icon

Hádzanie kamienkov na šmýkľavku

egyptanka
7. júl 2014

Ahojte maminy, možno pre niekoho zvláštna téma, ale potrebujem poznať názor ostatných. Moja mladšia dcérka rada hádže kamienky na šmykľavku. Ja osobne na tom nevidím nič zlé (aj staršia to rada robila). Beriem to tak, že deti sú fascinované v určitom veku tým zvukom. Ale dnes na ihrisku na mňa jedna mamička zazerala, keď som to dcérke dovolila (pokaždé som samozrejme kamienky dala zo šmykľavky dole), lebo ona prikazovala svojím deťom, že sa to nesmie robiť. Tak som trocha zmätená, že čo je na tejto činnosti také zlé. Ďakujem a pekný deň.

januliku
7. júl 2014

@egyptanka Šmýkačka je na šmýkanie, kolotoč na kolotočovanie, hojdačka na hojdanie ....

junova
7. júl 2014

@bubelko Možno sa budeš čudovať, ale môj otec spomína, že keď bol malý, hodilo mu iné decko suter do oka. Musel ísť do nemocnice, tiekla mu z neho krv, mesiace videl rozmaznane. Čiže aj suter dokáže urobiť paseku.

bubelko
7. júl 2014

@junova suter urcite, aj kamienok v oku... ale to sa pri malych detoch moze stat tak rychlo a aj takej, ktorej deti vobec nehadzu. sa otoci a je to. ale mamicka pisala, ze hadze kamienky, nie sutre 😉

junova
7. júl 2014

@bubelko suter som myslela malý kamienok, štrk

egyptanka
autor
7. júl 2014

Dakujem za nazory, dovolim si reagovat neskor, treba sa babam venovat.

bubelko
7. júl 2014

@maznacik007 ked sa deti smykali, tak som snya, ktory daval kamienky na smyklavku, vzala, kamienky zmietla rukou dole a deti sa mohli smykat a ked bola smyklavka zas volna, tak som ho posadila spät. vsetci spokojni 😉

maznacik007
7. júl 2014

aj nahadzane male kamienky /take tie oste malinke/ vedia narobit paseku .. staci ze sa smykne dievcatko v suknicke po smykalke kde jej to ine dietatko prihodi a uz je oskrety zadok ... /bohuzial cerpane z reality/

ako pokial su tam samy a hadze si to dieta na smykalku a odpracu si to po sebe tak to neni nejaky problem ... ale pokial to obmedzuje vyuzitie smykalky na to na co je primarne urcena .. alebo ohrozuje ine deti .. /hodi par kamienkov v case ked sa tam niekto smyka/ tak to problem je

horana
7. júl 2014

@junova Inak je vedecky dokazane ze deti matiek ktore sa boja urazu maju viacnosobne vacsiu tendenciu sa naozaj zranit. Pozorujeme ich ako lezu na nieco na co este podla nas nemaju a lomcuje nami strach: ono sa zabije!!! ono spadne!!! ono to nedokaze!!! a ono nase prianie casto vyplni...Nastatsie moja matka nevidela ako som sa hravala na ihrisku ja, kedze som mohla sama uz od utleho veku. Iste, raz som dosla s rozrazenou bradou a muselo sa zasivat, ale inak som sa vycicicila. Bez dozoru a vecnych poznamok co ano a co nie, dieta si to ustrazi aj samo.

Doporucujem aj napr. tento film: http://www.csfd.cz/film/271175-mimina/
z recenzie: Když člověk vidí, jak malý Mongol místo dudáka cumlá kus špeku z čerstvě zabitého poníka a pak zcela bez skrupulí pomočí koberce, které jsou v jurtě jeho rodičů něco jako u nás servis po babičce a všichni z toho mají radost, i když v tom pak sami spí, anebo malého ovambského válečníka z Namibie, který ve svých šesti měsících, kdy už dokáže všude lozit, válí se psy v louži, z které se pak, zcela žíznivý z této kratochvíle, mocně napije, tak ví, že vidí něco velmi unikátního. Takový divák pak zjistí, že tahle mimina se mají docela fajn. A když vydrží déle, uvidí pak záběry na normální evropské mimino, jak leží zabalené v dupačkách od Diora v ohrádce, ke které je připevněna celá škála hudebních hraček od FisherPrice, a řve jako svině při pohledu na jateční pistoli. A vidí, že to má z toho, jak jej jeho emancipovaná matka vláčí po doktorech a různých seancích, kde se setkává s podobně založenými matkami od Diora a dlouze spolu na hřadě diskutují. Pak se záběr vrací k Ovambům v Namibii. Matka cosi malému dítěti vykusuje či ústy lape poletující mouchy, aby snad to děcko neotravovaly, a přitom jsou, matka i dítě, velmi klidní a spokojení a těší se dobrému zdraví. Dokument tak přináší jednu velkou otázku, kterou nenápadně rozvíjí na kontrastních záběrech těch nejmenších lidí z celého světa. Ta otázka je ale poměrně nepříjemná. Mají se děti z primitivních kmenů v civilizaci nedotčených koutech Země lépe, než naše děti?

