Hrozná matka

7. nov 2021

Baby aj vy bývate v noci nervóznejší ked sa vaše dieťa budí alebo nevie zaspať ? Ja sa menim na diabla, veľmi som nahnevaná,nadavam malému, keď neviem utíšiť jeho rev a v zápätí led zaspí po hodine ,dvoch,je mi do plaču aká som odporná mater. Mam dve detí, jedno uz 4r a druhý 4 mesiace a zrejme idú zuby alebo regresia... Obaja su / boli kojeni .. takze som sa nevyspala poriadne uz pár rokov, no nervy som mavala sj pri prvom keď sa často budil..

Prosím ako si pomôcť? Milujem ich, no tie noci, kedy sa nevyspim aspoň 2hodiby v kuse ma ničia... Prosím povedzte ze aj by to tam máte, ze sa občas zmeníte na psychopata 😰 neznášam sa zato, plačem, lebo moje detí si to nezaslúžia,no neviem si v teh chvíľi pomôcť.

pink_lady
7. nov 2021

zasluzis si navstevu psychologa, nie je to hanba. V rámci psychohygieny. Nauci ta nejake techniky ako zvladat stres, zlost, nervy.
To babatko za to nemoze a tvoj hnev si nazesluzi.

marca12
7. nov 2021

Okamzite vyhladaj psychologa inak sa zmenis na diabla aj pocas dna. Za chvilu sa zacnu deti natahovat o hracky ako budes zvladat bezne surodenecke nezhody? Ako zvladnes krik,jacanie deti,neustale natahovacky deti. Mala som mamu,ktora bola diabol a dodnes ju za to neznasam. Deti si pamataju a urcite si aj toto babatko uz zacina budovat blok k tebe.

matildam
7. nov 2021

Manzel nemoze vstavat? Aspon cez vikendy-davat malickemu napr.flasu s tvojim mliekom.... Hned by si sa aspon 2 noci vyspala. Tu nepomoze ani tak terapia na zvladanie hnevu, mas ohromny spankovy deficit, ktory ta casom moze zlozit nielen psychicky (co uz sa deje), ale aj fyzicky.

mikadooo
7. nov 2021

Áno mala som to tak. Bona som hrozná mater keď som mala doma dve deti - 4 ročnú a bábätko. Tiež som revala často že som hrozná.

mikadooo
7. nov 2021

pomohlo keď sme investovali do súkromnej škôlky, kam sme dali staršiu, keďže do štátnej ju nevzali. A mladšiu som naučila nacucnúť sa na mňa v spánku, manžel sa vysťahoval zo spálne a spávala som tam ja s malou. Doteraz to ale hodnotím ako najhorší rok môjho života. Týmto zdravím dokonalé matky.

petamich
7. nov 2021

chapem, ze to mas narocne - ja mam aktualne stvormesacne 1ks a po spankovej regresii vstava v noci takmer kazdu hodinu 🤷‍♀️ ale nie, nie som na maleho zla, on za to predsa nemoze, schyta to vacsinou manzel, preto sa snazi mi pomoct maximalne ako vie - cez vikend je s malym nech si pospim aj cez den, vikendove noci spi s malym on a vola ma iba na kojenie (jemu spi maly dlhsie, neviem ci tym, ze neciti "prso") a tiez chodime relativne casto na vikend svokrovcom, kde zasa, ked sa maly zobudi rano o 6:00 ho nakojim, dam svokrovcom a spim dalej - viem mam iba jedno ale tym som chcela povedat, ze proste potrebujes pomoc okolia , cim dlhsie bude tento deficit pretrvavat tym to bude horsie, manzel by ti vedel rozpravat 🙃

autor
7. nov 2021

Cez deň zvládam staršieho,aj obdobie vzdoru som brala krásne s nadhľadom, nevytocil ma, mozno sem tam ale bolo to v norme, hrozná som bola a som teraz len v noci, keď zaspím a zachvilu sa zobudím na plač a musim uspávat aj hodinu... Inak by reval.. ja viem ze to je obdobie,no veľmi by som ho chcela prežiť trosku pokojnejšie,neviem sa akosi ovládnuť v noci a potom mi je to neskutočne ľúto.

