Kde nájsť relevantné a spoľahlivé informácie o bábätkách?
Ahojte,
Kde ste prosím čerpali najviac informácií o bábätkách a deťoch? Ide o to, že máme malé bábo, z našich známych nemá nikto dieťa, rodiny nás moc nepočúvajú čo im hovoríme, nespomínajú si ako to mali s nami, vlastne ani ich to nezaujíma, doktorka nás viac menej vždy pri každom probléme odbije, že to patrí k veku a tak si plačúce ubolené bábo nesieme také isté aj naspäť.
A tak len pátrame tu, na IG, na FB, články, v lekárňach...a sme už úplne domotaní...moja intuícia je totálne out, zo všadiaľ na nete prichádzajú protichodné informácie a ono sa to ťažko akceptuje ak si to odnesie ten malý človiečik a my sa naňho bezradne pozeráme a nevieme ako mu pomôcť...na rukách nechce byť, dudlík vyplúva, ležať nechce, nosiť sa nechce, ležať v kočíku nechce, je unavené ale nevie zaspať, skúšame všetky možné doplnky, sirupy, cvičenia, kúpele, lekárničky si vyberám už iba také staršie čo by mohli aj mať deti ale tiež niekedy vidím, že nevedia moc poradiť a ani nepočúvajú čo hovorím lebo veď všetko môže mať súvis. Samozrejme každý deň sa situácia mení, raz sa vystiera do luku, potom nepije, potom zrazu pekne pije aj spí, potom ho bolia hlty, potom je ok stále vysmiaty, potom nespí, potom je kakanie zle, potom ďalší deň je dobre zas a smeje sa..
Uvediem príklad - moje pár mesačné dieťa sa veľmi hmýri, kopká nožkami, rúčkami, niekedy tak ustrnie v kŕčiku a ja netuším či je to ,,normálne,,. Chodím po Tescu za inými matkami s kočíkom a nenápadne pozorujem ako sa to ich dieťa chová, ako sa hýbe (samozrejme každé je v kľudnom ľahu). Hanbím sa za to ale žiaľ neviem to inak porovnať, na Youtube keď aj nájdem videá ako správne manipulovať s bábom tak samozrejme tam sú kľudné nehybné spokojné a pokojné bábätká... zamotávam sa vo všetkom, neviem čo je ok a čo nie je ok..ako vlastne vyzerajú, hýbu sa iné bábätká, čo je normálne a čo nie...
Malé sa posledné dni vystiera z ničoho nič dozadu do luku a je nervné, aj na posteli aj na rukách... vraj reflux. Nemyslím. Akonáhle ho nejako zabavím tak sa prestane vystierať a je spokojné. doktorka to nejako do stratena dala, že ak neni s vygúlenými očami tak to neni neurologické ani hypotonus. Viem, že som pre ňu hysterická prvorodička tak ale čo mám robiť, čítať si knižku kým malé plače a jeduje sa? Existujú nejaké poradkyne, čo prídu zákazníkovi domov a vidia ako sa bábätko chová doma?
@heminepa oktorka nás viac menej vždy pri každom probléme odbije, že to patrí k veku a tak si plačúce ubolené bábo nesieme také isté aj naspäť.
@martina1985ba ohhhh ako by som o sebe citala neboj nie si v tom sama. Vsade milion informacii a pritom vsade nieco ine, ako mama vystresovana stale sledujes ci je vsetko ok ci nieco nepodcenis aby ti raz niekto nepovedal ze a to ste si nevsimli ze kde ste boli doteraz?.. tieto veci co popisujes by som riesila z fyzio ak sa ti to naozaj nezda ale take pohyby robia vsetky babatka take hmyrenie krcenie..take proste velmi neprirodzene pohyby. Ale nenapisala si kolko presne mesiacov ma 🙂
Ale ak sa ti zda dieta ubolene ze je naozaj nepokojne placuce tak si pytaj odporucanie k odbornikovi, ale opakujem nenapisala si vek takze mozu to byt koliky, reflux, skryty reflux atd…
@heminepa oktorka nás viac menej vždy pri každom probléme odbije, že to patrí k veku a tak si plačúce ubolené bábo nesieme také isté aj naspäť.
