolvek z tych clankov a funguje to 😂 ale tak s tymto sa nejak ucime pracovat... len to vecne rozpravanie, a kym sa dostane k veci a este ten neskutocny afekt okolo toho... no des 😂
Ahoj ako ste prosím Ťa dopadli? Zmenilo sa niečo? Už ubehol nejaký čas odvtedy. Pýtam sa, lebo malý ma 2 roky a väčšina z toho na neho sedí. Od narodenia je náročný. Ďakujem kľudne aj správu napíš.
@zamcanka79 syn ma 5r, je velmi mudry, velmi velky dobrak, citlivy, stale extremne vela rozprava a zaroven je straaaasne tvrdohlavy.. ale uz si casto vie zratat dve a dve a rozmysli si, co je prenho lepsie. Obcas aj odpapuluje ale to len chvilkovo skusa a potom sa uvedomi... a vie sa sam zahrat s legom uz aj hodinu, chvalabohu. Akurat ze tu pozornost potrebuje stale, stale nam chce vsetko ukazat, vsetko povedat, ked zacne nieco hovorit, tak to dopovie aj keby zrovna zacali traktory padat, nie vzdy ma na to clovek naladu...Vydrzte, prejde to, chce to ale straaaaasne vela trpezlivosti (co my nie casto mame, stale sa ucime).
Vyborna tema. Klobuk dole. Az som mala pocit, ze som to pisala ja, niekedy v noci v zufalstve a potom o tom ani neviem, ale nesedia roky a vek. Jednoducho kto nezazije, nepochopi.
Takze da sa povedat, ze vek okolo 5. roku zivota je taky prelomovy? Pytam sa preto, lebo niekto s podobnym synom mi hovoril, ze po 5. narodedinach "ako vymeneny", resp stlacil brzdy.. Ked citam to lego a hodinu, och, to musi byt ulava 🙂
Mozem ozivit diskusiu a opytat sa, ako ste na tom dnes? Mamo chvilku 2,5 rocneho na vlas rovnakeho beťára 🙂
@weggie
Ahojte, tiez mam takeho syna doma,ma 4 a odkedy zacal rozpravat je nezastavitelny,aj pphybovo,nikde neobsedi, ma rad fyzicke hry-najlepsie s muzom sa jasit bit skakat, velmi komtaktne..vyrastli vase deti z toho? @zamcanka79

@petkovamama prepac, velmi sa ospravedlnujem. Teraz som si to uvedomila, ze to bol omyl... myslela som, ze autorka ma mat pripraveny pohar.. atd.
Este raz sa ospravedlnujem.