icon

Je moje dvojročné dieťa neprimerane veľké?

petiiiiiiiiik
22. máj 2025

Ahojte, potrebujem sa vyrozprávať.
Moja dcéra v 23 mesiacoch meria 93cm a váži 16kg. Naozaj, všade kam prídeme, je najvyššia. Ako matke sa mi nezdá tučnučká. Nemá pneumatiky ani faldíky a ani v tvari nie je nijako extra bacuľatá. Proste je pevná. Od jej malička som si dala záležať, aby si zvykla na pestrú a zdravú strávu, čo sa mi podarilo. Papá zeleninové polievky, zeleninové omáčky, mäso s prílohou a zeleninou, ovocie, jogurty len biele, lyofilizovane ovocie, domáce pomazánky, pije čistú vodu alebo nesladené čaje. Kupované sladkosti ani čokoládu ešte nejedla. Chodíme denne 2x von. Denne je minimálne 2,5 hodiny vonku a má pohyb.
Rada papá… keďže má už takmer dva roky, snažím sa dodržiavať aj časový harmonogram jedál. Občas ale plače, že si niečo prosí. Na jednu stranu mi jej príde ľúto, keď ostatné deti jedia na ihrisku napríkad fornetky a keďže sú nejedáci, ich maminky sú v strave menej striktné (čo úplne rozumiem).
Na druhú stranu si uvedomujem, že váži viac ako jej rovesníci a cítim zodpovednosť za to, aby som jej nesprávnou stravou nedala základ na obezitu a neskôr aj zdravotne problémy v živote.
Máte niekto podobnú skúsenosť?

Strana
z2
aliaray1
22. máj 2025

@petiiiiiiiiik ahoj, nasa mala v takom case uz 102cm...Postupne pomaly sa spomalovala v raste a v presne 3r ma 107cm a vaha 18kg

aliaray1
22. máj 2025

@petiiiiiiiiik z blbych komentarov si fakt nic nerob.
Mozno rada: ked nasu boleli z rastu kolienka zacali sme jej davat 1/2 colafit kocky, dovtedy som vyvarala aj spikove kosti a ine maso nech ma dost kolagenu na ten jej rast.

Rastu zdar 😁

jaskolka
22. máj 2025

Môj syn je v škôlke "obor". Je najvyšší, presahuje aj troch chlapcov, ktorí sú v triede rok dlhšie,lebo im zle vychádzajú roky.Bude mať 5 rokov, meria 122 cm a váži 26 kíl. Vôbec nie je tučný,je vysoký robustný, má široké plecia, dlhé ruky a nohy. Tam robí aj dosť genetika,lebo manžel je vysoký,aj jeho otec a dedko boli "veľkí"chlapi.

kristina210
22. máj 2025

Ahoj, ak ťa to ukľudní, môj má 23 mesiacov, 94 cm a 17,5 kg ... zdravý, stravuje sa zdravo, zelenina, ovocie, atď. ... ako si popísala aj ty ... sladkosti nepozná, rozdiel je v tom, ešte 2x denne dojčím a je vonku doobeda 2,5 a poobede 3,5-4 hodiny ... nezastaví sa, chutí mu jesť, ale neprejedá sa ... je proste taký, nosí veľkosť 110/116, jeho rovesníci sú tretina z jeho výšky a stavby tela ... lekárka je s tým ok...komentáre okolia neriešim, nech sa každý stará o seba a svoje dieťa🙂. Ak je zdravá, buď vďačná a spokojná mamička🙂

elzena2
22. máj 2025

Ja nechapem to mlieko na noc, nas pediatricka zvozila, keď mal 20 mesiacov, že ak dobre je, tak umele mlieko uz nepotrebuje. Ci to jej davas kravske na upokojenie, nech si pocucka?

mantilka
27. máj 2025

Moja dcéra bola tiež vyššia ako rovesníci a bola aj pevná celú škôlku. Ja som ju neobmedzovalav jedle. Sladkosť mohla 1x denne hodinu po obede, aby ju nebolelo bruško. V škole postupne schudla asi v druhom ročníku to chudnutie začalo a patrí medzi najchudsie v triede. Ale je pravda, že my s manželom sme dlho nemali nadváhu, takže genetiku má dobru. Ja teraz priberam lebo nemám pohyb a sladkosti má lákajú, ale aj to pôjde dole. Už plánujem cvičenie a zdravú stravu😁.

Strana
z2