Kedy je vhodný čas dať dieťa do jaslí?
Ahojte🙂 Len tak sa pýtam zo zvedavosti. Moja dcérka má 3 mesiace a pol takže na jasle je ešte veeeeeeeeľmi skoro😄 No táto otázka ma celkom zaujíma pretože určite na ňu raz príde reč🙂😄
@siska53 v pol roku by som dieťa nedala nikam, ani keby som prišla o lukratívne zamestnanie. Ale to som ja, iná mamina to môže vidieť ináč. V roku a pol je to iné, ako som písala u každého dieťaťa individuálne. Ja keby som mala také možnosti, tak by mi vyhovovalo vyučovanie doma, čo sa mojej osoby týka, ako som písala, môj brat by sa zbláznil, toho si mohla švihnúť aj v roku hocikomu, jemu to bolo fuk, hlavne ak mu dali najesť a zaoberali sa s ním.
@0silvia0 rodinné väzby ako sú u nás prípadne Taliansko, Chorvátsko... nikde nie sú.Byvaju zväčša chladnejsie, nie tak spoločenské deti študujú internáty...každý ma svoj život nie sú tak časté rodinné obedy.Mas 18-20 r vychovali sme Ťa ideš...
V zahraničí sú zase opatrovateľky z Poľska, Ukrajinky Bulharjy zase len tie rodinné typy a národnosti...
Odišla som do práce v dcerkinych 11 mesiacoch. Nikdy by som to viac neurobila. Tlačili nás financie aj bývanie na druhej strane svokrovci ktorí nám stáli za zadkom. Dcérka ostala s nimi lebo sme nemali ako zatiahnuť jasle. Ľutujem to. Veľmi. Kým som bojovala pre rodinu tak dcérku vychovávali po svojom. Týždeň išiel za týždňom 2x týždenne dvanástky a keď týždeň nočných +2 nočné dvanástky tak som sa zobudila v nedeľu ráno ako vypluta že tento týždeň rýchlo zbehol. Dcérku "prerabam" doteraz z ich nezdravej výchovy (ako som písala mala 11 mesiacov fungovalo to tak dlhodobo svokrovci si nedali záležať aby mala bola v posteli na čas dávali ju spať aj o 11 v noci o jedle ani nehovorím a správanie aké má je jedna veľká katastrofa. Mali aj druhé dievčatko z domova s ADHD Tak dcérka pokopirovala čo sa dalo a neviem ju dať do laty ani po 6 rokoch). Na to je rodičovská dovolenka 3roky lebo je nesmierne dôležité aby bola matka a dieťa spolu ! Jasle nie sú vhodná možnosť jedine fakt keď sa inak nedá. Ale dobrovoľne by som tam dieťatko nedala
@keremiova to je naozaj len na tebe, podľa toho aku mas situáciu v práci a finančne a ako je dieťa na tom. Ja osobne som názoru, ze dieťaťu sa ma matka do tých 3 rokov venovať, ak môže. Samozrejme, ze su situácie, ze musí ísť do jaslí, to chápem. Ale sú aj matky ktoré sa vracajú do prace kvôli vlastnej pohodlnosti.
@0silvia0 v každej normálnej súdržnej rodine kde sa jeden zaujíma o druhého sú tie väzby silné.Preco sa o Slovakoch hovorí, že sú pohostinní, sudrzni, rodinné založení?najbližšie k našej mentalite to majú Taliani väčšina z nich žije vo viacgeneracnych domoch, žijú pre deti, spoločné špagety...výlety tam je súdržnosť niekedy až nezdravá😊Talianky sú poväčšine domáce a starajú sa o blaho rodiny, Španielky...
@daganov jasne, toho som si vedoma, zas pri trojrocnej si tu "netrham vlasy od zufalstva" ze pojde k cudzim ludom. Len som tym chcela povedat, ze jasle (pre deti mladsie ako 3 roky) proste nie su pre kazdeho a my sme hladali variant ktory by vyhovoval vsetkym. Do prace som sla ked mala dcera pol roka.
Naše okolie kamarátov dáva rôzne aj od 12 m aj okolo 15m
A chvália to ako tie deti sú popredu a bla bla bla....
Ja osobne budem nastupovať do práce február 2021 a malý bude mať ten rok v máji 3 roky
Aj to dúfam že sa nám podarí druhy drobec a pokračovať budem v ďalšej materskej 🙏🙏🙏
Čiže rozhodne by som SVOJE dieťatko nedala do jasli skôr ako pred 2 rokom života
To by sme museli byť o chlebe a vode aby som šla od neho do práce
Nepotrebujem si napĺňať žiadne osobné ambície na úkor svojho dieťaťa
Som učiteľka a do 70 tky kým pôjdem na dôchodok mám ešte dobrých 40 rokov čiže sa napracujem až až
Vážim si manžela že sa o nás stará a sám navrhuje aby som bola s malým čo najdlhšie
Je to to najdôležitejšie čo v živote spravím vytvoriť SVOJMU dieťaťu poriadny základ na krásny život
Čiže strčiť si dieťa v polroku do jasliciek to akoby mi kus srdca vytrhli
Lutujem tie maminy ktoré toto musia zažiť 🤔🤔🤔
@sunny8 tak ale to nebola chyba tvojho odchodu do prace, ale toho ze svokrovci kaslali na vychovu. Mne deti celkom casto strazia rodicia alebo svokrovci a teda vedia ake su pravidla, aj starki aj deti. Nedavaju sladkosti privela, obeduje sa pekne pri stole, ked sa povie spat, ide sa spat. Nezverila by som dieta niekomu co toto nechape.
