icon

Mám troch synov a je to pre mňa najväčší dar

adeli79
5. apr 2016

Akurát pozerám, že je tu veľa tém, či si nechať druhé, tretie, štvrté dieťa....
A tak len mám potrebu napísať, že my máme 3 deti, troch synov a je to pre mňa ten najväčší dar na svete. Neviem to presne vyjadriť, ale narodením tretieho syna u nás doma všetko do seba zapadlo ako puzzle. Proste tam ten tretí človiečik akoby chýbal a v deň, ako sme sa vrátili z pôrodnice, bolo zrazu všetko kompletné. Asi pre každú rodinu je ideálny iný počet detí, u nás sú to tieto naše tri poklady. Bývajú aj ťažké chvíle, niekedy padám od únavy ešte skôr, ako oni zaľahnú do postele, veľakrát sa nám všetci traja v noci presťahujú do našej manželskej postele, niekedy sa hádajú, občas neposlúchajú 😝 Veď ako všetky deti. Ale neviem si predstaviť, že by som ich nemala.
Ak máte chuť, napíšte, ako to máte vy. 🙂

mircalla
5. apr 2016

@cica869 vidim, ako ti to je ukradnute...

mb269
5. apr 2016

@cica869 a co ti bráni aby si sa aj ty mala tak dobre ? 😉

gretocka
5. apr 2016

zeny, tie ktore tuto temu povazujete za taku zbytocnu - naco sa tu teda vyjadrujete? Nechajte tie, ktore vidia jej zmysel, nech si pokecaju. Slobodne ste tuto temu otvorili a zacali citat. Ak sa k jej pointe neviem prihlasit, tak ju zavriem a idem dalej, nie?

A ja sa pochvalim tiez - tie ktore to nezaujima prestante citat a chodte robit nieco pre vas uzitocnejsie.
Mam tri deti. Vymodlene, vytuzene a planovane. Nie sme ani milionari ani sa nebrodime odpadkami. Taka obycajna priemerna rodina, kde manzel pracuje a ja sa staram o domacnost. Najstarsi junak nastupuje v septembri do skoly, Princeznicka v strede je prvacka v skolke a maly pokladik prave zajtra oslavuje 5 mesiacikov. Niekedy sa starsi dvaja pobiju a kricia na seba, ale tie chvile kedy sa chytia za ruky a idu spolu na prechadzke, alebo ked syn napravi svojej sestricke ciapku aby ju nemala nakrivo, alebo ked si obaja lahnu okolo maleho a rozpravaju sa s nim - tak tie chvile mi vyvazuju kazdu unavu alebo tazky den. Ocinko pracuje vela, ale s laskou ho ocakvame kazdy vecer a tesime sa z kazdej spolocnej chvilky.
Ako moja skusenost moze byt osozna inym zenam? Neviem, mozno len taky signal do sveta, ze rodina moze zit pekne aj v dnesnej dobe. A ak to niekoho poburuje, je mi to luto.

cica869
5. apr 2016

@mb269 a pisem nikde ze sa mam zle? :D

emilia25
5. apr 2016

@stepanka274 dskujem uzivsme si ju vsetci veru aj chalani mladších musime odhsnst by ju furt stisksli ale najstarší ten pekne pomshs.dnes som hľadala papiere a veru som si pospominsls vsetky obzory som našla s deťmi z porodnice a porovnsvsls.strašne ten čas leti ved mi to pride ako dnes co som si doniesls najstaršieho a uz má 7 rockov.

dai
5. apr 2016

@jana_eyre vidis... ja o sebe stale tvrdim ze som optimisticky , stastny clovek, mam vela znamych ktori sa citia podobne ako ja - stretavame sa, delime o svoje radosti etc. - toto mi pride normalne - stastie a spokojnost su citelne, netreba nikomu hovorit ze taka som - kazdy v mojej pritomnosti to citi... ako som pisala - chapem to este ked to clovek napise na svojej wall - to je jeho osobne vyznanie sa z pocitov - jeho sukromie - myslene v prvom rade pre jeho priatelov na stranke, pripadne len taka ta potreba posharovat aktualny stav... diskusia je nieco kde sa nieco riesi - urcite su aj pozitivne diskusie - %to ze vaecsina ludi je nadstavena vyberat si tie negativne a v tom sa rypat prip. Lutovat a pod je uz ich vec - kazdy ma na vyber... ja diskutujem velmi rada ale pri takychto temach fakt neviem o com... treba potlapkat po pleci ze super? Ci sebe potlapkat ze aj ja to tak mam tak tiez som super? Ked niejto oponuje tak uz super nie je a toho skritizujeme ze tomu nerozumie? Ak si chceme potlapkavat tak pre mna to chvalenkarstvo je, alebo nejaka vnutorna neapokojnost kde citim potrebu sa zgrupit s podobne zmyslajucimi len aby som si zvysila ego pripadne sa uistila ze moje rozhodnutie spravne bolo...
Stale som presvedcena ze realne stastny a spokojny clovek neciti potrebu zakladat taketo pre mna uistovacie sa temy... mam 10 deti a som stastna? Urcite sa zapojim do diskusie kde niekto bude pisat opak a napisem svoju skusenost... budem to ale vypisovat ako namet na diskusiu? Opaet sme pri tej mojej prvej uvahe - s akym ocakavanim by som to mala napisat?