@martina1985ba Pripadne si pýtajte od pediatricky vymenny listok na neurologiu
@martina1985ba ohhhh ako by som o sebe citala neboj nie si v tom sama. Vsade milion informacii a pritom vsade nieco ine, ako mama vystresovana stale sledujes ci je vsetko ok ci nieco nepodcenis aby ti raz niekto nepovedal ze a to ste si nevsimli ze kde ste boli doteraz?.. tieto veci co popisujes by som riesila z fyzio ak sa ti to naozaj nezda ale take pohyby robia vsetky babatka take hmyrenie krcenie..take proste velmi neprirodzene pohyby. Ale nenapisala si kolko presne mesiacov ma 🙂
Ale ak sa ti zda dieta ubolene ze je naozaj nepokojne placuce tak si pytaj odporucanie k odbornikovi, ale opakujem nenapisala si vek takze mozu to byt koliky, reflux, skryty reflux atd…
@ella1234 ma 4 mesiace malý... istú dobu sme si boli isty, ze ma skryty reflux aj ked doktorka to zamietla, ze to ani neexistuje. ale tu nam odporucili jeden sirup a ten dost pomohol. len potom prisli zase ine problemy a tak dokola, proste kazdu chvilku inac, ze sotva vyriesime jedno a najdeme system ako mu pomoct, za chvilku je tu zase nieco ine.
som zmatena...male sa usmieva, smeje, chvilku hra no a vzapati pridu jedy..
inak to s tym ,,kde ste boli doteraz,, mala casto nasa mama s nasou pediatrickou...ked sme boli chori a vzala nas doktorke tak jej vynadala, ze preco sem chodite, ze mate volat. a ked jej nabuduce volala, tak ju dodrbala, ze preco neprisla..
@martina1985ba skus si pozriet nieco o hypertonuse. Su aj videa o tom. Hypotonicke dieta to nebude.
@heminepa tiez chodim s papierikom. Malokedy dostaneme konkretne odpovede, vzdy je to o tom, ze bežná detska kolika. Doktorka je velmi roztržita, skace z temy na temu, zapisuje a nepocuva moc
cipána 😳 v prvom rade sa ukľudni ty a prestaň chodiť za inými kočíkmi po tescu 🙈 a to vôbec nemyslím ako hejt, ale veď prečítaj si to po sebe.... najlepšie urobíš keď PRESTANEŠ počúvať všetkých a všetko a začneš iba a len svoje dieťa.
a ešte k tomu že doktorka vás odbije - napadlo ti, že možno má pravdu??? že fakt je to len kolika alebo iná "drobnosť "😉
cipána 😳 v prvom rade sa ukľudni ty a prestaň chodiť za inými kočíkmi po tescu 🙈 a to vôbec nemyslím ako hejt, ale veď prečítaj si to po sebe.... najlepšie urobíš keď PRESTANEŠ počúvať všetkých a všetko a začneš iba a len svoje dieťa.
@zuzanka.zuzu ved ho pocuvam. Place.
a ešte k tomu že doktorka vás odbije - napadlo ti, že možno má pravdu??? že fakt je to len kolika alebo iná "drobnosť "😉
@zuzanka.zuzu napadlo. Ked sa zadusa od placu a prehyba od bolesti tak ho tym ukludnujem. Poviem mu vraj ,,je to len kolika,,. Skoda, ze plakat neprestane.
@zuzanka.zuzu ved ho pocuvam. Place.
@martina1985ba to 4m deti robia 🤷 susedovej dieťa odrevalo 1 a pol roka 😳 furt furt furt.... ten malý furt reval
@martina1985ba to 4m deti robia 🤷 susedovej dieťa odrevalo 1 a pol roka 😳 furt furt furt.... ten malý furt reval
@zuzanka.zuzu lenze on taky nebol prve mesiace. A na nasej ulici tiez jedno male dieta takto revalo. V 8.mesiacoch dorevalo. Ale definitivne. Co mu bolo neviem, rodičia sa rozviedli a odstahovali kratko na to.
Chat gpt 😅
Chat gpt 😅
@evcagabi aj to už bolo. Ale odkazal nas navstivit pediatra aj tak
Ak sa ti s pohybom nieco nezda, objednajte sa k fyzio ..
Doma natoc video, to ukaz aj lekarke nabuduce aj fyzio. Dobra fyzio ti ukaze aj ako drzat dieta, ako ho masirovat, nemusi to byt o cviceni len. Pravdepodobne to bude niekto súkromný, ten sa vam povenuje, ved budes platit...
A k placlivym detom, ja viem, je to tazke, este ked ani sa nechcú kocikovat a revu odušu či sú dnu ci vonku... Koliky zacinaji az kolo 2-3mes, nie su od začiatku a trvaju a trvaju.. u niekoho do 6, ale aj 8mes..to su tie hrozne place co zacnu poobede, podvecer a idu par hodin..
Prečo si myslíš, že to nemôže byť reflux?Kojis či je na umelom?Sú deti, ktoré prerevu prvý rok neviem ako vaše často plače, ale aj to prdnutie, či únava, že nevie zaspať, že sa preje spraví svoje.
Sú deti čo si drazdivejsie a vadí im všetko.Ak je na umelom nemuselo mu sadnúť mlieko, ale ten reflux býva častý a ani nemusí zvracať.Ja som na kolíku používala rektalnu rurku vyprdela sa a bolo dobre.Mne pediatrická radila hneď po dokojeni a grgnuti dať dieťa na brucho, že sa vygrga a vyprdi🤣bála som sa, že pozvracia, ale nie.
