icon

Ked dieťa spomína to, čo nezažilo

alais
26. júl 2012

Na napisanie tohto prispevku som sa zaregistrovala nanovo, lebo sa mi to zda chulostiva tema a nechcem, aby ma niekto spoznal. Moja mladsia dcera (cerstvych 6 rokov) spomina veci, ktore nemohla zazit. Minimalne v tomto zivote. Priznam sa, ze som sa tejto teme nikdy nevenovala, zacala som si o tom citat az koli nej. Od malinka zvykla dlho uprene pozerat do zrkadla, akoby bola prekvapena tym, co vidi. Az spatne som si na to spomenula, ked sa ma neskor -asi 2 rocna - opakovane pytala, preco nema modre oci a preco jej vlasy nie su rovne a "zlte". Ved ona pred tym mala modre oci. Kedy bude mat svoje modre oci? Na toto sa pyta dodnes. Odkedy vie rozpravat, pyta sa, kde je "Tuve". Preco za nou Tuve uz nepride? Kedy ho zase uvidi? A kedy pojdeme do jej cerveneho domu? Ked ju ako 5 rocnu operovali, pri preberani z narkozy rozpravala neznamou recou - pocula som to nielen ja, ale aj sestricky a volali k nej lekarov. Jej otazky a spomienky na nieco, co nezazila, boli velmi intenzivne po operacii, ale, ako som uz pisala, objavili sa uz davno pred tym. Vtedy nam aj povedala svoje meno (ktore samozrejme nie je jej). Od malinka ma panicky strach z psov, aj malinkych. Hovori, ze jej pes odhryzol hlavu (na krku ma od narodenia velku cervenu skvrnu na kozi). Z rozpravky o Cervenej ciapocke ma paniku od maleho malinka, rovnako ako ked je v rozpravke nakresleny vlk....Ked videla v telke zabery zo Skandinavie - z vidieka, isla sa zblaznit. Ak je niekde v casopisoch reportaz z Norska, Finska, dlhu dobu sedi nad fotografiami. Potom si sadne pred zrkadlo a uprene sa pozera donho. Dlhu dobu som to ignorovala, lebo som myslela, ze to prejde. Neprechadza. Nehovorim, ze spomina denne, ale je to dost casto na to, aby sme sa doma s manzelom pytali, co s tym mame robit. Neporadite?

ani3012
27. júl 2012

myslím,že táto téma zaujala viaceré z nás....je tomu presne 24 hodín a už 90 užívateľov má tému v obľúbených...

alais
autor
27. júl 2012

@evkakorcek
@katecameron vdaka za skusenosti, dost mi to pomaha, ked citam podobne veci.
@denduska ano, ten link som videla, ale spomenute meno som v nom nenasla...zatial teda nikde v tejto suvislosti.
@buffinko vdaka, po anglicky viem, precitam si nieco viac.
@lussy23 myslim, ze pripad tvojej kamosky je iny, ako u mojej dcery. Ona nikdy nehovori z cesty (s vynimkou po narkoze). ona presne vie, kto je a jasne rozdeluje zazitky na terajsie a tie, ked zila v cervenom domceku...ty pises, ze si jej nerozumela, ze to nedavalo zmysel. To, co hovori moja dcera, dava az prilis zmysel.
@ani3012 presne, lekari maju liek na vsetko...alebo sa tvaria, ze maju a vedia alebo situaciu zlahcuju a nepocuvaju, co im clovek hovori. Pokial sa to nejako nevyhrani, mam zabrany to riesit cez nich....hyponoza by jej podla mna mohla v tomto veku len pohorsit, fakt si myslim, ze by to mozno nevedela spracovat. Medzi psychotronikmi je vela sarlatanov a manzel je voci nim velmi skepticky... Dcera inak funguje normalne, az na ten sialeny strach zo psov nemava napr. nocne mory, takze nas nic nenuti to zacat radikalne a rychlo riesit...asi si snou sadnem a skusim jej vysvetlit, na co si asi pamata...asi to skusime nejako prijat. V podstate som si potrebovala utriedit myslienky, ako dalej postupovat. Patrat budem dalej, ale zachytne body zatial nemam.

