Je ťažké mať tri deti?
Stále váham, či mať alebo nemať, či mať teraz, alebo enskôr... Na prvé dieťatko sme boli pripravený, no to druhé urobilio u nás doma riadny "cirkus", taký malý zaplakaný uzlíček a starší začal žiarliť, mladší mal neustále koliky a plakal a starší si vydobíjal pozornosť... do mladší vyrástol, má rok a pol a doma sa to konečne akotak ukludnuje... a môj manžel sa smeje, že mi asi vadí čiastočný "pokoj", že zvažujem nad tretím dieťatkom.. 🙂 Urobilo u vás trietie dieťatko "cirkus", bola to obrovská zmena? Alebo omnoho menšia, ako ked sa narodilo prvé, druhé? 🙂 🙂
Je obrovský rozdiel mať dve a mať tri deti?
@slobodovci - v tejto otazke som jednoznacne za zivot - z tvojho prispevku je citit, ze ty ho chces, nevahas, len manzelova reakcia trosku nahlodava tvoje sebavedomie. Treba sa v klude porozpravat, vysvetlit, co citis, pripadne svoje pocity podporit informaciami z netu, ako tu uz bolo napisane.
Tvoj manzel tiez citi zodpovednost (minimalne financnu za rodinu). Ten rozdiel - aj my mame podobny (za 4 roky 3 mesiace - 3 deti) - sa da zvladnut naozaj, aj ked s odtretymi usami niekedy, ale to iste by si si zazivala aj pri dvoch detoch. Hlavu hore, hodnota ludskeho zivota je viac 😉
@slobodovci... dalo by sa o tom diskutovat 🙂 vela.Kamoska tiez caka tretie i za cenu, ze to budete treti chlapec. Vek deti ma 9, 6 rocnych a nenarodene babo v brusku.Drzim jej palce. Aj ked som mozno rada - u mna, ze to tretie prislo skor do tej 35 - ky, uz som niekedy pohodlna - citim to. No som mama v plnom nasadeni a vsetko robim hlavne najprv pre deti - rodinu a potom pre seba. 😉 Ako deti rastu, menia sa i starosti od plienok, kojenia...k skolskym povinnostiam a dufam, ze coskoro i k mojim pracovnym a konickom.Hovori sa male deti - male starosi a velke deti - velke starosti...vela ludi mi to potvrdilo.🙂..ovsem ked sme vsetci zdravi. Je pravda, ze kazdy ma na to svoj uhol pohladu.
Ak by sa situacia zopakovala tretie by som si tiez nechala, no pravada je i ta, ze s manzelom uz neplanujeme rodinku rozsirovat - mame dost..komu davat lasku.. 😎
@avanti ked tu citam vsetky tie prispevky, velmi ma to povzbudzuje a posilnuje, ale ked sa o tom rozpravam s manzelom, vsetko mi len znechucuje, on to babo tak strasne nechce a ja sa s tym neviem vyrovnat, bojim ze mi uz vobec nebude pomahat a odcudzime sa, ale to by sme sa aj tak, kebyze idem na zakrok... Uz teraz ma reci typu, ale ked ho chces tak si zarob na porodnicu a doktora s na veci co potrebujes, je mi z jeho pristupu tazko, neviem ci je zle z toho ze som tejotna alebo z jeho pristupu :(... A tvoj pocit ta nemyli ;)... Asi to bude skuska nasho vztahu...
@slobodovci Iste je veľmi ťažko, keď partner nepodporí.. veď ide o jeho vlastné dieťa.. práve, keď tú podporu veľmi žena potrebuje.. veľmi držím palce, aby sa obmäkčil a po pôrode bude určite jeho miláčik.. 😉 Drž sa!
@slobodovci och, tazko s takym manzelom. On ti nepomaha uz teraz? Osobne si myslim, ze nakoniec sa so situaciou zmieri a po porode do babatka aj zamiluje.... A ked ta posiela zarobit si, nech ostane on doma a ty budes makat na porodnicu... Inac ta je zadarmo, ci?