dai
5. apr 2016

@gretocka 😉 keby to bol prispevok tvoj kde citis potrebu sa teda svetu pochvalit tak sa chval... toto bolo ale zalozene ako diskusia tak prepac za vyjadrenie sa🙂 ty sama pises ze zmysrl v nej vidis len v nejakom signale do sveta... to mas fakt pocit ze niekto kto spokojny nie je taky signal zoberie vazne? A ten kto spokojny je ho potrebuje?
Uprimne nechapem aky mate problem pruznat to ze toto je len tema pre rovnako zmyslajuce osoby ktore sa maju vzajomne uistit v svojom zivotnom rozhodnuti ci osude - o ziadnu diskusiu tu neide🙂 ( v duskusii su vitane proticgodne nazory, argumentacua etc. Tu to zjavne ten pripad nebude a od zaciatku to tak ani myslene nebolo)

horana
6. apr 2016

Stastie je pekna vec, preco tu poniektorych drazdi ze ho chce niekto zdielat verejne na nete?!
Je predsa uplne jendo ci len/aj v sukromi, ci len/aj s kolagynami, ci len/aj na FB alebo len/aj na MK...bars by to stastny dotycny aj verejne na namesti vykrikoval, len sa chapavo pousmejem, lebo o tom to je, presne ten pocit doverne poznam, nie o chvalenkarstve (tak to mozu citit zatrpknute, zavidiace osoby), ale o tom ze ked som stastny/a - chcem to vykricat do sveta. A to je dobre.
Nakolko je tu uz vsade naokolo tolko problemov, ze konecne niekto kto je spokojny, je sirenim prijmnych vibracii. Ved na MK tiez prevauju skormutene a nestastne zeny, a ich problemy. Je prijemnym spestrenim ze si niekto konecne v tomto slzavom udoli dovoli byt aj stastny a vyjadrit to. Kto je tiez v zivote spokojny, rad sa prida a bude zdielat. Vsetkych nestastnych to ale zrejme popudi, takych co su v skrytu nespokojne so svojim zivotom. A to je tiez dobre, aspon zacnu so sebou nieco robit, na naprave popracuju, lebo nie je normalne byt nestastny/a.

Za seba: doverne pozna ten pocit puzzle, ako je popisovany v uvode, ked ma rodina presne tolko deti, kolko by mala mat. Je to najsuper pocit ze sa to podarilo, nie nahodou, nehodou, alebo naopak ze nam pocet deti nediktoval rozum (keby sme mali viac nemohli by sme si dovolit take a hentake dovolenky alebo by sme nemali tolko volneho casu na seba, tak radsej menej). Egoisticke pohnutky nikdy nevedu ku stastiu, len sa na to hraju. Vnutri potom deficit, nenapadny, skryty, ale posobiaci. Hlavne ked narazi na naozajstne stastie sa prejavi tym ze zacne drazdit.

Ja nemam problem za seba sa verejne vyznat: mam 2 deti a je to presne to kolko chcem a z kolkych sa tesim. Krasny zdravy parik decak co sa aj lubia aj biju, co sa aj povadia aj zastanu, ktori sa napriek obcasnym nedorozumemian a bruseniu charakterov maju radi, skratka super dvojka. Rovnako ma tesi ked je niekto spokojny s jednym, tromi, styrmi...a poznam takych aj na okoli. Je to uzasne ked ten pocit tej konretnej rodine sadne jej pocet deti ako rit na serbel. Zapadne to, vsetko je ako ma byt. Ja som si pocet deti nikdy nepredstavovala, ani ich nemam 2 preto ze je to nahodou najrozsirenejsi model. Ked som mala prve, super, ale presne ten pocit: nieco este chyba. Sli sme do druheho a ked sa narodilo bol ten pocit, pozitivny pocit: sme kompletni. V oblasti deti som pocitila akesi naplnenie, takto to malo byt. Je to velmi prijemny pocit a zelala by som kazdej aby to mohla zazit v tej svojej konstalacii. Je to jeden z najvacsich darov od osudu/Boha ako kto veri. Pre zenu je to nieco, co kludne by mohla vykricat do sveta, ano, tesim sa z toho. Prosto a jednoducho a pritom si uveodmujem ze je to ozaj zaroven to najvzacnejsie. Tento pocit sa neda kupit za prachy, ani ho nasimulovat. Bud je aleb nie je.