denduska
27. júl 2012

@alais jj, viem že tam nie je také meno...len že teda fakt sa také veci diali... určite si to zapisuj, podľa mňa jej časom tie "spomienky" vyblednú, bude k tomu dotlačená "reálnym" svetom.. 😒
Naša staršia tiež občas začne "keď som bola veľká, bola som tam a tam, robila som to a to..:" nie je to zďaleka také intenzívne ako u vás ale vždy ma z toho zamrazí...a vrchol bol keď mi pred časom v posteli večer povedala - Vieš mami, tento dom som ja postavila...tu predtým bol starý, ten sme zbúrali a postavili tento... Čo je aj pravda, že na tom mieste stál predtým dávno iný dom, ale jej sme to nikdy nehovorili, veď načo....a keď sme si my tento dom vyberali, rozhodovali sme sa medzi 3-ma, pritom si myslím že minimálne ten jeden bol lepší...ale vybrali sme si tento náš..a až neskôr mi napadlo, že ona už bola v brušku v tom čase, len ja som o tom ešte nevedela...žeby sa sem chcela vrátiť??...a strašne rada tu chodí na cintorín, až je to "choré" 😕

alais
autor
27. júl 2012

@denduska hadam to naozaj vybledne, alebo zacne aspon jej samej davat zmysel. Take veci, ako ty pises, ze by si nas vybrala, vobec nespomina. Nespomina ani svoju inu mamu, ineho otca spomenula iba raz a z toho , co povedala, mam dojem, ze ho vidala malo, lebo mal povinnosti a detom sa nevenoval. S manzelom si hovorime, ze nas dojem je, ze bola nahle vytrhnuta z ineho zivota a nevie sa zrazu zorientovat, ako ked sa clovek prebrie zo sna rozospaty je niekde na rozhrani medzi snom a skutocnostou. A potom si hovorime, aki sme smiesni, ze o tom vobec uvazujeme, lebo to ide proti vsetkemu, ako sme boli vychovani.

lvka
27. júl 2012

@alais ja osobne si myslim ze je to uzasne.. Nemam ziadnu taku osobnu skusenost, snad len - poznam jednu numerologicku, fantasticka zena, raz sa mi pozerala na cisla, povedala ze si ma niekto vyziadal spat na zem, vravela ze som sa vratila a bude to mat pre niekoho velky zmysel... Som s nou v kontakte uz iba cez fb, volakedy sme spolu robili, ak chces mozem sa jej spytat na jej nazor pripadne ti dat kontakt - neviem ale do akej miery sa tomu venuje...
Priamo k tvojej dcerke - osobne si myslim ze je to uzasne ak su to naozaj spomienky z minuleho zivota. Mozno casom zistis viac veci, ak si pamata na svoje meno mohla by vediet ako sa volali rodicia, pripadne este niekto iny, mozno by som skusala zistit v akom vztahu bola s tym koho spomina, pravdepodobne bola starsia kedze si tolko veci pamata a je pre nu neprirodzene ze vyzera ako momentalne vyzera a prirodzenejsie by bolo s modrymi ocami... Mozno teda nebola az take male dieta ked sa jej teda toto stalo.. Ja by som jej myslienky urcite nepotlacala, mozno ma pre nu tiez velky vyznam ze sa "vratila" ;) drzte sa

