icon

Má dieťa najskôr štvornožkovať či sedieť?

vasjar
30. sep 2023

Ahojte, už si nepamätám, ale ako to je? Co je skôr? 4nozkovanie alebo sedenie?

Strana
z2
tamarkissova
30. sep 2023

@vasjar no ja si myslím že najprv by malo babo sedieť okolo 6 mesiaca veku, a potom stvornozkovat, nás maly začal stvornozkovat v 8m

andreakotesova
30. sep 2023

Zo "štyroch" sa vie dieťa pekne samo posadiť. A dieťa nemusí vôbec stvornozkovat. Nie je to pravidlo.

zenulkaaa
30. sep 2023

Kazde je ine, kazde to ma inak. Ale najskor by malo stvornozkovat a potom sa posadit same.

mamamasama
30. sep 2023
mamamasama
30. sep 2023

@vasjar v podstate to začalo v rovnaký čas. Ako 6 mesačný sa začal dávať na štyri, hneď na to do sedu a začalo štvornožkovanie.

vasjar
autor
30. sep 2023

@andreakotesova tak som to myslela 😁.

vasjar
autor
30. sep 2023

Tak som to myslela, ze sa dá na 4, nezačne hneď 4nozkovat. 🙉

lucilaines
30. sep 2023

Sed je posledny ukon , ktory ma dieta vediet. Dokonca podla spravnosti by malo skor stat ako sediet. Stvornozkovat, z toho sa postavit o nabytok a na koniec si zo styroch sadnut. Sediet by malo niekde okolo 9-10 mesiacov

aurora33
30. sep 2023

@andreakotesova prosim ta, ak sa nevyznáš tak nepíš. Štvornozkovanie je veľmi dôležitý míľnik v psychomotorickom vývoji dieťaťa a áno, každé dieťa by to malo vedieť.
Autorka: najskôr stvornozkovanie a potom samostatný sed.

andreakotesova
30. sep 2023

@aurora33 ja so súrodencami som nestvornozkovala a sme tu, zdraví a celkom aj inteligentní 😉

aurora33
30. sep 2023

@andreakotesova predne takúto odpoved som čakala. Faktom však je, že stvornozkovanie je veľmi dôležité. To že vy ste nestvornozkovali znamená, že vám vaši rodičia nevytvorili na to podmienky. Zrejme vás hneď ako 6 mesačne deti pasívne posadzovali a neskôr odložili do chodaka.

andreakotesova
30. sep 2023

@aurora33 nie, my sme hneď boli na nohách 😉

marianarem
30. sep 2023

@vasjar U nas bolo.najskor 4nozkovanie, potom statie s oporou, obchadzanie.nabytku a az potom usudil, ze uz by si teda aj sadol 🙂

mimixxxx
30. sep 2023

Nic neplati na 100 percent. Ale.
Je vacsia pravdepodobnost ze dieta ktore sa plazi alebo potom aj 4 nozkuje a potom si sadne bude mat velm dobry svalovy korzet a nebude mat v buducnosti problemy s chrbticou okrem ineho. A pre psychomotoricky vyvoj je aj to 4 nozkovanie dolezite.

aurora33
30. sep 2023

@andreakotesova jasne 😄🤦‍♀️ hneď z pôrodnice ste šli po svojich?

zuzkacik4
30. sep 2023

Mam 8 mesacneho a aktualne je to niekde medzi...je na 4roch a vyzera, ze uz kazdu chvilu sa "rozbehne" dopredu a zacne stvornozkovat a zaroven ked je na 4roch, tak uz si zacina aj sadat do sikmeho sedu...

