Ked dieťa spomína to, čo nezažilo
Na napisanie tohto prispevku som sa zaregistrovala nanovo, lebo sa mi to zda chulostiva tema a nechcem, aby ma niekto spoznal. Moja mladsia dcera (cerstvych 6 rokov) spomina veci, ktore nemohla zazit. Minimalne v tomto zivote. Priznam sa, ze som sa tejto teme nikdy nevenovala, zacala som si o tom citat az koli nej. Od malinka zvykla dlho uprene pozerat do zrkadla, akoby bola prekvapena tym, co vidi. Az spatne som si na to spomenula, ked sa ma neskor -asi 2 rocna - opakovane pytala, preco nema modre oci a preco jej vlasy nie su rovne a "zlte". Ved ona pred tym mala modre oci. Kedy bude mat svoje modre oci? Na toto sa pyta dodnes. Odkedy vie rozpravat, pyta sa, kde je "Tuve". Preco za nou Tuve uz nepride? Kedy ho zase uvidi? A kedy pojdeme do jej cerveneho domu? Ked ju ako 5 rocnu operovali, pri preberani z narkozy rozpravala neznamou recou - pocula som to nielen ja, ale aj sestricky a volali k nej lekarov. Jej otazky a spomienky na nieco, co nezazila, boli velmi intenzivne po operacii, ale, ako som uz pisala, objavili sa uz davno pred tym. Vtedy nam aj povedala svoje meno (ktore samozrejme nie je jej). Od malinka ma panicky strach z psov, aj malinkych. Hovori, ze jej pes odhryzol hlavu (na krku ma od narodenia velku cervenu skvrnu na kozi). Z rozpravky o Cervenej ciapocke ma paniku od maleho malinka, rovnako ako ked je v rozpravke nakresleny vlk....Ked videla v telke zabery zo Skandinavie - z vidieka, isla sa zblaznit. Ak je niekde v casopisoch reportaz z Norska, Finska, dlhu dobu sedi nad fotografiami. Potom si sadne pred zrkadlo a uprene sa pozera donho. Dlhu dobu som to ignorovala, lebo som myslela, ze to prejde. Neprechadza. Nehovorim, ze spomina denne, ale je to dost casto na to, aby sme sa doma s manzelom pytali, co s tym mame robit. Neporadite?
Aj moje deti občas trepú ale nikdy som sa nad tým takto nezamyslela.. Pre mňa je to úžasné, pre niekoho možno bláznovstvo. Nie je už čo poradiť, žienky tu poradili až až. Držte sa.
@alice107 ja som si tiez hodila meno Tuve do googla a naopak, nasla som viac odkazov na meno Tuve, kde bolo pouzite ako krstne meno, napr. Tuve Nielsen bol v davnych dobach nejakym biskupom http://sv.wikipedia.org/wiki/Tuve_Nielsen_(Juul) . neviem, v akom jazyku je to pisane, urcite nieco skandinavske, ale arkebiskop znie ako anglicke archbishop, nie? A napr. tu vysvetluju povod mena Tuve http://www.babynamespedia.com/meaning/Tuve . Je toho viac, co sa mi podarilo najst. Cele je to velmi zaujimave a osobne si myslim, ze tak male dieta nema dovod vymyslat si. Zakladatelke a jej dcerke drzim palce.
Teraz vidim, ze ten prvy link nefunguje poriadne, kopirujem teda, co tam je napisane
Tuve Nielsen (Juul)
Hoppa till: navigering, sök
Ärkebiskop Tuve Nielsen (Juul)
Kyrka
Katolska kyrkan
--------------------------------------------------------------------------------
Stift
Lunds stift
Period
1443–1472
Företrädare
Hans Laxmand
Efterträdare
Jens Brostrup
--------------------------------------------------------------------------------
Död
7 april 1472
Tuve Nielsen, död den 7 april 1472, ärkebiskop i Lunds stift 1443–1472.