autor
7. nov 2021

Samozrejme ze si uvedomujem ze zato nemôže no nedokážem to ovládnuť v tej chvíľi a som zlá.. väčšinou tak ololp polnoci az 3h rano... Vtedy viem byt hnusná, tiež sa budi aj každú hodinu

mikadooo
7. nov 2021

Nekojíš? Že musíš vstať a uspávať? Fakt možno potom zapriahnuť aj manžela sa nedá? Ináč, na margo toho že som bola hnusná matka, nemám pocit že moje deti majú nejaký blok voči mne... Psychológa ani terapeuta som riešiť nemohla, lebo muž v robote a decká na mňa. Tak neviem či som mala ísť k terapeutovi s dvomi malými deckami, mala som aj problém raz za pol roka si vybaviť stráženie keď som potrebovala ísť k zubárovi. O nejakých pravidelných sedeniach niekde, kde sa môžem vyžalovať a normálne porozprávať, som mohla tak akurát snívať...

autor
7. nov 2021

@mikadooo kojim,aj prvého som kojila 2, 5 r .. teraz zase kojim.. vyčerpáva to ale chcem kojit. Áno asi tak,muz byva cely den v práci aninak pomáha veľmi. Ako vravím, cez den som ok,ale akonáhle idem napríklad neskor späť ( po 21 hodine) tak som hrozna v noci ak sa budí.. velmi ma to mrzí.

autor
7. nov 2021

@petamich no v tomto som veru hrozna lebo odmietam pomoc druhých ,iba minimálnu,ze vezmu občas staršieho von,nie pravidelne , nedokázala by som dat deti preč aby som mala kľud, proste je to proti mne, vyčítala by som si ze som neschopná sa postarať sama..alebo čo, proste chcem to zvládnut sama.. akože zvládam to ale noci nie.

denda007
7. nov 2021

Tiež kričím na malého keď ma hnevá, tiež mám v zápätí obrovské výčitky svedomia.ze čo som to na mater keď kričím na tak bezbranné stvorenie. Žiaľ ste tiež len človek. Ale treba sa skúsis naučiť ovládať svoj hnev. Viem že unava robí svoje. Presne toto zažívam doma. Malý je odjakživa hrozný spáč.moc vám nepomôžem, neviem pomôcť ani sebe tak aspoň držím palce

maximilie
7. nov 2021

No určite nepotrebuješ psychológa. Zatiaľ sa len ozvali mamicky, ktoré sú proste iné. Každý zvláda stresové situácie inak. Mne pomohlo, keď som sa o tom zverila kamaratkam a každá jedna mi povedala, že mala také isté obdobie. Toto mi veľmi pomohlo. Neobvinuj sa. Neboj, na tvojom dietati to nezanecháva žiadne stopy😅. Ze si v noci unavena a nervózna? Véd si len človek!!! Nesnazme sa byť dokonale za každú cenu. Ten spánok sa znovu upraví. Teraz dcéra opäť nespi , už vyše mesiaca. Asi sú to znovu zuby, posledné stoličky. Ale takéto noci ešte neboli. Ja mam.pocit ze nespím ani 10 min v kuse. Nonstop je na prse, budí sa s plačom, hovorí zo sna,... paradoxne teraz vôbec vôbec nie som nervózna. Je mi jej úprimne ľúto, ako zle spi a snažím sa ju co najviac ukludnovat, hladkať. Nepotrebovala som na to psychológa....
Vieš... to malé 4mes babatko teraz len pýta jest, prebalujes ho, uspavas ho, ... nemáš ešte žiadnu spätnú väzbu a ešte sa ti ani nedá vyspať. Takže tvoje reakcie sú v poriadku. Len vydrz. Pripadne ak ho tie zúbky veľmi bolia, daj mu pred spaním niečo na bolesť.

mikadooo
7. nov 2021

Tak potom skús tú noc tak, že nech sa sám "obslúži" v noci, nechceš? Mne to veľmi veľmi pomohlo sa vyspať. Moja keď mala svoje dni, tak bola schopná aj 10krat sa noci zobudiť, nejaké iné uspávanie ako prso neprichádzalo do úvahy, ináč jačala. Potom som si ju priložila a ona si pocuckávala jak dudel keby som bola. Dudle pritom nechcela, vypluvala. Keď som začala poležiačky ju kojiť, konečne bola aj ona spokojná aj ja som sa vyspala ako tak.

pink_lady
7. nov 2021

Psychologovia robia teraz terapie aj online. Je to na tebe ktorou cestou sa vyberies ale z tohoto moze vzist fajna poporodna depresia (medzi 3.-6.m najcastejsie). Tiez mam 4m babo ale kricat a hnevat sa na neho? Preco mu na noc nedáš UM? Pospal by možno lepsie.

