Je dobré mať v dnešnej dobe dve deti?
S touto životnou situáciou, čo momentálne riešim, viem, že si musím poradiť a rozhodnut sama, no aspoň si chcem prečítať vaše názory mamičky. Dúfam, že to čo chcem napísať sformulujem správne . Máme s manželom jednu krásnu 4 ročnú dcérku, manzel pracuje na dobu neurčitú, ja bohužiaľ v júni končím s prácou, máme hypoteku na byt a dilemu,čo robiť ďalej, mať druhé dieťatko, čo by sme chceli a hlavne naša malá alebo mám hľadať prácu. Mám obavy, ci je správne popri hypoteke mať druhé babo, bojím sa,že ich nebudeme vedieť zabezpečiť.
ahojte ja som asi divna babka mi vravela ze kazdy den ma svoju starost...a vzdy si na nu spomeniem ako ma mudro naucila...snazim sa aby som v ten den mala dost penazi..nevyhadzujem na blbosti..ked som cakala dvojcata zlakla som sa..ze co a ako...a tak nakupujem u dvojckovskych mamiciek oblecenie celu kopu..ked som bola na materskej..dako sme sa pretlkli..kupovala som najnevyhnutnejsie..sporenia pre deti mam..aj sebe odkladam po desta eur..ktore som neminula.....moja rada kazdy den ma svoju starost ked tuzis po babetku ..tak skus sa pokusit ved nemas ani zaruku ci sa vydari...potom uvidis ci ostanes aj s malou doma alebo pojdes pracovat..ked vam nebude vychadzat...ale ked tvoja dusa tuzi po babetku ...tak ju pocuvni...pretciete sa..ked my sa pretlkame s dvojcatami..ale hypo nemame..to je pravda..
@velkacica prepac,ale tvoj príspevok je absolutne nevhodny.kazdy ma pravo rozhodnut sa o pocte svojich deti...aj ten katolik (ci s akoukolvek vierou alebo bez viery ) co ma 4-5 deti pokial je schopny sa o ne dostojne postarat.Myslim si,ze je to dost velky zasah do citlivého miesta,ked tvrdis,ze pocet mojich deti ohrozuje unesenost planéty lebo ich je coskoro 4 ,kym tvoje (1,2,3 ) deti su uplne v poriadku podla neviem akého nepisaneho paragrafu o pocte deti a zaludnenosti (nie sme v Cine nastastie ) a tato tema nie je o tom,ale reagovat som musela.
Ak dospelá a svojprávna žena má v "dnešnej dobe" 4deti a ešte k tomu povie, veď nejako len bude....chce sa mi zvracať.....a potom , keď občas sledujem média, tak všade len dookola to isté....."supermatky" vyplakávajú....prosíkajú.....žobronia.....aké sú ony nešťastné chudery, lebo ostali s deťmi samé, bez peňazí, bez strechy nad hlavou.....a šup 😀 šup 😀 poďme ich poľutovať, poďme sa im poskladať na "život" To kde sme? No a teraz poďte do mňa kameňom, ktorá ste bez viny.....
@stangb ano pamatam si tie sporenia co nam sporili rodicia...ja som z toho nevidela ani korunu.moj brat si ju ziadal od rodicov,ale ja som bola slusne upozornena,ze zial musia mi tie peniaze pouzit na nieco ine a casom mi to vratia.samozrejme nic take som necakala a od tej doby uz par rokov preslo a aj par grosov pribudlo na vratenie.
My čakáme ďalšie. Peňazí máme akurát. Ak by sa niečo stalo jednému z nás, máme mladých rodičov takže teórii ,ktoré tu niektoré viedli o smrti manžela ( čo mi príde nanajvýš choré) sa nebojíme, keďže by sme mali.kde hlavu skloniť, aj keď sme pár rokov samostatní.
My dve deti chceme. Hocikedy sa nám môže niečo stať a aspoň ten súrodenec jeden pre druhého ostane. To, že majú niektorí súrodenci zlé vzťahy je chyba ich rodičov. .
a čo sa týka rozhodovania, kedy druhé, ja som sa tiež riadila podľa manžela. On nás živí, aj keď aj ja nosím peniaze do domácnosti, ale to iba take brigadky.
@petra7777 zakladatelka temy uvazuje nad druhym dietatom tak nechapem co tu poniektore splietate o styroch detoch...a mimochodom tych pripadov kedy rodina s detmi vyplakava zas az tak vela nie je,vacsinou je to po nejakej krize,chorobe,strata zamestnania,a to je potom snad jedno kolko je v tej rodine deti...povedat ze kazdy kto ma 3, 4 alebo viac deti je nezodpovedny je dost hlupe,lebo kvoli par pripadom snad nebudeme hadzat vsetkych do jedneho vreca.