Tuve Nielsen föddes i Viborg. Han studerade i Erfurt, där han blev universitetets rektor 1439–1440. År 1439 var han kanik i Lund och Ribe. Som ärkedjäkne blev han vald till ärkebiskop i Lund, efter Hans Laxmands död 1443. Därmed föll det på hans lott att kröna Kristian I år 1449. Han deltog tappert i försvaret av Lunds domkyrka och Lundagård när Karl Knutsson (Bonde) anföll Skåne, medan biskopens gårdar och en del av Lund stod i brand. Tuve Nielsen lät senare utföra byggnadsarbeten i Lund och på Helsingborgs slott. Han var inte väl omtyckt av sina kyrkliga underlydande, på grund av sina överdrivna gästningar.
@simsalabim dakujem.je to pravdepodobne svedsky.zial svedsky neviem.ten link o menach hovori,ze je to hebrejske meno a obmena skandinavska je tave.ja som na svojej de stranke u nas nasla len osoby s priezviskami tuve.idem poziet este tave. 😉 este raz dakujem.
@alice107 ja len napisem, ze 2-rocne dieta kludne moze rozpravat o farbe oci a vlasov a podobne, moj starsi syn dokonca poznal celu abecedu, o farbe oci a vlasov sme sa tiez rozpravali, ako dvojrocny dokonca vedel,ze existuju ine jazyky a krajiny, kultury, rozpravali sme sa o jedlach v inych krajoch , o ludoch co tam ziju, ako vyzeraju, myslim,ze mentalne bol vyspely aj na 4 roky v tych 2 rokoch, takze v tomto sa musim zakladatelky zastat, podla mna je to uplne mozne, ze sa dieta pozastavilo nad farbou oci, moj druhy syn ma 2 roky teraz a ani nerozprava 😀 , takze o farbe oci nemoze byt ani rec, farby este nepozna, takze kazde dieta je ine
a inak ja osobne, by som nikoho nehladala, nechala by som dieta, nech sa s tym popasuje same, mozno je to len fantazia a po case to prejde
@simsalabim ja som tam pochopila este "katolska kyrkan" - to bude asi katolicka cirkev
Tuve Nielsen, död den 7 april 1472, ärkebiskop i Lunds stift 1443–1472 - dod bude asi zomrel , takze zomrel 7.4. 1472
Han studerade i Erfurt, där han blev universitetets rektor 1439–1440 - studoval v Erfurte a bol rektorom univerzity v rokoch 1439-1440
bohuzial teraz nemam cas, ale prelozit sa to da - ak vie niekto nemecky, aj anglicky, plus trochu domyslania
@zuzana76 je ine poznat farby a rozne krajiny a uvedomovat si svoje ja.chapes ten rozdiel? je rozdielne rozpravat o farbe vlasov alebo to aplikovat na seba ako na osbnost ktoru pozoruje a vie specifikovat.to didta v o veku dvoch rokov nedokaze.aj ked kazde je ako si spravne napisala ine.ale v tomto by to bol abnormlny vyvoj.
takze preto aj neverim tvrdeniam zakladatelky.mimo ineho aj preto,ze hoci dcerke piipisuje takuto mimoriadnu vlastnost uz v 2 rokoch,este v 6 ma odklad do skoly.co sa dava v iba v zavaznych pripadoch.ked je dieta nezrele ci v zlom zdravotnom stave.takze musela byt uz vysetrena psychologom.
a ten pozna,ci dieta ma mimoriadne nadanie a je mentalne velmi dopredu.to by ale odklad nedoporucil ani nedal vo veku 6 rokov.