alais
autor
27. júl 2012

@lvka vies, ona mena nejako nespomina, hoci sa snazim z nej nejake vydolovat pri kazdej prilezitosti., pretoze by to bol dalsi zachytny bod. Okrem Tuve (o ktorom stale neviem, kto to bol, v akom vztahu k nej bol) nespomenula menom nikoho. A skusam to nenapadne vzdy, ked mam prilezitost. Naprikald sme raz cakali v cakarni u lekarky vyse hodiny a s nami cakal aj jeden chlapcek, ktory priserne kaslal. Ked uz isiel dnu, tak mi dcera hovori - aj moj bracek tak hrozne kaslal a potom zomrel. A jej hovorim, ale ty nemas ziadneho braceka.A ona, ze ked som zila v cervenom domceku, mala som bracekov. Velkych, a jedneho maleho. A ten maly kaslal a mna zobrali prec a potom zomrel. Tak som sa jej hned pytala, ako sa volal. Zamyslela sa a povedala, ze nevie.

denduska
27. júl 2012

@alais tak toto je fakt neuveriteľné 😨 😨 😨 naozaj som veľmi zvedavá či prídete na niečo konkrétne.

lvka
27. júl 2012

@alais hmm tuberkuloza? To by mohlo ciastocne naznacovat obdobie... A co sestricky? Mala iba bratov? Podla toho co pises sa jej to stava dost casto ze si takto spomenie.. Ked kresli nie je to nic z toho obdobia? Co by nakreslila kebyze jej povies nech namaluje cerveny domcek?

alais
autor
27. júl 2012

@denduska je to neuveritelne. Ked takto rozprava, obchadzaju ma mrakoty.
@lvka neche z toho obdobia nic kreslit ani nikdy nic nenakreslila. Skusala som ju presvedcit, pretoze kresli velmi rada, ale nechce.
Dievcata, dakujem za prispevky aj sukromne spravy...uz ani neviem, ci mam nieco pisat, sama vidim, ze som pritiahla kvanta zvedavcov 😖 V kazdom pripade ste mi aspon trosku pomohli utriedit si myslienky.

ani3012
27. júl 2012

@alais ja si zase nemyslím,že by si sa jej mala vypytovať veci,na ktoré sa pamätá...nechať to na ňu a prípadne okomentovať napr. aj toho jej bračeka čo zomrel,tak povedať,že niekedy lieky nepomôžu,že sa to stáva aj teraz.....komunikovať s ňou ale nevyťahovať "nasilu" z nej informácie.... myslím,že by potom v rozhovoroch skôr pokračovala,ak by nemala pocit,že sa na ňu tlačí...možno taký istý pocit máš aj ty teraz ,keď je tu ako si napísala toľko zvedavcov -máš pocit,akoby ťa niekto nútil rozprávať a ty si si to rozmyslela aj keď si pôvodne o tom chcela hovoriť 😉

dúfam,že príspevok má hlavu aj pätu 😉

cabby88
27. júl 2012

Ja by som asi skúsila,keď bude zase takto rozprávať,nepýtať sa na ľudí,mená a tak,ale na jej pocity typu bola si tam šťastná?Keď odpovie áno,tak prečo si tam bola šťastná?Alebo prečo si nebola šťastná?Čo sa ti tam páčilo?Čo sa ti nepáčilo?Možno sa takto skôr niečo dozvieš,keď sa budeš pýtať príliš na tých ľudí,zatne sa a nebude chcieť rozprávať,ale o svojich pocitoch bude možno skôr chcieť hovoriť...držím vám palce 🙂