Hlavne nech cca dodržiavas spánok nech nie je preunavene
A u fyzio si bola? Neurologia?
Inak, ked pises, ze konecne nieco nastavite a zrazu bum, zase sa to dokasle.. je to proste babatko. Zmeni sa ti este 1000x.Pozri si rastovy spurt, pozri si spankove regresie. Ma 4m. Vtedy je prva spankova regresia - uz nespinka hodiny a hodiny, ty musis rezim nastavit - nepaci sa ti spanok? IG: spinkajbabo, lepsispanokbabatie. Zda sa ti, ze ma fyzio problem? Skus IG: fyziokristy. Nezda sa ti nieco len preto, ze sa ti nieco nezda? IG: pediateroteckom, neosestra. Mas pocit, ze nezvladas celkovo s babatkom a nevies sa naladit? Skus oslovit ig:600nedeliesk - venuje sa sice obdobiu 6tonedelia ale robi aj osobne stretnutia doma u mamicky, mozno by ste nasli spolocnu rec.
Nepaci sa ti, ze s pediatrickou nie ste na "rovnakej vlne? Proste ju zmen.
Si v zranitelnom obdobi, poznam to. Ale hladat problem len aby bol problem. Babatka placu - to je fakt. Naplnas vsetky jeho potreby? Si pritomna v okamihu ci ti hlava len bludi a rozmysla, co mu, sakra je? Ono,.zistila som neraz, babatka sa naladia na matku - ked je mamina v pohode, su aj deti oki - ty potrebujes najst tu harmoniu.
Ak sa ti s pohybom nieco nezda, objednajte sa k fyzio ..
Doma natoc video, to ukaz aj lekarke nabuduce aj fyzio. Dobra fyzio ti ukaze aj ako drzat dieta, ako ho masirovat, nemusi to byt o cviceni len. Pravdepodobne to bude niekto súkromný, ten sa vam povenuje, ved budes platit...
A k placlivym detom, ja viem, je to tazke, este ked ani sa nechcú kocikovat a revu odušu či sú dnu ci vonku... Koliky zacinaji az kolo 2-3mes, nie su od začiatku a trvaju a trvaju.. u niekoho do 6, ale aj 8mes..to su tie hrozne place co zacnu poobede, podvecer a idu par hodin..
@pralinka86 myslela som, dokonca doktorka nam vravela od začiatku, ze koliky praveze miznu v 3.-4.mes...ale chápem, kazdy to ma inak
@pralinka86 myslela som, dokonca doktorka nam vravela od začiatku, ze koliky praveze miznu v 3.-4.mes...ale chápem, kazdy to ma inak
@martina1985ba
A to je presne dalsia vec, ze kazde babo je ine a tazko radit.. podla mna ten prvy pol rok az rok s babom je velmi tazky, staci, ze nespi alebo neje dobre alebo ma len koliky alebo len neznasa kocik... Staci len 1 vec z toho, ale je to denno denne dlhe obdobie, plus mama nie je fit, je z toho nervozna, nevyspata, hladna.. a vsetci naokolo su mudri ako radio 🙈😀 to pochopi asi len ten, co zazil cosi podobne
Prečo si myslíš, že to nemôže byť reflux?Kojis či je na umelom?Sú deti, ktoré prerevu prvý rok neviem ako vaše často plače, ale aj to prdnutie, či únava, že nevie zaspať, že sa preje spraví svoje.
Sú deti čo si drazdivejsie a vadí im všetko.Ak je na umelom nemuselo mu sadnúť mlieko, ale ten reflux býva častý a ani nemusí zvracať.Ja som na kolíku používala rektalnu rurku vyprdela sa a bolo dobre.Mne pediatrická radila hneď po dokojeni a grgnuti dať dieťa na brucho, že sa vygrga a vyprdi🤣bála som sa, že pozvracia, ale nie.
Hlavne nech cca dodržiavas spánok nech nie je preunavene
@luccija uz je na UM. Uz sme teraz na treťom type (AR)...kazde pomohlo ale tak iba na mesiac. Potom vzdy prisli nejake nove problemy. Na brusko ho davam po jedeni aj ja i ked mi to neodporúčali, no fakt si tam dobre odgrgne. Prdka a pouzivame aj Espumisan L, ten mu v prdkoch dost pomohol, kaka kazdy deň 🤷 spanok sa snazim dodrziavat akurat posledny tyzden sa vsetko totalne zmenilo. Rad spal, uspat nosenim a uspavankou trvalo 5 min...teraz je to zrazu problem. Najma na noc ked ho ukladam tak aj dve hodky je nervozny a mrvi sa alebo čulý a usmieva sa ale spat nechce (a to mal dlhe bdele okno, kúpel, masaz). Inak to je usmievave smejuce babatko...len pride ten krc, zacne sa prehybat dozadu, jedovat sa...a ak je ovsem toho viac tak je z toho uz unaveny a prejedovany. No a tak dokola.