@alice107 ja osobne si myslím, že to nie je iba bujná fantázia. Mám 2,7 r. dcéru, začal rozprávať skoro, už ako 1,5 r., nemal ani 2 r. a už vedela aj R , povedala všetko, v podstate teraz už len dopĺňa slovnú zásobu. Ak si vymýšľa slová, tak sú to vždy skomoleniny tých, ktoré už pozná. Do zrkadla sa pozerá rada, ale je jej úplne jedno aké má vlasy, oči atď., aj keď aj farby už všetky pozná, pred zrkadlom skôr vymýšľa, vyplazuje jazyk, skáče, robí grimasy...proste ako dieťa. Nikdy nerozpráva také príbehy akoby spomínala na niečo čo nikdy nevidela, ak spomína, tak len na to čo skutočne zažila, kde sme boli a čo kto robil, sú to reálne veci, aj keď ich niekedy nevie presne popísať lebo slovnú zásobu ešte až takú perfektnú nemá, vždy sa dopátrame, že to čo hovorí je niečo čo reálne zažila alebo videla. Absolútne nerozpráva takým spôsobom : keď som vtedy bývala tam a tam...a už vôbec nie že by to opakovala a vždy spájala s tým rovnaké pre mňa neznáme osoby , ktoré sa jej evidentne s tým spájajú, to vôbec také nič nerozpráva. Ak to celé čo rozpráva sa v tých rôznych príbehoch stále spája na rovnakých bodoch, rovnakých menách, tak to proste nepovažujem za výmysel, bujnú fantáziu. A ani duševnú poruchu, podľa toho čo @alais píše, jej dcérka je pri rozprávaní úplne pokojná, jasne rozdeľuje to čo zažila vtedy a to čo je teraz, pri schizofrénii to tak napr. neprebieha (mala som spolužiačku kt. ochorela v puberte na schizofrénie, viem ako to vyzeralo). Ja teda dosť vylučujem duševnú poruchu a aj prebujnelú fantáziu - to tiež yvzerá inak, aspoň si myslím, a nie tak že si dieťa 3-4 roky neustále vymýšľa jeden a ten istý príbeh, ktorý dopĺňa o nove skutočnosti avšak je stále založený na tých istých základoch. Pri prebujnelej fantázii dieťa skáče z jedného príbehu do druhého, za učitý čas napr. pár mesiacov si už nepamätá čo hovorilo v tom spred pár mesiacov, vymyslí si zas iný. Nech sa nad tým zamýšľam ako chcem, tiež tam moc iných možností ako reinkarnácia nevidím.
@alais ale podstatné je, či toto pre vás alebo pre dcérku predstavuje nejaký problém, či to nejako narušuje váš život, jej spokojnosť a pohodu, jej vývoj... Ak nie, tak by som ani nehľadala žiadne riešenie. Nasilu riešiť niečo, čo pre ňu nie je problémom a nijako ju to nezaťažuje a negatívne neovplyvňuje, môže práve vyvolať potom problém. Sama potom môže mať z tých ťahaníc po psychológoch a liečiteľoch alebo jasnovidcoch pocit, že nie je v poriadku a práve to by ju mohlo zbytočne zaťažiť a rozrušiť. Ja by som to nechala tak, proste plynúť tak ako je, a čas ukáže čo s tým sa ďalej ona rozhodne robiť. Áno, ono je to lákavé, hľadať naozaj to miesto, kde asi žila, možno nejakých potomkov atď., ale ona je na to ešte malá a práve to keby ste to miesto našli možno predčasne by v jej hlavičke mohlo urobiť riadny guláš, zrazu by chcela žiť tam ale aj tu, v jej dušičke by nastal rozkol, ktorý by ešte nevedela vyriešiť. Preto počkajte, vypočujte si vždy tie príbehy, zapíšte alebo zapamätajte si čo najviac podrobností, najlepšie by možno bolo založiť takú knižočku, kde by si to všetko spisovala. A keď bude už staršia, a tieto spomienku ju nebudú opúšťať, a budeš na nej vidieť, že sama chce hľadať to miesto, tak potom možno by som s ňou pomaly začala pátrať. Ale sama by som ju do toho vôbec nenabádala. Nech to príde samé, od nej a v správnom čase. A možno to časom ustane, zabudne, a vy si po rokoch budete čítať tú knižočku ako zvláštne dcérkine spomienky. Prajem veľa sily a trpezlivosti, snáď sa to všetko nakoniec k spokojnosti vás všetkých vyrieši. 😉 🙂
@alice107 tak moj syn chapal sam seba ako osobnost v tych 2 rokoch a ano je to mozno abnormalne, ale existuje aj take 😉 , moj syn je tiez taky, je mimoriadne inteligentny a muz uvazuje nad odkladom skol. dochadzky 😉 a za psychologom sa chystame na IQ testy, ale az ked bude mat 5,5 roka, ja verim,ze take dieta existuje
@zuzana76 gratulujem a ak sa smien spytat ako sa to uvedomovanie osobnosti prejavovalo konkretne?pyta sa to moja priatelka detska psychiatricka.pretoze sa zaobera nadanymi detmi a toto este nevidela a presli jej rukami stovky deti. 😉
samozrejme ti tvoju vieru neberiem.len z realneho zivota viem,ze ak dieta dovrsi v case ked ma ist do skoly 6 rokov,tak ak je mentalne zrele a nema vaznu chorobu tak nedoporucia odklad skolskej dochadzky.a rodic je povinny dieta do skoly zapisat. 😉
@alice107 podla mna sebauvedomovanie suvisi s prvym vzdorom,dieta zrazu zacne protestovat aj tam kde dovtedy neprotestovalo,slovko "nie" sa stane na dlhu dobu castou sucastou detskeho slovnika......,zacne si hovorit "ja" a nie Matko,Petko.....,hovori "moje" a nie Miskove.....aspon tak sa to zvykne pisat v "mudrych knihach" o prvom vzdore a zamenach- ja- a -moj-
Ak toto na to staci,tak moj si sam seba uvedomil co sa tyka vzdoru v cca 22m a co sa tyka zamien tak zakratko na to-cca v 25m-odvety takmer nepouzije svoje meno,ale povie- ja idem-,-moje auticko-.....
