Je dobré mať v dnešnej dobe dve deti?
S touto životnou situáciou, čo momentálne riešim, viem, že si musím poradiť a rozhodnut sama, no aspoň si chcem prečítať vaše názory mamičky. Dúfam, že to čo chcem napísať sformulujem správne . Máme s manželom jednu krásnu 4 ročnú dcérku, manzel pracuje na dobu neurčitú, ja bohužiaľ v júni končím s prácou, máme hypoteku na byt a dilemu,čo robiť ďalej, mať druhé dieťatko, čo by sme chceli a hlavne naša malá alebo mám hľadať prácu. Mám obavy, ci je správne popri hypoteke mať druhé babo, bojím sa,že ich nebudeme vedieť zabezpečiť.
@pastelka99 Strach a obavy z nepoznaného tu boli a budú vždy..to isté platí v tomto prípade, keďže ste ešte nemali možnosť vyskúšať si fungovanie 4-člennej rodiny, takže teraz rozmýšľaš, prehodnocuješ, a tak ďalej a to je správne..svedčí to o tvojej zodpovednosti. Ja nebudem písať dlho, padlo tu dosť dobrých komentárov, len toľko..ak túžite po dieťati, majte dieťa. Verím tomu, že kvôli nemu nepadnete na finančné dno, ono vám môže akurát tak dať..nie vziať 🙂.
@bluerose to je ale smutné, o čom sú tie priateľstvá ...volakedy, sme takéto veci neriešili, ale vtedy bol málokto na dovči v zahraničí 😀 sama som z troch detí,a nemám pocit že by mi niečo niekedy chýbalo....
a to len kvôli tomu, že bola "len" v chorvátsku na dovolenke sa s ňou nebavia? že neletela? určite tam je aj oblečenie, alebo dačo viac, či?
áno, máš pravdu, že nie som z veľkého mesta, rozumiem, že v dnešnej dobe peniaze hýbu svetom a treba ich, z lásky sa človek nenaje.. len zase dať deťom úplne všetko po materiálnej stránke tiež podľa mňa nie je dobré, no už som odbočila úplne od témy 😀
len tolko som chcela, že podľa mňa nie je ideál že naj je: 1,2,8 detí, :D je to na uvážení partnerov, ich predstavách a možnostiach 😉
poznám jednu krásnu rodinku, majú 9 detí, krásne oblečené, šikovné, slušné ... (neviem či boli niekde na dovolenke ďalej, ani ma to nezaujíma) a nevidím nič zlé na tom, keď to takto chceli a zvládajú to
@zuzulik27 Tiež sme bývali u rodičov, postavili sme si dom na záhrade - sme na jednom pozemku s rodičmi, len každý má vchod do domu z inej ulice. Ale keď potrebujem k rodičom prebehnem cez záhradu asi 50 m a som u nich.
Vy máte u rodičov aspoň poschodie, ale my sme mali 2 izby. V jednej syn - 15r, teraz už 20, a v druhej izbe ja so starým plus 2 deti v manž. posteli a v postieľke bábo. Ocinko sa smial, že má hlavu na nočnom stolíku. Deti ma kopali, rozťahovali sa... Mali sme aj jednu kúpeľku a jeden záchod s rodičmi. Kuchyňa tiež spoločná. Museli sme viac menej robiť ako si zmysleli moji rodičia.
Teraz si robíme ako chceme, kedy chceme, čo chceme a či vôbec chceme. Všetlo má svoje výhody aj nevýhody.
@bluerose svoje deti 3 deti som chcela a nikdy by som nemenila a nevymenila a dokonca najmenšie máme s odstupom a bola plánovaná aj napriek tomu,že som vedela ,že ma čakajú prebdené noci ,,,fakt sorry ,ale ako matka 3detí ti píšem,že si nemám čo priznať a nikdy by som nechcela mať jedináčika a preto mám tri úžasné a krásne deti a hlavne chcené deti...