@sirinka pomahat mi pomaha, hlavne kazdy vecer ked kupene a ukladame deti, ale ze by sa isiel pretrhnut, to nie, ale to aa da, on zaraba a ja sa staram o deti a domacnost, uz som sa aj soferovat naucila, aby som sa osamostarnila, ken sa bojim, ze sa to zhorsi :( ... Za to vravel za porodnicu, lebo pri prvych dvoch som si platila doktora, epidural a aj nadstandart, esteze mi v july konci stavbko a budem mat nejake financie 🙂
@slobodovci chapem. Neboj, ono sa to utrasie. Ked bude drzat babatk v naruci, bude ti v vdacny, ze si ho ochranila 😉
@slobodovci - ten manzelov pristup teda naozaj nie je bohvieco (zaplat si porodnicu, zarob si), vsak aj on bol hadam pri splodeni toho dietatka, nielen ty. Je to rovnako aj jeho zodpovednost. Opytaj sa ho, ci si vie predstavit, ze by ste si dali vziat prec aj vase dve deti a teraz ich nemali, pripadne mali len jedno. Co ak ma prave toto tretie u vas nieco zmenit, co ak ho bude mat prave toto najradsej, co ak vas prave toto dochova na stare kolena....?
Myslim, ze porod by sa dal hadam zvladnut aj bez zazmluvneneho lekara, pripadne nadstandartu. Na ten epidural by som pre istotu peniaze dala, ak by sa nevyuzil, vratia ti ho. Co sa tyka oblecka, cosi urcite po detoch mas a naozaj sa da aj tu cez bazar velmi lacno cokolvek pokupovat. Ked deti nastupia do skoly, uz to bude trosku viac zatazujuce, co sa tyka financii, ale zase potom mozno aj ty nastupis do zamestnania, tak bude viac penazi v rodinnom rozpocte. Drz sa a nedaj sa! 😉
@avanti dakajem velmi pekne za podporu, velmi mi to pomaha 🙂 vecicky su to najmenej a tiez som mu povedala, ze ked ja budem chodit do prace, ze to bude zas ine, mozno by bolo dobre kyby sa aj on s niekym porozpraval, nedusil to v sebe a prebral sa z toho soku... Ved dcerka si stale pyta sestricku, tak sa jej to mozno splni, ja a moje deti mame strasne radi deturunce 🙂
my máme doma 2 baby - 5 a 7 rokov a chceme ešte jeden párik s odstupom 2 rokov. Už makáme 😉 určite sa dá zvládnuť viac detí. Akurát bude potrebný režim a pravidlá ... to bude u nás asi problém, lebo žijeme si tak zo dňa na deň. Režim nič-moc, stále niekam lietame, návštevy, výlety, hry na dvore. To sa bude musieť asi zmeniť. Ale už sa tešíííme celá rodina 🙂
Chceli a plánovali sme si všetky naše deti, je pravda že 3 sme chceli dievčatko a narodil sa chlapče, ale za nič by som ho nedala. Ak sa pýtaš či tretie dieťa spôsobí cirkus tak ti poviem, že nám spôsobil. Ale hlavne v pozitívnom smere. Boli sme relatívne za vodou čo sa týka najproblémovejšieho veku detí, financií, bývania, trávenia voľného času, koníčkov a pod. MM sa bál, že sa nám to všetko riadne naruší príchodom najmenšieho. Tak sa aj stalo, ale nedošlo k zhoršeniu tohto stavu ako sme si mysleli, ale práve naopak. Mám pocit, že vo všetkom sa nám začalo viac dariť, akoby nám priniesol šťastie. Všetci traja sú naše neskutočné zlatíčka a nič by som na ich počte nemenila, ba práve naopak, ak by som mohla (no po 3.cisarákoch už nemôžem) mala by som aj štvrté a ktovie ... Každé dieťa jednoducho oživý aj manželstvo aj rodinnú atmosféru a čím viac detí je v rodine tým je veselšie a útulnejšie ... a to môžem potvrdiť aj z vlastnej skúsenosti jedináčika (podľa mňa najhoršie postavenie dieťaťa v rodine). Takže drží palce nech ti to výjde 😉
ja obdivujem mamicky co maju viac deti... Ja mam len jedno dievcatko a vzdy ked sa zamyslim nad tym, ze okrem nej by som mala este jedno mensie neviem si to ani len predstvit, pretoze by som to asi s velkou pravdepodobnostou nezvladla 😒
Je pravda, ze by moj pohlad bol mozno iny keby niesom slobodna mamicka a na jedno dieta som sama... Ale v kazdom pripade mam rada svoju dceru aj svoj zivot a som rada 🙂
@vanilka_4 ja som vždy vravela 3 deti je strašne vela a nikdy som nechcela viacej ako dve.Manželovi som vravela že my mame sice skoro deti mala som 19 a 23 ked som porodila dcerky(planovane) a v 40 budeme mat pokoj a druhe mojom veku sa budu jedovat z deckami.36 ročna som z manželom zatužila po takom decku čo bude v dome pobehovat rozhadzovat hračky v noci revat a my budeme všetci nad postielkou skumat čo to dieta chce?jednoducho nastane u nás hunbuk.Budem mat 39 rokov a nechcem mat pokoj v 40 chcem to čo mam teraz veselo cely den celu noc a nekonečne štastie ktore do našej rodinky priniesol bocian minuly rok.