autor
7. nov 2021

Ďakujem vám velmi za slová , naozaj sa cítim lepšie ked viem ze niesom v tom sama. Starší syn je úžasný , poslúcha ma a je dobrý, myslím si ze moje nočné nervy nezanechali stopy, nebolo a nieje to vždy,len niektoré noci su take ze to nezvládam psychicky a vybuchnem. Umele mlieko určite dávať nebudem a poležiačky som kojila nazaciatku po narodení a neskôr sa mi zapálil druhý prsník kt. Som menej vyprázdňovala.. 😔 takže tak kojim len občas ked ho chcem uspať ale v noci sa uz bojim, nemam moc veľké prsia tak sa mi to aj ťažšie poležiačky. Ale budem skúšať,postel mam len pre seba,muz spi so starším alebo je na nočnej. Tak v tomto je to fajn.

brrrrrciatko
7. nov 2021

Este je malicke babatko. To chce cas. Treba vydrzat. Moze mat aj koliky. Ja som toto mala do 6 mesiacov. Ked sa zobudil a prebral, alwbo ho brusko bolelo, tak mi aj do 2 rana vrieskal.
Hlavne klud, pekne sa prihovarat a nenojte sa za chvilku si budete iba na to spominat

autor
7. nov 2021

@maximilie ďakujem ❤️

ivangeline
7. nov 2021

Ano. Nie si sama. Nelusknes prstom a je zmena. Vyrastie. Moja prostredna vrieskala 6m a potom to postupbe ustavalo.. v noci sa budila do 10m aj 8x! Neznasala som ju.... Uz sme za dobre. :D Teraz mam tretie. Budi sa 3/4x a mame krasny vztah od zaciatku.. keby vrieskal ako prostredna,vytrham si vlasy...lebo to nic nepomahalo..

janka_266
7. nov 2021

Ja som môjho tiež do 4. Mesiaca v noci kojila posediacky, potom začal vstávať 20x za noc a to už nešlo, takze pekne na posteli, veď kľudne striedajte strany, aby nedochádzalo k zápalom. Ale nebojte, nie ste v tom sama. Tiež mame niekedy take noci, že si prajem, nech je už 6 hodín ráno 🤣

pink_lady
7. nov 2021

@maximilie nie neozvali sa len také ktoré sú ine.

Osobne mám co robit so sebou - mám starsieho 12r autistu ktory ma brutalne vycerpava, nemoze byť ani minutu sám. A psychologa som vyhladala prave pře to aby som sa naučila zvladat stres, hnev...Urcite nie je normalne sa "menit" na diabla ako pises a nadavat miminku, kricat na neho. To nikdy nie je normalne a neda sa to ničím ale fakt ničím ospravedlnit. Pusti si aspoň dáku imaginaciu na YouTube, psychosiestu či autogenní trénink. Ono teraz sa mozno zda že to nenechalo nasledky ale neskor mozu prist úzkostné poruchy a podobne.

autor
7. nov 2021

@pink_lady ďakujem, vie ze to je skratove a hrozné,... skusim online psychológa , akurát to idem pozrieť dokym je čas. 🙂

autor
7. nov 2021

@janka_266 ďakujem, možno sa k tomu vrátim,aj tak viac kojim z toho ,,zapaleneho,,lebo ten je lepší a cez den sa snažím z toho druhého. Vyskúšam to ,mna to sedenie ani tak nevyčerpáva ako to ked ho uložím naspäť a on začne jacat.. a to ho mam vedla.seba v postieľke prirazeneho.. este donedavna spinkal a budil sa len na hlad.. teraz sa budí a plače ,nevie zaspať,bud zuby alebo regresia.. verim ze to prejde a zas bude lepsie. Skúsim napísať na on-line poradňu.aj ked aj tu ste mi velmi pomohli, sa ukľudniť trošku ❤️

ummimaryam
7. nov 2021

Ahoj
Ja mam 9 mesacnu dcerku a od narodenia spi pravidelne okolo pol noci. Len si to predstav 🤦🏻‍♀️ skusali sme vsetko mozne, proste skorej ako o tej minimalne 10 nezaspi. Plus posledne tyzdne sa budi v noci, tuto poslednu noc sa zobudila kazdu hodinu s hlasnyn placom. Myslela som ze od hnevu odpadnem, predoslu noc som tiez spala iba 3 hodiny.
A teraz si predstav ze cez den nespi viac ako hodinu, max. hodinu a pol. JEDEN RAZ.