Podľa pedistriv je prvý rok dieťaťa dôležitý na vytvorenie si vzťahu s mamou, neodporúča sa dieťa dávať do jaslí. Ale samozrejme, stále je to na rozhodnutí rodičov.
@0silvia0 teraz sú už v škôlke deti aj od dvoch rokov, ale zase je to silne individuálne, ako všetko pri deťoch, jedno je úplne v pohode bez maminy, ani sa na ňu nespýta a to má dva roky, teší sa deťom, aktivitám, od rodičov beží k učiteľke a iné je nešťastné bez maminy ešte v piatich.
Ja myslím, že od roka v poho zvládne aj dieťa aj rodič 😉
@daganov jasné, tieto záležitosti sú vysoko indivudiálne. Závisí od citlivosti dieťaťa, od jeho zrelosti na separáciu od matky. Ideálne pre dieťa je mať vnímavého rodiča, ktorý vníma signály a berie ohľad na potreby a citlivosť dieťaťa. Moja švagriná kedysi keď som jej spomenula, že som neznášala chodiť do pionerskych táborov mi na to vždy povedala: a naše deti chodili z jedneho tábora do druhého, veď sa tam hrali, jesť im dali, čo im chýbalo? No práve tie citlivejšie deti nepotrebujú ani plné brucho, ani sa hrať s cudzími deckami, ale potrebujú stabilitu domova a pocit, že sú vo svojom teritóriu, medzi svojimi, kde sa cítia bezpečne... Takže niekedy naozaj ten menej empatický rodič nie je schopný vnímať citlivé dieťa, ak také má... A zasa citlivý rodič možno zasa extrovertné dieťa zbytočne nepošle ani do škôlky, hoci by to už aj potrebovalo...
@0silvia0 Och, ako sa vyvyšujete, chcete byť múdrejšia...ok, v pohode, beriem. Ja sa s nikým nepretekám. Posledná moja odpoveď vám. Píšete o socializácii, že dieťaťu stačí škôlka od troch rokov. Čiže, vysvetlené polopate, socializácia do troch rokov nie je nutná. Ja som vám odpísala, že socializácia dieťaťa do troch rokov neexistuje, jediná jeho potreba je mama.
@daganov Nečítala som vaše príspevky, radšej. Nesúhlasíte...hm, v poriadku. Ani so psychológmi, pedagógmi, sociológmi, máte svoju pravdu, držte sa jej. A súhlasíte aj s tým, aby 1,5 ročné dieťa volalo sestru v jasliach "mama"? Súhlasíte? Lebo ja som tak sestru volala, lebo som mamu potrebovala, nie tridsať ďalších urevaných detí ani desať pobehujúcich sestier, ktoré robili robotu, ktorú má robiť mama. Lebo je MAMA. Každá matka, ktorá je schopná vzdať sa tak malého dieťaťa na 3/4 dňa, by deti mať nemala. Každé dieťa je iné, jedno citlivé, druhé menej, tretie sociopat. Ktoré z nich ste vy? Odpovedala by som vám.
@asia83 môj starší chodil do jasiel od 1.5r. a nebola som a nie som o nič horšia matka ako pri druhom, kt. bol doma skoro do 6rokov zo zdr.dovodov stále. A bolo to pred 17r. a neviem, že by to na ňom zanechalo stopu😉, takže vec názoru a pohladu
@asia83 čiste náhodou som psychológiu dieťaťa študovala. A že dieťa volá mama tetu v jasličkách je mož no len preto, lebo nevie povedať slovo teta. A tridsať urevaných detí som v jasliach v živote v jednej skupine nevidela, ani v škôlkach toľko nie je, ideš do extrému. Ja by som dieťa do roka do jasieľ tiež nedala, ale ľahko sa mi píše, keď sa ma to už netýka, že? Keby odo mňa manžel odišiel, neplatil výživné, nemala by som rodičov, ktorí pomôžu, mala ešte ďalšie dieťa, tak by som robila čo? Veľmi ľahko je napísať, že mama, ktorá je schopná sa na 3/4 dňa vzdať dieťaťa, by dieťa nemala mať, keď nechodíme v jej topánkach, že? Ja som písala vyššie, že som aj do škôlky chodila veľmi málo, do jasieľ vôbec, no nie každý má babku na stráženie.

@daganov určite v tom zohráva úlohu aj táto finančná stránka ako píšeš....