Hypotrofické dieťa - má zmenenú reč?

latarina
3. jan 2019

Prosim vas ma niekto hypotroficke dieta ktore ma napusane v prepustacej sprave ze je hypotroficky??? A rozprava vam dieta. Suvisi to s tym ze je hypotrofik???

babi81
3. jan 2019

@latarina dcerka ma v sprave hypotroficky novorodenec.pis ip ak ta zaujima nieco konkretne

saja1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
latarina
autor
4. jan 2019

@babi81 a ma problem s recou. Vie pekne rozpravat??

latarina
autor
4. jan 2019

@saja1 a rozprava vam??

babi81
4. jan 2019

@latarina moc nerozprava este ma 2,5r, ale je tiez dvojjazycna

latarina
autor
4. jan 2019

@babi81 a chodite aj na neurologiu??nam na neurologii dala dr. Sirup Eyeq vanilka na podporu reci. Aj uziva tebokan.

babi81
4. jan 2019

@latarina boli sme 3x v prvom roku, teraz uz nie, nasa doktorka povedala ze uvidime o mesiac kedze je dvojjazycna, rozumie vsetko v oboch reciach.

bibistec
4. jan 2019

Nemyslite hypotonicke? To by s recou davalo zmysel. My sme tak mali

latarina
autor
4. jan 2019

@bibistec ano hypotonicky

latarina
autor
4. jan 2019

@latarina a rozprava vam dieta??

mogaa
4. jan 2019

@latarina hypotonické dieťa znamená len že má nižší svalový tonus. To môže mať veľa foriem - od tých najľahších kedy sa tonus svalstva upraví sám prirodzeným vývojom, napr. dieťa začne pásť koníčky(spevnia sa svaly chrbtice, rúk, brucha aj nôh) až po ťažkú formu - dieťa je ako handrová bábika(vrodené, porucha prenos vzruchov z mozgu do svalov..... Je to individuálne, môže to byť jeden zo znakov DMO ale nie je jediný znak. Pokiaľ inak nezaostáva vo vývoji, tak to netreba zatiaľ riešiť....Od 3rokov logopedička...Ale dvojjazyčné deti začínajú rozprávať neskôr...Pokiaľ povie aspom pár slov mama, tata tak sa netreba báť.... Mala som kolegyňu s trojročným synom, v troch rokoch jej nerozprával skoro nič naozaj pár slov a po 2 mesiacoch sa mu nezavrela pusa(hodne pomohla škôlka)

bibistec
4. jan 2019

@latarina tak aj moja dcera bola hypotonicka a cvicili sme vojtovku a aj tvar mala taku hypotonicku ak na to sme mali cviky. Nevedela sa prisat na prsnik takze bola krmena flasou a askutocne mala problem s recou chodili sme od troch rokov na logopediu. A aj ine veci s tym suvisiace prezuvanie no horor ale ono to trwba rozcvicit a dlho to trva ale da sa

latarina
autor
4. jan 2019

@mogaa nas drobec ma 2 roky a 4mes a iba sem tam pivie ano.baba. ale zeby ma zavolal mama tak to este nie.

bibistec
4. jan 2019

@latarina moja tiez nerozpravala vobec a nic nepomohlo. Darmo som ja na nu rozpravala, citala.jej
Vecne komentovala nic. Az ked v troch rokoch zacala.chodit k logopedicke ale klinickej az ona mi ukazala ako s nou. Teraz ma 9 kazde jedno pismenko je vydrete a stale.nema.uplne čistú rec ale.uz je to skoro.dobre. Takze chce to ozaj vela energie

latarina
autor
4. jan 2019

@bibistec a ako si to riesila s rodicovskym prispevkom. Isla si po 3 rokoch do prace ci si si predlzila??? Mam ist od sept 2019 do prace. Lenze oli este nerozprava a nepyta sa na wc. Tak my ho do skolky nezoberu. Porad my.

mogaa
4. jan 2019

@latarina a rozumie všetkému? ukazuje ti veci čo chce? môže to byť znak DMO, ale len ak by bola pri pôrode nedokysličená, pokiaľ nemá iné problémy s chôdzou alebo inak nezaostáva vo vývoji tak skôr je to len tá reč....Sú deti ktoré jednoducho začínajú až v 3-3,5 roku, ale rovnako to môže byť porucha reči - tam sa to potom rieši cez tú logopedičku....kludne sa už s ňou pýtaj cez pediatričku logopédovi. Zväčša sa chodí od 3.roku ale napr. u nás berie aj mladšie deti. alebo potom existuje niečo ako špeciálny psychológ - logopéd - to nie sú logopedičky na poliklinikách ale v centre kde sa zväčša chodí na rehabilitácie s deťmi s DMO - u nás jedna taká robila v Pomocníčkovi teraz si otvorila súkromné centrum.....viem že tam chodí jedna mamina s trošku postihnutým chlapčekom celkom pekne ho učí rozprávať aby vedel povedať čo ráno urobil a také zložitejšie vety.....ale na to chlapčekovi je vidieť že je trošku zaostalý, má 5rokov a nie je mu veľa rozumieť...ale odkedy tam chodí tak robí riadne pokroky, jemu napr.klasická logopedička na poliklinike nepomohla.....pýtaj sa skôr logopédovi aby ti ho od septembra zobrali do škôlky.

bibistec
5. jan 2019

@latarina bola som na platenej predzenej a doteraz nemam normalnu pracu koli tomu aby som mohla s dcerou chodit ci uz na kontroly alebo aj ked je chora a + ona ma aj potravinove alergie takze jej kazdy den varim stravu do skoly.

alica311
5. jan 2019

moja sestra aj ja máme hypotrofické deti. sestrin 3ročný tiež veľmi zle rozpráva, ona mu čo to rozumie, ale hovorí veľmi málo a strašne blaboce, zatiaľ nechodí logopédovi. Mojja dcéra bude mať v marci dva a hovorí tak 5 slov na M a B a inak nič. Syn v jej veku pomaly začal vety.
Čítala som na nete, že hypotrofia sa môže prejaviť aj neskôr a bola tam aj reč.

alica311
5. jan 2019

Je to tým, že dieťa nemalo v brušku dosť živín, a tak aj orgány neboli dostatočne vyživované napr. mozog

latarina
autor
5. jan 2019

@mogaa co je dvojjazycne dieťa??

veronikaszabova
5. jan 2019

@latarina ze na neho rozpravate dvoma jazykmi