Zaklad je sa kontrolovat. Cokolvek sa stane, povedz si ze zase coskoro zaspi a trochu sa vyspis. Snaz sa drzat svoj hnev a radsej si poplac. Ja to riesim takto. Niekedy od zufalstva ronim slzy, alebo trochu zvysim hlas ale Ono to nestoji za tie vicitky svedomia.

Drz sa a vedz ze nie si sama...

petamich
7. nov 2021

tam nejde o to, aby si mala klud, je to podla mna uplne normalne, ze raz za cas potrebujes pomoc - ja to vobec nevnimam ako nic zle, navyse je podla mna (ale len moj nazor) dolezite, aby si maly zvykal aj na inych a nielen na mna - ved ho nedam nahodnemu okoloiducemu je s manzelom alebo starymi rodicmi a tiez stary rodic predsa chce byt s vnucatom 🤷‍♀️ ale mozno som cudna, ja osobne by som radsej prijala pomoc ako kricala na dieta ale su to tvoje deti a tvoje rozhodnutia, drzim paste a prajem vela energie a viac spanku 🤞🏻

maximilie
7. nov 2021

@pink_lady ja som to nepísala, písala to autorka

ladyvi
7. nov 2021

Ach psychologa? A naco?
Ja neviem tie deti uz vyrastaju v situaciach, ze rodicia sa nesmu skriepit pred detmi, rodicia nemaju kricat, rodicia nemozu zlyhat, rovno psychologa. Bublina dokonalosti.

Mamicka nevie kde jej hlava stoji, vycerpana, nevyspata, navyse kojenie ubera na slobode a biju sa v nej 2 osoby, osoba matky, co chce kojit a osoba zeny, ktora chce aspon kusok priestoru. Niekto je uplne oddany detom, niekto potrebuje trosku dychat. A to okamzite psycholog?
Ja by som ti poradila sa len trosku vzdy pred vecerom upokojit, dat si vanu a lezat v nej polhodinu, salku caju a vecer sa snazit byt pokojna, no a zabite ma, ale spat s mensim spolu😂 a preckat. Je to len obdobie. Pride aj horsie 😂
PS: aj ja kricim, jak selma niekedy a ano, mam z toho aj vycitky, ale nie je to nejako casto. Aj ked je pravda,na babatko som nekricala, spalo so mnou pricicnute, nejak nebol dovod. Ale ako rastol, a niekedy bol viackrat v noci hore, tiez mnou lomcoval hnev...

lala123
7. nov 2021

Poznám stav kedy sim na vlastne decko zakričala, že už buď ticho.....potom výčitky ale ja som presne ten typ,
že akonáhle som nevyspáta som nervózna ...aj ráno radšej skôr vstanem o 15 min aby som mala svoj kľud a vypila si kavu lebo nechcem vecat hneď od rana po rodine....vieš čo myslím si , že by si mala byt ku sebe lepšia a mat sa víc rada. Prečo mas výčitky keď niekto zoberie staršieho? Veď pre neho je to len plus , že je s niekym iným než s tebou , socializuje sa a je napr. vonku na ihrisku a pod. Neviem či ti ešte spi starší ale ak nie tak jednoznačne tri krat do týždňa aspoň keď ti am kto pomôcť malého dať vonku a ty si lahni s bábätkom poobede a spi...nič nerob len spi....uvidis podľa mna by ti to pomohlo aspoň trocha ja som tak robila a bolo to lepšie cez víkend má manžel nechal tiež jeden deň dlhšie a druhý ja jeho ráno pospať....viem poobedňajších spanok nenahradí nočný ale aspoň trocha zavrieť oci.... a ešte rada len tak mimo tému....nasťahuje manzela naspäť do spálne ( tam totiž patrí- myslím to v dobrom)

pink_lady
7. nov 2021

psycholog nie je strašiak, ale pomoze sa zorientovat sam v sebe...tu je okolo toho akesi tabu, v zahranici je uplne normalne ist

mabenn
7. nov 2021

stotoznujem sa s @maximilie ...mala som aj take noci horsie zufale...dieta je v poriadku, jeho potreby si naplnila hoci s nervami.. neboj, len vydrz, casom sa to zlepsi, ved uz si mama, poznas to...a si clovek...materstvo je nadludsky vykon