Je normálne, že dieťa preskočí štvornožkovanie?
Ahojte, syn ma o tyzden 9 mesiacov, už 2 mesiace vie sa postaviť na 4, vie dvihnúť aj jednu ruku a druhou si niečo zobrať, cca 1,5 mesiaca plazi sa ale stále nezačal stvornozkovat. Niekedy urobi 1-2 kroky, potom sa rozplacne na zem a plazi sa. Už 2 deň sa skúša postaviť pri nábytku a už sa mu aj podarí. Mrzi ma že preskočíl 4nozkovanie, skusali sme aj cviky, boli sme u fyzio ale stále nic. Moja otázka teda je, je možné že dieťa začne 4nozkovat aj po tom čo sa naučí postaviť a chodit? Alebo keď doteraz nezačal tak už ani nezačne? Dakujem
@anonym_autor už to bolo treba riešiť v čase, keď sa začal plaziť. Ale nie je to stratené, choď s ním k fyzio, očividne tam sú nejaké oslabené svaly a zlé vzorce 🙂. Štvornožkovanie je dôležité aj pre vývoj mozgu nie len pre telo 🙂
@anonym_autor moja ma.7.5r a nestvornozkovala vôbec mozno v 2r ci kedy zacala sa hrat na psa je zdrava sikovna mudra pevna atd
Moja dcera nestvornozkovala, presuvala sa z miesta na miesto posuvanim na zadku, jedna noha vpredu, druha vzadu (lepsie to opisat neviem 😂) Chodit zacala v 16tich mesiacoch. Potom uz aj postupne stvornozkovala, plazila sa atd (neviem presne v akom veku) Teraz ma 12r a ziadne problemy s koordinaciou, prave naopak, pohybovo nadana.
Len tak na porovnanie, starsi stvornozkoval podla tabuliek, sam sa posadil, chodil v 12m. A teraz ma dve nohy lave, koordinacia nic moc.
Moja dcéra nikdy neštvornožkovala.
Môj má 9 mesiacov, najprv sa dal na 4, potom sa postavil a potom začal štvornožkovať, museli sme ho veľmi motivovať hračkami cez celý byt 😃 a sadol si až po 2 mesiacoch, pred týždňom, takže áno je to možné
@anonym_autor už to bolo treba riešiť v čase, keď sa začal plaziť. Ale nie je to stratené, choď s ním k fyzio, očividne tam sú nejaké oslabené svaly a zlé vzorce 🙂. Štvornožkovanie je dôležité aj pre vývoj mozgu nie len pre telo 🙂
@denkabemommy ako som spomínala v príspevku u fyzio sme boli, chodíme pravidelne od 3m, žiaľ cviky a rady čo nam ukázala fyzio vôbec nezabrali🤷♀️ syn proste odmieta išt po 4, môžem sa aj na hlavu postaviť
Čiže nejde mi o to ci je to správne alebo nie, lebo viem že nie je. Skôr ma zaujímajú reálne skúsenosti iných ktoré sa stretli s tym že dieťa začalo 4nozkovat až potom čo začalo stavať na nôžky, pripadne chodit. Aj názov témy bol povodne iný, administrátori ho žiaľ zmenili na otázku, odpoved na ktorú ja viem
Môj má 9 mesiacov, najprv sa dal na 4, potom sa postavil a potom začal štvornožkovať, museli sme ho veľmi motivovať hračkami cez celý byt 😃 a sadol si až po 2 mesiacoch, pred týždňom, takže áno je to možné
@nattyond aj my motivujeme ako sa da, ale vzdy sa nakoniec začne plaziť po hračku🥲
Tu ti budu tvrdiť, že to nevadí 🙂
Tu ti budu tvrdiť, že to nevadí 🙂
@anonym_2b5ff4 žiaľ ano
Ja sa ale nepýtame ci to vadí alebo nie, viem že skrížený pohyb je dôležitý a teda robím všetko možné preto aby ho syn mal
Syn mal takýto vývoj - 2m sa otočil na brucho, 3m za otočil na chrbát, 4m sa začal plazit, 6m sa dával na štyri + sa začal dávať do sikmeho sedu a začal sa stavať. Keď mal 9m, stále nestvornozkoval, ale chodil okolo nábytku, plazil sa, sedel, na štyroch sa hupal. Ja som chcela aby štvornožkoval, išla som k fyzio a dala nám dve cviky na spevnenie brušného svalstva a začal štvornožkovať aj keď už chodil. Potom striedal chôdzu so stvornozkovanim. Čiže môcť môže začať.
