Je naozaj potrebné prejavovať dieťaťu fyzickú náklonnosť?
Ahoj, všetci dookola mi tvrdia, že je to zlé, nesprávne, že mám určité problém, že to nie je normálne a mám ísť na psychiatrii minimálne..už som z toho unavená.
Mám 2 ročné dieťa a od narodenia neprejavuje také typické znaky vzťahu, typu mojkanie, nunu tutu a pusinkovanie, a neviem čo. Ľúbim ho ako koňa, len proste nemám potrebu ovoniavat mu nohy, bozkávať zadok a pod. Príde mi to zvláštne, až nechutné. Neustále počúvam poznámky že veď ho ani neobijmes, nepobozkas blabla ..keď spadne tak ho učím niesť mieru zodpovednosti a najprv zistiť mieru zranenia, nebudem k nemu hystericky bežať, keď sa potkne a spadne na dlane, ako vidam na ihriskach..kriste. chcela by som vychovať riadneho zodpovedného mladého človeka, nie snow flake, čo bude mať xy psych. problémov a bude bežať za maminu sukňu keď ho neho niekto fukne.
Je naozaj taký problém, ak svojmu dieťaťu neprejavujem tieto typické znaky "lásky", obijmacky, pusinky atď?
V tejto dobe to teda naozaj normálne nie je lebo všetci normalizujú také to správanie ku dieťaťu že ho musíš mojkatť pomaly sa mu do riti strkať ale kedysi keď ešte moja babka vychovávala moju mamu tak to normálne bolo. Potom samozrejme že sú tie deti všelijaké. Podľa mňa je na každej mame ako bude vychovávať svoje dieťa a keď ti toto príde v poriadku tak to v poriadku je. Nevidím dôvod prečo by si mala niečo robiť inak. Ono ja už neviem čo je normálne raz je zle keď dieťa máš stále pri sebe že to bude mamin cecok a potom je zle keď teda ho vychovávaš bez nejako extrémne citovo zafarbenych prejavov
Medzi hystériou, bozkávaním zadku a chladom je ešte veľa priestoru pre zdravé emócie. Dieťa potrebuje cítiť lásku a náklonnosť , aby si budovalo empatiu, sebavedomie, sociálne zručnosti... Ja ťa nepoznám, nevidela som ťa, ako interaguješ s dieťaťom, ale ak ťa v okolí na toto upozorňuje nezávisle na sebe viac ľudí, asi by bol dobrý nápad zamyslieť sa nad tým.
no vyrastie z neho čisto racio človek ktorý však bude mať problémy v citovej oblasti-napr vo vzťahov. takže áno istá miera lásky by tam za mňa byt mala napr to objímanie a prejavovanie citov. nikto nehovorí o bozkávaní zadku či nôh 😂
v súkromí mu lásku prejavujes či to je pre teba problém?
@annm81 ty mas vzdy trefne odpovede. Lepsie sa
to napisat nedalo
Autorka a u vas doma to bolo ako? Tvoja mama ta mojkala, pusinkovala?
Ja tiež nebozkavam svojmu dieťaťu zadok a neonuchavam nohy ale to predsa neznamena, že ho normálne nepobozkám, nepohladím... Ak spadne a sa zodvihne a je ok ani ja ani muž k nemu neutekame ale ak začne plakať alebo vyjadrí, že nás teraz potrebuje tak ho poľutujeme... Sme predsa ľudia tak sa tak ak chováme .. ale súhlasím s annm81 ak ti toto hovorí viac ľudí trochu by som sa nad tým zamyslela, či aj nemajú pravdu... A sebavedomého človeka vychováš aj z dieťaťa, ktorému prejavuješ lásku a náklonnosť v zdravej miere...
Moja mama bola ako ty. Doteraz radšej objímam starkú. Studený odchov. Ale vďaka nej viem, čo mojím deťom neurobím.