@pastelka99 Ak máš obavy, či je popri hypotéke správne mať druhé dieťa, tak potom ho mať nebudeš nikdy. Hypotéka sa platí 20-30 rokov, to už budeš neplodná. Tvoja otázka je skôr mierená asi na príjem, to už však ty musíš vedieť, či vyžijete s jedným príjmom, či sa viete uskromniť. Je xy ľudí, čo má jeden príjem a aj viac než len 2 deti, hypotéku na krku a žijú v pohode. Ak si myslíš, že by bolo nezodpovedné mať popri dlhoch 2 deti, tak to by potom vymrelo ľudstvo 😀 Ak vám to finančne výjde, pusťte sa do plodenia 😅 Nech sa darí.
neviem, kolko mas rokov....ak do 30mas na dalsie este stale cas, ale ak ams nad 35 napr. uz by som s druhym neotalala....ak sa ti da vekovo odlozit dieta o 2-3 roky, tak by som to asi urobila tak, nasla si este pracu, porobila, zarobila, ale urcite by som este mala dieta....surodenec je na nezaplatenie.....moj maly si ho v 4och rokoch vyslovene pytal, drankal.......tak sme mu to splnili 😉 hoci sme chceli este tak 2 roky pockat..........a z financneho haldiska....sama musis vediet, ja len tolko, ze kde sa uzivi jedno dieta, uzivi sa aj druhe....nechapem reci typu, aj ejdno je dost, ved to druhe nemusi mat novy kocik, ci oblecenie....proste da sa to bez velkej fin. ujmy......a nakoniec, nik ta nedrzi byt na RD 3 roky....to je prepych.....mozes si zacat haldat pracu skor......1,5 ci2 roc. dieta to uz zvladne byt v jasliach, skolke, prip. aspon pracu na par hodin...vsetko sa nakombinovat, ked sa chche, ide o to, co chces ty a tvoja rodina (manzel a dcera)...nie co chce polka modreho konika;) je to na tebe....mas to vo svojich rukach....drzim palce! 😵
@velkacica vklude zachranuj planetu pred premnozenim ludi a nerozmnozuj sa - urcite podobnych ludi ako ty sa najde dost..
a na ostatnych nechaj rozhodnutie kolko deti budu mat.. neboj sa, ludia sa stale snazia o to aby sa to tu "nepremnozilo" a do kytek ideme aj napriek tomu, ze planeta nas este zvlada..
mimochodom - ja som ateista a na vyssom pocte deti nevidim nic zle..
@pastelka99 Podľa fotografie si ešte dosť mladá, mohla by si mať bábo aj neskôr. Ale zasa pre Tvoju malú by to bol určite prínos, mať malého súrodenca, podľa môjho názoru to musí byť veľmi smutné, vyrastať ako jedináčik a deti sú úplne iné, ak sa musia s niekým podeliť ... Ja som po rodičovskom takisto stratila prácu, potom som stále hľadala a hľadala a dúfala, že "nejaká práca príde" a teraz s odstupom času - keby som vedela, že tak dlho nenájdem prácu, určite by sme s manželom "zamiesili" na ďalšie bábo, ale teraz je už neskoro, vek nepustí ... ale veľmi toho ľutujem. Moje deťúrence by s radosťou privítali ďalšie bábo "do partie".
Jedno dieťa je určite málo, neprepočítavaj - dieťa nie je nejaká finančná hodnota, ktorá sa dá oceniť peňažne, dieťa je dar a ak nemáte bytostne zložitú situáciu, majte ďalšie bábätko, veď je to to najkrajšie, čo môže byť.
