icon

Je preskočenie štvornožkovania škodlivé pre vývoj?

molu12
5. okt 2024

Ahojte, syn preskočil vo vývoji štvornoškovanie. Plazil sa a potom sa postavil a začal chodiť. Dočítala som sa, že to nie je dobré, že sa to prejaví neskoršie napr. ako ťažkosti s čítaním, či rôzne poruchy učenia. Akurát som sa už nedočítala, čo robiť aby k tomu nedošlo.. Neviete poradiť?

Strana
z2
mira0611
6. okt 2024

@molu12 ahoj, to stvornozkovanie ma vplyv na vyvoj mozgu, nemusi to suvisiet napr.s ucenim. Nas sa ucil vyborne, on vsak bol taky, ze pocas obeda sa z nicoho nic postavil a zacal pobehovat.
Pisali ti tu kotrmelce su velmi dobre na vyvij deti, tak isto hojdacka, alebo prelizacky.
Pri preliezackach davaj pozor na to, aby ruky a nohy pouzival do X.napr: lava noha, prava ruka, prava noha lava ruka, ziadne ze prava ruka prava noha, nie vzdy opacne.
Minule som citala, ze v skolkach deti maju zakazane kotrmelce a coraz viac sa to negativne prejavuje po case na detoch.
Moj chodil na pohybovu terapiu, prave kvoli takymto veciam, on sa vsak narodil predcasne v 32tt.

strongi
6. okt 2024

Môj predčasne narodený tiež preskočil štvornožkovanie a veru to vidno, aj v učení, má nejaké dysky a šport tiež ide mimo neho. Takže niečo na tom pravdy je.

mira0611
6. okt 2024

@strongi sprav mu test ci vie pochodovat ako vojak, lava noha vpred, prava ruka ide hore, prava noha vpred, lava ruka hore, fuuu moj to nevedel.
My sme chodili na pohybovu terapiu, dostali sme sa tam nahodou, mojmu sa zastavil rozvoj sluchu, kvoli ockovaniu.

https://www.berba.sk/index.php/sk/zakladova-vyv...

Taketo nieco skus najst vo svojom okoli, velmi nam to pomohlo. Skor ked bol chorý tak vtedy som videla, ze nechodi a je rozpadnutý nevie sa sustredit, znova mal take zachvaty, ze zacal pobehovat ako blazonko....
Nam to vtedy tak vysvetlovali, ze mozog a telo nepracuju v harmonii, preto v nom vznika vnutorny nepokoj a takto si to ventiluje.
Mal vela chyb v pisanke, ked vynechal nejaku terapiu....
V tom case chodil raz tyzdenne na 2 hodiny, bola to skupinova terapia za 7euro/hodina.
Viac neodporucala ta pani co to ucila, lebo ak je tej terapie vela, tak sa mozog zasne resetovat ako pocitac a na isty cas mozes spozorovat ako keby bol na urovni mensieho dietata, napr.ak sa ako dvojrocny pocikaval znova sa zacne, ked koktal tak znova kokce, mozog sa resetuje ako pocitac a zacne od uplneho zaciatku, ale ked to ma len 1x tyzdenne mozog ma cas spracovat tie pohyby a zacne sa pomalicky rozvyjat.

Strana
z2