ahoj,no my sme traja s rozostupom 5 a 6 rokov ako sestra 25,ja 2O a brat 14 a myslim ze to zvladli ok a priatel je z 5 deti a su 23,21,19,15 a 5 a tiez su sper ich mama je perfektna a plne ich zvladla a pritom otec nepomahal moc len financne...ak si vychovala dve jedno este zvladnes ale je pravda je ze ja by som viac ako dve nechcela
po dlhých rokoch som sa aj ja dočkala tretieho dieťatka a veľmi si to užívam,a aj celá rodina a ak by som bola mladšia,kludne by som brala dalšie dieťatko a rovno dvojičky🙂 milujem svoje deti🙂
my máme doma (zatiaľ) len jedno dieťa, ale veľmi by sme chceli ďalšie - jedno, dve...
určite to nie je ľahké, mať viac detí, ale pri synovi zisťujem, ako neskutočne sa mi tým, že ho máme, obohatil život, takže ja vidím vo viacerých deťoch hlavne to šťastie, lásku, ktoré s nimi človek zažíva...
Na zvladnutie je jednoduchsie mat tri ako jedno. Clovek sa so vsetkym tak zohra, ze to ide akoby samo. Cim viac mas deti, tym su prisposobivejsie a rychlejsie vo vyvoji, lebo vsetko odpozeraju od starsich a chcu sa im vyrovnat.
Narocne sa mi to nezda tak na penazenku kym su deti male, lebo cim viac deti mas, tym menej kupujes,nakolko uz vsetko mas.
Cim viac deti mas, tym menej stresujes, lebo "vsetkym" si uz presla.
Jedine co je bolestive, ked su vsetci traja naraz chori. A to sa na beton niekedy stane kazdemu. Ta bezmocnost miesana s unavou je najhorsia.
Ale inak v pohode.
AHojte dievčatá aké je to mať tri detičky???? MOja túžba po treťom dieťatku je silná, roky pribúdajú a ešte stále túžime po dievčatku. Ak to nevyjde samozrejme aj chlapček poteší hlavne nech je babatko zdravé, ale velmi sa bojím toho či to zvládnem, žijeme v 3 izbaku.
@zuzkasu z mojej skúsenosti nie je...ale ja už mám prvé dve staršie a pomáhajú mi s najmladšou (aj keď niekedy pod nátlakom 😀 )....ja som si tretie tehu užívala naplno a malá je také naše rodinné zlatíčko (aj keď z nej rastie riadny čertík a to som tajne dúfala, že aspoň ona bude anjel 😅 ) 😉
@zuzkasu Aj ja mám tri detičky,taktiež som veľmi túžila po treťom dieťatku, čo môj manžel nechcel ani počuť. Štyri roky som mu pílila uši až povolil a máme malú Amálku. Je to určite náročnejšie mať tri deti, ale náš rodinný život dostal druhý dych , naše vzťahy sa utužili a súrodenci malu zbožňujú. Aj finančne sa to dá zvládnuť, pokiaľ človek nemá prehnané nároky na materiálne veci, veď hlavné je mať vytúžené dieťatko, nie značkové veci!!! A keď máš trojizbový byt si myslím, že to zvládnete, keď sa máte radi, ako rodina. Kedysi bývali ľudia v jednej izbe a prežili a boli určite ešte aj šťastnejší, ako niektoré dnešné rodiny, tak sa nemáš čoho obávať. Všetky tvoje obavy sa rozplynú, keď zbadáš ten mali uzlíček, netreba moc nad tým premýšlať, lebo ako som čítala v jednej knižke " na dieťatko nie je nikdy správny čas" podľa nás, lebo vždy sa nájdu argumenty ZA a PROTI.