petru7777 nerieste, tam bude nejaky vnutorny problem, inac by takto nevyvadzala. Toto nie je jedina tema kde sa prezentuje ako dlazdic 😀 je to typ kobry utocnej. Utoci aj na svoj vlastny tien 😀 😀
@hammy presne toto, doba je ina, a hlavne ten rozdiel ked zijes trebars v BA alebo dakej krasnej dedinke. Oblecenie ma slusne, len samozrejme, ze nema vsetko znackove a nechodi na dovolenky ako jej kamaratky. Tym detom staci fakt malo aby si robili posmesky. Nie tak davno som tu v jednej sukromne citala ako jednej mamicke sikanuju chlapca v triede kvoli tomu, ze nema novy mobil a nechodi so spoluziakmi po skole hrat futbal, kedze musi vyberat sestru z druziny lebo mama sa nevie uvolnit z prace:( doba je zla a v meste sa zije tazko. Mam kamosku ktora ma sice len dve deti, ale sama vravi, ze v meste by nevyzila. Pretoze to co si vypestuje na zahrade by v meste musela kupovat a plus naklady na skolku a skolu by boli minimalne raz take.
Ak maju v dnesnej dobe ludia 4 deti, tak by som ich v ziadnom pripade neodsudzovala. Kazdy nech ma tolko deti, kolko chce, ak sa o ne dokaze zodpovedne postarat. Kazdy ma inak nastavene hodnoty a nie kazda zena tuzi po kariere. Poznam jednu rodinu, kde su vsetci zubari, taky zubarsky klan. A mladi maju uz 4 deti a cakaju piate, mnohi sa cuduju, ze naco studovala tak tazku skolu ked este od skoly nepracovala. No ale byvaju v obrovskom luxusnom dome a su daleko "za vodou". Napadla ma este jedna myslienka, dve deti = 2x tolko starosti, penazi, ale 100x viac lasky. Tym chcem demonstrovat, ze rozhodnutie mat viac ako 2-3 deti nie je vzdy znakom prizemnosti a nizkeho IQ.
@aristka to je pekne, ze ty si spokojna, ja poznam zenu, ktora to velakrat lutuje, ze ma len dve deti, ostala na ne sama, dcera ma problemy a ona berie lexaurin tak aby deti o nicom nevedeli. Jednoducho na svete je tolko ludi, ze z tejto litlle vzorky co prispeje na mk sa neda hovorit ci niekto nieco lutuje a je iste, ze vela ludi lutuje svoje rozhodnutia...a nielen co sa tyka deti.
my mame tiež hypoteku jedno dieta má 10 Miška a druhe 4 Alex nieje to lahke pracovať nemôžem malý má silnú psoiazu stale behame po doktoroch v kupeloch v decembri mu operovali na ruke nador a stale ma zdravotne problemy peniažkov mame malo som na rodičovskej predlženej zo zdravotných dôvodov až do 6 rokov a nič na svete by som nevymenila za rozhodnutie mať našho maleho Alexa su problemy ale aj radosti laska v nemocnici si prežil vela aj somnou ale čo je horšie platit hypoteku mať šťastne dve deti ktoré sa môžu spolu hrať lubia sa tešia sa na seba alebo jedo dieta dovolenky a ako taky klud 😀 🙂 .Pomalinky platíme hypoteku a sme šťastný že máme dve krásne deti ešte to zdrave keby prišlo a je všetko ako má byť.Nevymenila by som nič na svete za život aký mám
@decode mojim cielom nie je ti nic vyvraciat ani ta presviedcat, ale zamyslam sa, veci si analyzujem... som typ cloveka, co nedokaze ist az tak velmi "po povrchu" veci...
Ja si myslim, ze to, ze niekto s niekym je biologicky "spojeny", napr. surodenec, nezarucuje, ze si budu rozumiet aj po ludskej stranke a ze sa to da nejako "prednastavit" vo vychove... ide tu hlavne o rozdielne typy osobnosti, s moznou rozdielnou schopnostou komunikacie, detto rozlicne zaujmy, hodnoty... ciele... proste uvazovanie. Na tieto veci vplyva aj prostredie v ktorom zijeme ale niektore su dane nam uz pri narodeni, ze s niekym si rozumieme lepsie, s niekym horsie, s inym si v podstate nemame co povedat. Mozme mat formalne vztahy, ked treba, pomoct si, ale ako osobnost vyhladavame nam podobnych ludi, s ktorymi si vytvarame vztahy alebo "vrana k vrane sada".