Ešte by som dodala, že si netreba nesprávne vysvetľovať výchovu k snehovej vločke. Odopieranie prejavov lásky od rodiča môže ľahko viesť k rôznym poruchám osobnosti. Rozdiel medzi snehovou vločkou a zdravo odolným človekom je v tom, že namiesto toho, aby si dieťaťu zametala cestíčku a odstraňovala každú prekážku, ho pri prekonávaní prekážok budeš motivovať, vyjadrovať mu podporu a budeš záchrannou sieťou, ak z príliš vysokej prekážky padne.
Nuz vidis to velmi cierno bielo, lebo napriklad medzi tvojim “ucenim niest mieru zavinenia” a hysterickym spravanim pri pade dietata je aj uplne normalny citlivy pristup rodica, kedy dietatu da pusu a pofuka bolave miesto a potom ano moze prist aj nejaka info o tom, preco sa mu to stalo a ako sa tomu nabuduce vyhnut.
Ludia, kt maju napr aj v dospelosti psychicke problemy su casto prave taki, kt v detstve nemali dostatok lasky, pohladenia a zazili si “studeny odchov”.
My sa teda obidvaja s muzom s detmi tulime a mojkame ale neovoniavame im nohy ani nebozkavame zadok 🙈 zas to jednoducho nie je but/alebo.
Otvorena naruc rodica je pre dieta to najbezpecnejsie miesto a ak odmalicka citi bezpecie a istotu, tak bude ovela jednoduchsie znasat a riesit rozne zivotne situacie. To ze prejavujeme detom lasku, neznamena a robime vsetko za nich a vychovavame tutmakov. Mas to cele velmi pomylene, ale aj na to urcite je nejaky dovod a moze pochadzat aj z tvojho detstva.
Deti to potrebuju.. citala som o detoch napr.v detskych domovoch, kde je o nich sice postarane, ale laska chyba, objatie, dotyky a tie deti trpia. To prosim neber osobne, nenarazam na teba, len mi to napadlo po precitani.
Áno, je to problém. Tiež hystericky neutekám k deťom keď spadnú, dokonca to niekedy úplne ignorujem, keď viem, že sa im nič vážne nestalo. Ale mojkám a pusinkujem ich tak normálne.
@la_dolce_vita to mi pripomína jeden dokument co som videla. O detskom domove v Rumunsku. Deticiek majú veľa. Maju zabezpečené iba biologické potreby. Jest, prebalia a šup spat do postieľky. Ako je rok dlhý nedostanú pohladenie ani objatie, bozky. Robili na nich výskum a v dospelosti majú vela zdravotných problémov. Napr nedozrete určite sociálne zrucnosti. Niektoré časti mozgu dokonca horšie fungujú.
To nemyslím teraz na autorku😀 to len taka vsuvka o obyčajnom dotyku. Bol to dosť smutný dokument
Ono je to skôr tak, že deti tu blízkosť a objímanie v určitej miere potrebujú ( niektoré viac, iné menej) a práve ten záujem a láska rodičov ( v rozumnej miere) ich robí sebavedomymi, odolnými jedincami, ktorí majú naplnené svoje fyzické aj citové potreby. A majú pocit, že svet je vďaka tejto láske rodičov bezpečné a pekné miesto. Samozrejme, to to sa ukladá do podvedomia a neskôr z toho ľudia čerpajú zvyšok života. Avšak ..rodičia musia vedieť, kedy dosť, lebo potom môže prísť opačný efekt.
A co by sa stalo keby si ho proste objala, pobozkala a povedala mu ho lubis? On potrebuje citit tvoju lasku. Nie hystericke bozkavanie noziciek....aby si citoveho mrzaka nevychovala, chladneho, neschopneho prejavit city v buducnosti...Ty si jeho vesmir a ak mu tuto stranku neukazes ty, tak ju proste nebude poznat a sam tiez nebude schopny take nieco dat svojim detom.
@autumm ano, chapeme sa, tiez som nieco podobne videla... interrupcia bola zakazana a rodilo sa vela nechcenych deti odlozenych v decakoch a bez lasky :( . To je uz ale extrem a ina tema.
