icon

Má moja dvojročná obdobie vzdoru?

sida456
24. feb 2021

Prosím o radu. Dcéra má dva roky. A máva záchvaty placu, napr. pokaka sa do plienky, vravím no pod ideme prezliecť, nechce ona nejde, ona nekakala...vysvetľujem bude ta to stipat pod umyjeme, nejde, nejde, nejde aj keď jej sľúbim hory doly,jednoducho nejde tak je to s veľa vecami, obliecť pyzamo? Nechce, ona nejde si obliekať a môžem sa aj na hlavu postaviť 🙈 nebola taká pred pár mesiacmi to bolo ,,lepšie” teraz sa to stupňuje, nekricim, nebijem (nemá to význam) vysvetľujem, veď je mala.....🤷‍♀️Veď normálne sa stavia na špičky, minule mi sadla na stred cesty(a išlo auto) vždy sa dá na kraj a vtedy jej preplo sadla na stred nechcela ísť, som ju zobrala nasilu, no nepýtajte sa čo nasledovalo, krik, amok, 🤦🏻‍♀️ Keď už fakt neviem ako zastaviť jej ,,amok” dám ju do sprchy a pustím sprchu(strieka jej to na nohy) a vtedy ju to preberie hneď sa pýta na ruky a opadne z nej ten ,,zachvat” mám to riešiť s dr? alebo veriť že to prejde,,,...? Ďakujem za radu

Strana
z2
evka_28
24. feb 2021

@elizabet173 Mam bratov dvojicky o 11 rokov mladsich a toto nerobili, boki divoki a hyperaktivni - aj ucitelky v skolke ich dali do roznych tried, ked boli spolu boli nezvladnutelni, ale takyto vzdor nemali... Od 3 rokov som s nimi bola sama cele prazdniny, myslela som ze viem ako na deti 😅

elizabet173
24. feb 2021

@evka_28 chapem, ak manzel pracuje z domu, ze sa neda, bolo treba zacat cez vikend. To, ze ti ho je luto posobi ale opacne. Deti maju velmi citlive senzory, presne vedia ako na mamu. Ked zje par lyzic a potom sa zacne s jedlom babrat, upozornit, ked nezaberie, zobrat. Takto sa okolo jedla budete motat este pat rokov minimalne. Nikdy nemaju s jedlom problemy deti z rodin, kde sa z jedla nerobi stred vesmiru. Jedlo sa povazuje za nieco prirodzene, zjes, zjes, nezjes, nevadi, ale nikto ti nahradne jedlo neda. Je sa jedine za stolom, ziadne cirkusy rozpravky, pesnicky, nahananie dietata s jedlom po celom dome. Chce to len vytrvat a byt dosledny

evka_28
24. feb 2021

@elizabet173 Ja tiez viem ze to nie je uplne ok, co stvarame aby sa najedol 🙃 ale bojim sa, aby nedopadol ako manzelova sestra a sesternica, ich rodicia to takto neriesili ako ja, vraj ziadne dieta este od hladu neumrelo u nas, ked nechce jest, tak nenutit. Lenze oni nejedli, ta sesternica ma mozno 36kg a skoro 170cm! A nenutia ju jest od malicka, proste jest nepotrebuje. A manzelova sestra ked bola dieta bola chuda az podvyzivena (a je velmi nizka), tiez nenutili a ona nejedla... Je to tazke, no toto co robime tiez dalej nepojde...

elizabet173
24. feb 2021

@evka_28 to, ze sa bojis, tvoje dieta davni vie a ma proti tebe super zbran. V pripade manzelovej sestry a sesternice to mohlo byt uplne inak, celu pravdu sa nikdy nedozvies, mohol tam byt aj psychicky problem. Co myslis, kto mu bude robit cirkusy pri jedle, ked bude v skolke alebo v skole? Pises to rozumne, ze to takto dalej nepojde. Mas teraz tazku situaciu, ked je doba aka je. Vela deti sa spamata napr. na dovolenke. V hoteli dostane jedlo, nemoze sa s nim rypat dve hodiny, ani mu nikto neda nahradne. Tiez sa deti vela naucia pozorovanim inych deti. Teraz to je len na vas.

evka_28
24. feb 2021

@elizabet173 Veru keby nie je korona, uz by som ho dala na par hodin medzi deti, jemu by to prospelo, videl by ako sa ine deti chovaju... Ked je s nim tazko, vzdy si poviem, ze co by som robila, keby mam dalsie 4 deti, takto ho zabavat, by som nestihala... Nuz ale potom sa aj odhodlam k zmene, ale nevydrzim... Ostatny vzdor je ok, to nejak zvladame, len to jedlo je moc. To musim poriesit, zacnem ako hovoris cez vikend (pripravim aj manzela, ked bude mat menej prace ) a proste nebudeme ho uz takto prosikat a zabavat, ved to som sa aj hanbila napisat, ze on sa bez rozpravky ani nenaje, musim mu citat, ale uz ho to nudi, vymysla a ja uz neviem ako ho zabavit, aby sa najedol... A najnovsie odmieta jest sam... To mi prosim porad ako na to... Mam to teraz zlozite, manzel zlomil nohu a staram sa aj o neho, tak som maleho radsej krmila ja, ze nech je to rychlejsie, a on teraz odmieta jest sam...

