Je búchanie do hlavy normálne správanie ročného dieťaťa?
Dobrý večer. Syn má presne rok a pól. Už asi dva mesiace si bucha do hlavy rúčkou, niekedy to robí len tak niekedy keď je nahnevaný alebo mu niečo nedovolím. Zvykne si buchnúť hlavu aj o koberec. Posledné dni strašné kuše, idú mu horné stoličky. Už som sama modrina, vacisnou kusne keď nestihnem zareagovať. Čo s tým ? Je toto len obdobie alebo to už nie je normálne správanie? Keď mu poviem nono nesmieš to boli to je au aj keď zvýšim troška hlas má z toho zábavu.
v takomto veku je to ešte len obdobie. po čase to prejde - ale jasné treba bábo upozorniť že sa to nesmie.
keď to bude robiť v 5 rokoch tak to bude už diagnóza.
proste to sleduj. hlavne príznaky ako zachádzanie pri plači…
Neviem ako veľmi (ne)máte radi pikantné jedlá, ale počula som že olej s chilli je celkom dobrá technika na odradzovanie súrodenca (alebo kohokoľvek iného) od kúsania končatín. Samozrejme, nie Carolina Reaper ale také tie 'bežné' dochudzovadlá ktoré sú štipľavé alebo iným spôsobom odpudivé osamote. 😇
Ahoj, nas maly ma 15 mesiacov a tiez to robi 🙂 to buchanie - je to preto, lebo este nedokaze spracovat emocie, tak sa tak tesi ale aj nervuje.. takisto kusanie, nerozumie tomu celkom, takze mu to pride ako zabava, pozornost, ked jaukas ujkas. Treba vysvetlovat - staci jedna veta dorazna, nemusis zbytocne vysvetlovanie.. ja napr hovorievam: “ja viem ze sa tesis, ale nebuchaj si do hlavy” pripadne “au, nekus ma, lebo to boli”.
no, hryzenie treba riešiť - ako písala hore @pribinak
ale v podstate aj to búchanie samého seba. určite ťa nestraším, len treba pozorovať aj iné správanie - tak sa prejavuje aj vzrušivá nervová sústava… a to treba deti kus inak vychovávať…
@biba_18 prosím ťa s kým to riešiť aké vyšetrenie urobiť?
Ahoj, nas maly ma 15 mesiacov a tiez to robi 🙂 to buchanie - je to preto, lebo este nedokaze spracovat emocie, tak sa tak tesi ale aj nervuje.. takisto kusanie, nerozumie tomu celkom, takze mu to pride ako zabava, pozornost, ked jaukas ujkas. Treba vysvetlovat - staci jedna veta dorazna, nemusis zbytocne vysvetlovanie.. ja napr hovorievam: “ja viem ze sa tesis, ale nebuchaj si do hlavy” pripadne “au, nekus ma, lebo to boli”.