Ja nepovazujem za zle mat viacej deti, to nie, len moj nazor je taky, ze niektori rodicia maju privelke ocakavania od surodenenckych vztahov a potom to vyzera tak, ze Zuzka zije v Amerike, Palo v Prahe, Lujza v rozdnej dedine...a vzajomne sa vidia podstatne menej, ako s ludmi zo svojho okolia....
@mima4 suhlasim. Brat mojej kamosky sa na nu vykaslal ked ochorela a potrebovala pomoc. Dalsi par co poznam, sa ani len nepozdravia a ked bola v rodine svadba tak ti jedny normalne neprisli, pretoze tam boli ti druhi...a to ich rodicia sa dusuju ze ich vychovali v laske a spravodlivo. A ako sa za nich hanbia teraz pred vsetkymi, nepomahaju dohovaracky, vydieranie, nic...Takze naozaj nikto nevie ako si surodenci sadnu a rodicovska vychova je len cast toho, co celkovy surodenecky vztah ovplyvni.
@mima4 Aj ja som typ co nechce ist len po povrchu veci. Sama som vyrastala ako jedinacik, bolo mi dobre, aj trocha smutno, ale kamosky som mala a bola som v podstate spokojna. Sama som vsak chcela 2 deti, nakolko som medzi kamoskami videla hodne srandy v rodinach kde rodicia sa aj zaujimali o vychovu, nielen nechali deti rast ako drevo v lese, nekultivovali vztahy medzi nimi, nerobili s nimi kopec spojujucih cinnsoti, tak ti co stmelovali surodencov bola temer istota ze tam bola pridana hodnoty uplne hmatatelna. Rozdiely povah sa prejavia v dospelosti, a stava sa aj ze ziju dvaja surodenci s opacnymi konickami na roznych stranach zemegule. Ale ked ide o radu, vypocutie, pomozu si, prislovie krv nie je voda nevzniklo len tak. Ze je tolko rozhadanych surodencov, o dedicva a pod, je smutny fakt, casto mozu za to aj rodicia ked spavdlivo nestanovia, podvedomo niektoremu nadrzaju co sa casto stava a pod. Ja na mojich napr. vidim velku intezitu kontaktov. Maju aj kamosov, aj s nimi je to fajn, ale je to ineho druhu nez so surodencom, ta kazdodenna vazba robi svoje. Skartka maju oba typy vyzieb: aj dobrych kamosov/ky aj surodenca. Uz aj keby sa v dospelosti nazorovo rozisli, tak to co teraz zazivaju, ako sa aj lubia aj nenavidia, ako sa aj biju aj perfektne kooperuju, to im uz nikto nevezme. V dobrom aj zlom. A zazitky su to jedine podstatne v zivote, spomienky ktore nas naplnaju. Preto myslim ze je to fajn, aj napriek tomu, ba dokonca prave preto ze to nie je dokonale, ale je to zivelne, ludske a take intenzivne.
@bluerose Vies len argument ze poznas takych surodencov co sa ani nepozdravia a teda netreba mat surodenca lebo to moze vypalit zle je asi rovnakeho typu ze aha, poznam tychto rozvedenych, tychto trpiacich v manzelstve/partnerstve, tychto hadajcuich sa, tak radsej sa nebudem viazat do ziadneho partnerstva/manzelstva ale zostanem sama. Lebo jedine tak sa vyhnem nedokonalosti a moznemu sklamaniu.
Niekedy cloveka velmi ovplyvni aj zivotny partner, ktory surodenca stve proti surodencovi a vtedy sa stava nieco, ze si clovek povie, ze by radsej toho surodenca nemal. Neda sa to pausalizovat. Skratka, mat surodenca neznamena automaticky spojenca do zivota, to rozhodne nie.
@bluerose Vyberas a predsa ked sa clovek pozrie na percenta rozvodovosti...kto vie ci je viac stastnych manzelstiev alebo surodeneckych vztahov....netusim statistiky, ci to uz nie je ale pomaly narovnako, co by mohlo znamenat ze az taky vyznam ten "vyber" az nema.