Co tam podla teba este patri?
@halienka prave si napisala to,co ja tvrdim.dieta sa pozrie do zrkadla ale nevie na sebe vo veku 2 rokov aplikovat pozorovanie a porovnavanie z minulostia pritomnosti.nevie este sebauveomovanie sa poznat.
co sa tyka zakladatelky dieta je malo vyspele ist do skoly ale velmi vyspele si pamätat v 2 rokoch seba a porovnavat sa z minulostou?tomu fakt veris?
ja na zaklade predlozenych faktov neverim v realnost uvadzanych skutocnosti od zakladatelky.nieco moze byt pravdive.dieta ma fantaziu. ten cerveny domcek moze byt.ale to moze byt .to deti casto tvrdia.aj fobiu so psa.ale pravdepodbne je tam aj problem,ktory uz zakladatelka nepomenula.preco nenapisla hned,,ze maju odklad a boli teda u psychologa? ved sa tak branila jeho navsteve teraz.tak uz nebolo trreba.ved podla jej vyjadreni uz od 2 rokov ma tieto vidiny.tak to by psycholog poznal.ver mi.a aky bol zaver ohladne jej vyspelosti?.to by predsa psycholog hned poznal,ze jej vyvoj je markantne dopredu.no nie?
@alice107 este k tomu odkladu sk.dochadzke pri nadanom dietati-mojho starsieho syna klasifikoval psycholg ako nadaneho-cita lv 3 a pol roku,pisal,pocital,chapal tazko pochopitelne logicke suvislosti a napriek tomu mu bol doporuceny odklad-co sme ale nespravili,lebo je septembrovy a uz aj tak siel do skoly v takmer 7 rokoch a este mu rok odporucali pockat-pre socialnu nezrelost,strach z novych veci,ludi.... 😒 takze aj toto sa moze ozaj stat.
@alice107 dnes sa da odklad vybavit uplne v pohode neni to take striktne ako pises. teda mozno je ale na papieri. realita je benevolentnejsia
@pralinka25 ak mam vyspele didta co si v 2 rokoch uvedomuje svoje ja,vie pomenovat svoju osbnost a vie sa porovnat s minulosatou nepotrebuje ziaden odklad zo skoly ked ma 6 rokov.taky odklad ozaj davaju len pre nezrelosti a to mentalneho veku.socialna nezrelost zahrna aj nezrelost mentalnu.
a to znamena,ze take dieta bolo nezrele v 2 rokoch.ked je nezrele este v 6 tich.
@alais velmi zaujimavy pribeh. ja sa priklanam k nazoru ze k dcerke je najlepsie asi pristupovat momentalne tak, ze nechat to plynut prirodzene. psycholog psychiater jasnovidec a ine osoby by jej naozaj narobili len zmatok v hlavicke. ja by som ju nechala nech rozprava. dala najavo ze ju pocuvam a aj ze jej verim. nepytala by som sa na nic. nech hovori sama (aj ked teda by ma zvedavost zozierala). ale zapisovala by som si to vsetko uz teraz. mama vyciti ze s jej dietatom neni nieco v poriadku. zatial ani mna moj 6 zmysel nesklamal a co sa tyka vlastneho dietata vnimave mamy maju tento zmysel vyvinuty velmi dobre. takze by som to zacala riesit len v pripade ze by som mala pocit ze nieco uz neni naozaj v poriadku. drzte sa.