alice107
27. júl 2012

@alais ano pritiahla si tou temou asi vela pozornosti.ja ked som precitala tvoj uvodny prispevok,tak ma napada niekolko otazok.pises ze ako 2 rocna sa pytala na farbu oci a vlasov.dieta v takom veku si este neuvedomuje seba ako osobnost. ci ma taku alebo onaku farbu vlasov ci oci ci taku ci onaku postavu.aj keby malo uz dostatocnu slovnu zasobu.alebo je tvoje dieta v tomto uplne vyvojovo inde?
a co lekari hovorili na to rozpravanie po kome v nemocnici?aky mali na to nazor?
to meno tuve je mozne najst na nete.je to priezvisko.nie krstne meno.tu v de je tiez mozne ludi s tymto menom najist.
deti v predskolskom veku a mladsom skolskom veku mavaju velku fantaziu.tvoja dcerka chodila ci chodi do skolky ci uz skoly?spytala si sa uciteliek ci necitali nieco o podkovani koni,nejake filmy ci pribehy zo severskych krajin? aj v sev.nemecku su maliny so slahackou oblubene.....nic mimoriadne a v literature velakrat spominanie .aj v rozpravkach.
v kazdom pripade ak ozaj popisujes verne chovanie svojej dcerky by i mala konzultovat s lekarmi.ako ti tu uz jedna pisatelka aj napisala,chovanie dcerky moze mat klinicke dovody.
to ,ze ma strach so psov moze byt sposobene fobiou.uz jej vyrok,ze jej pes prehryzol krk znaci o nejakej traume.mozno aj z rozpavky.vela deti nema rado pribeh o cervenej ciapocke.nic nezvycajne.
ver mi,ze ak budes hladat suvislosti, tak najdes objektivnu pricinu chovania dcerky.a to bude zaklad,aby si jej pomohla.ja verim, podla reakcie tvojho manzela ze ten uvazuje realisticky.chces predsa aby si mala zdrave dieta telesne aj dusevne. mozno u tvojej dcerky ide len o urcity druh vyrovnania sa s niecim v jej zivote preto ta fantazia.preto sa obrat na lekarov .nie na jasnovidcov.ved je to tvoje dieta.ma vase geny .tvoje a tvojho manzela.ze ano?
mna zamrazilo nie to co popisujes ze rozprava tvoja dcerka.ale tvoj postoj.vraj svojho ´´otca ´´ spomina len okrajovo.hadam tvoj manzel je otcom tvojej dcerky,tak ako ty si matka,nie?ako mozes vobec napisat o inom muzovi,ze je to jej otec.ci bol.tak bud je to vasa dcerka alebo nie.aj biologicka a dusevnymi vlastnostami co sa tiez dedia .alebo chces napisat,ze tvoja dcerka nie vlastne tvoja?
ty skutocne veris,ze vase dieta sa nezrodilo so spojenia vas dvoch ale ´´nejako sa prevtelilo´´ a chomozomy ma po inej zene a inom muzovi?aj menetalitu ci temperament ci dusevne schopnosti?
skutocne tomu chces verit alebo aj ozaj veris?

lji
27. júl 2012

@alice107 ak by si mala niekoho vo svojom blízkom okolí a videla by som konkrétne situácie a správanie dotyčného tiež by si tomu verila. nevravím teraz konkrétne tento prípad ale moja mamina je tiež "jedna z tých senzibilnejších". a to nám nikdy nejak extra neotvárala túto časť svojej duše, stačilo že sme s nou prežívali nektoré okamihy, vedeli o vzťahoch niektorých ludi s nou a následne vzťahy po ich smrti.... a to ti povie je úplne normálna, vyrovnaná babička ktorá len proste "trošku viac cíti" ako niekto ďalší. nehovorím že si len niekto neprišiel robiť srandu z naivných mamičiek, ale z tvojho príspevku vidieť že tieto veci zatracuješ a nechápeš, to ale neznamená že nie sú a že v ne neveria ostatní. možno keby to chápeš tak by si si tie svoje otázky o "chomozómoch" odpustila 😉

alice107
27. júl 2012

@lji su ludia s labilnejsou nervovou sustavou a s odolnejsou.to ti povie kazdy lekar.takze podla toho aj ludia rozne reaguju na rozne zivotne situacie a hlavne na tie s ktorymi maju problem.
ja zijem v realite a preto je pre mna prirodzene tvrdenie,ze ludska bytost je tvorena chomozomami biologickych rodicov.
ty mozes mat iny nazor.a mozes verit v co len chces. ;-
ja som vyjadrila svoj nazor ak dovolis tak ako ty ten svoj.to je vsetko.

