icon

Hádzanie kamienkov na šmýkľavku

egyptanka
7. júl 2014

Ahojte maminy, možno pre niekoho zvláštna téma, ale potrebujem poznať názor ostatných. Moja mladšia dcérka rada hádže kamienky na šmykľavku. Ja osobne na tom nevidím nič zlé (aj staršia to rada robila). Beriem to tak, že deti sú fascinované v určitom veku tým zvukom. Ale dnes na ihrisku na mňa jedna mamička zazerala, keď som to dcérke dovolila (pokaždé som samozrejme kamienky dala zo šmykľavky dole), lebo ona prikazovala svojím deťom, že sa to nesmie robiť. Tak som trocha zmätená, že čo je na tejto činnosti také zlé. Ďakujem a pekný deň.

brumka
8. júl 2014

@kaja73 nesuhlasim ja skor vidim ze ty co maju dovolene najviac su stale ako odtrhnuty z retaze ze nepoznaju slovo nie. hlavne na niektorych detoch to vidim.

miku1
8. júl 2014

@horana Hej, kvalitné lavičky to sú 🙂 Akurát ich raz za čas vymaľujú a údržba hotová.....Aj u nás urobili zopár akože dobrých ihrísk, ale je ich dosť málo. No čo už, hádam sa to časom zlepší.

kaja73
8. júl 2014

@brumka ale ja hovorim uz o odrastenych detoch-mam doma aj 16 rocneho a vidim aky su dnes jeho kamosi co mali v detsve kopec zakazov...flakaju sa ,nadavaju,fajcia......moj mal dovoleneho ovela viac a doma dnes pomaha bez reptania,neflaka sa,nenadava,dobre sa uci........a to teda kamienky hadzal -niekedy aj do deti-jasne ze to som s nim riesila- 😖 aj palice stale nosil a sermovl s nimi,plus do 5 rokov bol ako z divych vajec -som bola na prasky z neho a dnes je uplny pohadak.
Mladsi teraz tiez skusa co moze a dokaze......kym neohorozuje inych a fakt daco nenici-neriesim.

brumka
8. júl 2014

@kaja73 setko je o povahe/vychove. ja mam zase opacnu skusenost ze ty co mali dovolene maju aj v dospelosti vsetko povolene. vidim to na spoluziakoch, rovesnikoch, surodencovi, a teraz na detoch kamaratiek. ale su typy co ked im zakazy skoncili tak bola ako z divych vajec, hra v tom aj povaha.

kaja73
8. júl 2014

@brumka jasne ze aj extremne povolene hranice nie su oK-ale kde je ta hranica,kto ju urci?
Ani slepa prisnost a vyzadovanie neustalej poslusnosti ani nezaujem a lahojstajnost rodica iste nie je ta spravna cesta.
A ked riesime ihrisko, tak moje deti-obe-uz vela krat upratovali bordel po inych-bezne zbierame plechovky,papiere a ja aj sklo....a mnohe mamicky sa na nas pozeraju ako na martanov.
Moje deti s tym vsak problem nemaju a pomahaju.....
Ale kamienky smykalkou pustaju-pustali a aj sa hraju s palicami,lozia smykalkou aj opacne.....proste toto zas ja neriesim-len usmernim ak sa to vymyka...

sovica
8. júl 2014

Fúú, je tu teda riadne tvrdá diskusia a vyzerá to 50 na 50 🙂 . Ja sa pridávam k mamičkám, ktorým hádzanie kamienkov na šmykľavku vadí. Nevidím na tom vôbec nič tvorivé, skôr naopak. Deti, ktoré sa chcú šmýkať, musia čakať, kým si deti kamienky odpracú (a to v tom lepšom prípade, ja mám skôr skúsenosť, že ich nechajú tam), ak sa náhodou šmyknú po kamienkoch, ničí sa tým oblečenie, povrch šmýkačky a je to podľa mňa nebezpečné. Keď bol syn menší, deti takto hádzali kamienky a pár sa ich zaseklo na spoji (bola to dlhšia šmýkačka) a môj syn si aj cez tepláky poškriabal zadok. Moje deti to nikdy nerobili a sú kreatívne až - až. Mamičky, ktoré si myslia, že hádzanie kamienkov na šmykľavku je tvorivá činnosť, tak nech skúsia zapojiť aj svoju kreativitu. Čo tak na ihrisko doniesť napr. vlečku z pokazeného plastového nákladného autíčka, postaviť ju do piesku ako šmýkačku a nech tam deti predvádzajú svoju tvorivosť 🙂. A ešte sa mi "páči" názor niektorých mamičiek, čo píšu - veď to robia všetky deti... Zjavne to všetky deti nerobia. Len tie, ktorým to matky dovolia.
Ja osobne akceptujem, že to deti robia, ak sa na šmykľavke nikto nešmýka a potom to za sebou odpracú resp. ich matky (aj keď som to odpratanie kamienkov videla, žiaľ, málokedy).
A hovorte si čo chcete, ale životnosť šmýkačky sa tým určite skracuje. Normálna životnosť plastových šmýkačiek je totiž 15-20 rokov. A povedzme si úprimne. Pri takomto zaobchádzaní tie šmykľavky vydržia maximálne tak 5 - 10 rokov. To už vaše deti budú odrastené. Ale prečo by sa potom tie ďalšie malé detičky mali hrať na zničených šmýkačkách? Aj nad tým sa treba zamyslieť!!!