siska53
7. júl 2014

@maznacik007 odpracem to,alebo si to odpracu oni. A moj miluje,ked si tam da kamienky a smykne sa po tom. Dokonca,ked tam dala kamienky jehobsetsricka a chcela som ich dt prec,tak krical,ze mu ich tam mam nechat. A zle nerobi nikomu. To skor on,schytal od kamisa piesok do oci. Ja neznasam ohadzovanie sa. A je jedno,ci kamienkami,ci pieskom. Ale hadzanie,v nasom pripade skor kladenie kamienlov naozaj neriesim. A znicene mame ine preliezky,ale nie malymi detmi.

sviezost
7. júl 2014

Moje deti to tiez robia ale zakazujem im to . zvyknu este vyhadzovat kamienky okolo seba ale to im tiez nedovolujem ked su tam deti aby nedoslo k urazu. Chudata deti co maju robyt ked maju vsetko zakazane 🙂

horana
7. júl 2014

@januliku "Šmýkačka je na šmýkanie, kolotoč na kolotočovanie, hojdačka na hojdanie .... " presne s tymto nazorom su pracovnici v zivote ktori sa nepresadia, robia to co im povedia. Ale ked niekto prijde na to este vyuzit predtym na nieco ine vyuzivanu vec ci myslienku, to je clovek ktory zaraba dobre a pomaha ludstvu sa niekam posuvat.

keysi
7. júl 2014

Zhodou okolností nám dnes domov prišla objednaná šmýkačka, ocino robí domček so šmýkačkou v záhrade. Stála 69 eur, čo je priam lacné v porovnaní s tým, že laminátová stojí 280 eur vyššie. Takže NIE, nedovolila by som deťom zničiť kamienkami ani tú lacnú, nie ešte tú drahú.
Uvedomme si, že ničiť majetok iných sa nemá, alebo máme pocit, že keď je to majetok verejný, tak je to dovolené?
Mimochodom, pracujem v škôlke a aj tam potrebujem kúpiť 2 ks nové šmýkačky. Uvažujem nad tými drahými. Ani tam by som deťom nedovolila zničiť ich kamienkami. Šmýkačka je na šmýkanie!

januliku
7. júl 2014

@horana No, tak u mňa sa si sa netrafila. To ja hovorím ostatným, čo majú robiť 😀 A nezabúdaj, že žijeme na Slovensku, takže keď chceš prísť s nejakým nápadom, aby si sa presadila, tak musíš mať "love".

habibi78
7. júl 2014

Tak mi napadlo... A chodiť hore smykackou deťom dovolíte?? Vtedy sa neničí??

horana
7. júl 2014

@januliku Tak to hej, to mas pravdu, na SK su pravidla trosku specifickejsie nastavene, takze tu sa napr.aj k tomu riadit ludi dostanu vselijaki ludia, nielen po zasluhe, ale vacsinou znamostiach a pod. Ved najvyssi cas vychovat inu generaciu, ktora si nenecha skakat po hlave len preto ze je to teraz pravidlom a nezvopru sa ani za nic. 😉

