icon

Mám sa obávať o vývin môjho 15-mesačného dieťaťa?

niki9807
26. máj 2025

Ahojte. Idem otravovať asi chcem len počuť od vás ze to je normálne.. Lebo všade naokolo čítam pozerám ako deti veľa vecí vedia.... Moja mala ma rok a 3 mesiace... Nezopakuje po mne vôbec nič a to doslova ani mama.... Blabota si len svoje dede... Keď sa jej niečo opýtam nech mi ukáže alebo co absolútne nič nevníma... Keď jej chcem dat jedlo inej farby ako je napr oranžová tak nezje kap možno jej len nechuti neviem... Vodu mi piť nechce vôbec žiadnu nič len mlieko... Na meno nereaguje... Nezakyva ani papa..obcas sa možno podarí... Nezatlieska.. Nepošle pusu nič... 🙈 Kadečo čítam o správaní autistov až mi z toho nedobre..... Zbytočne stresujem? Ma ešte čas?.alebo ako ju naučiť nejaké veci... Vopred ďakujem za odpovede

Strana
z2
majlo1234
26. máj 2025

Pediatricka co hovori? To je tazko povedat, ale keby sa jej nieco nezdalo, hadam by povedala

niki9807
autor
26. máj 2025
@majlo1234

Pediatricka co hovori? To je tazko povedat, ale keby sa jej nieco nezdalo, hadam by povedala

@majlo1234 nejak sa nevyjadrila skúsim to s nou ešte prebrať poriadne.. Akurát ze sa nestretla ešte aby dieťa tak dlho odmietalo vodu. Ale aspoň vývar mi vypije...

x_mery_x
26. máj 2025

Nasa ma 15mes a tiez nechce nic povedat, ani ukazat :D za mna je to normalne

barbora1992
26. máj 2025

Nechcem Ťa strašiť, ale podľa tvojho opisu to vyzerá na autizmus. Samozrejme, je ešte maličká a záleží čo na to hovorí pediatrička, ktorá ju pozná. Aj keď ja mám osobnú skúsenosť, kedy mi pediatrička tvrdila, že syn je v poriadku, len má pomalšie tempo a keď som s ním pre svoj pokoj šla na diagnostiku, tak mu potvrdili PAS a ADHD. Netreba tlačiť na pílu, ale ak máš pocit, že niečo nie je v poriadku, choď s ňou na vyšetrenie a uvidíš. Buď autizmus vylúčia a budeš pokojná, alebo budeš môcť začať s malou pracovať tak, ako potrebuje. U týchto detí netreba strácať čas.
Držím palce, aby všetko dobre dopadlo! 🍀

deti95060810
26. máj 2025

príznaky poznám... nevyzerá to dobre. ešte chvíľu počkaj a potom choď do Centra včasnej intervencie... nemáš čo stratiť, prinajhoršom ti povedia že je všetko OK a pôjdete domov. ....
na pediatra sa vykašli oni mi niekedy prídu ako keby spali...

olivia_c
26. máj 2025

@niki9807 ja ta nechcem strasit, ale vsetko vymenovane vacsinou deti vedia okolo toho 9-12 mesiaca. Pre pokoj v dusi by som sa obratila na odbornikov... Mozno nakoniec vsetko dobehne, drzim palce, aby sa tak stalo.

lucka_ke
26. máj 2025

ja by som išla na neurológiu, okolo 14 mesiacov by už dieťa malo aspoň ukazovať a vedieť pár slov aj keď skomolene

lucia13022023
26. máj 2025

Hm, no za mňa by takto staré dieťa malo byt už inde. Syn toho vedel omnoho viac, aj co sa tyka rozprávania, zvuky zvierat ci tvary.. Ale hlavne by ma znepokojivalo to, že neukazuje, nevníma.. Išla by som na neurológiu.

tanapeta
26. máj 2025

@niki9807 žiaľ, všetko sú to silné prejavy autizmu. Hlavne to upnutie na jednu farbu jedál. U nás to muselo byt jedlo sypké