@alice107 ved ja som nic take netvrdila-len som napisala, ze aj nadane dieta moze mat odklad sk.dochadzky z dovodiu emociaonalnej a socialnej nezrelosti. 😉-to sa tykalo mojho prveho syna.
O sebauvedomovani som pisla v mojom inom prispevku a tykal sa mojho druheho syna-ze zamena"ja","moj" pouziva od 25m-ten este nechodi ani do skolky,nieto este do skoly. Pouzivanie tychto zamien podla mna uz suvisi so sebauvedomovanim.
@kaja73 deti okolo veku 2 rokov uz zvycajne maju slovnu zasobu ked dokazu ukzat na predmety a pomenovat ich.aj na seba.to som ja....ale tu este nejde o uvedomovaci prces osobnosti,kde by dieta vedome dokazalo seba pozorovat a vyvodzovat zavery z minulosti pre buducnost.a o to tu ide.ze zakladatelka napisla,ze jej 2 rocne diieta na zaklade vlastneho sebapozorovania dokazalo skonstatovat,ze nema take ci onake oci ci vlasy a a aplikovt tieto poznatky smerom do minosti.ze v minulosti/kedy????/ malo ine vlasy a oci.
zda sa ti toto realne.?mne nie .ani mojej priatelke lekarke.
@alice107 mas tusim patent na spravanie deti...a ak sa mozem spytat mas nejake vlastne dietatko alebo svoje nazory mas vdaka kamoske?Normalne sa pytam-neutocim na teba...Synovec mal 6 v maji a dostal odklad lebo nevedel poriadne drzat ceruzku takze...dnes ma odklad kazde druhe dieta,takze sa asi roztrhlo vrece so zaostalymi detmi.Nic nieje take ujednoznacne a ciernobiele ako pises ale asi az po vlasnej skusenosti pochopis ze ludia sa neskatulkuju podla kategorii lebo niesme predsa roboti ale bytosti s dusou,ci?
@mummy01 odpuust si take osobne narazky,ano? ja debatujem k teme.pretoze som tiez matka.
no kedze synovec mal problem,tak dostal odklad.nevediet v 6 rokoch manipulovat s ceruzkou v ruke je myslim problem nevyspelosti dietata.preto ten odklad.ja neviem,ci sa roztrhlo vrece s nevyspelymi detmi.ja co poznam deti,odklad nemaju.
ale ja nechapem,preco spominas odklad svojho synovca.v teme ide predsa o inu vec.
a videnie sveta je dobre mat realisticky´´ nastelovane´´..a o tom ja pisem aj v tejto teme.zda sa mi,ze zakladatelka si trosku´´ prikraslila´´ realitu. 😉
@alice107 ale prečo by si to zakladateľka vymýšľala? ty by si si išla také dačo vymýšľať? Mňa by taká myšlienka ani nenapadla, že idem rozprávať, že moje dieťa sa v dvoch rokoch pýta prečo nemá modré oči a rovné žlté vlasy...Prečo práve také a nie čierne kučeravé ako černoško? Ak zakladateľke verím čo píše a práve že to porovnávam s dieťaťom, ktoré nemá takéto povedzme spomienky, tak ostatné veci sú štandartné, dieťa v tom veku môže vedieť farby aj dobre hovoriť, môže vedieť, že oči má zelené a vlasy hnedé, ale nepýta sa prečo ich nemá zrovna modré a vlasy žlté - to je na tom to zvláštne. Ty túto informáciu zakladateľke neveríš, ja som naklonená veriť, mne je čudné, že by si niekto niečo takéto vymýšľal. Čo sa týka psychológov a psychiatrov mám o nich svoju mienku, po skúsenostiach, ktoré som počula od iných mamičiek, častokrát sa mýlia, sami nevedia, hľadajú na čo by problém napasovali. Možno zakladateľka vie, prečo sa bráni tam ísť. 😉 Ak neveríš tomuto príbehu, tak neviem, čo tu chceš vlastne pomôcť zakladateľke vyriešiť.