zita19
8. júl 2014

Tato tema je ziarivym prilkadom, ze matky na materskej a rodicovskej sa nevenuju tomu comu maju, ale pretliachaju ju na nete riesenim nepodstatnosti. Najvyssi cas zas skratit matersku na 4 mesiace a potom deti do starostlivosti profesionalov a matky do roboty.
Panenkomariopodsrpenska! Ty tohle vidis???!!!

ukulela
8. júl 2014

kto do teba slovom, ty do neho kamienkom - zeny, pobavili ste ma. netusilasom,ze po porode sa dostanem do fazy, ked budem schopna 7 stran diskusie zaplnit polemikou o tom, ci sa na smykacku moze sypat strkov, ci piesok 🙂 nuz, tesim sa. tema na diplomovku ...

jolinka
8. júl 2014

@ciriklora 😀 😀 😀

jolinka
8. júl 2014

tato tema ma velmi potesila... 😀 😀 😀 😀 😀

je radost vidiet, ze tolko zien {i chlapi sa nejaki nasli 😉 } ma zdrave deti, same su zdrave , maju co jest a kde byvat a maju dostatok volneho casu na relaxovanie pri tejto banalnej oddychovej teme 😅 😅 😅 😅 😅

leus10
8. júl 2014

Myslim ze ja som to starsej dcerke nedovolila alebo respektive som to vôbec neriesila a to bolo extra žive dieta skôr mä to hnevalo ked to robyli ine deti nie vsak preto ze By sa znicila šmyklavka je z nejakeho plechu nie plastova skôr mi vadilo ze tie deti nevedili kde su hranice a ze su tu aj ine deti ktore sa chcu šmykat takze asi tak nech si chvilu pohadzu ale ked sa chcu šmykat ine mali By im dat prednost predsa je urcena na šmykanie

monciky
8. júl 2014

@adulik76
ja som nepisala o tom, ze je pohroma, ze sa dieta zaspini....., pisala som o neohladuplnosti niektorych "super" matiek, ktore si myslia, ze kreativita je hadzanie kamienkov na smyklavku....., poucanie o tom, ze nemam este dieta a mam tu pisat o 2-3 roky si nechaj prosim pre seba.....

monciky
8. júl 2014

@siska53
dakujem za odporucanie, ale nezdielam Tvoj nazor tak, ako Ty nezdielas moj....., ani ja som nebola stroj a vedela som sa spravat, to co vidim u niektorych deti dnes, nie je normalne, ale niektore matky to povazuju za normalne, som zvedava co budu robit o par rokov, ked im ich super dieta prerastie cez hlavu, lebo odmalicka nevedeli co by mu vsetko dovolili, ved je to len dieta.....

siska53
8. júl 2014

@monciky ok,mas nan,pravo,ako aj ja na svoj.
a neboj,moje deti vedia,co smu,co nie,inak sa ide domov.

a povedz mi,preco aj ta tvoja generacia dnes uz dospelakov (vekovo teda od 25-az staroba),ktora sa teda tichucko hravala v piesku a poziciavala si hracky,neodvravala a posluchala (podla,tvojej mamy) robi nasledovne veci:
- hadze papiere po zemi
- neupratuje po psikoch
- chodi na,cervenu,aj ked vidi,ze je tam mama s dietatom
- chyta pecivo holymi rukami,hoci je to vsetko zakazane a nema sa to robit

a to je len,zlomok toho,co si zatial uvedomuje moj syn. Porad,ako mu to mam vysvetlit???? Co mu mam na tie jeho preco ludia hadzu papiere na zem atd. Odpovedat??? Lebo on vie,ze sa to nema.
to su veci,ktore ma viac trapia.a nie nejakych par kamienkov na smyklavke. Ja mu zas nedovolujem hrat sa s palicou,lebo sa mi to vidi nebezpecne,inym matkam sa to nezda nebezpecne. Ja neznasam,ked nz,ihrisku si neutru ruky a chytaju jedlo. Inym matkam to neprekaza. Moji su tak nauceni,ze si maju prist vycistit ruky. Toto nie su dolezite veci,to je len,o vnutornych pravidlach.
pre mna nie je ok,ked dieta tresne ine lopatkou po hlave,alebo zacne hadzat piesok,alebo hodi na zem papier z keksu.