81anina
26. máj 2025

Hmm neterka bola taká a má autizmus ☹️. Neverbálna žiadne mama neukazovala na meno totálne nereagovala nekontaktná. Čerstvé ovocie a zeleninu doteraz nedá do úst zje len ovocné kapsicky. Tvoja je ešte maličká ale ja by som už spozornela. Na neterke som videla že nieje ok zhruba keď mala 20 mesiacov vtedy začala chodiť. Keď ju sestra vybrala z kociara v meste v parku tak pobehovala tak nejako bezcieľne nezmyselne. Vtedy mi to prišlo zvláštne

domka222
26. máj 2025
@majlo1234

@majlo1234 toto,pediater čo na to🤦‍♀️ keby som sama pediatra neupozornila na veci ,ktoré sa mi nezdajú, ani by o tom nevedela

kitycat
26. máj 2025

@niki9807 a ked jej povies podaj mi, pod sem, rozumie? Zober lyzicku a tak?

Lebo moja tiez moc nenahovorila, ale rozumela

niki9807
autor
26. máj 2025
@kitycat

@niki9807 a ked jej povies podaj mi, pod sem, rozumie? Zober lyzicku a tak?

Lebo moja tiez moc nenahovorila, ale rozumela

@kitycat nie nič 🥺

niki9807
autor
26. máj 2025

Ďakujem za názory a rady... Aj som si myslela ze niečo nie je ôk ale nejak som sa snažila myslieť ze príde to neskôr... Nakoľko ona mi aj neskor zacala papať... Vo všetkom prv bola popredu na nohy mi stavala v 7 mesiacoch okolo nábytku v 8-9 a potom sa zasekla... Budem riešiť 🥺

tinka_1807
26. máj 2025

@niki9807 No to, že nerozpráva a neukazuje na veci v jej veku nie je nič špeciálne. Varovné znaky sú vo vašom prípade skôr to, že nereaguje, pôsobí, že nevníma a takisto to, že si vybera len jedla jednej farby. Toto môžu byť pomerne výrazne znaky. Pre porovnanie môj syn vo veku vášho dieťatka tiež nerozprával, ani neukazoval a tiež nekyval (nemalk to rád). Ale všetkému rozumel. Keď som povedala dones topánočky, tak doniesol. Keď som povedala, že má ukázať krávičku v knihe, tak ukázal a pod. Proste rozumel všetko a reagoval na veci aj na meno. Dnes na už 3 roky a je úplne v poriadku.
Vo vašom prípade mi ale ide zvláštne, že nereaguje a že si vyberá len jeden druh farby jedla. Skúsila by som diagnostiku.

bytc20
26. máj 2025

@niki9807 Nemusi to nic znamenat. Syn, ked bol babo, mal to tak isto. Nic neblabotal. Vodu odmietal. Nic neopakoval. Citat neznasal. Jest nejedol. No otras. Len dokola kolesa riesil- na kociku, na autach, vsade. Bol jak autista- sedel pri kociku pre babiky, kocik hore kolesami a on s nimi prstom tocil furt dooola 🙄 Zacal hovorit po 3. roku. Teraz ma 12 a je uplne normalny, sikovny, inteligentny chalan, ktoremu sa usta nezvru 🙈 Podla mna netreba panikarit. A tiez bol pohybovo popredu. Chodil uz v 10m.

majlo1234
26. máj 2025
@domka222

@majlo1234 toto,pediater čo na to🤦‍♀️ keby som sama pediatra neupozornila na veci ,ktoré sa mi nezdajú, ani by o tom nevedela

@domka222 no to je ale na hovno cele. Ved matka nenoze mst vsetko nastudovane a vsetko sledovat. Na to je tam lekar, aby ju usmernil

rejka7
26. máj 2025

@niki9807 syn ukazoval prstom na presne 2 a štvrť roka, t.j. 27 mesiacov a pozor! Nie je autista. No, mal neskorý nástup reči, doteraz je trošku rečovo opozdeny aj psychomotoricky, ale nič hrozné sa nedeje, nie je to síce žiaden Einstein, ale normálne priemerne inteligentné dieťa.

rejka7
26. máj 2025
@majlo1234

@domka222 no to je ale na hovno cele. Ved matka nenoze mst vsetko nastudovane a vsetko sledovat. Na to je tam lekar, aby ju usmernil