reanda
27. júl 2012

@alice107 ako vies, ze "dusa" je naviazana na chromozomy? 🙂 .. a na cisto vyjadrenie nazoru je tvoj prispevok dost manipulativny

alais
autor
27. júl 2012

@alice107 naozaj nemam potrebu sa pred tebou nejako obhajovat, snazim sa vniest zmysel do situacie, v ktorej som.
Velmi v rychlosti odpoviem na niektore tvoje otazky a potom snad bude lepsie, ked admini temu uzamknu, vedela som, ze pride ku konfrontaciam a ze to nemam vobec zacinat.
1) kde vyvojovo moja dcera je, naozaj neviem zodpovedne posudit. Tak napriklad farby vedela komplet ako 1,5rocna, mam to zapisane v knizke, ked sla do skolky, rozlisovala farby ako bledoruzova, cyklamenova, svetlofialova, antracitova, tyrkysova, okrova... Starsia dcera farby nevedela spolahlivo do 4 rokov. Ale zas starsia bola lepsia v inych veciach, napr. mladsia zacala velmi neskoro chodit. Do skoly este enchodi a ani nepojde, teraz mala 6 rokov a poziadali sme o odklad.
2) dcera nebola v kome, necitas pozorne. Po operacii a narkoze hovorila cca 4 hodiny neznamym jazkom, o ktorom som nielen ja myslela, ze znie seversky. Lekari hovorili, ze sa to niekedy stava, najprv len, ze splieta skomolene slova, potom, ze to naozaj znie ako jazyk, ze to proste niekde musela pocut a ze si to mozog zapamatal, potom volali anesteziologicku, chvilu sa zabavali,ked sa jej nieco opytali a ona odpovedala, potom sa zacali tvarit opat vazne, dohadovali sa, koho ku nej zavolat, chceli jej pichnut nieco na ukludnenie, ale anesteziologicka povedala, ze nie, potom mi jeden z nich vazne hovoril, ze niekedy sa taketo pripady vyskytnu, ze su zaznamenane v medicine, ze nie je na ne vysvetlenie a ze to urcite prejde, nech sa nebojim, chodilis a na nu pozerat...proste tapali a nevedeli, co robit. Po 4 hodinach dcera zaspala a zobudeni uz hovorila normalne. V sprave bolo napisane nieco ako bluznenie po narkoze.
3) Tuve je AJ krstne meno, skus googlit pozornejsie a hned nerobit zavery. A keby to bolo aj hned priezvisko, kde tvrdim, ze je to krstne meno??? Pisem iba, ze sa od malinka pyta, kde je Tuve.
4) nikde netvrdim, ze moja dcera nie je mojou a manzelovou biologickou dcerou. Ak jej spomienky su spomienkami na minuly zivot, dedi po nas iba telo, nie dusu. Pisala som, ze spomenula "ineho" otca. AK to JE spomienka na minuly zivot, ako ma toho cloveka nazvat??? Ak teda pripustis vobec nieco ako moznost prevtelenia (co je velky krok, aj mne to trvalo dlhsiu dobu, kym som to spracovala a az poprecitani roznych kniziek). Sem som prisla uz s presvedcenim, ze to snad minuly zivot je a hladala som odpoved na to, ako k nej pristupovat.
5) neviem, kedy si dieta zacina uvedomovat vlastnu identitu, pisala som, ze asi v 2 rokoch sa zacala pytat na farbu oci. NEmam to nikde zapisane. Mozno mala presne 2 roky, mozno blizsie k 3, naozaj neviem. AZ ked zacala rozpravat viac, zacali z nej vyliezat tieto veci.
6) ano, momentalne sa priklanam k tomu, ze moja dcera uz pred tym zila ako niekto iny a zacinam vylucovat ine vysvetlenia.
7) kde vidis, ze moj manzel uvazuje realisticky? Viac ako ja? NAvstevu psychologa/psychiatra sme vylucili. jasnovidcov poklada za sarlatanov, katolickych fararov za pokrytcov, v podstate nevie, kam sa obratit. S knizkami o minulych zivotoch prisiel on - skeptik nad skeptikov.
8) ano, je mozne, ze im v skolke na sidlisku hovorili o podkuti kona, o tom, ze male deti umierali na kasel a pod. Preto o tom hovori ako o svojich spomienkach. Do skoly este nechodi, televizor sme do jej cca 3,5-4 rokov vobec nemali, rozpravky sme detom pustali cez pocitac. Ale ano, mozno videla niekde nieco, co si zapamatala. Je to mozne.
7) jej strach zo psov je urcite fobia. to bez debaty. S tym suhlasim.