a budem rada,ak mi odpovies,ako tie vyssie popisane skutocnosti o tom,co robia dospelaci (cest vynimkam),robia.

monciky
8. júl 2014

@siska53
preco by som Ti mala odpovedat na Tvoje filozoficke otazky? malo by Ti stacit, ze Tvoje dieta vie co ma robit a preco to ma robit, ak mu nieco nevies vysvetlit, nepytaj sa na to tu a mna, este nie matky, ktora ma podla podobnych Tebe moc idealizovane predstavy.....
a vsetko co si popisala vyssie ja osobne nerobim a nebude to robit ani moje dieta a budem pevne dufam, ze mu tym nesposobim v detstve traumu a nestane sa z neho nejaky psychopat🙂 kedze uz tu bolo spomenute, ze deti co mali v utlom veku viac veci zakazovanych, tak sa v neskorsom veku nevedia zmestit do koze, zase to moze byt pravda a nemusi.....,

nae
8. júl 2014

@egyptanka Nečítala som celú diskusiu, len pridám svoj názor. Mne to nevadí, keď deti hádžu kamienky či piesok na šmykľavku za predpokladu, že sa práve niekto nechce šmýkať. Šmykľavku si potom vždy očistíme, lebo sú mamičky, ktorých dieťa sa na ihrisku vyslovene nesmie zašpiniť.

siska53
8. júl 2014

@monciky mozno,na,tom pravdy nieco bude..citala som totiz o ozranturistikach obcanov statov,kde je alkohol zakazany do tych statov,kde je povoleny.

a tie otazky...mozno ti ich raz bude tiez klast tvoje dieta,takze si priprav odpovede.. Lebo ja tu tvoju slusnu ihriskovu generaciu akosi neviem najst..a nepochopim ani vikendove alkoholove resety dnesnej generacie 25-35r. Hold,asi som uz stara!

monciky
8. júl 2014

@siska53
tak to som potom stara aj ja a to nemusim mat kopec deti, aby som zdielala aj podobny nazor ako napr. Ty🙂

siska53
8. júl 2014

@monciky myslim,ze az na hadzanie kamienkov by sme,si aj celkom rozumeli. 🙂
pekny vecer a prijemne tehulkovanie a neskor uzivanie si drobceka.

adulik76
9. júl 2014

@monciky myslím si, že môžem vyjadriť svoj názor. Ak sa tebe nepáči, je to tvoja vec, ale nebudem písať iba názory, ktoré by sa iným mohli páčiť a tie, čo by sa nemohli páčiť, si budem nechávať pre seba...
A naozaj sa sem vráť aj o tie 2-3 roky a prečítaj si svoje idealistické myšlienky....

miushka13
9. júl 2014

Ako mozete porovnavat auto alebo dom so smykalkou ? Nechapem... Aj ja to mojmu synovi dovolim a este mu zbieram kamienky ved ked tie kamienky tam len hodi ako sa moze smykalka poskodit? Ved s tymi kamienkami po nej nerype nie. Hned ich dame dole a davaj zas 🙂 tiez ste boli detmi a robili veci sialene cudne a pacili sa vam vselijake zvuky . Ved o tom je detstvo. Skuste sa sem tam so svojimi detmi vratit do detskych cias, a nebrat to tak vazne 🙂

dai
9. júl 2014

muz mi raz poslal clanok - anglicky - o overprotective mamach... mozno by sa bolo dobre zamyaliet co teda prema bola normal hra v nasom detstve - u mna - nove sidlisko vo vystavbe pri hore... -hra na kopcich s hlinou, - hra v hore - stavanie si bunkrou z konarou a hliny, - robenie si smyklavky z kory,- rovenie si hojdacky z lan a kusku dreva v hore v kopci na strome,-lozenie po stromoch, stratenie sa s kamosmi okolo 16tej a najdenie sa ked prva mama na sidlisku zakrucala z okna ze je vecera. .. boze ja som mala tak nadherne detstvo - ajo z romanu🙂 najmensi clenovia nasej partie mali 2 roky, najstarsi mozni 10 ... o hre na zakazanych stavbach radsej ani nepisem - vsetci sme boli stihli, mrstni a sikovni... a hlavne sme vedeli byt zodpovedni za mladsich surodencov, za seba na vzajom, nasa fantazia nemala konca kraja...