nevenka
30. sep 2023

Nase stvrte si sadlo ako takmer 6 mesacne, z pozicie zo 4, ako sa hojdalo. Plazila sa minimalne, asi 2 dni 🤭. Bude mat 9 mesiacov a uz mesiac stoji, robi tani tani popri nabytku, teda take drepy do rytmu a za chvilku asi zacne chodit 🤪. Tretie dieta sa nam strasne dlho napriklad plazilo. Prve dve si presne nepamatam, ale chodili uz ako rocni.
Takze ten sed moze prist aj pred stvornozkovanim, ale najcastejsie asi po nom, proste z pozicie na 4.

stastnystastlivec
30. sep 2023

@vasjar záleží na tom? Podľa mňa to treba nechať na prirodzený vývoj, dieťa si samo sadne, keď bude na to pripravené, začne samo chodiť, keď bude na to pripravené, keď bude mať dostatočne vyvinuté svalstvo

nevenka
30. sep 2023

@mimixxxx no neviem, nase tretie dieta islo ako z knizky a bude mat 3 roky a sedi strasne zaobleny, gulaty chrbatik. Ale asi to bude aj pupocnym pruhom, nema ho obrovsky, ale ma a ma slabe brusko, co si vsimam 🤨.

andreakotesova
30. sep 2023

@aurora33 ty snáď nie!?!? 😱

macekovam
30. sep 2023

@vasjar môže sa rovno postaviť a ísť... Ale učebnici o najskôr stvornozkovat.. Potom popri nábytku chodiť a potom sa pustiť... Ale to ze niečo preskočí vôbec nevadi

zuzka0605
30. sep 2023

najzdravi vyvoj je 4nozkovat., postavit sa a potom sed

aurora33
30. sep 2023

@nevenka samozrejme, že na to vplýva pruh. Riešite to nejako?

anavixy
30. sep 2023

Najskor ma dieta byt na 4 a z tejto polohy sa dat do (sikmeho) sedu.
Moze sa rovno postavit a ist, ale v kvalitnom pohybovom vyvoji sa stvronozkovanie nesmie vynechat, je to jeden z najdolezitejsich prvkov motorickeho vyvoja. Niektore deti ti preskocia a je to ok, niektore to preskocia a potom sa riesia vpadnute clenky a dalsie chyby sposobene oslabenym bruskom. Stvronozkovanie by sa malo podporovat a motivovat k nemu, na rozdiel od napr. plazenia, ktore je zbytocne.

lucia13022023
30. sep 2023

Syn má teraz 7m, v 6m sa začal dávať na 4 a do šikmeho sedu, neskôr sa začal plazit a tetaz sa začina pomaly štvornožkovať.
Minule sme boli na poradni a sestrička ho vážila, dala ho do sedu, sedel sam no neposadil sa tak sám čiže to neberiem ze vie sedieť. Na to na ešte čas.
Vraj to ma byt tak podľa fyzio ze prv druhé vzpriamenie, z toho na 4, z toho štvornožkovať, z toho sa postaviť a z toho sadnúť.
Ale každé dieťa je iné 🙂

aurora33
30. sep 2023

@andreakotesova 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

marhulka13
30. sep 2023

@andreakotesova neboj ani moj syn nestvornozkoval a pritom nebol nikdy v pasívnom sede ani v chodaku, takže bude rovnako "mimo" ako ty. Dcéra robila všetko tabuľkovo, ta je teda v poriadku

sticker
katesocka
30. sep 2023

Syn veľa vecí robil neskôr, ale teda najprv si sadol v 11 mesiacoch, chvíľu na to začal stvornozkovat. A medzitým sa postavil na nohy pri posteli. Dcéra má teraz 8,5 mesiaca, začína stvornozkovat, do šikmého sedu sa dáva už dlhšie, pár dní dozadu si raz aj sadla, ale odvtedy opäť len šikmý sed. Cez minulý víkend sa začala stavať na nohy.

daniela2202
30. sep 2023

@vasjar môj nikdy neštvornožkoval .... sedel a chodil

sofia1979
30. sep 2023

@vasjar moja dcérka sa napríklad hneď postavila bola na začiatku 9mesiaca stvornozkovanie nejako preskočila

Strana
z2