@majlo1234 to je taká doba, debilná, že musíš všetko vedieť, aj keď posratý mixér idem kupovať tak sa ma pýta predavač koľko watov, aké otáčky, aký výrobca. No čo ja viem, však chcem mixovať. A on, ako často a čo? No mám dosť. Čokoľvek si chceš vybaviť, musíš mať dajaký prehľad, lebo ťa každý odrbe.

janetinka27
26. máj 2025

@niki9807 ahoj a pocuje dobre?

deti95060810
26. máj 2025

autisti sa tvária že nepočujú... ale dobre oni počujú. len nevnímajú. neplnia povely. sú aj takí ktorých nič nebaví. žiadne čítanie, kreslenie, ukazovanie. NIČ. jedine všetky deti baví mobil. čumieť do mobilu od nevidím do nevidím.

janetinka27
26. máj 2025
@deti95060810

autisti sa tvária že nepočujú... ale dobre oni počujú. len nevnímajú. neplnia povely. sú aj takí ktorých nič nebaví. žiadne čítanie, kreslenie, ukazovanie. NIČ. jedine všetky deti baví mobil. čumieť do mobilu od nevidím do nevidím.

@deti95060810 pytam sa na sluch, bo znama mala dieta, pri ktorom sa obavala autizmu, nereagovalo na meno, na rec, nerozpravalo atd, nakoniec to bol zapal usi, ktory sa tahal dlhodobo, odhaleny bol asi v 2,5 roku

bubkalienka
27. máj 2025

@niki9807 ja mám ročnú. Odkedy sa narodila riešim či bude ok. Už mám jedno dieťa s PAS. Nenormálne stresy mám odkedy má asi tak mesiac. Kontaktovala som centrum včasnej intervencie keď mala asi 8 týždňov... Ozaj. Vďaka za nich. Normálne by som ten rok bez nich nedala. Začali sme keď mala 8 mesiacov video tréning interakcii. Veľmi mi pomáha kontakt s odborníkmi a ľuďmi s ktorými sa môžem otvorené porozprávať o mojich obavách a vedia má usmerniť.
Podľa špeciálnej pedagogicky, ktorá robí s deťmi s rizikom PAS má moja malá rizikový vývin. Ja to opisujem tak že sa niečo akoby pohne dopredu, už si človek myslí že dobre bude a ona zase prestane na mesiac dva a neskôr sa k tomu vráti. Má to tak so všetkým. Či očný kontakt, či blabotanie...
Ale musím povedať že vlastne 12 mesiacov a nejaký týždeň a teda momentálne ukazuje na veci, rozumie pár vecí (ideme sa kúpat, ideme na balkón, ideme papať,kde je morciatko,kde je tata...) blabota ale žiadne slová. Ale na meno reaguje tak 50 na 50. Cudzí ľudia a deti ju zatiaľ nezaujímajú nejak, nevie nič zopakovať(zvuky zvieratiek...) ale keď chce ozaj len keď chce vie tapusky, aká je veľká,kde má nohu,a papa. Ale ozaj len keď veľmi chce..
S rozhovoru s odborníkmi viem povedat, že dieťa v 1.5 roku robí veľké pokroky, a netreba čakať dovtedy ale vtedy sa niečo môže posunúť zlepšit, ale ozaj s týmito deťmi netreba čakať. Čím skôr tým lepšie.
Všetko komentovať čo robí, chváliť za všetko ,výrazne sa tešiť tlieskať keď na váš pozrie, robiť situácie kde sa teší a smeje. vtedy sa mozog má šancu vyvíjať dobrým smerom.drzim palce