v tom clanku sa pisalo o sbahe ibnovit tzv. naturalne ihriska kde deti budu bez dohladu rodicov len s tzv pozorocateli - ide o hru v prirofe, n prirodnych kopcoch, s vrakmi aut, s ohnom etc. ziadne standardizovabe smyklavky s mamuckou kontrolujucou lomaly co vsetky ine deti v okoli jej papali a ci su dostatocne zdrave pre kontakt s jej dietatom, o snahe matky vopchat hlavu do kazdeho malickeho kobfliktujej dietata radsej pomlcim...
ze smykabie po kamienkoch je nebezpecne🙂 ach jaj - kolko skrabancov a modrin maju deti v tonto veku...
ano ten kamienok by ho mohol aj zabit - co ak nejake zakerne dieta pribesiw klinec a nase dnes nezaocko deti sa nakazia🙂 a este si mozu bohavicky roztrhat - tragedia🙂

monciky
9. júl 2014

@adulik76
samozrejme, za mas na svoj nazor pravo, ale v prispevku si spojila veci o ktorych som ja nepisala...., a to zaspinenie sa dietata a podobne, ja som pisala o tom, ze aj mne by vadili kamienky na smyklavke a nevhodne spravanie deti a este nevhodnejsie spravanie niektorych mamiciek...., a Tvoje posudzovanie mna, lebo este nemam dieta, to uz je na Tebe...., len matka co ma dieta moze vyjadrit svoj nazor? nemyslim si....., a garantujem Ti, ze aj o 100 rokov budem tvrdit stale to iste....🙂

adulik76
9. júl 2014

@monciky tak si teoretizuj ďalej

zuka13
9. júl 2014

Neuveritelna diskusia 😉 celkom ma zaujal nazor, ze kamienky nicia smyklavku. To akoze akou silou deti hadzu tie kamene? Bo ked sa smykne, tak tie kamienky zhrnie znova na zem. Potom by vam malo vadit, ze sa deti smykaju s nohavicami s gombikmi, alebo zipsami. Ci to ich vyzliekate?? A ked dokaze kamienok poskodit smyklavku, tak by som na nu dieta nedala, bo asi nie je velmi kvalitna a bala by som sa, ci sa cela nezlomi 😉

mam 3 deti a nikdy som im to nezakazovala, ako ani ine "podstatne" veci. A cuduj sa svete, kludne idem so vsetkymi naraz do restiky, obchodu, na navstevu a dokonca v skolke a na kruzkoch su "snom kazdeho ucitela" bo su poslusne a vychovane.

Najviac utrhnute z retaze su prave deti, ktore vlastne nemozu nic.
P.s. na zaspinene veci z ihriska vymysleli pracku.

monciky
9. júl 2014

@adulik76
je to forum, takze sa kludne realizuj aj Ty....🙂 ako si predtym napisala, su to nazory, na ktore mame pravo, ale Ty to asi nevies pochopit, prajem Ti pekny den🙂

lucinkaboz
9. júl 2014

neviem,ale je normálne zakázať detom hadzat kamene....mozu ublizit iným,deti musia mat hranice a vedieť ze je to zlé....

siska53
9. júl 2014

@lucinkaboz neboj,vedia,vsetko je pod dozorom a je rozdiel hadzat a hadzat vo vyzname,skor klast.

marionmarion
9. júl 2014

Je na tom zle jedna jedina vec...ze mamicke si podkopala autoritu, lebo si svojmu dietatu dovolila nieco, co ona tomu svojmu zakazala a teraz jej dieta bude klast neprijemne otazky, preco ono nemoze, ked tvoje moze 😀
Ale to je uz jej problem. Nic zle na tom nevidim a myslim ze nic zle na tom ani nie je, kym hadzanim kamienkov neohrozujete ine deti, co asi neohrozujete...

egyptanka
autor
10. júl 2014

Damy a pani, fuuuu necakala som, ze podla mna taka bezvyznamna otazka spusti taku lavinu nazorov. Precitala som si kazdy jeden a velmi pekne za ne dakujem. Otvorili ste mi nove obzory, dali novy pohlad na vec, s mnohymi nazormi sa nestotoznujem, ale akceptujem pravo na nazor. Ospravedlnujem sa za neskoru reakciu (deticky a cas straveny s manzelom vecer pri sledovani futbalu mi bol prednejsi) 🙂
Doplnim, ze dcerka ma sotva 16 mesiacov, do jej rucky sa zmesti sotva 10 drobnych kamienkov a pusti ich naspodok smyklavky. Starsiu to tiez v tom veku bavilo a po par tyzdnov ju to prestalo bavit (mozno nejaka etapa skumania). Samozrejme tak ako tu bolo pisane, nikoho nebrzdime v smykani, vzdy po sebe upraceme a nikoho neohrozujeme. Argument nicenia smyklavky je pre mna novy (ano toto mi nenapadlo).
Este raz dakujem i o tomto su socialne siete a fora o tej roznorodosti 🙂