@petra7777 ooo, nech sa páči zvracaj ... vyštudovala som VŠ, po vysokej škole sme fakt nemali skoro nič ... ale som mala 4 deti lebo som verila, že sa Boh postará o našu rodinu a aj sa postaral- teraz máme dom s veľkou záhradou bez hypotéky, deti v pohode chodia na kadejaké lyžiarske vycviky, zahraničné exkurzie a robia si vodičáky ale samozrejme sú naučené doma pomáhať, mám prácu ktorú milujem so slušným zárobkom... kam ti prinesiem sáčok na zvratky? 😎
@pastelka99 No musite sa naozaj rozhodnut sami... ale ja by som sa na to pozrela trosku inak... ocami dcerky. Je pre nu a bude aj do buducnosti dobre mat surodenca? Urcite ANO 🙂 My sme druhe babo neplanovali v case, ked prislo, lebo prislo po pol roku hned. Nie je to vzdy lahke, ani financne, aj po inych strankach, ale nelutujem. Najma kvoli nim dvom. Su este malinke, ale ja vidim velke pozitiva uz teraz, ze sa maju navzajom. 🙂
@pastelka99 medzi mnou a mojim bratom je 9 rokov, to je velmi vela, boli sme v podstate dvaja jedinacikovia. vydala som sa do rodiny, kde manzel pochadza z 5 deti, jeho sestry maju po 3 a 4 deti a je to v pohode zvladnutelne, maju byty na hypoteky, manzelia zarabaju priemerne. chodia na vylety, dovolenky, jedia, co dom da. my mame dve deti, chceli by sme este jedno. do toho, kym som spoznala manzela a jeho rodinu, bolo nepredstavitelne mat viac ako dve deti. teraz vidim, ze sa to da. musim podotknuit, ze rodina je katolicka, no neriadi sa tym, ze pan Boh sa postara. skor plati, pomahaj si clovece a pan boh ti pomoze 🙂 (to keby chcel nahodou niekto utocit na cirkevnikov...) Okrem toho, nie je povolene opovazlivo sa spoliehat na boha 🙂 takze treba sa vediet obracat. ale to sa musi obracat aj neveriaci clovek s dvoma detmi, aj s jednym, aj s troma 🙂 proste nesdediet na prdeli a snazit sa uzivit, nebedakat aky mam prave ja tazky zivot a preco prave ja a najma, nebat sa sialene buducnosti vytvaranim scenarov co bude ked - tym nechcem povedat, ze clovek nema vytvarat nejake plany, no nejako sa na to upinat... normalne brat veci tak ako idu. a potom s laskou prijmete aj druhe aj tretie dietatko.
V tejto dobe je vsetko tazke...zla praca.. Hypotejy..rozne vydavky atd...ja si mysli ze kazde dietatko sa da "vypiplat"...raz som citala pribeh kedy mamicka cakala myslim 5dieta a chcela ist na potrat ze to nezvladnu...doktor ju chytil a povedal jej ze ked dokazala doteraz uvarit styri zufany polievky dokaze aj piatu....nieco na tom bude..Ak chces isla by som do toho....drzim palce...a neboj sa
Tak toto je ťažká situácia ja by som si radšej najprv našla tu prácu a až potom mala druhé dieťa keď je to takáto zložitá situácia. Lebo platiť hypotéku a aj nájomné za byt je veľa a potom moc peňazí neostáva aj nám niekedy chýbaju peniaze ale volako vyžijeme dá sa ale nemáme hypotéku ale chceme si zobrať na malý domček to bude asi taká istá splátka na mesiac ako máme teraz za nájom.
@pastelka99 ja to len napíšem k tomu šetreniu na štart do života....
ja som rok narodenia 1977, rodičia mojej generácii tiež šetrili na štart do života, v 80tych rokoch suma 20 tisíc korún bola brutálne vysoká a ťažko sa na ňu šetrilo (to bola zväčša cieľová na životnú poistku pre dieťa na štart do života), odtŕhali si od úst, deti si užili menej výletov... no prišiel prevrat a keď študenti dostali po mature v roku 1996 na ruku od rodičov na štart do života 20 tisíc korún a nový byt stál 800 tisív korún, tak tá ťažko našetrená dvacka bola dobrá akurát na jednu veľkú žúrku.
my sme sa s manželom brali v roku 1998 ako študenti v podstate s holým zadkom a prvé dieťa na ceste. no dostali sme od rodičov dobré vzdelanie, výchovu a vlastnou snahou a prácou bez peňazí od rodiny sme sa dopracovali až k dnešnému vlastnému domu v meste na hypotéku. najstaršia dcéra bude mať 17 rokov a vôbec nie je poznačená tým, že útle detstvo strávila bez drahého oblečenia a hračiek, lebo sme museli mať hlavne na chleba. je však pravdou to, že druhé dieťa sme práve kvoli financiám mali až po siedmych rokoch a teraz po ďalších desiatich sme sa namiesto užívania si blahobytu a odkladania peňazí pre dve dcéry na štart do života (trochu im šetríme na stavebnom sporení....) rozhodli mať tretie dieťa, lebo pre nás byť rodičom je to najkrajšie životné obdobie.
nechcem tým však povedať, že nemáš vôbec deťom niečo šetriť, ale neupínaj sa na to tak veľmi pri rozhodovaní mať ďalšie dieťa.... za 15 rokov sa toho môže veľa zmeniť. daj si za cieľ dať deťom dobrú výchovu a vzdelanie a to je ten najlepší štart do života, aký môžu mať.