rora
7. júl 2014

Ja mam skor pocit ze dnes je coraz viac ludi ktori maju potrebu druhym nieco prikazovat, nejak poucat, dohovarat a otravovat.... Mna by nikdy nenapadlo cudziemu dietatu alebo nedajboze jeho mame dohovarat aby nerobilo toto alebo hento (pokial to vyslovene nebola nejaka nebezpecna cinnost typu ze dieta skusa pouzit zapalovač a podobne). Moja mala bola tiez fascinovana davanim kamienkov na smyklavku, ale az potom, co jej to jeden starsi chlapec na ihrisku ukazal. Priznam sa nevidela som na tom nic zle, decka nahadzali par kamienkov, a predtym nez sa isli smyknut ich zase pohadzali dolu.... Pre dospelych somarina, pre decká ohromá zábava. Kam by sme došli keby nam ma vsetko vadit a nedajboze sa este starat do druheho co by malo vadit aj jemu a co by nemal robit.... ze sa smyklavka zaspiní? ze tam ostane jeden kamienik a nejake dieta sa poškriabe? Ked sa tie veci nicia detsky hranim tak mi to nevadi, na dvore mam tiez nie najlacnejsie hracky a dcera ich nici jedna radost.... Ked tie hracky na ihriskach nenicia pubertali fagani tak je dobre. a este mi vadi po ihriskach sem tam nejaka odhodena plechovka od piva, psie hovno, rozbitá flasa.... alebo hrdzavy klinec.... kadeco som uz odpratavala zpopod noh na detskom ihrisku.... takze radsej sa staram o to.

anika
7. júl 2014

Hahaha, u nas hadzu na smykacku alebo na hojdacky kamienky hadam vsetky deti

ress
7. júl 2014

@horana Ty to sice myslis dobre a chapem, ze chces podporovat dieta v tom, co ho bavi a nenutit ho ist s davom, ale nemyslis, ze je trochu divne spajat karieru ci posunutie ludstva niekam dalej s hadzanim kamienkov na smykalu? Ako sa prosim ta pri tomto rozvija kreativita?

Ja by som to svojmu dietatu jednoznacne zakazala, mali sme uz uraz vdaka takemuto nevinnemu hraniu sa s kamienkami a strkom, kedy chybalo malo a dcera mohla prist o oko a taktiez v ziadnom pripade nedovolim akokolvek poskodzovat cudzie a nase veci a je mi uplne jedno ci by to poskodenie bolo vidno hned alebo o 15 rokov, toto jednoducho ani nahodou.
Co sa tyka spominaneho chodenia hore po smykale - tiez nedovolujem. A teda nepovazujem sa za ziadnu extremne bojazlivu matku, ale u nas su nastavene hranice tak, ze dieta moze robit co chce, pokial neublizuje ostatnym (a samozrejme sebe, ale na svoje deti dohliadam ja, oni su nauceni davat pozor a respektovat ostatnych) a pokial nijako nikomu neskodi.

kaja73
7. júl 2014

dovolim-ale....nesmie nikoho obmadzovat,nesmu to byt velke sutre-len strk a musi po sebe upratat.
Ked sa viac deti smyka-nedovolim to.
Inak ziadne dake poskodenie smykalka v style dier nema a to tam davaju strk takmer vsetky deti.
Ale je popisana farbami od pubertiakov a decka uz opakovane mali nohavice cierne z tej farby.....a aj uz jednu smykalku ukradli-predpokladam ze daky dospelak pre svoje dieta do zahrady. 😲
Takze daky ten strk ozaj neriesim- ak su dodzane urcite pravidla.
A kamen do oka nesuvisi s davanim kamenov na smykalku,uraz je zas zial na ihrisku ale aj hoc kde inde mozny--ale to potom zavrime deti do klietky a oblecme im skafander a prilbu....

januliku
7. júl 2014

@horana Mňa neurazíš. A už som zvedavá na tú novú generáciu, čo dokáže. Bez pravidiel, to proste nejde, to je anarchia.

