icon

Je normálne, že dieťa neštvornožkuje?

17. jan 2025

Je podľa vás ok keď 10 mesačný ešte nestvornozkuje? Plazi sa rychlo, aj sa dáva na štyri hompala sa ale keď sa ma pohnúť dá sa aj tak na zem. Je to už pozde alebo ešte má čas? Boli sme aj na fyzio že má troška slabšie bruško a chrbát ale nedala nám cviky. Kedy vám začali detí stvornozkovat?

ssimusska
17. jan 2025

Deti nemusia štvornožkovať vôbec. Môžu sa rovno z plazenia stavať na nohy.

autor
17. jan 2025

@ssimusska áno viem len rada by som bola keby to je nevynechal. Štvornozkovanim si veľmi posilní bruško aj chrbát

lucia13022023
17. jan 2025

Tu ti napíšu, že xy deti nestvornzkovalo a sú ok, no za mňa dieťa štvornožkovať ma. Môj sa dlho plazil... Asi od 4m do 10m, dával sa na štyri, sedel, ale nestvornzkoval. Išla som k fyzio, slabé bruško trocha, dala dva cviky a do týždňa začal štvornožkovať. Čiže neskoro nie je, ale ja by som sa snažila urobiť všetko preto, aby štvornožkovalo

rk123
17. jan 2025

tak ja neviem, zjavne co odbornik to nazor.
nam fyzio povedala ze dieta sa nema vobec plazit ze je to zly pohybovy vzor, ma vyslovene len stvornozkovat 🤷🏽‍♀️

autor
17. jan 2025

@lucia13022023 ďakujem ti ,môžem sa spýtať pamätáš si ešte tie cviky ? Ako často a koľkokrát ste cvičili?

lucia13022023
17. jan 2025

Asi 3x do dňa a jednoduché. Lezal na chrbte a dvíhal loptu nohami, ten si pamätám... Žiadna vojtovka alebo tak. Vrámci hry.

autor
17. jan 2025

@lucia13022023 veľmi ti ďakujem, skúsim zájsť aj za inou fyzio nech mám dve názory. Veľmi by som bola rada keby stvornkozkoval nech si to celé posilní

autor
17. jan 2025

@rk123 fúha zaujímavý názor

rk123
17. jan 2025

pridavam post od jednej fyzio, je tam vysvetlene preco:

autor
17. jan 2025

@rk123 lezenie je u nich stvornozkovanie?

rk123
17. jan 2025

ano

fion22
17. jan 2025

Ešte ma napadlo, u nás bol problém aj v podlahe...jej sa tam šmýkalo...u starých rodičov na koberci začala za pár dní štvorkovať...prišli sme domov a zase sa plazila

lucia13022023
17. jan 2025

@rk123 ma pravdu. Ono to plaznie voenc nie je čo vývoji žiaduce..

anitta98
17. jan 2025

samozrejme, že je to okej. vôbec by som neriešila, ktoré dieťa kedy a ako, prečo. proste je to absolútne individuálne a každé dieťatko je iné.

olivia_c
17. jan 2025

Moja 7 mesacna zacina stvornozkovat, plazenie preskocila. Max pivotovala. Plazenie nie je potrebne pre vyvoj dietata, stvornozkovanie ale ano.

lucia23529
17. jan 2025

Nám pomohol cvik, dať dcérku medzi svoje nohy smerom dopredu na kolienkach a pomaličky ju púšťať dopredu na ruky a ona si zvykla byt na 4. Potom sa tam vedela už len dostať a dlhooooo tam len bola a jedného dňa sa rozbehla a bolo. Pripadne skús ak máte baby cvičenia v okoli ísť, väčšinou to deti motivuje k ďalšiemu pohybu keď to vidia u iných 🙂 a je super keď dieťa štvornožkuje kvôli svalom, hymesferam a podobne..