Zakladatelka, nermut sa zatrpknutymi komentarmi, mozno aj su stastne ale nenaucili sa zdielat radost, je to pre nich podozrive, lebo im to snad nebolo takto umozenne. Dovol si ten luxus, napisat do spusty smutnych riadkov tu na MK aj svoje stastie. Dovol si byt stastna, prezivat to a vykricat to. Cely svet by to mal vediet, ano, uplne to chapem. Zaujimave ze smutne zeny nikto nepodozrieva, nik neposiela do sukoromia, su menej podorzive. Napadla ma pesnicka od cechov Vodnanskeho a Skoumala: "Kdybych plakal jako male nemluvne, mavli by nade mnou rukou omluvne, ale ze sa smeju od ucha k uchu, tak vraj mam dusevnu poruchu, ejchuchu" - a o tom to je, spolocnost vam uzna slzy, trable a zachmurenu tvar, ale byt stastny sa prestalo nosit, a spravne, je na case s tym nieco urovit 😵

emilia25
6. apr 2016

@horana toto mss úplnú pravdu poznam toto velmi dobre.tu závisť ked má niekto dodrbsny zivot a druhy je šťastný.ja osobné nemsm rada ľudí co sa len na všetko sťažujú a len aký su chudscikovis lutujte má vsetci.mám rada ľudí co sa furt smejú žartuju a priam srsis energiou co toho druhého riadne nskopne.ako depks tak aj smiech je nskszlivy.

1katkas
6. apr 2016

Ja mam 4 deti..najkrajsi dar..nie desattisice eur na ucte, nie dve drahe auta na dvore nie velky dom, ale najvacsie bohatstvo su moje deti..vsetky boli pozehnane do manzelstva

Niekto minie tolko penazi na 1 co ja na 4..staci tu na mk pohladat albumy s 300 fotkami znackovych siat

A zial nepochopim zenske co zabiju svoje deti..horsie ako zvierata

valy
6. apr 2016

ahojte, je to super tema. ja mam tri deti a tiez to povazujem za najvacsiu hodnotu. vôbec si nemyslim, ze sme s tromi detmi nejaka viacdetna rodina, podla mna je to normalny pocet. jasne, je to obcas zhon, vela organizacie a niekedy si pripadam ako general, co rozdava pokyny, ale nemenila by som.
no a minule sme isli jeden den lyzovat a najmensieho sme nechali u babky, nech nemrzne na svahu, aj tak este nelyzuje a sankovat sa nedalo. normalne mi potom v aute chybal, bolo to zvlastne, ze tam nie je, neboli sme kompletni :D

jolinka
6. apr 2016

@dai vies co, mam to podobne ako ty, necitim potrebu prezentovat svoje vnutorne pocity aj pozitivne aj negativne nejak casto do verejneho okolia, nezakladam temy, horlivo neblogujem...ale s tym rozdielom, ze akosi mam v pazi tych, co to maju inak. Mam vcelku siroke spektrum ludskych povah a spravania, ktore u ludi prijmam.

A co sa tyka zmyslu temy, ak by sa mali uchovat len diskusie majuce nejaky skutocny vesmirnovecny zmysel...hodne by sa na ploche preriedilo. 😉 Dobre, nie je to diskusia, ktora cez rozne argumenty, oponenty, nastolovani rieseni atd... vedie k nejakemu cielu. Ciel je len taky volny...nezavezne pokecat, pozdielat, potesit sa hm?

mna nedrazdi to zdielanie radosti, dokonca ma ani nedrazdi "korenie" nasypane tymi co sa z takej diskusie zlostia...tak to tu byva, s tym treba ratat.

rawmamka
6. apr 2016

@mojkamojka Je to ok 🙂 , všetky (aj ty, aj ja, aj zakladateľka, aj všetky ostatné prispievateľky) na tomto anonymnom fóre sa predsa delíme o rôzne informácie, pocity, skúsenosti,.....niektoré sa delia o radosť, iné o smútok, podaktoré o zlobu 😉 .