quaxi
7. júl 2014

Ihrisko je na hranie a hra ma podporovat detsku kreativitu, nema byt podla nejakej sablony dospelych. Detom dovolim, nech sa hraju uplne hocijako, len aby neobmedzovali druhych a nenicili veci. Hadzanie kamienkov ci piesku do vzduchu pri druhych detoch nedovolujem, lebo je to druhym ludom neprijemne, ked sa na nich kamienky zosypu, alebo ked napr. ten piesok spomedzi kamienkov zostane detom vo vlasoch (dobre viem, ako vacsina malych deti neznasa umyvanie vlasov). Ale hadzanie bez pritomnosti dalsich deti, alebo sypanie kamienkov na smyklavku kludne dovolim. Co sa tyka nicenia, nenici sa tym VOBEC. Mame tu za domom taku najlacnejsiu laminatovu, deti tam hadzu kamienky odjakziva, ma uz aspon 10r (dlhsie tu nebyvame, takze neviem presne, uz vtedy nevyzerala najnovsie) a stale nema jediny skrabanec. Mnohe smyklavky su teraz uz nerezove, tam vobec nie je ani teoreticka sanca to nejako poskodit kamienkom. Co sa tyka spiny, deti idu na ihrisko nato, aby sa zahrali, nie aby zostali ciste. Ak tam niekto dovedie dieta v suknicke pod ktorou sa dietatu oskiera zadok, alebo v obleceni ktore sa nema zaspinit, je to jeho problem (alebo skor hlupost), ze dosiel s nevhodne oblecenym dietatom. Sam si to sposobil, nech si to aj sam riesi, ja nebudem moje deti obmedzovat v hre kvoli niekoho hluposti.

ivanapetrasova
7. júl 2014

Moj osobny nazor (necitala som ostatne prispevky, urcite bude vela opacnych nazorov) - moj maly velmi rad hadze kamienky na suchacku a ja osobne si myslim ze je to ok. Nevidim dovod na zakazovanie. Samozrejme vzdy si povieme ze nehadzeme na deti, ked sa ide niekto suchnut tak ho pustime a vzdy kamienky spolu upraceme. Tiez som nad tym rozmyslala prave kvoli zazeraniu niektorych mamiciek ale dospela som k nazoru ze sa mi to fakt nezda byt nic zle takze mu to zakazovat nebudem. Vysvetlovat dietatu ze suchacka je na suchanie a nie na hadzanie kamienkov je to iste ako snazit sa ho presvedcit ze hrnce su na varenie a nie na buchanie 🙂

horana
7. júl 2014

@januliku Ved nikde nehovorim ze bez pravidiel, prave naopak tie musia byt: hranice aj pravidla, musia byt vsak vyvazene so slobodou, lebo ani jeden extrem nie je dobry. Ono castejsie vidno prave tie extremy, mamy zakazujuce aj co netreba alebo potom take co maju vsetko z pazi. Taku tu spravnu mieru slobody je tazke vychytat. Casto prave extremy prezivaju pri sebe, tam kde sa vela zakazuje sa viac ukazuje aj druha strana mince: z pretlaku - uplne ochabnutie - anarchia.
Btw: kazda stara generacia nadava na novu ze je skazena, uz od stareho Rima, kedy existuju zapisy o tom ako stara generacia frfle kam svet speje a ako dopadne ked mladsi uz nectia pravidla starsich. Skor by som povedala ze toto pohrdanie mladou generaciou je znak - zacinajucej staroby tej predoslej 🙂

Este pod ciarou by som povedala ze vacsina mamin, ktore sa staraju "az moc" su maminy s 1. mensim dietatkom, nie je to pravidlo, ale rozhodne je to statisticky castejsie, aj ja som bola pri 1. upejpanejsia a ked mi podrastlo, brala som uz vsetko z ineho uhla, druhe dieta som si uz tak neofukovala od zaciatku, a je omnoho sebavedomejsie a zivotaschopnesjie, pritom aj slusne.

horana
7. júl 2014

@ress Opakujem - rozvija sa tym ze sa uci pouzivat danu vec roznymi sposobmi, nielen v takom na aky je z pohladu dospeleho primarne urcena, ked sa tym smyklavka znici nie o 15 rokov ale o 13 je mi to srdecne jedno, nakolko uz x krat bude dovtedy realne vymenena aj bez toho vplyvu kamienkov, schvalne si treba uvedomit, vsimat si ako casto sa smyklavky na ihriskach menia - a/j uplne neznicene. Take dieta mozno neskor ako dospely navrhne take nieco ako viacucelovu smyklavku ku ktorym uz priamo bude ako prislusenstvo nieco sa sa da nou spustat a robit s tym ine experimenty. Take dieta raz mozno spoji myslienky tak, ze dokaze urobit nieco nove, nie kvoli samotnej smyklavke a kamienkom, ale kvoli takemu stylu vychovy, kde je mu dovolene pouzivat veci podla fantazie.