domak2
24. feb 2021

@evka_28 jo frost ma super videa o nejediacich deťoch na youtube ak vieš po anglicky , zaujalo ma jedno dievcatko čo už kŕmili nasilu lebo už bola podvyzivena. Proste jej mama musela dat normálne jesť a baviť sa "o pocasi" , nevšímat si že sa nad jedlom ksichti alebo ho odmieta, keď nechce , odloží to isté na neskor, nedavat jedlu dôležitosť lebo ho dieťa proste začne využívať na dobyvanie pozornosti a nie prijimanie živín.

elizabet173
24. feb 2021

@evka_28 boze, to teda nemas lahke, ked ma zlomenu nohu. Prave preto si to ulahci so syncekom. Naozaj na to neexistuje iny recept, ako doslednost a vytrvalost. Zajtra rano ( vlastne uz dnes 🙂) das na stol ranajky sebe aj jemu. Sadnes si oproti a zacnes jest. Maximalne ho upozornis, aby sa najedol, ze pojdete von, potrebuje silu. Zje, zje, nezje, supnes do kosa. Nekomentovat, urcite si to vsimne. Obliect a von. Ma byt zajtra krasne. Von zobrat len pit, ziadne jedlo ani chrumky, piskoty, ovocie, nic. Ked budes vonku, moze nervacit, muz to pocut nebude. Vratite sa, das mu desiatu, bude hladny, mal by ju zjest. Navaris obed, zase das na stol a opakujes to, co rano. Sadnes si oproti a obedujes. Ak sa zacne v tom rypat, povedz mu, ze sa ti nepaci, co robi. Ked neprestane, upozorni ho, aby jedol, inac jedlo beries. Treti krok je, ze mu ho skutocne zoberies a tuto nesmies ustupit. Trochu kriku vydrzi aj manzel. A takto pokracujes do vecera, dbaj len, aby mal dostatok tekutin a snaz sa byt co najviac vonku. Nech sa vybeha, odrazadlo, lopta a nech nervaci mimo manzela. Ked vydrzis do nedele, v pondelok budes mat ine dieta. Este zopar krat skusi, ci to funguje, ale bud neoblomna. Dolezite je, aby si si uvedomila, ze mu tym neublizujes, ale pomahas. Ziskas kopu casu na to, aby ste sa spolu mojkali, jasili, skladali si, citali, malovali a neriesili pat hodin denne jedlo. Drzim palce a som rada, ze si sa neurazila, nie som zrovna typ, ktory potlapkava po pleci a mysli si svoje. Inak tiez som bola decko, ktore nechcelo jedavat, ale necrcali sa so mnou, napriek tomu, ze som bola jedine dieta v sirokej rodine.

taga
24. feb 2021

@evka_28 skusim ti poradit nieco k tomu jedlu. Ja mam 2 synov, ktori jedia bezproblemov, niekedy sa smejeme, ze raz zjedia aj nas. Ale stava sa, najma ked su uz unaveni, ze nejedia aj ked su hladni. Odidu od stola, zacnu sa hrat alebo co.. zistila som velmi jednoduchu vec. Vezmem tanier, sadnem si k nim na koberec na zem a bez reci ich krmim. A oni jedia. Hovorim im, ze tankujeme (su to taki autickari) a oni proste jedia. Niekedy su proste prilis unaveni a nechce sa im jest samym, alebo sa na to nevedia sustredit, alebo chcu moju pomoc. Neviem, nezistujem, takto to obcas funguje. Ale toto sa stane tak raz za 2 tyzdne. Standard je ze buchaju priborom do stola s pokrikom 'my chceme jest'

andreatytler
25. feb 2021

@sida456 Nemam vlastne skusenosti, lebo syn ma este len 15 mesiacov ale citam vela o obdobi vzdoru a ako na deti v tom obdobi aby som bola aspon trochu pripravena, ked na to pride.
Vravia ze je to uplne normalne a zdrave nechat dieta rozhodovat v tom obdobi, lebo je to cas kedy si uvedomuje svoju osobnost silu a hlada postavenie v rodine. Vela radia dat na vyber z dvoch moznosti, ktore oboje tebe vyhovuju. Namiesto chces jogurt, povedat: Chces jahodovy jogurt alebo malinovy? Alebo otazku sustedit na ine ako samotnu aktivitu: Namiesto Pod ideme do auta, povedat: Ches do auta hopkat ako zajac alebo bezat ako dinosaur? Alebo namiesto Chce cikat? sa opytat: chces cikat do nocnika alebo vonku na travu?

elizabet173
25. feb 2021

@andreatytler presne tak, pripravujes sa na toto "carovne obdobie" perfektne. Nechat rozhodnut o takychto veciach, vyber len z dvoch moznosti. A zaroven pri urcitych situaciach rozhodovat nekompromisne sama - pri prechadzani cez cestu sa drzisxza ruku. Tu sa nediskutuje. Aj to je pre dieta dolezite - zistenie, ze nebude vzdy vsetko podla neho.

annaanca
Autor odpoveď zmazal
1mina
25. feb 2021

aj moja 2 a pol rocna mala uz aj horsie obdobie s tim vzdorom a vrieskanim aj cez hodinu,,,a sprebalovanim presne to iste,,, niekedy pomohlo ked ju muz zobral na ruky a objal chvilu aj ked najprv jacala dalej ale potom sa ukludnila, a pritulila, niekedy sme ju proste museli len nechat tak kym ju to samu nepreslo a neprisla za nami lebo ani obraz ani zvuk nic len cez hodinu hysak,,, ale tu sprchu by som ozaj radsej nerobila netreba Vam potom riesit blok zo sprchy este 🙂

Strana
z2