alais
autor
27. júl 2012

Prosim adminov o UZAMKNUTIE tejto diskusie.

carodejnica
27. júl 2012

Ja síce verím na kadejaké veci medzi nebom a zemou a takéto príbehy znejú priam "zimomriavkovite", ale pokiaľ by sa diali mojej dcére, tak neváham a idem k psychológovi.

Takže sa prikláňam skôr k @alice107 a uprednostňujem pragmatické vysvetlenie.

Pripájam dva príbehy.
Spomínam si na mimoriadne presvedčivé historky, ktoré mi rozprávala kamoška, o tom, ako jej mamu unášali mimozemšťania, ako sa jej na rukách objavovali a mizli zvláštne znaky, akoby vypálené, ako z ničoho nič odkväcla, oči stĺpkom vyvrátené, po pár minútach sa prebrala a hovorila o kozmickej lodi, hviezdach a čudných nástrojoch, ktorými jej prepichovali miechu... verili sme tomu ... o niekoľko rokov neskôr, keď sme sa stretli, tak mi kamoška porozprávala, že vysvitlo, že išlo o zvláštny druh psychózy, spôsobenej stresom, jej mama normálne chodila na terapie, a prešlo to.

Môj vlastný príbeh. V určitom období (stredná škola ) som mávala veľmi časté nočné mory - tzv. "gniavenie" - tlak na prsiach, sprevádzané paralýzou, nemohla som sa pohnúť - mala som veľmi živé vizuálne a sluchové halucinácie (videla som postavy, počula rôzne zvuky) , často som mala pocit, že lietam nad svojím telom. Kontaktovala som niektorých liečiteľov - jeden tvrdil, že na mňa útočia bludné duše, ďalší tvrdil, že ma unášajú mimozemšťania - obaja chceli, aby som absolvovala nejaké "očistné kúry" - jeden s kryštálmi či čo a ten druhý si nepamätám - samozrejme za peniaze, ale vykašlala som sa na to - a ako sa neskôr ukázalo, dobre som urobila .... dialo sa to totiž čoraz menej, až to samé od seba ustalo.

Keď sa začala internetová doba - na strednú som chodila pred 20 rokmi 😅 , tak som zistila, že išlo o relatívne bežnú spánkovú paralýzu http://cs.wikipedia.org/wiki/Spánková_paralýza - jav známy v psychologickej praxi... takže žiadne senzácie, ale prosté vysvetlenie. 😵
O tej spánkovej paralýze sa dá prečítať na nete viac, sú stále ľudia, ktorí veria, že je to niečo nadprirodzené, a vyžívajú sa v tom, snažia sa to vedome ovládať, ale ja tomu proste neverím... 🙂

Ani si nechcem predstavovať, čo by sa dialo, keby som tým liečiteľom uverila... jednak by ma totálne domotali a namotali na sprostosti, a jednak by zo mňa vytiahli peniaze,... takže opakujem, hľadala by som pragmatické riešenie - osobitne - ak by išlo o moje dieťa.

