Máte obavy v akom svete budú vyrastať naše deti?
Ahoj, máte aj vy niekedy obavy v akom svete budú musieť naše deti vyrastať? Klimatická zmena, ktorá so sebou nesie obrovské množstvo problémov (migrácia, nové choroby, oteplovanie... ), stále vačšie napatie v spoločnosti, zvyšujúci sa extrémizmus, aj ľudia sú akoby čím ďalej tým horší, sebecí, až krutí jeden na druhého. Bez hejtu prosím. Je to len taká teoretická debata.
Ako písala @cervenaruza123 paradoxne sa v tejto dobe máme veľmi dobre ..len riešime úplne iné problémy... V 19.st bežne sa rodiny tlačili v jednej izbe desiati ...nemali veľa krát pomaly čo do úst ...a cholera bila cele dediny...
@anita1978 Mne vadi textilny priemysel, ktory je jednym z poprednych znecistovatelov planety. Handricky, ktore nemali baby v svojej mladosti, teraz dopraju seba a svojim detom v nadmernom mnozstve. A dekorky do bytov. Toto by sme si mali uvedomit a zacat od seba. Ide to hned a teraz. Cakam, ako ma tu hned a teraz zvozia nakupne maniacky. Dalsie, co mozeme este dnes urobit, su obaly. Ja uz zeleninu a ovocie nedavam do sackov, len volne do kosa a takto ju nahodim aj na pas. Ak pokladnicka neveri, nech ju ide zvazit 😀. Eliminujem, co sa da. Takze sa sa veci robit inak, len treba chciet a nepozerat na inych, ktori to nerobia, ze preco ja a on nie. Moj sused neseparuje, ja ano. Som za zvysenie poplatku za neseparovany odpad. V rod domoch sa to da pekne odsledovat.
@ice8 miestni.sk, pre damy napr. lull.sk , severanka.sk , rivica.sk , lovecolors.sk, novesta.sk , kaikaikids.com - detske z udrzatelnych materialov, https://www.jeejdesign.sk/ - podkolienky a merino veci, https://www.mellow.sk/, mile.sk, laskavo.sk - spodne pradlo z certifikovanych materialov, z fast fashion je to najma lindex, uz ma vacsinu veci v bio balvne a snazi sa byt udrzatelny a recykovat.
Podľa mňa žijeme v najlepšom svete, aký kedy bol (už len to, že 75 rokov nebola v Európe žiadna reálna vojna), ale blesková a celosvetová dostupnosť informácií spôsobila, že sa vnímanie akýchkoľvek negatív brutálne zosilnilo...
Baby, prečítajte si knihu od Buď svetlo od Stevena Pinkera. Je to kniha o tom, že akokoľvek zle to zi svetom vyzerá, máme sa momentálne najlepšie ako sme sa kedy mali, čo sa týka ekonomiky, hospodárstva, zdravotníctva, dostupnosti potravy, úmrtnosti ... skrátka všetky aspekty. Ľudia žili počas vojen, hladomorov, obrovských epidémií, žili v dobách, kedy hocaké poranenie znamenalo smrť, lebo neboli antibiotiká, v dobách, keď pôrod bol vysoko riziková záležitosť, úmrtnosť novorodencov bola brutálna ... každá doba má svoje a neexistuje lepšia a horšia ... Dnes sa treba hlavne vedieť vysporiadať s informáciami, lebo to, čo my dnes absorbujeme za týždeň, niekedy sa ľudia dozvedeli za rok. Technológie sú úplne inde ... keď ľudia pristáli na Mesiaci, tak tá raketa mala zhruba taký software ako má dnes automatická práčka ... Decká treba usmerňovať a učiť hlavne pracovať s informáciami. Ja už najstaršieho syna učím, že nie všetko na internete je pravda, učím ho pátrať po zdroji, overovať. Blbé je, že naše školstvo je sto rokov za opicami a moje dieťa sa učí to čo ja pred 30rokmi, ale to dnes nie je treba, dnes na všetko stačí google, netreba sa učiť blbosti naspamäť, treba vedieť rozlíšiť normálnu info od kadejakých bulshitov a hoaxov ... lebo dnes aj vzdelaní ľudia veria takým blbostiam, že koniec ... a toto robil veľa veľa zla.