olivia_c
17. jan 2025

Autorka nam pomaha odlozit hracky a byt na podlozke a tak robi velke pokroky, ziadne celodenne zabavaky s hrackami a tak to je od zaciatku. A este ze jej ukazujem ako ma robit jednotlive pohyby a ona to napodobnuje.

bubalea
17. jan 2025

Taktiež máme v rodine až dve detičky, ktoré to plazenie úplne preskočili a je to v poriadku, sú zdravé, chôdzu majú normálnu, žiadne zdravotné problémy nemajú. 🙂

samik88
17. jan 2025

A nemáte náhodou toho lezúceho medvedíka (Vtech)? Môjmu synovi sa veľmi páči ,hneď za ním lezie a ešte aj pridá ako keby mal vrtuľu v riťke 😅 macko nemá šancu ujsť. To by mohlo aj vášho naštartovať.

autor
17. jan 2025

@samik88 jasné že máme a viete čo robí? Chytí ho za zadok a dáva si do úst tu plienku čo má maco na zadku 😀

samik88
17. jan 2025

😅😅 no ja mu musím stále stláčať to srdiečko aby išiel za ním ,lebo už ked ho chytí tak už je pozde. A tiež hneď koštuje všetko 🙈

petronellla87
17. jan 2025

A nesmyka sa mu iba? Skus vyzliecť tepláky pripadne nechať cez deň iba v plienke bez oblečenia

aurora33
17. jan 2025

Stvornozkovanie je veľmi dôležité. Lepšie neskoro ako vôbec. Už len to že sa dá dieťatko na 4 a prenáša váhu je super, urcite o chvíľu začne.

anna777115
17. jan 2025

Mne dcera, ani nelozila, ani nestvornožkova. Išla rovno na nohy. Dnes, je z nej 12 ročná puberťáčka, ktora je pohybovo v pohode. Má rada pohyb.Odbornici vravia, že je to vyvojova etapa, ktorou by dieťa malo prejst, no ale keď to prirodzene vynechá, tak neviem....

saxana000
17. jan 2025

.ak mate cviky cvicte nechaj mu volny pohyb po zemi.ak sa uz hupe na styroch zachvilku sa pusti nasa sa plazila a hupala mesiac aj dva.akurat teraz po vianociach sa pustila po styroch najprv presla 20 cm a hodila sa na brucho lebo tam si bola ista.ked pochopila ze sa udrzi postupne zacala davat rucicky dopredu a pritahovat nozicky kazdy den presla.o.kusok viac a teraz v pohode prejde z kuchyne do obyvacky..

kessica87
18. jan 2025

@rk123 tak toto počujem prvýkrát, že sa dieťa nemá plaziť 😀

petka5656
18. jan 2025

Nemáte doma parkety/dlazbu? Nám pomohlo rozprestrieť koberec v strede miestnosti a iba do plienky. Alebo to chce iba čas - aby sa hemisféry prepojili, je to pre deti dôležité. Naša sa na kolenách hupala aj 3 mesiace kým “docvaklo” to striedanie noh/ruk a pohyb vpred 🙈 ešte nám fyzio (boli sme na check, ale všetko bolo ok, len mama stresovala 😀) ukázala taký cvik, dieta je na 4, ty jej brzdis jednu ruku a diagonálne nohu. Aby proste zapájala tie dve voľne končatiny diagonálne. Ale nejako sme to ani nerobili, lebo boli revy pri tom.

maryetta
18. jan 2025

Teraz najmensia mala cca 10mesiacov a 1-2tyzdne ked zacala 4-nozkovat. A 2dni nato sa postavila na nohy. Uz mala rok a este stale krasne stvornozkuje. A poprii gauci urobi par krokov.

rk123
24. jan 2025

@kessica87 clanok z brendon.sk pre mna nie je relevantny zdroj informaci teda fakt 😀
pisala som len svoju skusenost od fyzio a zdielala info tiez od fyzio.
tak isto toto pocuvam v okoli, kamosky co maju deti a navstevuju fyzio im toto hovoria, aby sa deti neplazili - dovody su vyssie.