@alice107 a to že sa pýta na niečo čo sa iné deti nepýtajú neznamená, že jej vývoj je markantne dopredu, v ostatných vývojových veciach je vcelku v normále, aj keď možno o trošku šikovnejšia ale stále v normále. A práve preto to psychológ vôbec nemusí posúdiť ako že je markantne vývojovo dopredu.
@halienka v prvom rade zakladatelka nechcela radu.ona ako vidiet z jej pisania bola hned naklonena myslienke ze jej dieta je reinkarnovane.aky k tomu ma motiv neviem.
ja neviem,preco pisala veci,ktore su v rozpore s realitou.to vie len ona sama.vela veci tam nesedi.ja som realista a viem na zaklade mojho povolania dedukovat z faktov.tie nepustia.ked ty je veris,tak je to tvoje pravo.
ja verim,ze ona ma problem .mozno aj s dcerkou.tam je to zjavne ciit a vidiet cez fakty.ale nerealne prikraslovanie reality nie je voditkom k rieseniu.preco nenepisala hned,,ze dieta ma odklad a bolo teda vysetrene psychologom?
ty pises,ze mas mienku o psychologoch a psychiatrochna zaklade pisania anonymnych mamiciek.
ja mam skusenost z praxe.kde som vidella ich posudky ci vypovede k roznym okolnostiam v zivote deti.takze vidim tie prblemy deti komplexne.a mozem povedat,ze ti lekari mnohoktrat sa spon pokusili zvratit nepriaznivy stav svojich detskych pacientov.niekdy aj preto bneboli uspesni,ze rodicia boli nevsimavi ci odmietavi k ich pomoci.a uz bolo neskoro.a niekdy rodicia sami prispeli k problemom svojich deti.ja dam skor na klinickyach psychologov.ti su lekari.ti vedia komplaxnejsie vidiet problem.
takze ja vidim tuto problematiku inak ako ty len cez subjektivny pohlad tretich laickych osob.co je vsak priodzene,kedze s tym nepracujes a neprichadzas do styku.
takze nas pohlad je samozrejme rozdielny. 😉
@alice107 ako vidíš, nedostatočná vyspelosť k školskej dochádzke môže byť len v určitej sfére, nemusí to byť zrovna v mentálnej, môže to byť v sociálnej, komunikačnej alebo ako píše @mummy01 v jemnomotorickej atď. To, že dieťa má odklad neznamená vždy, že je kompletne zaostalé. A je pravda, že odklad v dnešnej dobe má kopu detí a s rôznych príčin...
Evidentne neveríš ako by som to nazvala, v niečo medzi nebom a zemou, takže tieto veci pre teba majú len 2 možné vysvetlenia: 1) buď je to výmysel 2) alebo je dieťa psychicky narušené. Čo k tomu dodať? Neviem, je jasné, že sa teda budeš snažiť zakladateľku presvedčiť práve o tomto, že buď si vymýšľa alebo jej dieťa nie je psychicky v poriadku.
@alice107 ked pises, ze zakladatelka klame a vymysla si, to nie su osobne narazky?? Vyjadrila si si svoj nazor, tak neviem preco sa silou mocou snazis presadzovat ho.. To ze 99,9% deti nieco dokaze/ nedokaze neznamena, ze to 0,01% sa nemoze odlisovat..svet nie je cierno biely, tak ako napr. ja nemam dokaz ze reinkarnacia existuje, ty nemas dokaz ze neexistuje..a tvoja kamoska by musela mat tak minimalne storicnu prax aby jej presli rukami vselijake mozne pripady..
@alais drzim vam palce, taketo neznamo ma vzdy pritahovalo..baby tu napisali asi vsetko co by som k tomu napisala aj ja 😉 mozno o vas raz budem citat nejakej knihe 😉

@alais nenechaj sa rozhodit od mamiciek co vsetko vidia ciernobielo.Jasne ze si na tebe zgustnu,musela si aj s takymi prispevkami ratat ale rob veci tak ako sama citis a ako ti kaze srdce.