@akonetopier
Áno, je to blbé, ale nechcela by si porodiť dieťa v stredoveku, kde fičala inkvizícia, mučenie ako tresty, sekanie rúk, kadečoho, furt nejaká vojna niekde, málo potravy, väčšina ľudí nemala žiadne práva, nemala majetky a nemala prostriedky na prežitie, zároveň mali veľa detí, tie hladovali alebo zomierali na dnes bežné ochorenia, prípadne pri pôrodoch... ženy sa znásilňovali hocikde hocako hocikým, beztrestne, ľudia mreli ako muchy, lebo medicína nula bodov v tej dobe, všade bordel, špina ... za mňa dnešná doba, všetky palce hore! Aj keď, je pravda, že žijeme na tom správnom kontinente, lebo Afrika, Blízky Východ, Južná Amerika tam je tomaj dnes ešte nie dobré ... ale lepšie ako bolo kedysi ... ale my, tu v Európe, máme sa perfektne!
@akonetopier Ano mam obavy ale nie z migracie... to je prirodzene. Ak o 100 rokov bude kazdy stat multinarodnostny, tak na tom nevidim nic zle. Socianlych sieti sa tiez az tak nebojim, lebo verim (mozno naivne) ze na to dokazem dieta pripravit. Klimaticke zmeny a vobec zhorsovania zivotneho prostredia... toho sa bojim hlavne ked si clovek uvedomi ze voda a vzduch a poda ktoru tu na zemi mame je vsetko co mame a ked toto znecistime napriklad radioaktivitou alebo tazkymi kovmi sme v keli. Bojim sa ze nastane svet kedy cista voda alebo vzduch budu uzkoprofilovy tovar a len velmi bohati si to budu moct dovolit. A ono sa to uz deje, len nie v tak sirokej miere v Europe a nie beznym ludom. Je velka skoda ze to ekologicke povedomie, ktore sa tak rozbehlo v 70tich rokoch sa teraz zastavilo.
Tiez sa bojim ze technologicky vyvoj sa vymkne ludom spod kontroly ako pocitace, umela inteligencia, geneticke manipulacie. Vela z tych katastrofickych sci-fi filmov sa podla mna kludne moze stat este pocas zivota mojho dietata.
Aj nabozenskeho fanatizmu sa bojim, ale tu praveze moze pomoct ta globalizacia.
Chorob alebo asteroidov sa nebojim. To je bozia vola a tam sa neoplati bat sa. Ked sa to stane, tak sa to stane.
Myslim ze ludia nie su k sebe horsi ako v minulosti, praveze si myslim ze lepsi. Napriklad dve generacie dozadu boli ludia bezne vychovavani neprejavit svoje city ani rodine. Ludia sa bezne chodili pozerat na popravy a vobec zivot bol ovela viac o preziti.
@andreatytler ano, presne. Tú migraciu som myslela tak, ze o par desatroci sa moze stat, ze sa bude dat zit iba v okoli obeznikov a teda vacsina ludi sa bude musiet presunut a to je nemozne. Ja zas neviem ci su ludia lepsi. Ano, v minulosti bolo ovela viac umierania okolo, matkam zomierali deti a bolo to bezne, dnes sme uchraneni od mnohej bolesti, ktoru museli zazivat nasi predkovia. Ale stali sme sa podla mna velmi pysni, sebecki, myslime si, ze nam sa nic nemoze stat. Deti su drze do tej miery, ze naozaj nezavidim dnesnym ucitelom, 9 rocne deti, ked sa rozprávaju, samé nadávky, vacsina z nich má vsetko a vyrastajú v prostredí - ja som stred vesmíru. Ked dospejú tak neviem ako budú vedla seba (a spolu v partnerstve) zit, nebudu pripravený tú zodpovednosť a aj nespravodlivost, bolest, ktorú zivot casto prinása. (Naschval písem iba to negatívne 🙂
@zuzanka.zuzu Videla som velmi zaujimavy statisticky dokument a ono s tou poplulacnou krizou to uz nie je take zle. Uz sa to pribrzdilo a o par desiatok rokov sa zastavi. A zaujimave je ze ono ani netreba prijat totalitarne opartenia ako v Cine.. akurat staci zvysit zivotnu uroven. A toto sa tiez deje skoro na celom svete (aj v tej Afrike) globalne sa extremna chudoba vytraca.