@pastelka99 no neviem ci je spravne mat v dnesnej dobe 2 deti. ale povedz si je spravne nechat svoju dcerku samu ked tu nebudete??? predsa len sirsia rodina je ine ako vlastna najblizsia... to clovek zisti az ked pride o rodicov ☹ 😉 a ostanu mu len surodenci s ktorymi moze na nich spominat a podelit sa o zazitky. nechcem o toto pripravit svoje deti... vy ano!!! nejde tu o zabezpecenie je to len zamienka ako nevhodne vyhovorit, preco nemat v dnesnej dobe dalsie dieta. aj pred 50 rokmi sa zilo tazko a rodicia deti rodili a deti mali aj stastne detstvo. vsetko zalezi od toho ake im ho spravime - a nemyslim tym materialne ale duchovne ci dosevne stastie v detstve na zazitky... 😉
@pastelka99 my mame uver a ja som z druhym v ocakavani,ziví nas manzel a tato otazka mi pride sprostost.mame vysoke vysoke vydavky ale nenecham si dieta v zivote same bez surodenca.nikto nevyriesi tvoju situaciu za teba,zober si to do vlastnych ruk a makaj,chod si za tym co chces.ak na to nemas...pis dalej a cakaj kym ti to tu niekto vyriesi
Ako chceš zabezpečiť dieťa? Že mu daš do ruk ,ked bude mať 18-násť 30 000 €? Lebo tolko asi bude aspon ,aka tak adekvatna suma na maly byt? Mysliš, že dovtedy tolko našetriš? Lebo ak nie, atak ani o tom neuvažuj. Ja som od rodičov dostala peniaze z poistky vtedy 20 000 sk, manžel nič. Všetko sme si nadobudli sami, mali sme novomanželsku požičku, potom sdalsiu. Mam 5 deti. Každe dostane, alebo tí dospeli už doastali taktiež peniaze z poistky nejakých 850 € , vtedy boli take poistky, naviac sme nemali. Boli radi, lebo si kupili mobil a notbooky. My sme boli radi, lebo nás to nezaťažilo. Dnes šetriť deťom sa neoplati, lebo každu chvilu sa všetko meni. Skor dbať na vychovu a pripraviť ich na to, že nie všetko pride len tak do ruk, bez pričinenia. Za všetkým je tvrda robota bud rodičov, alebo ich vlastna. Poznám a mam v okruhu našich znamych a priateľov, ktorým takto rodičia dali na byvanie a podporuju ioich, tak si na to zvykli, že ani dnes ,ked maju svoje rodiny a maju pre 40-tkou, nie su ochotní pracovať, čakaju ,čo im daju bohatí rodičia. A to sa mne nepači. To čo si dieťa samo zabzpeči , bude si ovela viac važiť, ako ked to dostane na tacke. Nie peniaze su najdoležitejšie v živote, ale ine hodnoty. Moje deti mi už povedali, že určite nebudu čakať na to, aby sme im my davali peniaze, ked už si vedia same zarobiť. A syn mi dokonca povedal, že ked ja nebidem mať, tak mám povedať.Už pri narodeni poslednej dcerky, sa manžel staral ,že už budeme starši, možemem ochorieť, že ako to potom bude a potešilo nás, ked nám starši povedlai, že sa nemame bať, ved su štyria, tak sa poskladaju a daju jej to čo mali oni v detstve. Takže šup druhe dieťatko a spravnu vychovu, nie od malička pchať deti peniazmi.
@kacena4 zaujímavé, že najhoršie vzťahy zvyknú byť práve medzi súrodencami - a to práve v čase, keď sa majú na seba (vraj) spoliehať, teda dávno za vekom batoliat ("sirsia rodina je ine ako vlastna najblizsia") ... Vzťahy sa prejavia hneď, napríklad keď začne ísť o majetky, pozostalé po ich vlastných rodičoch.
@velkacica Ale to je chyba rodičov, nie súrodencov. Keby ich vychovali k rešpektu, akceptácií, neboli by žiadne hádky.
Niektorí súrodenci sú si ako najlepší priatelia a majú dávno po 40+.
Myslíš, že je to iba tým, že sú si sympatický? Stačia rozdiely vo výchove a problém je na svete. Takže by som to neprirovnávala k tomu, že mať dve deti je blbosť, lebo neskôr sa aj tak zožerú

@cmulinko ja si myslim ze tie sporenia su skor pre rodicov,aby mali na vysoku,alebo ako kedysi sa ludia brali velmi mladi,tak rodicia robili svadby,tak sa to robili z takych sporeni,nemyslim si ze by z tych sporeni boli take sumy ze to nasim detom nejak extremne zlepsi zivot 🙂 ved ak niekto plati 20 -30 e mesacne tak za tych 18 rokov naspori mozno 5-6 tisic,mozno ani tolko nie,zavisi kolko pokryje poistka a to je taka suma ze za to si byt nekupi.ja som dcere dala,synovi zatial nie,ale beriem to skor ako sporenie ktore skor pomoze mne aby som im dopriala vzdelanie.