lucanka49
27. júl 2012

@alais nerieš take mudrlantky ,piše ako doktorka ako psychiatrička,pritom keby to zažila ona sedi doma na liekoch ..držte sa ,nejako sa to vyrieši 🙂) ja nejdem radiť nemam skusenosti ale je to vážny problém asi s takým dieťaťom.Drž sa 🙂

carodejnica
27. júl 2012

V mojom príspevku - 23:26 - hodilo nejaký blbý link, dúfam, že to už bude ok - http://cs.wikipedia.org/wiki/Spánková_paralýza

lesna
27. júl 2012

@lenuska1991 Duša postupuje. To znamená, že clovek, keď je clovekom, nemôže ísť v budúcom živote nižšie... Ale ty máš velmi málo informácií. A táto téma je hlboká....aj široká 🙂

usacek79
27. júl 2012

@alais mna tvoja skusenost fascinuje a myslim, ze vsetci mozeme tvojej dcerke take silne spomienky jej duse len zavidiet...
je mi smutno, ked citam niektore "mozgy", ktore nepripustaju existencie duse, maju pred sebou este dlllllhu cestu, kedze si zatial neuvedomuju ani sami seba a za jedinu mierku pravdivosti povazuju tak velmi omylny a mizerne vyuzivany mozog.. chuda ich dusa, je v tele, ktore ju popiera 😠

ja by som schopnost tvojej dcerky len s uzasom pozorovala, mate neobycajne stastie, ze ste toho svedkami - netreba vobec nic riesit, nikoho kontaktovat a uz vobec nejakych psychologov ci psychiatrov! fakt to su rady v duchu "pisme vsetci modrym perom", ked niekto vytrca z davu, rychlo mu useknut hlavu, aby bol pekne priemerny, zomlety masou, ako to ma byt - vsak nejake lieky by sa uz na to nasli, nejaku diagnozu by uz na nu nasili 😖 😠

je naozaj pravdepodobne, ze na to rokmi zabudne, bude to len vasa jedinecna spomienka - mozno by som preto pripadne cim skor skusila vylet do skandinavie - ze by sa mozno spomienky zintenzivnili, inak naozaj netreba ziadnu intervenciu 🙂
takychto pripadov su popisane stovky, je to sice vynimocne, ale nie uplne neobvykle - tie deti z toho proste casom "vyrastli", zabudli - a nebolli to rozhodne ziadni psychopati!

zelam vam vsetko dobre 🙂

lenuska1991
27. júl 2012

@lesna no informacii urcite ano necitala som ziadnu knihu, nikdy nic take nepocula :D az teraz ma ta tema dost zaujala, aspon ziskam viacej info :D ved nie kazdy musi o vsetkom vediet :D

daska58
28. júl 2012

@alais nie,prosim ta

evulilik
28. júl 2012

@usacek79 Ja len tak na okraj, myslím že @alice107 nepopiera existenciu duše len vraví že dieťa je nová a jedinečna bytosť svojich biologických rodičov. Ja osobne do istej mieri verím v paranormálne veci ale len do istej mieri. Nie som schopná si pripustiť že duša mojej dcerky putuje po tomto svete už storočia, ale verím že sa vo mne zrodila ako nová bytosť aj dušou aj telom, keby však dcérka začala hovoriť také veci asi by som bola na pochybách, no zamerala by som sa v prvom rade na jej zdravotný stav, čím nevravím že jej dieťa je blázon, len aby sa neriešením tohto problému bláznom nestala. Ja by som si odsledovala či sa tieto veci nestupňujú. Po prečítaní tejto témy mi hneď napadlo, bóže veď aj moja malá ( tamer 4-mesacna) sa rada obzera v zrkadle, len nech nezačne hovoriť také veci lebo sa budem ako matka svojej dcérky báť. A už ani nehovorím že sa budem o ňu báť. A ano admini by to tu mali radšej zavrieť lebo razom tu bude hádka či niečo ako prevtelenie existuje. Ja vravím že nie.. To len moj názor 😉