dominikkaaa
7. júl 2014

u nas na sidlisku to deti robia bezne, smykaju sa medzi skalky. Videla som aj maminu, ktore hadzali skalky na sykacku a detatko sa z toho velmi tesilo. Ved deti takymto sposobom objavuju nove veci, tym sa rozvijaju, hlavne motoriku. moja dcerka si nasipe skalky a hra sa s nimi, odhadzuje ich. ved je to uplne normalne.

dhaarma
7. júl 2014

Ja to dovolim pokial sa nikto nesmyka a vzdy po sebe upraceme...tie kamienky na ihrisku su inak uplna blbost....co sa tyka pripadneho opotrebovania..nebudte smiesne...chcela by som vidiet mamicky co posu o opotrebovani ako riesia ked cudzie starsie deti nicia inventar ihriska az tak ze po nich ostavaju vytrhane tramy a vytrcajuce klince preto ze sa hraju neadekvatne a pre ich vekovu skupinu uz nevhodne hracky. Osobne mam skusenosti take ze mudre mamicky budu radsej zazreat na mamicku s malym babatkom co hadze kamienky na smyklavku akoby spucovala faganov...ja si dovolim spucovat deti ked robia naozajstu skodu..nie ked hadzu kamienky na smyklavku na ktorej nikto nie je 😀 skoda ze som vzdy jedina a ostatne mamicky riesia taketo dolezitosti 😅
@hajajanka prosim ta kym by sa takymto posobom znicila smyklavka tak by ani nepresla kontrolou :p co sa tyka kamienkov pokial by sa prenasali z ineho miesta a pod smyklavkou by kamienky neboli, to je uz ina vec...LENZE neviem kde byvate vy..ale na nasich ihriskach co su v okoli, pokial uz su na ihrisku kamienky tak su na celej ploche a to aj pod smyklavkou! Keby si mne nieco povedala na takomto ihrisku..ale mozno mas este schovane nejake argumenty v tom atd.? Aj ked si neviem ziadny racionalny najst...no ja by som ti tiez nieco povedala 😝 🙂

januliku
7. júl 2014

@horana OK, beriem. Veď ani ja nie som tá, čo všetko zakazuje. Domov chodíme špinavý od blata, trávy, všade piesok, rovnou čiarou do vane. Dcéra sa hráva aj s kamienkami, len na ihrisku ich nesmie hádzať (do kaluže, do potoka, jasné že môže hodiť). Každá mamina si nastaví svoje pravidlá. Len na ihrisku, kde je kopec detí rôznych vekových kategórii, by mali platiť spoločné pravidlá. Ročné dieťa hádže nevinne kamienky na šmýkalku, nikomu tým neublíži, ale zbadá to dvojročné a zopakuje to tak, že naberie do hrsti a hodí a nedá sa to ustriehnuť, keď nechceš byť meter za dieťaťom.

mia37
7. júl 2014

@rora JEDNOZNAČNE S TVOJIM NÁZOROM SÚHLASÍM , " dnes je coraz viac ludi ktori maju potrebu druhym nieco prikazovat, nejak poucat, dohovarat a otravovat.... Mna by nikdy nenapadlo cudziemu dietatu alebo nedajboze jeho mame dohovarat aby nerobilo toto alebo hento (pokial to vyslovene nebola nejaka nebezpecna cinnost typu ze dieta skusa pouzit zapalovač a podobne)."
PRESNE TO SOM CHCELA NAPÍSAŤ!!!!! 😉

monicm
7. júl 2014

@egyptanka nečítala som všetky odpovede.ale poviem,že aj moje deti to robili a v prípade,ak sa nik nechcel šmýkať,tak som im to nezakazovala.ak sa však iné deti chceli šmýkať,tak som vysvetlila,že sa to nesmie,že deti sa chcú šmýkať,šmyčku zotrela a dieťa zaviedla na inú hru.na ihrisko sa chodí zabávať a ak tým nikomu neubližujú,nech sa bavia.čo si myslí iná mamička mi je srdečne jedno,pretože ja sa tiež nestarám do jej výchovy a možno mi niektoré veci vadia,ale to je môj problém

siska53
7. júl 2014

Tieto rozpory co kto dovoli, tu boli aj za socika,len vtedy nebol internet.. Mama dodnes spomina na to,ze som sa hrala v piesku a jedno dievcatko mi zacalo sypat piesok na,hlavu. A jeho mama,nic,len,sa spokojne usmievala, tak to musela riesit moja mama.