Kedy najskôr ste išli z rodičovskej do práce, a neľutujete to?
aky system ste si vytvorili s dietatkom? prisposobilo za dobre na vas pracovny rezim resp. nepritomnost? nelutujete? dakujem za odpovede😊😘
Mladší v 2r,dcerka v júli bude mať 3,zajtra nastupujem a už sa teším medzi ludi, určite neľutujem 🙂
@timilv Ja tiež potrebujem po psychickej stránke riešiť aj iné veci ako dieťa, kŕmenie, prebaľovanie... mám to podobne 🙂
Asi veľmi nezapadám do tunajších štatistík, som živnostník a pracujem z domu. Takže som posielala emaily aj večer po odtečení plodovej vody (rodila som o 2 týždne skôr, ako som mala), že ak do rána porodím, budem pár dní mimo, tak nech je to hotové :D
A pracujem v podstate stále, popri malom. Čím je starší, tým je to náročnejšie (má 10 mesiacov), ale keď sa chce, dá sa všetko.
@maty112 s prvou dcerou som bola doma tri roky, a nelutujem ... to iste sa teraz chystam urobit aj pri synovi. Nehovorim, ze to bolo financne lahke, casto to bolo s odretymi usami, len tak tak sme to vsetko stihalo zvladnut. v praci ma dokonca odvolali z pozicie, v ktorej som bola a zaradili ma na nizsiu. Nelutujem 🙂 Stalo/stoji mi to za to, moje deti su male len raz a tie roky uz nikto nevrati. Chcem si ich uzit naplno a byt tu pre nich ked ma potrebuju kym su male ... kazdemu nieco ine vyhovuje ale za mna jednoznacne takto ... ak sa to dokaze financne utiahnut, tak si uzit deti, kym su male ❤️
Po 14stich mesiacov...no teraz chcem byt cele tri roky a uzit si ho ✌😁
malá má 17 mesiacov,už ma volali späť do práce keďže moja nástupkyňa im dala výpoveď.Odmietla som.Niektorí sa tu oháňate,že to robíte aby sa deti mali lepšie.Ale čo je to lepšie?Drahý kočík?Značkové oblečenie?Kurzy Montessori,plávania od pár týždňov?Toto všetko sa deti naučia aj po 3.roku,keď im to rodič ukáže. Všetko má svoj čas.Dieťa potrebuje hlavne Mamu.A áno,nie mamu nervóznu a ubehanú lebo práca,domácnosť,rodina,nič nestíhame...A potom sa uvedomíme,keď nám dieťa dospeje,ako rýchlo to prešlo. Pokiaľ to niekomu psychicky pomôže (že nie je zavretá nonstop s dieťaťom),prosím. No to samotné,aby sa malo dieťatko lepšie,je veeeľmi diskutabilné,v akom ohľade.
@nika_23 úplne s tebou zdielam tento názor 😊 a tie ktoré ubíja byť doma s drobcom tak ho nemali mať 🤔 áno je PRAVDA že teraz je strašná doba ale dieťa potrebuje matku a cítiť jej prítomnosť a zdieľať s ňou všetko....A nie ho dať babke a už vôbec nejakej pre neho cudzej žene....ja mám 1,5 ročného a keď ma radosť,žiaľ alebo krivdu tak beží za mnou MATKOU a môže byť hocikto pri mne ....matkina náruč je pre neho VŠETKO!!! A je to na nezaplatenie.a najkrajší pocit 😍
Presne túto dilemu teraz riešim 😕. Zmluva mi skončila nástupom na MD a ozvali sa mi nedávno s ponukou zástupu počas MD od septembra, keď bude mať synček 2r3m. Príde mi to strašne skoro ☹. Navyše sme na neho tak dlho čakali... ale navrhli polovičný úväzok (2,5 dňa), jasle by boli hneď pri práci... tak zvažujem, ale všetko sa vo mne buri.
Dali sme maleho do jasli od 1,5 roka a stale je chory ,verim ze za to mozu jasle ze nerobia ranny filter. Vase deti neboli chore v jasliach ? U nas je po 3 dnoch tam stale chory.
Nastúpila som, keď mal malý 13 mesiacov. Neľutujem to ani trochu.