charlie1980
6. apr 2016

Vdaka tejto teme som hlabsie pochopila roznorode povahy ludi. Dakujem. To, ze sa to tu hemzi negativnymi prispevkami, bezradnymi zenami, na tom sa nikto nepozastavi, prave naopak, este jej s radostou niektore nalozia. Kdezto pozitivne uvahy/diskusie akosi nie su na mieste. Ze ma niekto potrebu svoju spokojnost zverejnit.....? Aj ked len virtualne....? Ano, to sa proste nehodi do kramu nestastnych a deprimovanych zien 😉 Ja mam sice dieta jedno, druhe na ceste, ale som rada, ked si precitam prispevok o tom, ako sa tesia len z toho jedneho jedineho, mozno vymodleneho. Rada si precitam o tom, ze niekomu sa dari, ze si svoj zivot zorganizovali najlepsie ako mohli a su spokojni. Rada si precitam aj o tom, ze niekto je spokojny so 4 detmi, aj s 12 adoptovanymi. Pre mna je dolezite, ze z prispevku vyzaruje spokojnost. Nech je to v hocijakom smere. Rada si vypocujem aj moju susedu, ktora zije v soc.slabsich podmienkach, ked sa mi pochvali, ze si konecne kupila vysnivanu sedacku do bytu. Rada si vypocujem aj 90r babku na lavicke, ktora sa mi prihovori. Ale vsetko je len o nas, o ludoch, ako vnimame svet. Ja na tejto teme nevidim nic, co by ma pohorsilo. Ze ja tie 4 deti nemam.....? Ano, velmi by som ich chcela. No zariadila som si zivot tak, ze moje deti som chcela najprv zabezpecit a teraz na tie 4 neostava asi cas...ale aj tak som spokojna. Ci vy niektore sa nezobudite s pocitom, ze ste v zivote z nejakeho dovodu spokojne...? No a argument, ze niekto ma potrebu to zverejnit, u mna neuspeje. Sice ja to nerobim, ale nevadi mi, ak tu potrebu niekto ma, hlavne v pozitivnom zmysle.

jana_eyre
6. apr 2016

@dai dobre, cize si zhrnme tvoj pohlad.. na verejnych forach by sa mali objavovat len negativne ladene prispevky, kde sa stretne automaticky vela ludi s rozlicnymi nazormi, aby si ich mohli vymienat..
stastne zazitky, pozitivne spravy by mali ludia zdielat len s ludmi, co osobne poznaju - najlepsie cez facebook, alebo cez interne posty firiem /moj muz tuto formu komunikacie pouziva zvacsa na pracu/ - takto je to podla teba spravne.. mas ale pocit, ze mas patent na to, co spravne je a co nie? mali by sme sa vsetci riadit tebou?

absolutne teda nechapem tvoju potrebu sa do takejto diskusie zapojit, nechapem ani potrebu mi napisat, ze si stastny clovek /podla tvojej logiky ak si stastna, nepotrebujes to nikomu cudziemu pisat, tak preco to musis dokazat zrovna v tomto prispevku?/

ked nevidis zmysel diskutovania pod takouto temou, nediskutuj - to je vsetko.. niekto iny ten zmysel vidi a neviem preco sa mu musi kazit radost a cela tema..

gretocka
6. apr 2016

@dai tak potom navrhujem aby admini vytvorili okrem diskusie a otazky aj specialnu kategoriu - zdielanie podobnych nazorov a presunuli tam tuto temu 🙂

Ja po precitani uvodneho prispevku tuto temu aj pochopila ako stretnutie rovnako zmyslajucich ludi a preto je pre mna zvlastne ze sa sem zapoji niekto, kto ma uplne odlisny nazor. Resp. niektore tu sice napisali, ze maju menej deti, lebo sa na tri a viac necitia.... ok, to plne respektujem, ale zial objavili sa tu aj prispevky ktore neopisovali ziadny osobny stav iba kladli podrypovacske otazky.....
Prosim vas, trochu zdvihnite hlavy z toho korytka a neberte sa tak vazne 🙂
Tato tema ma byt uvolnena, je to jedna z mala tem, kde nemusite premyslat nad nejakym vaznym problemom zakladatelky, je to len pribeh jej zivota v ktorom sa citi spokojna. Je nas tu takych viac, tak este raz prosim, berte tuto temu tak a ak vas poburuje, citajte nieco ine

emilia25
6. apr 2016

Baby ja vzdy hovorím žijem si svoj rsj na zemi.to ľudia si sami a dobrovoľne robia zo života peklo.ja milujem svoj zivot.kolky ľudia si toto povedia aspoň sem tam len taký co naozaj šťastný su.a ďakujú za kazdy den tu na zemi.clovek ked vidi tie choroby vtedy si prehodnotí ten rebríček hodnôt.ale preco to nerobíme este pred tym.preto ja svoj život deti muža babku milujem a som ten nsjststnejsis clovek na zemi.