@martina1985ba
A to je presne dalsia vec, ze kazde babo je ine a tazko radit.. podla mna ten prvy pol rok az rok s babom je velmi tazky, staci, ze nespi alebo neje dobre alebo ma len koliky alebo len neznasa kocik... Staci len 1 vec z toho, ale je to denno denne dlhe obdobie, plus mama nie je fit, je z toho nervozna, nevyspata, hladna.. a vsetci naokolo su mudri ako radio 🙈😀 to pochopi asi len ten, co zazil cosi podobne
@pralinka86 ❤️
@heminepa tiez chodim s papierikom. Malokedy dostaneme konkretne odpovede, vzdy je to o tom, ze bežná detska kolika. Doktorka je velmi roztržita, skace z temy na temu, zapisuje a nepocuva moc
@martina1985ba zmeň dr ak nie si spokojná inak to bude len horsie. a teda koliky to byt môžu alebo intolerancia na laktozu alebo nieco pod.. mne sa páči kniha návod na prežitie pre bejby
Mne pomohlo, keď som prestala hneď riešiť. Fakt. Nechala som veci viac plynúť, lebo som si uvedomila, že momentálne veci môžem len pozorovať a čakať ako sa vyvinú 🤷 Nemohla som kojiť, neprisal sa, chodila som mesiac a pol ako zombík s odsávačkami alebo babatkom na prsiach....nepomohlo, nastupilo UM. Prvé tri mesiace mi ho trápili koliky, reflux - tiež som mala sklon hneď riešiť - espumisan, probiotiká a chcela som ísť okamžite na gastro - doktorka mi povedala, že mám počkať, že to prejde. A fakt prechádza. Nechcel mi grgať, fyzioterapeutka povedala, že ak vyslovene nie je uboleny, mám počkať a grg príde na brušku - a opäť mala pravdu (cca po hodine dám na bruško, prejdem rukami po chrbatiku až k riťke a tú jemne pritlačím, taký grg vždy vyjde 😀) A tak sa postupne a pomaly učím veci nehrotit a viac si sledovať a počúvať bábätko. Uľavilo sa mi a aj on začína byť pokojnejší. A
@martina1985ba fyzio, vylucit kiss syndrom
Konkrétne ti v tomto asi nebudem vedieť poradiť, no mám aj ja trochu podobné skúsenosti... momentálne mám 6-týždňové bábo a to všetko, čo si spomínala ty, sme my prežívali prvé dva-tri týždne. Ja som bola z toho celá smutná, ubolená, nevyspatá a malá len nervózna a uplakaná. Vlastne, to nebol len plač, ale doslova krik 24/7. A nevedela som si rady, čo by s ňou mohlo byť, keďže mi tiež rovnako nikto nevedel nejako poradiť. Mne najviac vtedy pomohol ako spomínala @evcagabi ten ChatGPT. Tam som napísala všetko, čo ma trápilo a vždy mi to vo všetkom poradilo, všetko vysvetlilo a ja som si pomaly robila vlastný obraz o všetkých veciach, v ktorých som dovtedy nemala ani trochu jasno. A ozaj som sa pýtala všelijaké primitívne otázky, kým som nedostala podrobnú odpoveď 🙂 okrem toho tiež aj nejaké hľadanie po stránkach hore-dole, nakoniec sme zistili, že to boli veľmi silné koliky spôsobené UM (keďže som nemohla a ani nemôžem dojčiť). V tomto ale máme zase výhodu, že máme úžasnú pediatričku, ktorá mi ešte aj počas víkendu odpísala na môj zúfalý email 🙂 všetko, čo som si našla, v čom by mohol byť problém, sme zmenili a odvtedy sa nám darilo oveľa lepšie. Stále tu bol plač, ale to bolo znova kvôli iným veciam. A keď pomaly vychytáš aj tieto ostatné muchy krôčik za krôčikom (nedá sa všetko naraz, ty sa rovnako učíš za pochodu a spájaš si dve a dve dokopy), tak máš doma stále spokojné a usmievavé bábo ako my teraz, ktoré ti prespí aj celú noc 🙂 takže mne osobne v tomto smere fakt pomohlo toto, iné ti neviem poradiť. Možno ešte v SS, ak by si mala nejaké otázky 🙂
Možno ti to pomôže. Ja som ako tehu ešte prečítala tieto 3 knihy a keď som niečo nevedela tak mrkla do nich. Mne pomohli.
@naily dakujem, okrem tej Psychologie tie knihy mam