icon

Koľko merajú vaše 15 mesačné dievčatká?

matka187
15. mar 2021

V 12 mesiacoch sme mali 68cm 7,5kg Moja dcérka Kristina je drobná, teraz má 75cm a 8 kg 😀Dobehli to neskôr aj vaše deti chcem len vedieť ci sme mi len taký drobný ?Vyšetrenia endokrinologicke aj gastro dopadli dobre.

Strana
z2
pimpa12
16. mar 2021

@matka187 moja malá v 17. Mesiacoch 84 CM a 10,4 kg. Je vysoká a tenká.

sono2
16. mar 2021

@matka187 no ver mi že v 42ke bude vyzerať ináč. Vidíš. Nerob si starosti

matka187
autor
29. mar 2021

@majamat ahoj tak sme boli na poslednej poradni a mieri mala 72 CM a 8,5 kg tam ju odbornejšie zmerajú a pozerala som že malá v roku 67 CM ,a 7100g

majamat
29. mar 2021

@matka187 takze za 3m by to bolo 5cm, co je stale dost rychly rast. ak by teda mala vysoke tempo rastu,tak bude v grafe stupat hore.

matka187
autor
30. mar 2021

@majamat ďakujem kiež by rástla aby to dobehla trošku 🙂

majamat
30. mar 2021

@matka187 sk takto rastie, tak je to OK. dieta s poruchou rastu spomaluje v raste a nadpriemerne enrastie skoro vobec, skor rastie pdopriemerne.

moja dcera sa narodila dlha 50cm. za 1r narastla 23cm, co bol stred priemeru,
za 2r narastla tak 7,5cm ( priemer v tomto veku je 10-12cm )
za 3r narastla 6,5cm ( priemer 8-10cm )

do 1r bola na 25%, do 3r poklesla na 1%. ja a aj mm sme na 30%. cize rastie uplne mimo nasich vysok. trosku stupla, ale stale je len na 3%. ja som bola v jej veku vyssia o 10cm a mm asi aj o 12cm. teraz ma 10r a rozbieha sa jej puberta.
v 3,5r jej zistili celiakiu, v 5-6r jej zacala blnut stitna zlaza. pred rokom sa jej rast spomalil, zrejme predpubertalne spomalenie. rastoveho hormonu ma podla vysetreni dost, ale robia sa 2 testy a okopy 10 odberov krvi na rastovy hormon. aby sa potvrdil dostatok, musi byt aspon jedna hodnota nad 10. moja dcera mala len jendu hodnotu 12, ostatne vsetky pod 10. a tak sa tesime z kazdeho narasteneho cm.

majamat
30. mar 2021

@matka187 ozaj, okolo 3r sa zacina prejavovat genetika. cize teraz podla genetiky nerastie, ak aj dieta rastie menej a rozbehne sa genetika, vsetko sa moze zmenit,. preto v tomto veku nema vyznam rast riesit. navyse ani nie ej dovod. narodila sa malicka a musi viac dobiehat a to sa jej aj dari, len potrebuje cas, takemuto dietatu davaju cas do 3-4r.

rast by sa mal riesit az po 3r a su 3 dovody endokrino vysetrenia-
1. nizka pozicia v grafe - okolo 3% ( vy ste na 14%, cize toto nepsplnate )
2. klesanie v grafe, co ej sposobene spomalovanim, alebo zastavenim rastu. je to u deti, tkore rastu pdopriemerne. to u vas nie je.
3. dieta rastie mimo pasma podla rodicov, co sa da ale zhodnotit az po 3r, kedze podla genetiky este nerastie. no toto sice moze byt prejav poruchy rastu,a el mal by tam byt aj jeden z prvych dvoch dovodov, lebo aj vyssi rodicia mozu mat dieta nizsie. ide o to, ze niektore zdrave deti maju vyvoj nadstaveny inak ako je priemer. rastu oneskorene, ale je im to geneticky dane. take deita potom rastie dlhsie a teda ma viac casu vyrast. preto je jeho rast rozlozeny na dlshie obdobie a tak dokaze dobehnut geneticky danu vysku.

este musim napisat o SGA detoch, to su deti, ktore sa narodili mensie na prisluzny gestacny tyzden ( cize tyzden tehotenstva ). existuju tablukyy/grafy na ohodnotenie.
10% takych deti trpi poruchou rastu a maju narok na pichanie RH. u takychto deti je telo malo vnimave voci rastovemu hormonu, ktory sa u nich vytvara a preto ho potrebuju viac. no aj tu su podmienky a musia byt splnene vsetky.
1. musi byt SGA,a lebo IUGR
2. musi mat viac ako 3r
3. musi byt velmi nizko v grafe, pod 3%.

mozno splnate tu prvu ( neviem v ktorom tt sa narodila ),a le ostatne nie.

matka187
autor
31. mar 2021

@majamat čo sme pozerali u doktorky ide od narodenia v jednej línii pod 3 percentili, tak ja som tiež vďačná za každý CM 🙂,najhoršie je počúvať že aká je malá a ako to a vysvetľovať vedením uchom dnu druhom von nič s tým neurobím tak moja malá teraz 72 CM neviem ako ju merajú lebo doam mala na podložke 75cm a Bodická 80 sú jej už tesne tak už musí mať dvojcislo lebo ešte 86 je je väčšia ,

majamat
31. mar 2021

@matka187 vies co je sranda? uz toto pisali viacere mamicky. ja sa stretavam s opakom,. vsak nie je taka mala, ved narastie, aj to je skor reakcia na moje staznosti, ze dcera mala je.

a teda ak ma tych 75cm, tak ani zas tak vlemi mala nie je, ono sa to neda uplne rozoznat tych par cm rozdiel, horsie je ak je to 10cm a viac oproti rovesnikom navyse pokial deti nestoja pri sebe, je to stale len dojem dotycneho. a velmi nepresny. nechapem, ako si moze niekto namyslat, ze jeho dohad je presny. ved preto sa to vola odhad.

ririan
23. nov 2024

@matka187 viem, ze to je uz stary príspevok, ale dobehli ste vysku a vahu neskor?

Strana
z2