niki9807
autor
27. máj 2025
@bubkalienka

@niki9807 ja mám ročnú. Odkedy sa narodila riešim či bude ok. Už mám jedno dieťa s PAS. Nenormálne stresy mám odkedy má asi tak mesiac. Kontaktovala som centrum včasnej intervencie keď mala asi 8 týždňov... Ozaj. Vďaka za nich. Normálne by som ten rok bez nich nedala. Začali sme keď mala 8 mesiacov video tréning interakcii. Veľmi mi pomáha kontakt s odborníkmi a ľuďmi s ktorými sa môžem otvorené porozprávať o mojich obavách a vedia má usmerniť.
Podľa špeciálnej pedagogicky, ktorá robí s deťmi s rizikom PAS má moja malá rizikový vývin. Ja to opisujem tak že sa niečo akoby pohne dopredu, už si človek myslí že dobre bude a ona zase prestane na mesiac dva a neskôr sa k tomu vráti. Má to tak so všetkým. Či očný kontakt, či blabotanie...
Ale musím povedať že vlastne 12 mesiacov a nejaký týždeň a teda momentálne ukazuje na veci, rozumie pár vecí (ideme sa kúpat, ideme na balkón, ideme papať,kde je morciatko,kde je tata...) blabota ale žiadne slová. Ale na meno reaguje tak 50 na 50. Cudzí ľudia a deti ju zatiaľ nezaujímajú nejak, nevie nič zopakovať(zvuky zvieratiek...) ale keď chce ozaj len keď chce vie tapusky, aká je veľká,kde má nohu,a papa. Ale ozaj len keď veľmi chce..
S rozhovoru s odborníkmi viem povedat, že dieťa v 1.5 roku robí veľké pokroky, a netreba čakať dovtedy ale vtedy sa niečo môže posunúť zlepšit, ale ozaj s týmito deťmi netreba čakať. Čím skôr tým lepšie.
Všetko komentovať čo robí, chváliť za všetko ,výrazne sa tešiť tlieskať keď na váš pozrie, robiť situácie kde sa teší a smeje. vtedy sa mozog má šancu vyvíjať dobrým smerom.drzim palce

@bubkalienka ďakujem ❤️ aj ja držím palce

niki9807
autor
27. máj 2025
@janetinka27

@deti95060810 pytam sa na sluch, bo znama mala dieta, pri ktorom sa obavala autizmu, nereagovalo na meno, na rec, nerozpravalo atd, nakoniec to bol zapal usi, ktory sa tahal dlhodobo, odhaleny bol asi v 2,5 roku

@janetinka27 ano myslim ze nemá problém so sluchom

mantilka
27. máj 2025

Určite treba prekontrolovať sluch, zrak, neurológiu . Môže mať len čiastočnú stratu sluchu a ty to nepostrehnes. Ako ti radia mamičky zatlac na pediatricku nech ti dá výmenné listky...nie vždy sa dá na lekára spoľahnúť.

mantilka
27. máj 2025

A ešte dôležitá poznámka treba ísť na detské očné. Počas covidu sme išli napriamo k očnej na poliklinike s dcérou lebo sa sťažovala, že nevidi na tabuľu. Očná ma vysmiala, drzá bola aj so sestričkou robili si ešte posmešky zo mňa, že vymyslam...to som vôbec nepochopila. Odišli sme od nej, že dcéra vidí dobre, vôbec nič jej nie je. Dcéra bola z toho smutná, že sme jej nepomohli. Po čase sme boli u pediatricky, až ona ma upozornila, že to bolo treba ísť k detskému očnému lebo očný pre dospelych, nevedia vyšetriť deti.
Samozrejme dcera dostala okuliare aj cvičiť sme museli.

maryetta
27. máj 2025

Suhlasim. Konzultuj s dr. Vysetrenie hlavne sluch. Staci ze pocuje slabsie a tym padom nereaguje.
Moze mat len "pomalsi" start. Su aj take deti proste "lenivsie"-pohodlnejsie.
Samozrejme to ale aj moze byt nieco ine....

kathhii
27. máj 2025

@niki9807 moja dcéra tiež nechcela vodu, len mlieko... Ale tiež sa mi nezdá, že nechce komunikovať, verbálne či neverbálne.... Upnutie na jeden druh jedla je tiež divné...

niki9807
autor
27. máj 2025
@maryetta

Suhlasim. Konzultuj s dr. Vysetrenie hlavne sluch. Staci ze pocuje slabsie a tym padom nereaguje.
Moze mat len "pomalsi" start. Su aj take deti proste "lenivsie"-pohodlnejsie.
Samozrejme to ale aj moze byt nieco ine....

@maryetta ale napríklad keď poviem Mia pod tu nevníma ale keď začnem hovoriť,, ťap tap tapuskyy,, hneď sa otočí a príde vysmiata len skrz toho si myslím ze sluch ma dobry

Strana
z2