Dieta by malo stvornozkovat a nemalo by tuto fazu vo vyvoji preskocit. Vela zien ti tu bude argumentovat tym, ze ich deti nestvornizkovali a su super, mudre a krasne, co nespochybnujem, ze tak je. Ale stvornozkovanie ma svoj vyznam v pmv jedinca a teda ze sa uci narocny pohyb kedy strieda koncatiny a zapaja inak hemisfery a cim dlhsie bude stvornizkovat tym lepsie, ma to vplyv na vyvoj mozgu a v buducnosti, ak by nestvornizkovalo mozu ale nemusia nastat poruchy pri uceni (rozne dys) ale to zistis az casom.
Ale svoje opodstatnenie tato faza ma a moze sa nieco prejavit ale nemusi.
Moja dcera najprv zacala sediet a par dni na to stvornozkovat, iste nepodcenuj cvicenie, kedze sa to nedari, ma zjavne oslabene nejake svalove skupiny, ale nie je to stratene a vies to dosiahnut aj po postaveni sa. Teda aj moja dcera sa posadila a postavila aj, potom isla do 4n a pekne si par mesiacov stvornozkovala, tiez sme cvicili. Ona mala tieto 3 milniky pokope ale docvicila si 4n, takze cvicte dalej a pojde to.
moj nestvornozkoval. a mal teda skoro vsetky dys., neurologicka aj psychologicka obe potvrdili ze mu to chyba vo vyvoji.
@anonym_autor mam 2 deti a ani jedno nestvornozkovalo nie sú tým nejak postihnuté obe nadpriemerne vysoké IQ nerozumiem prečo sa to tak strašne rieši co robilo alebo nerobilo ktoré dieťa kedy ved každé je individuálne a nie cez kopirak každému vyhovuje niečo iné inak je fyzicky zdatne...
@anonym_autor este k tomu pride. Plazenie je nie vyvojove stadium, to ti povedala aj fyioterapeutka. Ak sa aj stavia, stale moze stvornozkovat.
@anonym_2b5ff4 žiaľ ano
Ja sa ale nepýtame ci to vadí alebo nie, viem že skrížený pohyb je dôležitý a teda robím všetko možné preto aby ho syn mal
@anonym_autor pripadne ak na tom tak veľmi trvas tak kúp taky ten dlhy tunel kde si vlezie a na konci vylezie po 4.dost deti to dokáže zabaviť na dlho hlavne ak na opačnom konci čaká nejaká odmena napr hračka ktorú ma rad alebo mamka tam čaká n a neho alebo cokolvek
@anonym_autor mam 2 deti a ani jedno nestvornozkovalo nie sú tým nejak postihnuté obe nadpriemerne vysoké IQ nerozumiem prečo sa to tak strašne rieši co robilo alebo nerobilo ktoré dieťa kedy ved každé je individuálne a nie cez kopirak každému vyhovuje niečo iné inak je fyzicky zdatne...