@andrea2323 opakujem opakujem opakujem dookola,dúfam že to prestane čím skôr
@andrea2323 opakujem opakujem opakujem dookola,dúfam že to prestane čím skôr
@anonym_autor ja potom zvyčajne aj mením aktivitu, nech na to už nemyslí. Ak sme sa napr hrali na posteli, ideme do obývačky atď.. ale inak môžem ťa potešiť, náš to robí najmä keď mu idú zuby. V tom medziobdobí, keď nie, tak nekúše 🙂 prejde to ☺️
@anonym_autor ja potom zvyčajne aj mením aktivitu, nech na to už nemyslí. Ak sme sa napr hrali na posteli, ideme do obývačky atď.. ale inak môžem ťa potešiť, náš to robí najmä keď mu idú zuby. V tom medziobdobí, keď nie, tak nekúše 🙂 prejde to ☺️
@andrea2323 tiež to predtým nerobil vôbec, teraz ako my idú tie stoličky horne. Tak dúfam že to prestane a je to zubami snáď
@anonym_autor tak uvidíš či je to zubami… ak by sa pri plači zachádzal, treba to prejsť s neurologom… a učiť sa pracovať s takým dieťaťom…
@anonym_autor tak uvidíš či je to zubami… ak by sa pri plači zachádzal, treba to prejsť s neurologom… a učiť sa pracovať s takým dieťaťom…
@biba_18 prosím ťa čo znamená plačom zachadzal? Nerozumiem ako to myslíš
@biba_18 už som si to pozrela, nie toto nerobí vôbec, plače ale nie je to takéto, ďakujem za radu
@anonym_autor tk potom to môžu byť tie zuby… 😏
@anonym_autor je dost mozne, ze babo s tebou zameta. Pred tymto nas stale varuje nasa fyzioterapeutka- aby sme takto neskoncili, kedze nasa mala (9m) s nami zacina trochu zametat. Treba urcit hranice, lebo je mozne, ze si dieta takto vydupava svoje. Vie, ze ked takto extremne zareaguje, dosiahne svoje a ty spravis co ono chce. A ono sa to moze stale viac a viac stupnovat. Nasa je v stadiu, ze hned place ked nieco nedociahne, ked chce ist na ruky atd. a pomaly zvysuje vysku hlasu, az nam rupnu nervy a spravime co chce. A mozno tvoje babo robi toto iste. Treba urcit hranice aj ked my zatial tiez presne nevieme ako, ale bojujeme s tym a ucime sa.
Môže začínať aj autizmus. Nie je to normálne
@anonym_autor je dost mozne, ze babo s tebou zameta. Pred tymto nas stale varuje nasa fyzioterapeutka- aby sme takto neskoncili, kedze nasa mala (9m) s nami zacina trochu zametat. Treba urcit hranice, lebo je mozne, ze si dieta takto vydupava svoje. Vie, ze ked takto extremne zareaguje, dosiahne svoje a ty spravis co ono chce. A ono sa to moze stale viac a viac stupnovat. Nasa je v stadiu, ze hned place ked nieco nedociahne, ked chce ist na ruky atd. a pomaly zvysuje vysku hlasu, az nam rupnu nervy a spravime co chce. A mozno tvoje babo robi toto iste. Treba urcit hranice aj ked my zatial tiez presne nevieme ako, ale bojujeme s tym a ucime sa.
@anonym_888ba5 tak male dieta v ziadnom pripade nemoze s rodicom "zametat". Tak male dieta proste len nezvlada emocie, pretoze je nezrele, nema vybudovane mechnizmy na ich zvladanie a frustraciu riesi krikom, placom, hryzenim, buchanim atd. Je to napor, dieta to neovlada a len reaguje. Kolkokrat mas ty dosplea osoba problem zvladnut emociu a "rupnu" ti nervy. Pricom mas vsetky mechanizmy vyvinute a mala by si sa vediet ovladat. Lenze to dieta nic take nema, proste sa ovladat nedokaze. To je presne to iste, ako ocakavat od 9 mesacneho suvislu rec, proste na to este nie je zrele, uci sa to. Takze aj zvladat emocie sa zatial len uci.
Autorka - skus mu zabranit fyzicky v tom, co robi. Bud kludna, laskava, ale pevna. Chyt ruku s doraznym "nie". Buchanie hlavy presmeruj na nieco ine - nech bucha do vankusa rukami, nech hodi nieco, co hodit moze - vankus, plysaka. Vzdy potvrd pocit - "vidim, ze sa hnevas", nepopieraj, neneguj jeho pocity, iba zabranuj tym prejavom, ktore su nebezpecne, ako buchanie a hryzenie..
sisska96 tiez mi aj toto preletelo hlavou, ale jednak je to este velmi male dieta, jednak to fakt nemusi nic znamenat, su proste deti, ktore tie prejavy maju naozaj velmi "fyzicke"..
Môže začínať aj autizmus. Nie je to normálne
@sisska96 nemyslím si , nemá žiadne znaky autizmu, búchanie hlavy je znak ?

Je čas začať mu zadávať hranice. Lebo skôr či neskôr začne toto praktizovať aj na iných a potom už bude problém