@maty112 ono otázne je, či to čo chceš pre dieťa ty, je preň naozaj to "lepšie"... Najdôležitejšie veci v živote človeka, sa udejú počas prvých 7 rokov. Tie najpodstatnejšie v oblasti emocionálneho vývinu a vzťahových väzieb do 3 rokov. V tomto veku je najpodstatnejšia väzba na matku. Pevný pilier, ktorý sa nedá nahradiť nikým a ničím. To, že chýbal sa ukáže. Skôr, či neskôr. A NIKDY sa to už potom nedá napraviť. Táto väzba sa vytvára LEN pri osobnej starostlivosti a kontakte. To je celé. To sú dávno známe fakty, nech si ich už poprekrúcame ako chceme. Sú nemenné. Sme bio-psycho-sociálne bytosti. "Matéria" nie je pre naše bytie primárne podstatná. NIKDY nikomu nepriniesla primárny pocit istoty a bezpečia (=šťastia). Pevná vzťahová väzba, áno 😊
@mudrkamarasova nasa nie ak neratam raz sarlach a raz zaoal pluc kt dostala vzdy ked sne boli na dovolenke ba Slovensku
@maty112 Dobré ránko, ja som začala pracovat na skrátený úväzok (vychádzalo to cca. 6 služieb 12h do mesiaca) ked mal prvý syn 1 rok a to som už bola tehotná druhý krát. Ked sa narodil druhý syn a mal 7 mesiacov znova som nastúpila do práce. Zavaroval manžel, ked mal volno. Výborne sme sa doplnali a skvelo to s nimi zvládal. Deti to ani nepocítili. Takže pokial potrebujete peniaze, alebo sa odreagovat ako ja, tak smelo bez výčitiek. Nie ste o nič horšia mama ako tie čo sú do troch rokov veku dietata doma.
Ja zvažujem ísť naspäť do roboty keď bude mať malá 10 mesiacov. Nerada ale musím. Manžel bude nezamestnaný a z rodičovského by sme len ťažko vyžili. Takže bude na materskej manžel a ja budem robiť. Dúfam, že toto moje rozhodnutie nebudem ľutovať, a že sa to nijako neprejaví na mojom vzťahu s malou. Viem, že manžel sa o ňu postará tak dobre ako ja. A predsa poobedia a víkendy budem s ňou.
ahojte zienky. pozeram ze kazda mate svoju skusenost a nazor co je dobre, lepsie pre dieta. a neda sa to jednoznacne povedat. ale myslim ze dieta hlavne potrebuje spokoju mamu ci uz je pracujuca alebo doma. a vzdy je mamina ta, ku ktorej sa bezi ako prvej..ja mam dobru skusenost s tym ze som sla od starsieho v 1,5r. nechyba mu nic , je spokojny vesely chlapcek uz ma 5,5r. tym ze som sla ma vlastnu izbicku, spokojnych rodicov ktori sa nenervuju co dalsi mesiac prinesie, a netlacime sa s rodicmi v byte. ono niekedy to nejde byt 3roky doma aj ked skromne..radsej pomoct s rozpoctom ale byt v klude vo svojom. ale som rada ze mi pisete svoje skusenosti, a vidim ze v niektorych pripadoch niesom sama🙂 a v niektoryxh pripadoch by som rada bola napr.maminy co maju moznost z robit z domu..🙂tak ci tak robime to pre deti s vedomim ze robime to najlepsie
@maty112 ja som doma 6rok na predlznej RD co ma mrzi....lebo kvoli chorobam sme dost obmedzeni v "tulani" ci chodeni von.
Ale absolutne nelutujem ze som doma.🙂 Ten cas s detmi sa uz nikdy nevrati a pokial sa da (aj ked u nas je to nevyhnutne) nemenila by som. Praca bola je a bude. Ale deti vyrastu.... Uz budu mat ine zaujmy.....a my rodicia sme "mimo".
A nebojte tiez by bodlo to euro z mojej prac.cinnosti...ale.....