@ice8 žijem v krajine, kde všetci, nie všetci, väčšina ľudí si zadovážiť drevo zo svojich lesov, a tým kúria celú zimu.. Máloktorý dom má kotol na uhlie a to keď naložia tak ten smrad sa nedá zniesť... Plyn tu nemáme, je len vo veľkých mestách... Najviac sa využíva drevo a elektrina... Čiže viem to porovnať... Aj my drevom lozime, na dreve vyhrievam dom, na dreve varím, pečiem, a ne znecistuje ovzdušie... To ako napísala prispievatelia vyššie, že niekto páli aj drevo, ktoré je na lakované, a na striekanie kadecim, to je pravda, znecistuje aj to... Ale nie toľko ako uhlie a plyn.. Toť vsjo
@akonetopier
Áno, ale toto je veľmi veľmi o rodičoch a ich uvedomovaní si situácie. Ja keď som si pozrela dokument o tom, ako deti niekde v Kongu zbierajú coltan ... v totálne strašných podmienkach a bez toho by nefungovala takmer žiadna naša elektronika ... tak mnou to teda sakra zamávalo a telefón mením keď je totálne nepoužiteľný a nechápem, ako si niekto môže každý rok kúpiť nový, len aby bol trendy a to vysvetľujem aj deťom. Bežne kupujem veci po iných deťoch cez burzy ... ale pozor, pokojne by som mohla do nového obliekať všetky svoje tri deti, to nie je o peniazoch toto, ale o princípoch. Sme 3 kamošky a už 9 rokov si kolujeme oblečko pre deti do 3 rokov, tie handry vynosilo už 10 detí, vždy si len povyberáme, čo potrebujeme pre aktuálny vek a pohlavie a poposúvame si. Bežne vyraďujeme hračky a posielame vianočne balíky rodinám, ktoré nemajú na to, aby si kúpili darčeky a toto všetko robím spolu s deťmi. Môj najstarší sa už pýta, prečo ľudia ničia prírodu, všíma si veci okolo seba, všíma si správanie spolužiakov, rozprávame sa. Záchrana planéty sa udeje len takýmito maličkými každodennými krokmi. Len to si musí uvedomiť dostatočne množstvo ľudí ... mám pocit, že veľa si to ešte neuvedomuje, že im horí pod riťou, ale tak hádam časom ... A ja si ten koniec predstavujem tak pozvoľne ako vo filme Interstellar ... postupne sa ta planéta zdrancuje až časom už bude život na nej veľmi veľmi obtiažny ... ale tak hádam toto ešte pár generácii nehrozí ... Lebo tak ako narastá devastovanie, tak silnejú aj hlasy, ktoré kričia, že musíme zastaviť a zmeniť spôsob fungovania, lebo veru, z peňazí sa nenajeme ...

@zuzanka.zuzu zaujímavé racionálne zmýšľanie... Ale zarazil ma jeden bod : je nás strašne veľa a Čína sa s tým nesrala, politika 1 dieťa a koniec...
Tak tu si dovolím reagovať - mam dve, na ceste tretie a ešte jedno plánujem... Teraz, podľa teba, by som to nemala? Afričania alebo Arabi, tým, že majú viacpočetné rodiny, tak sú od nás horší? Akože treba aj im dat politiku - 1 a dosť, a ostatným národom nie? Potom podľa všetkého by bolo najnormálnejsie a najspravodlivejšie, aby celý svet dal takú politiku a nie len preludnene krajiny... Podľa mňa je to diskriminácia... Co je najväčší problém v tomto svete v dnešnej dobe.. S týmto si dovolím nesuhlasit