Ani jedno z toho,co si opisala mi nepride ako “zdrave emocionalne prostredie”. Ani to,ked mamicka ihned uteka pri kazdej prkotine za dietatom,ale ani taky chlad,aky ide z tvojho prispevku. Nevravim,ze dietatu treba ovoniavat zadok,ale nepomojkat sa s nim,nedat mu pusu,ci pohladenie,to mne pride dost divne. Da sa vychovat zdravy a vyrovnany jedinec aj s prejavovanymi citmi. Za mna je to prave naopak,ze aj takato chladna vychova moze sposobit urcite vykyvy,v ramci ktorych si neskor bude to dieta vynucovat lasku inde. A nemusi to dopadnut vzdy dobre-v dospelosti. Co vsak je alebo nie je zdrave,to je asi uhol pohladu. Ja napriklad mam potrebu objimat svoje dieta,pobozkat ho,len tak sa tulit v posteli,ja by som bez toho nevedela existovat,ale neutekam za nim pri kazdom pade a nepanikarim. Tebe to vsak asi prirodzene nie je a ako s tym nalozit,to ti poradit neviem. Je zle,ak by si sa do toho mala nutit,ale je aj zle neuistovat svoje dieta aj fyzickymi prejavmi,ako ho lubis. Objatie bolo,je a bude pre mna pristavom bezpecia,najma objatie maminy.
Tak neviem ako reaguješ ty .. ale ja vidím či moje dieťa robí drámu pre nič za nič alebo mu naozaj niečo je, vidím kedy sa len mazne a tiež vidím kedy potrebuje milujúcu materskú náruč. Tiež nie som typ ktorý muchluje dieťa od rána do večera ale objatie, pusa a pekne slovo musí byť každý deň
Predstav si seba, ako 2 ročnú. Dokážeš sa objať? Alebo je tam blok? Veľmi jednoduchý test, ktorý ti vie veľa povedať o tom, prečo to máš tak, ako to máš. A presne, ako píšu ženy vyššie. Medzi neustálym pusinkovanim a chladom je milión možností. My v rodine tiež nie sme zrovna "fyzické" typy, čiže nepotrebujeme sa vkuse objímať a bozkávať a pod. Ale napĺňame si ten pohár lásky pozornosťou, vela sa rozprávame, alebo len tak sme vedľa seba, pre mňa je to presne ten "bezpečný prístav", že môžme sedieť vedľa seba a len tak byť. To isté voči dieťaťu, naše dieťa odmalička potrebovalo, aby ho niekto aktívne počúval, fyzické prejavy tiež extra nevyžadoval. A snehovú vločku určite nevychova matka, ktorá prejavuje lásku aj objatím a pusou. To máš veľmi skreslenu predstavu.
Nohy si necuchame ani zadky nebozkame. Ale za moju lasku, ktoru davam ja mojmu dietatu. Je najvacsia odmena, ked pride ku mne. Obime ma, da mi pusu a povie,ze ma lubi. Aj ked neposlucha, zvysim hlas. Nahneva sa, ide sa vyrevat. Potom pride ostravedlni sa a povie: Mami aj tak ta lubim. Neviem si predstavit, aby sme sa nerozlucili pusou. Ale to neznamena,ze ju neucime samostatnosti.
@gulicka277 súhlasím s tebou
@annm81 áno, upozorňujú, lebo asi je normálne sa ťuťkať ňuňkať s deckom pri každej príležitosti
@jvasenka prečo by malo mať problém? Rovnako doma, ako na verejnosti.
@joannita áno, moja mama sršala prehnanou láskou a celá rodina, muckanim a proste všetkého príliš
@mamamasama stukaš tu, ako by ja som mohla za tvoj posrany život. Ja nehovorím že moje dieťa postavim do rohu a ani sa na neho nepozriem ježiši..
@autumm veď ale ja ho nezatváram do pivnice a neignorujem úplne. Len proste keď vidím niektoré ženy ako poletujú okolo detí, samé potulit, sama pusa..akože co
Niektorým deťom by sa naozaj dostalo viac lásky v detskom domove. Toho tvojho mi je veľmi ľúto.
Ok autorka príde mi, že asi budú mať tí ľudia ozaj aj v niečom pravdu....

*neprejavujem. Nie neprejavuje