Jasne ze kazdy to vidi inak alebo su situacie kedy clovek musi konat inak aj napriek tomu ze to citi inak. 🙂😞
@maty112 ja som sa vratila do prace, ked mali dvojky 1r2mes (isli do jasli) a dcera 2r8mes.nastupila do MS. Vobec nelutujem, praveze si myslim, ze im to prospelo. Z vlastnej skusenosti viem, ze ja by som sa im doma denne tolko nevenovala..citanie, basnicky, prechadzdky, spol.hranie.. lebo chod domacnosti zaberal vela casu. A aby sa deti hrali same pri upratujucej a variacej mame, to pre mna nie je starostlivost...
@maty112....este....ani ja by som nebola proti praci ktora sa robit z domu....ale ak by to bolo nieco seriozne a aby to aj zaplatili. Toto trosku zavidim maminam ci tatinom co maju taku moznost. 😉🙂
Moja praca sa tak neda robit 😞
Nie každá mamina ide, lebo chce značkové veci a kurzy plávania. Ja som išla, keď mala dcéra 1,7 m. pretože sme nemali z čoho ani HÚ zaplatiť, muž ostal bez práce, úspory neboli...nič iné sa robiť nedalo. Ja som si dva mesiace odrevala každé ráno, ale úprimne dcére ten rok s tatom prospel veľmi, lebo miesto kôpky nervov mala celodennú pohodičku, výletiky, proste iný prístup. Keď mala 2,5 roka chodila už k starým rodičom na tyzdňovky a ja som chodila na víkendy...a potom škôlka. Ona je ale veľmi sociálny typ, má rada spoločnosť, vždy sa musí niečo diať, je aktívna. Takže záleží od dieťatka. Teraz mam malú a uvidím, chcela by som do 3 ale keď sa to vyvrbí inak nebudem to považovať za katastrofu. Inak ja som bola doma 5 rokov s mamou, svokra mala všetkých 3 synov od roka v jasliach a majú s ňou krásny vzťah,strašne sa mi páči ako fungujú ako rodina, u nás to tak neklape.
Pri starsej som sla do prace v jej 9mes. Financna situacia nepustila. Bohuzial, nemala pri kom ostat z rodiny, takze chodievala do sukromych jasliciek. Najtahsie to bolo pre mna...organizacne, casovo, vela chorob, rano v aute zapchy, poobede v aute zapchy, nahanacky autom na xy rokov, stresy skoro nonstop. Radsej by som si tych par rokov usetrila, ale nedalo sa. Avsak dcera bola OK, rada tam chodila, doteraz sme v kontakte s pani majitelkou/vychovavatelkou a to ma dcera uz 10rokov.
Mladsiu sme dali do skolky v 2 rokoch. Nie, ze by vyslovene musela, ale myslim, ze sme to tak citili, ze by jej prospel kolektiv, lebo ja nie som mama, ktora rada nonstop vari a chodi po ihriskach 🙂 (coz neznamena, ze moje deticky nelubim najviac na svete). Mala je spokojna a v zabehnutom rezime.
Moj nazor je - nepytat sa na nazor. V mojom pripade dat ju do skolky v 2 rokoch bolo uplne idealne. Inak by sa este teraz doma so mnou motala v stereotype sporak-ihrisko, ktory ma ubija.
Je to proste individi 🙂
@maty112 pri prvom synovi som zacala pracovat hned po materskej, "nemusela" som a nelutujem to. Zamestnavatel mi vysiel v ustrety a mohla som robit z domu a na ciastocny uvazok. Manzel sa zatial postaral o syna. Syn isiel do jasiel na 3 dni v tyzdni, ked mal rok, vedel chodit, jest.. Nebol a nebyva chory. Zaradil sa tam bez placov a problemov, ale od malicka mal rad deti, ihriska, kludne vydrzal s inou osobou, nebol "mamickar".. Pre nas to super fungovalo, ale zalezi od povahy dietata, pracovnych moznosti a dobrych jasiel, kde to s tak malymi detmi vedia. Teraz s druhym synom chcem zostat rok, ak bude vsetko v poriadku a potom zase part time/home office. Ale napr uz teraz vidim, ze je vacsi mojkac, ako bol starsi, tak mozno budeme musiet posunut jasle, plakat ho nenecham. Ale zase teraz uz mame vyhodu babky, kt je ochotna pomoct..
@bodkolienka81 a kam chodil tvoj do jasli ? Si z Bratislavy ?

Jasli