Ide o obdobie vzdoru môjho trojročného syna?

sida456
7. júl 2017

Maminky prosím poraďte. Mám 3 ročného syna. Dnes ráno sme sa normálne obliekli. Oblečený že ideme dole a on dostal asi záchvat alebo ako to mám nazvať. Začal ziapať že on sa chce obliecť dole a cely sa sám vyzliekol. Kukala som ako blbá, že čo sa stalo. Opýtala som sa ho 10 x a on mi neodpovedal dôvod stále plakal. Ja som neustúpila. Trvala som si na tom že oblečie sa hore až potom pôjdeme dole. Spravila som dobre ? Alebo som mala ísť snim dole a tam ho obliecť ? Je to obdobie vzdoru ? Alebo čo ? ...... nič nezakazujem, neprikazujem....... vysvetľujem mu toto sa nemá.....toto by si mohol spraviť. Čo robím zle ? Ďakujem.

pininka
7. júl 2017

Nic nerobis zle a rozhodne mu neustupuj,lebo nabuduce budete takto riesit kazdu somarinu. Dieta skusa kde su mantinely. Mozno to u niekoho videl, ci v skolke,alebo na ihrisku a chcel to aplikovat ked to doteraz nerobil. Moji by pri takom zachvate dostali aj fajne na zadok.

mathia888
7. júl 2017

@sida456
@pininka presne súhlasím, neustupovat!! Iba skúša co všetko si môže dovolit, treba si stáť za nazorom co poviem platí... Ja pracujem s deťmi 10 rokov a presne toto poznám. Mozno to skúsi este zopar krát ale ked uvidí ze stoho nic nebude tak sám prestane..

bale1rinka
7. júl 2017

@sida456 neviem, keď si bola prekvapená, tak usudzujem, že to urobil prvý krát, ja by som urobila podľa neho a potom v kľude sa ho opýtala, prečo to tak chcel,nech ti to vysvetlí, a že dúfaš, že sa to nebude opakovať lebo to sa proste nerobí.trojročný už podľa mňa prešiel obdobím vzdoru, alebo sa mýlim?

pininka
7. júl 2017

@bale1rinka obdobie vzdoru moze trvat aj do piatich rokov, niekedy aj dlhsie. A silno pochybujem ze by trojrocny vedel vysvetlit preco si chcel obliect veci dole a nie hore. Samo o sebe je to nezmyselna somarina a len skuska. Este by som pochopila kebyze si nechce nieco obliect,to mam aj ja doma, ale miesto obliekania?

bosoriak
7. júl 2017

@sida456 Tak ja ti mozem za seba povedat, ze ak sa planujes s dietatom hadat o takychto somarinach, tak ti drzim palce. Hore-dole, nie je to snad jedno kde sa oblecie? Ci nemoze, lebo "ty si povedala"? Ja svojim detom nechavam priestor na to, aby rozhodovali o veciach, o ktorych su kompetentne rozhodovat. Napriklad co a kde si oblecu. Nedovolim im rozhodovat o tom, kedy odideme z domu do skoly, ale mozu sa rozhodnut, ci pojdu jednou alebo druhou cestou. Alebo mame pravidlo, ze rano mozu chvilu hrat tablet, za podmienky, ze zjedli cele ranajky, su oblecene, ucesane a maju umyte zuby. Ony same rozhoduju o tom, ci to stihnu alebo nie.

Tieto zabomysie vojny, ked si ty chces presadit svoj nazor len preto, lebo si to ty povedala, ta pripravi o rozum najblizsie roky. Odporucam nechat rozhodovat aj dieta o tom, o com je schopne rozhodnut a nie je to nebezpecne, nema to zasadny vplyv na napriklad casovy plan a podobne.

Sama si si nie ista, ci si urobila dobre. Skus to nabuduce inak a sama uvidis. Iste, nemozno detom dovolit vsetko, bohuchovaj. Ale skutocne, o niecom snad rozhodovat mozu, nie? 🙂 A v troch rokoch uz je snad cas dat trochu dovery a zodpovednosti aj dietatu.

bosoriak
7. júl 2017

@bale1rinka Obdobie vzdoru u mojich deti zacalo v 2.5 roku a trva dodnes 😀

bluka2
7. júl 2017

Tak mne by to bolo jedno, nech sa oblecie kde chce, ved jeho vec. Nech si aj v gatkach ide na ulicu, nic sa nestane, nejedna sa o nejake zavazne rozhodnutie s nejakymi dosledkami

lenka_samorin
7. júl 2017

Aj moje deti, syn 5 a dcéra 3 roky, majú v niektoré dni konkrétnu predstavu, kde sa oblečú, či hore v izbičke alebo dole v obývačke, či pred raňajkami alebo po nich. Na začiatku som s tým pár krát bojovala, aby bolo po mojom, ale už to neriešim. Je to v podstate jedno, kedy a kde sa oblečú, ak budú načas vychystané do škôlky alebo na cesty. Takže keď sa nabudúce syn rozhodne, že sa oblečie dole, nechaj ho, ale daj mu podmienku, že potom si musí sám odniesť pyžamo do postele, lebo to bolo jeho rozhodnutie prezliecť sa inde ako pri posteli. Keď som dala túto podmienku nášmu synovi ja, tak to akceptoval, ale už sa častejšie prezlieka hore ako dole, lebo sa mu nechce zbytočne chodiť po schodoch 🙂