Osobne to beriem tak ze kto sa boji nesmie do lesa, inak povedane kto chce mat klud, menej nervov, vacsie ISTOTY, nech ide len do jedneho. Pravdepodobne tam bude menej trecich ploch, menej co riesit, ako kludna zatoka rieky. Istoty su kapitola sama o sebe, vacsinou si silne relativne, to clovek zivotom zisti az postupne. Kto ma na to "gule" a chce mat zodpovednost a riesit a dokaze vytazit aj z intenzivnejsej zivotnej "jazdy", nie je dovod sa bat mat viac nez 1 a este trochu dopriat nasej civilizacii nieco vdaka comu aj my sme tu - prezitie, pocet deti ktore jednoducho MUSELI mat nasi predkovia, inak by sme tu neboli nakolko mat kazdy len to 1 je hlboko pod hranicou prezitia civilizacie, cize uplny ideal to asi taky nebude.
@horana len pokial maju ti dvaja surodenci odlisne nazory, postoje, zivotne styly...v dospelosti myslim...tak o tu radu a vypocutie clovek ziada skor niekoho, kto ho lepsie v tom pochopi. Ti dvaja surodenci mozu mat v pohode vztah, ale ta intimna blizkost tam moze chybat a ta intimna blizkost je dana aj povahovymi crtami osobnosti kazdeho z nas. Opat, tym nechcem povedat, ze viac deti je zle..to v ziadnom pripade... len mne sa reci typu "vzdy budes mat surodenca, nikdy uz nebudes sam/a...." zdaju prisilne a nie prilis v sulade s realitou.
@mima4 tak my chceme dve deti kvôli sebe
Máme na to a proste chceme byť stvorclenna rodina
Samozrejme vzťahy neovplyvnim ale pokym budu malí budem sa ich snažiť držať pri sebe a učit ich ,že by si mali vždy pomáhať. Vzťahy sa budujú s oboch strán a ak je " zdravý" základ je väčšia pravdepodobnosť, že v budúcnosti sa o to príčinia sami bez popudu rodičov
@horana ale za vyber partnera mozes vinit len seba ale za vyber surodenca si to zliznu rodicia. Ako ten chlapcek sa hada stale s mamou ze musi chodit po sestru do druziny a uz jej par krat povedal, ze naco si ju robili ked sa musi on o nu starat a ze ju nenavidi (mamu aj sestru) ... Puberta s nim trieska a "kamarati" ho neberu lebo s nimi fucik nehrava:(
Vies co, to vymieranie...nasa planeta JE preludnena a ked to pojde takto dalej, bude vacsi hladomor a viac vojen ☹
@bluerose Vinit rodicov za cokolvek - styl vychovy, surodenca, atd. je stupen nezrelosti, ktory je do isteho veku bezny a pochopitelny, vela ludi to ma az zial do dospelosti co signalizuje ze este nedospeli, resp. dospeli nespravne. V dnesnej dobe technologickeho pokroku sme prave v tejto oblasti zalostne pozadu, potencial vyvoja sa premrhava.
Preludnenost je vec nazoru, je znamou vecou ze 20 perc. ludi preziera 80 perc. zdrojov, preto aj Matka Terera povedala ze nie je problem nasytit chudobnych, ale bohatych. Keby sa vsetci co su dnes na svete chceli mat ako priemerny Zapadan, zdroje planety by to neutiahli. Je ale fakt ze sa velmi mrha, enegie sa vyuzivaju nedostatocne, prerozdelovanie a vyuzivanie zdrojov maju pod palcom ludia ktorym nejde o efektivotu ale moc a zisky (znicenie miestnych polnohospodarskych sebestacnosti je len spicka ladovca, zavislost na fosilnych palivach hoci uz su davno zname ine, z ktorych by vsak netiekli nespravodlivo istym ludom/korporaciam zisky), potom zivotny styl zamerany prehnane na osobny konzum (dnesna kazda zena ma viac siat nez volakedajsia slachticna), sposobuje ze to vyzera akoby mat viac bolo akosi lepsie. Ale ludstvo na to raz dojde, ci uz dobrovolne alebo nasilu ak to dlho kazdemu jednemu netrkne. Len preto ze mocni a potazmo cela vladnuca rasa nechce pochopit suvislosti a zriect sa pohodlia a nadspotreby, zitia len za seba a pre seba.