@anonym_e88015 lebo to ma svoje opodstatnenie. Pokojne dieta nemusi vediet napriklad ani sediet, ani sa pretacat na brucho, ale jednoducho sa to niekde odrazi a ma to aj svoju podstatu, preco to dieta nerobi. Oslabene svaly, diastaza a pod. To mas ako v skole ked nevie pisat, pripadne citat, nepohne sa dalej. Vsetko ma svoju nadvaznost a nemozes od neho chciet nadstavbu, ked nevie zaklad ale samozrejme, nie na kazdom sa to musi prejavit a na niekom sa to prejaci len ty ako neodbornik si to vobec nemusis vsimnut, tie deti maju potom tazkosti v skole a predaa vsetci chceme aby to nemali komplikovane pojial to vieme zabezpecit.
moja sa tiez len plazila a potom nejak sa postavila popri komode a zacala postupne chodit.. proste nedonuti nikto dieta 4nozkovat ked nechce...
Ano,moje.
@anonym_autor dcéra v 9m chodila, neskôr aj stvornozkovala, síce to nebolo už také ze len stvornozkuje ale aspoň niečo.
U nás v 9.5 mesiacoch samostatný sed a lezenie, v 10.5 mesiacoch stavanie popri nábytku a v 11 mesiacoch stvornozkovanie. Chodiť začal ako 13.5 mesačný. 9 mesačne je ešte malé decko, má ešte čas na to prísť. Zatiaľ by som len motivovala a vyckala.
Môj synček sa začal najprv plaziť, potom sedieť a stavať sa pri nábytku, štvornožkovat začal až deň pred 1 narodeninami. Fyzio vravela že štvornožkovanie pravdepodobne preskočí.Motivovali sme ho, cvičili všetko odporúčane, aj tak si šiel svojim tempom. Náš starší skúsený pediater to ani neriešil, že do roka začne a tak aj bolo, síce neskôr ako rovesníci ale jeho pohyby sú koordinovane, nepadá, je stabilný, pevný.
No ja by som k fyzioterapeutovi radšej šla,nech to stvornozkovanie skusi ešte potrenovat. Môj 30rocny manžel,športovec začal mať problémy s krcnou platnickou a keď prišiel k fyzioterapeutovi ten mu hneď vravel ze musel preskočiť stvornozkovanie. A mal pravdu. Musel cvičiť podla Mckenzieho metódy co mu nakoniec aj pomohlo ale niikdy to nebude mat na 100%.Ortopéd ho posielal na operáciu. Mame teraz polročné babo a už sme boli viac krát u fyzio aby ju skontrolovali nech tomuto zabranime. Nehovorím,že bude teraz vďaka stvornozkovaniu pohybovo úplne fit ale keď mame takú skúsenosť u manžela tak to nechceme podceniť.
@anonym_autor dieťa buď stvornozkuje alebo sa plázi.. Mám 2 deti... Jedno sa plazilo druhé stvornozkovalo
Moj sa tiez dlho plazil, potom sed a z toho do stoja, nam pomohla fyzio, zacal stvornozkovat, popri tom uz zacal aj popri nabytku chodit, nastastie sa rozchodil samostatne az okolo 14 mes., cize stihol aj dost postvrnozkovat.
Ja som preskocila stvornozkovanie a nepreskocilo mi z toho, ani nic 😃🙊
@anonym_autor je to úplne v pohode, mne tiež miesto stvornozkovania skackalo dieťa po zadku, chodiť začalo pred 1.rokom a stvornozkovanie sme postrehli až dávno potom formou hry. Ma 10 rokov a je úplne v poriadku 😁. Akčné, šikovné a pohybovo mimoriadne nadané dieťa a v škole tiež pohoda🙂
@anonym_autor ja som nestvornozkovala. Škoda, lebo mám dve vysoké školy a dlhé roky som bola v športovej reprezentácie SR. Keby som stvronozkovala mohla som vyhrať olympiádu a skončiť niektorú univerzitu z Ivy League...ale čo uz 😁
Stvronozkovanie je dôležité. Nepochybne...ale keď to nevyjde, nemusí to byť stratené 😉

@anonym_autor poznam pripady ked 4 preskocili a uz len chodili a niektore sa zacali stavat a potom zacali chodit po4… moja sa tiez len plazi a zacala sa staviat neviem ci to je spravne