icon

Kedy by malo dieťa začať samostatne sedieť?

31. okt 2025

Ahojte , prišla som si po radu. Synček ma 9,5 mesiaca a ešte nesedí a začína ma to znepokojovať. Za posledný týždeň si sadol zo 7x ale vždy len zo stoja - cize asi skôr náhodou ako cielene. Sed zo šikma náznak síce ma ale nikdy si tak nesadol … od 7,5 mesiaca stojí. Zvažujem že zájdeme k fyzioterapeutovi, lebo sa bojím tým, že sed preskočil a išiel hned do stoja aby nebol nejaký problém… máte skúsenosť čo sa týka sedu ? Ďakujem

januska12323
31. okt 2025

Nič nepreskročil, sed má byť až po postavení sa.

martina_90
31. okt 2025

Ahoj, moj zacal sediet v 10 mesiacoch. Pediatricka zistila, ze je hypotonicky a chodili sme cvicit na fyzio. Snad keby bol nejaky problem, by vas pediatricka odporucila na fyzio tiez. Dobre ma ze uz ma naznak sedu zo sikma, myslim ze to uz za chvilu pride 🙂

kaca222
31. okt 2025

Náš si sadol až tesne pred 11.mesiacom a to bol čo sa týka pohybu stále popredu 🙂 ale sedieť sa mu nechcelo 😃 bola by som úplne kludna, ak sú tam náznaky šikmého sedu. Tiež nám stál od 7.mesiaca

anonym_b5a20b
31. okt 2025
@januska12323

Nič nepreskročil, sed má byť až po postavení sa.

@januska12323 a to mas odkial ze sed ma byt po stoji? Pokial viem, dieta sa ma samostatne dostat do sedu zo sikmeho sedu a postavit sa ma nasledne. Ale rada sa necham poucit.

anonym_82d20d
31. okt 2025

@anonym_autor a stvornozkuje?

katesocka
31. okt 2025

Syn si sadol ako 11 mesačný, stvornozkovat začal pred prvými narodeninami.

autor
31. okt 2025

Dievčatá ďakujem za vaše odpovede, po motorickej stránke ide úplne ok, začal lozit, asi dva týždne nato sa dával na štyri a pohupoval sa na mieste, ešte pred 7 mesiacom začal aktívne stvornozkovat po byte, keď mal 7,5 sa prvýkrát postavil a začal najskôr behať v postieľke s oporou a od vtedy stojí a beha popri nábytku pri každej príležitosti. Akurát som sa začala zamýšľať nad tým sedom, keď si za posledný týždne začal sadat zo stoja, či to je ok, všade sa píše o sikmom sedení … nechcem nič zanedbať naopak ak treba podporiť alebo nechať prirodzene plynúť …. a zaujímali ma vaše skúsenosti so sedením , ďakujem 🤗❤️

anonym_73c133
31. okt 2025

Sed je najťažší. Ide na to spravne 🙂

evcagabi
31. okt 2025

Moja si sadla, zacala stvornozkovat a stavat sa - zaroven - tyzden pred prvymi narodeninami. Vobec som to neriesila. Na styri sa davala hadam aj 3m. Teraz ma 14m, je z nej nezastavitelna strela, po schodoch lieta ako sarkan a neobsedi ani sekundu.

anonym_c0be63
31. okt 2025

Môj si sadol až presne na prvé narodeniny, nič sa nedeje