@petra7777 mila mamicka (coskoro mozno uz aj babicka ) mna tvoje komentáre neurazaju...ja som ta upozornila na pravidla fora a tie musi akceptovat aj debil ale nakolko viem,ze debilita je tiez len diagnoza a ja som zdravotnik co si chorých a starych ludi vazi,lebo nemozu za svoj stav.mam obavy o tvoj zdravotny stav,lebo badam mierne príznaky debility...odporucam navstevu u lekara pred tym nez sa to zvrtne do posledného stadia,kde ti uz niet pomoci...a nemusis mi pisat kam mozem ist a co si kam mozem strcit a ako ma iritujes a aka som z teba na prasky a ako sa na mne paradne zabavas a co vlastne reagujem na teba a bla bla bla....toto vsetko poznam....to je ucebnicovy priklad z tych spomínaných priznakov 😕 a dokonca stav sa zhorsuje,ked pacient zacne pridavat do komentárov rehotajúcich sa nezmyselnych smajlikov.
@bluerose ak človek zostane sám,má problém aj s jedným dieťaťom,ale sú to veci finančné a aj napriek tomu je chyba,že povie ,že ľutuje ,to dieťa to cíti a bude sa to s ním vliecť celý život...ako matka sa musí rozhýbať a fičať práve kvôli deťom,ale nie aby mali značkové veci a mobili,ale aby ju taká kravina ,že ľutuje nikdy nenapadla ...nikto z nás nemal aspoň určitú dobu na ružiach ustlané,prešli sme si všeličím a vtedy je tá rodina veľmi bôležitá,aby pomohla či psych.alebo finančne alebo len vyzdvihnúť dieťa zo škôlky tj aj málo stačí ,aby sme fungovali všetci s preto treba držať pokope,tolerovať sa ako súrodencilebo fakt nikto z nás nevie čimáme jedno dieťa alebo tri ,kedy budeme potrebovať pomoc ak nebufe súrodenec alebo už rodičia,sme na to sami,cudzí nám pomôžu ťažko...ja som vďačná za mojich troch súrodencov ,aj napriek rozdielnosti pováh a názorov a som vďačná za neterky a synovčekov ,ktorých máme a vždy sa na nich tešíme...a ešte niečo na margo zvád ,ttebs deti od malička učiť k samostatnosti ,aby mohli raz vyletieť z hniezda,mali svoje príbytky a vedeli sa o seba postarať a skákať len do výšky svojho platu tj .mali hranice a potom nebudú problémy a ak sa pominieme naše majetky sa predajú a peniaze rozdelia ...mamon v našich životoch nie je všetko s ak deti budeme viesť odmalička napr.nedám ti lebo bola slabá výplata alebo nebudem mať na chlebík alebo deťom ukážem ako sú drahé nakupi v obchode ,v živote nebudú mať problém...a vyrastú z nich sebavedomí ľudia,ktorí si budú vážiť každé euro...
@bluerose a máš pocit,že ak súrodenec sa čertí,ze musí chodiť do družony pre mladšieho je zlé ,pubertiak má obdobie vzdoru ,tomu vadí všetko,ale pritom chce všetko a aj v puberte treba mať zodpovednosť a naučiť da zvládať taký posmech,je to tiež škola života a tam vidí aký sú kamoši,je kamoš,ktory sa posmieva...nie je...nauča sa selektovať ľudí a veľa vecí si nebrať k srdcu a raz bude za súrodenca vďačný ...len mu to treba hovoriť...kamoš je vec pominuteľná,ale brat tu bude vždy...
@bluerose nemáš pocit,že je problém aj v nej,čo porobila ,prečo je v takej situácii hrdá,ak je v sračkách treba prísť s pokorou a aj odprosiť a prijať podmienky druhej strany ,plus ak niekto ostane sám s deťmi je chyba na oboch stranách,ak tam nebolo nejaké nejaké týranie a deti majú otcov ,mstka nemá ľutovať,že ich má ,ale má im byť oporou a skákať do výšky svojho platu a nehanbiť sa požiadať o pomoc aj kvôli svojim deťom a ak treba aj poprosiť o odpustenie aj keď ona možno nebola ťá zlá...tomu sa povie prežitie a boj a sprevádza nás celý život...isť proti múru da nevyplatí,tak ako sebalútosť...

@nicemary Moc to prežívaš 😀 Sú to len písmenka, tak klídek 😀 Choď si dať cigáro 🙂