carodejnica
28. júl 2012

@usacek79
Ono je to krásne, keď to takto človek vidí napísané, ako si to napísala ty, ale my všetci sme laici v týchto veciach. Niekedy môžeš podvedome ublížiť, ak v sebe vyvolávaš niečo, čo nevieš ovládať. Na východe sú Majstri...
Píšem o psychológovi, nie o psychiatrovi, mnohí psychológovia robia s hypnózou, dokážu vyvolať podvedomé zážitky.. treba nájsť toho správneho, najskôr hľadať citlivo pragmatické vysvetlenie, to predsa nie je o "useknite mu hlavu, nech nevytŕča z davu", ale o hľadaní pravdy .. človek sa dokáže do týchto vecí, ktoré sa mu dejú zakopať, pohltí ho to a niekedy niet cesty von.... viď môj príspevok, ja som si fakt niekoľko rokov myslela, že na mňa v noci útočia duchovia... 😉

miskakyska
28. júl 2012

@ani3012 a kukni teraz koľko je už tých užívateľov :o)

miskakyska
28. júl 2012

@evulilik nemaj boja,nebude tu žiadna hadka,pokiaľ tu nezačne nejaká bez chrbtovej kosti vyskakovať......nevidím žiadny dôvod na uzamknutie tejto témy!!

alice107
28. júl 2012

@alais presne sa priklanam k mienke lekarov ohladne toho hovoru tvojej dcery.mohli to byt skomolene slova.a niekedy sa stava,ze ak pacient hovori cudzou recou, ak niekedy po narkoze nou zacne hovorit.to sa stalo nasmu priatelovi francuzovi ked mal 8 rokov a bol tiez operovany na slepe crevo. prehovoril vtedy anglicky.ale on anglicky vedel uz predtym..takze ak aj nehovoril jeho rodnnym fj.lekari aj rodicia to pokladali za nieco,co sa stava niekedy.nic nezvycajne.a na zaciatku mu tiez nebolo rozumiet.tiez skomolil slova.
takze tieto veci sa daju vysvetlit uplne priodzene a netreba za tym hladat nic nezvycajne.
co sa tyka farieb tak dieta moze v takom veku poznat farby.ale ako som napisala uz a povie ti aj lekar,dieta si seba ako osobnost v 2 rokoch neuvedomuje.takze ja beriem to tvoje vyhlasenie tvojej dvojrocnej dcery a jej otazky ohladne farby oci s rezervou. 😉
ako si napisala aj sama,vela veci mohla pocut /podkutie kona apod/.znovu nic nezvycajne.
co sa tyka toho ,tak je to ako viem priezvisko.poznam konktetne lekara s tymto priezviskom.ja som aj vygoglila na nete ine mena.a nasla som konkretne v de vela priezvisk aj vyznamnych osobnosti /aj evanielickeho farara ci vedca/.ale vsetko len priezviska.to priezisko pochadza z norska.mnohi tam maju korene z tych ludi.
ak mas link na rodne meno nie prezvisko tak mi ho prosim napis.rada si ho pozriem.

takze ja osobne nevidim na spravani tvojej dcerky nic nezvycajne.ma len fantazie ktore su v jej vekku dost bezne.
ak to ty a tvoj manzel vidite inak je to na vas s manzelom.
ja som pri hodnoteni postoja tvojho manzela vychadzala z tvojho tvrdenia ,ze nechce ziadnych jasnovidcov a pod.tak sa mi zdalo,ze zmysla realisticky.ak to ty nevidis takto,tak to je na tebe.
ak nechcete navstivit lekarov je to tiez na vas.aj postoj o reinkarnaci.ja som osobne za realisticky pristup k zivotu.tak tak aj konam a prezentujem nazory.
zelam tebe aj tvojej dcerke stastny s pokojny spolocny zivot bez rusivych elementov.nech uz si ich zdovodnujes reinkarnaciou ci len normalnou beznou fantaziou dietata. 🙂

alice107
28. júl 2012

@reanda ako ty vies,ze existuje dusa?