rawmamka
6. apr 2016

@emilia25 Tak to sme minimálne dve 🙂 . Ja sa niekedy až bojím 😀 povedať aká som neskutočne šťastná a vďačná aj za detské škriepky či široko rozvetvenú rodinu ako mali Hujerovci , ktorá sa pri stretnutiach už pomaly ani nezmestí do veľkého baráku 🙂 .

1katkas
6. apr 2016

@cica869 otazky typu financii...matka ma jedno dieta nakupi mu za 200eur oblecenie...ja za 200kupim vsetkym (vacsinou starsim, ale aj malym nech maju aj oni nieco nove)

cica869
6. apr 2016

@1katkas no 200eur mesacne urcite nedam na oblecenie ale na stravu byvanie a pod. a ty ked 4 detom kupis oblecenie za 200 eur tak zaco kupis stravu prip. ine veci?

charlie1980
6. apr 2016

@1katkas Uz aj doloz domaci rozpocet. Prijem-vydavky ! 😄😄😄

jana_eyre
6. apr 2016

@1katkas pozor, taku sumu tu na MK ani nespominaj, lebo ta oznacia za krkavciu matku, co svojim detom nedopraje 😀 😀 to uz som tu zazila na svoju osobu..

mojkamojka
6. apr 2016

@1katkas
@charlie1980 ale tu vobec nie je podstatne za co kupis oblecko pre deti, nie je ani tak podstaty prijem rodiny, ale ake su vydavky rodiny. Je rozdiel, ak ma rodina s tromi detmi prijem 800 € a z toho plati este aj co ja viem 300€ hypo a je rozdiel ked ta ista rodina ma byt po babke aleboi im kupili rodicia, dalej je rodziel ci byvam v dome a viem si dopestovat ovocie, zeleninu a je rozdiel ked sa tlacim v dvojizbaku v Petrzalke 2 dospeli a 3 deti, je rozdiel ak financne ci nakupmi pomahaju jedni alebo druhi rodicia atd. Je absolutne irelevantne rozoberat kto ma ake vydavky na handry a nenapisat ine vydavky a ine prijmy...

jolinka
6. apr 2016

@1katkas pozri ak mas 3 ,4 ci nedajboze viac deti, ty zarucene musis, jednoducho MUSIS byt socka co nema co dat do ust otrhanym detom 😉 😉 😕 😕 😕

a ked to tak aj nie je, pridu take co ta o tom presvedcia, minimalne ta presvedcia ze je to ich nazor, ktory ty musis "prehltnut" a hotovo. 😝

jolinka
6. apr 2016

@mojkamojka charlie to myslela zo srandy 😉 😉

charlie1980
6. apr 2016

@mojkamojka Je to skutocne irelevantne, pretoze ja tie deti nezivim. Jaaaaaa proste nevychadzam z udivu, ako moze niekto Co i len nacrtnut, ze z coho tie deti zivia 😉

mojkamojka
6. apr 2016

@jolinka ja viem ako to myslela

mojkamojka
6. apr 2016

@charlie1980 ty o com hovoris? Ja som napisala, ze niekto uzivi 4 deti z 800 € kym iny nie, lebo ma vyssie vydavky, napriklad aj na tu hypo alebo ma dieta pri ktorom potrebuje auto a nemoze chodit busom (npr. ma dieta so zdravotnym ochorenim) atd. Ja som kde povedala, ze z coho tie deti zivia? Ty sa nauc citat s porozumenim ok?

1katkas
6. apr 2016

@cica869 to bol priklad nekupujem kazdy mesiac za tolke peniaze saty
@charlie1980 pockaj musim to rozpisat do kazdeho eura :D
@jolinka presne tak 🙂

charlie1980
6. apr 2016

@mojkamojka Asi sme sa celkom neporozumeli. Moja poznamka o rodinnom rozpocte bola mierena na cica869. Je jasne, ze vsetko je individualne, no pride mi zvlastne sa niekoho priamo opytat, za Co kupi matka 4 detom ine veci, ked da 200 za oblecenie😄 Nic ine som tym nesledovala.