je to tazke , ale nemenila bych 🙂
Ahojte, s manželom sme spolu takmer 20 rokov, prvá dcérka má 19 r., druhá 14 r. a tá tretia princezná je v brušku už 34.týždeň 😉 , každý sa nás pýta a to ste chceli? alebo sa zadarilo? Vždy hrdo odpovedám, že chceli aj keď neplánovali, proste v tej chvíli sme to tak cítili. Baby už nechcú spoločné výletiky do ZOO a cirkusu a nám sa v 39 rokoch zdá, že ešte máme dostatok lásky aj pre toho drobčeka. dievčatá sa veľmi tešia a u mňa je to teraz o to krajšie, že nie sme na tú radosť dvaja, ale štyria. Tak už nech len všetko šťastne dopadne a v máji okrem maturantky ,v tom istom týždni nás bude o jedného viac. 🙂 🙂
Ahojte, aj my máme tri detičky. Chlapec má 5? dievča 2 a 4 mes. a najmenšie tiež dievčatko má 9 mesiacov. To najmenšie je aj najlepšie. Kľudnučké, usmievavé, pekne spinká. Tiež som si poplakala, keď som otehotnela, nebolo mi všetko jedno. Bála som sa ako to zvládnem, lebo som na ne sama s MM. Mama mi už dlho nežije a svokra...
Hlavne,že sú zdraví, to je najväčšií dar. Nedala by somich zanič a neviem si predstaviť, že by sme malinkú nemali. U nás bolo najneposednejšie druhé. Málo spala, čo je dodnes, je zanovitá, musí si všetko presadiť. Ale je veľmi šikovná a rozumná. Keď budeme zdraví a budeme mať prácu, tak ich hádam vychováme. Majte sa pekne, držím palce.
Ahoj, ja mám dve chlapca 4,5 r a dievča 3 r. Je to tažké, ako tak som ich vypiplala a idú do školky obaja a už ma to zas chytá.... Chcela by som č.3 🙂 neviem čo to má znamenať, lebo už si ho ani finančne nemožeme dovoliť, aj by som chcela klud, no stále dúfam, že sa nám ďalšie šmikne 🙂 bude to takto do nekonečna? Či sa tie hormóny či čo umúdria?
mame 4, a mam pocit ze cim ich je viac tym je to pre ne lepsie a pre mna lahsie. Sice na cas je to narocnejsie, ale mas viac skusenosti, deti sa spolu vyhraju, urcite zavisi i od manzela, my si hodne pomahame. Mame deti po 2 rokoch, a urcite by som do toho sla znovu.

ahojte, tiež mám tri deti-syn má 6 rokov a baby 19 mesiacov, nikdy som neplánovala mať viac detí, vravela som si jedno stačí, aby malo všetko , aby sme nemali výčitky svedomia, že mu nedokážeme dať čo najviac . Manžel na základe vlastných skúseností - má dvoch súrodencov , zastával názor že nie je dobré mať jedináčika, súrodeneckej láske a spolupatričnosti ho mi rodičia nedokážeme naučiť. A keď som otehotnela a zistili sme že detičky budú dve, som sa veľmi bála čo bude ďalej a ako to všetko zvládnem, manžel je stále na cestách, pomoc zo strany starých rodičov minimálna. Teraz s odstupom času môžem povedať, nie je to jednoduché, dali a dávajú mi stále zabrať, hlavne dvojičky sú maximálne aktívne a nespavé, dosť potrápili aj po narodení, zorganizovať si život aby všetko "šlapalo " , finančne to tiež zataží peňaženku, ale keď mi syn povie maminka ľúbim ťa a baby sa ku mne rozbehnú a postískaju , dajú pusu, tak si vravím, som šťastná že mám tri krásne zdravé deti a nejak bolo, nejak bude!